Paniekaanval door koffie: experts vertellen wat je hieraan kan doen

paniekaanval door koffie

Als je op mij lijkt, net als de gemiddelde Nederlander die 3 koppen koffie per dag drinkt, hou je niet alleen van de smaak – je houdt ook van de manier waarop je bakkie troost je laat voelen. Van de verhoogde focus tot de stemmingsboost, koffie is gewoon de beste. Maar zoals alle goede dingen, is er een keerzijde: te veel cafeïne kan je ongelooflijk angstig en gestrest maken en een paniekaanval door koffie is niet ondenkbaar meer.

Cafeïne (‘s werelds meest gebruikte psychoactieve drug) is een stimulerend middel dat wordt aangetroffen in koffie, thee, frisdrank en chocolade. Het kan zich ook verstoppen in sommige medicijnen en supplementen, met name producten voor gewichtsbeheersing. En natuurlijk in energiedrankjes, die overmatige hoeveelheden cafeïne kunnen bevatten.

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration is cafeïne over het algemeen veilig in gematigde hoeveelheden (minder dan 400 milligram per dag) voor gezonde volwassenen. Koffie, dat is hoe de meesten van ons onze dagelijkse dosis krijgen, bevat meestal 80 tot 100 milligram cafeïne per kopje. Een sterker brouwsel zal natuurlijk meer bevatten. Ondertussen zit er ergens tussen de 40 en 250 milligram cafeïne in energiedrankjes.

Energiedranken bevatten ook plantaardige chemicaliën die een stimulerend effect hebben of voortbouwen op de beschikbare cafeïne in de drank, dus meng koffie niet extra met andere stimulerende middelen.

Hoe krijg je een paniekaanval door koffie?

Zodra cafeïne in de bloedbaan is opgenomen, gaat het naar de hersenen waar het chemicaliën blokkeert die bekend staan ​​​​als adenosines, die slaperigheid veroorzaken. Dit verhoogt de activiteit in de hersenen die uw centrale zenuwstelsel stimuleert en de stressreactie van uw lichaam activeert.

Het resultaat is een cascade van chemische reacties, een paniekaanval door koffie, waaronder het vrijkomen van adrenaline en cortisol (het stresshormoon), die je lichaam voorbereiden op ‘vechten of vluchten’. Je voelt je niet alleen alerter, je hart gaat ook sneller kloppen, de bloedstroom neemt toe en de spieren spannen zich, wat allemaal nuttig kan zijn in kleine doses.

Er is echter een punt waarop cafeïne overprikkeld kan zijn en kan leiden tot nadelige effecten, zoals de kriebels. Stel je spieren voor die worden voorbereid op een plotselinge inspanning, maar die nergens heen kunnen. Dit vertaalt zich in wat we kennen als de kriebels. De verhoogde bloedstroom en hartcontracties kunnen zelfs leiden tot hartkloppingen, die kunnen aanvoelen als een paniekaanval.

Het is alsof je brandstof op het vuur gooit. In kleine hoeveelheden kan cafeïne je humeur zelfs een boost geven. Maar als u bepaalde niveaus overschrijdt, zal het de stressreactie verhogen (en verlengen) tot voorbij het punt dat het nuttig is.

Kan cafeïne angst verergeren?

Onderzoek wijst uit dat cafeïne een angststoornis kan verergeren en in stand houden. De impact van koffie kan zo doordringend zijn en zo’n duidelijke rol spelen bij het verergeren van iemands angst mede door hun cafeïneconsumptie. Wanneer koffie een deel van de angst die iemand ervaart intensiveert of helpt in stand te houden, wordt aangeraden om dit langzaam af te bouwen in combinatie met therapeutische werk.

Cafeïnegebruik kan ook een vicieuze cirkel worden voor mensen met onderliggende angst. Iemand met angstgevoelens kan bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid als gevolg van slaapproblemen, dus wenden ze zich tot koffie om de hele dag door op te fleuren. Maar als ze te veel cafeïne binnenkrijgen, voelen ze zich op hun beurt nog angstiger en voorkomen ze dat ze ‘s nachts in slaap vallen (en blijven). En dan herhaalt de cyclus zich.

Hoeveel kopjes koffie zijn te veel?

Het hangt er van af. Cafeïne beïnvloedt ons allemaal anders om verschillende redenen, waaronder lichaamsgewicht, geslacht, tolerantie, enzovoort. Maar over het algemeen zullen ongeveer twee kopjes koffie (200 milligram cafeïne) niet veel symptomen veroorzaken voor de gemiddelde persoon.

Meer dan 400 milligram cafeïne (ongeveer 4 kopjes koffie) kan symptomen van angst veroorzaken. Het drinken van meer dan 1200 milligram kan bij sommige personen zelfs epileptische aanvallen veroorzaken. Stel je spieren voor die worden voorbereid op een plotselinge inspanning, maar die nergens heen kunnen.

Dat hangt echter allemaal af van persoonlijke gevoeligheden en snelheden van het metabolisme. Mensen die cafeïne langzamer metaboliseren, verzamelen uiteindelijk meer cafeïne in hun systeem en worden dus beïnvloed door minder kopjes koffie. Snelle metaboliseerders absorberen, breken en elimineren cafeïne sneller, zodat ze over het algemeen meer kopjes kunnen drinken voordat ze zich angstig voelen.

Er zijn bepaalde mensen die een genetisch defect hebben in het leverenzym dat cafeïne metaboliseert, waardoor ze langzame metaboliseerders zijn. Cafeïne treft ook jonge mensen, die meer geslachtshormonen hebben die concurreren met cafeïne voor het metabolisme, en vrouwen in het algemeen, die hogere oestrogeenspiegels hebben en vatbaarder zijn voor stemmingsstoornissen.

Sommige mensen kunnen ook gevoeliger zijn voor cafeïne, misschien vanwege bepaalde medicijnen of een onderliggende aandoening waardoor ze meer vatbaar zijn voor de stimulerende effecten van cafeïne.

Douwe Egberts Décafé Koffiebonen: een cafeïnevrije melange met het herkenbare Aroma Rood aroma

Hoe u uw cafeïnedrempel kunt vinden

Aangezien er niet voor iedereen een universele dosis cafeïne is, is het belangrijk om je eigen drempel te bepalen en zo een paniekaanval door koffie geheel te voorkomen. De belangrijkste manier om dat te doen, is door te letten op hoe u zich voelt als u de hele dag door koffie of andere cafeïnehoudende dranken drinkt.

Er is absoluut een bepaald niveau van interoceptief bewustzijn voor nodig, dat wil zeggen bewustzijn van onze eigen innerlijke lichaamssensaties. Wanneer je je gespannen en zenuwachtig begint te voelen, en alsof alles versneld is, is dat een aanwijzing dat je je limiet hebt bereikt. Let op hoeveel cafeïne je hebt gehad zodra die gevoelens naar boven komen en probeer je inname te beperken voordat je die hoeveelheid bereikt.

Maar experts waarschuwen voor het stoppen met cold turkey. De symptomen van cafeïneontwenning zijn zeer reëel en onaangenaam, wat leidt tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en zelfs spierpijn.

Experts raden aan om de hoeveelheid cafeïne die je per dag drinkt geleidelijk af te bouwen, zodat je systeem op een meer gedoseerde manier weer normaal kan worden. Als je een koffiedrinker bent, kan je in het begin afwisselen tussen normaal en cafeïnevrij, vooral als de smaak van koffie is wat je echt zoekt. (Koffie heeft een zeer sterk conditionerend effect dat vanwege zijn geur en smaak als een placebo kan werken)

Probeer dit minstens twee tot drie weken – en verminder geleidelijk de hoeveelheid cafeïne die je op een dag drinkt – en kijk wat het voor je doet. Op deze manier kunt u langzaam afbouwen en terugkeren naar een hoeveelheid die voor u gezond aanvoelt.

Ook populair: 9x het beste Nespresso apparaat van 2021 voor elke koffiesoort