Plasticvrij leven? Begin met deze tips voor een beter klimaat!

plasticvrij leven

Als je klaar bent voor de uitdaging om stappen te zetten naar een gezondere wereld kun je deze maand de voeten nat maken, want de 10-jarige Plastic Free Foundation introduceerde eerder ‘Plastic Free July’. In 2020 bracht dit initiatief wereldwijd 326 miljoen deelnemers samen, die gezamenlijk stappen ondernamen om deel van de oplossing te zijn voor het groeiende plastic afvalprobleem, door zoveel mogelijk een plasticvrij leven te leiden. En dit kan al met kleine stapjes een groot verschil maken!

U kunt uw steentje bijdragen door plastic zakken voor eenmalig gebruik om te ruilen voor herbruikbare en door artikelen voor eenmalig gebruik te weigeren wanneer ze niet nodig zijn. Er zijn ook andere manieren om lid te worden, zoals het delen van leermiddelen, zoals de recyclingrichtlijnen en compostprogramma’s van uw stad, evenals het opruimen van zwerfvuil.

Wat is plasticvrij juli?

Volgens de Plastic Free July-website strekt deze milieuvriendelijke beweging zich uit over 177 landen – hoe indrukwekkend! De Plastic Free July van de Plastic Free Foundation pakt plasticvervuiling aan. Het is een uitdaging van een maand om consumenten aan te moedigen plastic voor eenmalig gebruik te weigeren en duurzamere alternatieven in hun leven op te nemen. Zo creëer je voordat je het weet een plastic vrij leven, door bewust stil te staan bij de keuzes die je maakt.

Het doel is om een ​​serieuze deuk in de plasticproductie te zetten, een industrie die volgens Plastic Free July-oprichter Rebecca Prince-Ruiz tegen 2050 zal verviervoudigen. Ze zegt: “Om een ​​wereld zonder plastic afval te creëren, moeten we van de kraan dichtdraaien, niet de vloer dweilen.”

Als consument kunt u dit doen door het aantal plastic voor eenmalig gebruik dat u thuis en in het dagelijks leven consumeert te verminderen, wat optelt als u in uw keuken en portemonnee rondkijkt. Met meer dan 300 miljoen mensen die zichzelf uitdagen om het gebruik van plastic te verminderen, kan de impact enorm zijn.

Begin klein met plasticvrij leven, bijvoorbeeld met deze herbruikbare bamboe wattenschijfjes

Plasticvrij leven

Wat is plastic afval en plasticvervuiling?

Als je niet zeker weet wat plastic afval is, denk dan eens aan de zak waar je brood in zit, de liter melk in je koelkast, je koffiekopje voor onderweg, de plastic vork die in je afhaaltas zit, het plastic wikkel om je schoolspullen en de plastic tassen die je krijgt als je gaat winkelen. De lijst is lang, maar er zijn manieren om deze kunststoffen op een betaalbare manier om te wisselen voor materialen die waterwegen en stortplaatsen niet vervuilen als je ze in de prullenbak gooit of een negatieve invloed heeft op de ecosystemen en omgevingen van de wereld.

Tonnen plastic afval verzamelen zich in onze oceanen, wat niet alleen de ecosystemen verstoort, maar ook de zeedieren. Er zijn meldingen van enorme plasticvervuilingslocaties zoals de Great Pacific Garbage Patch, en onderzoek dat in 2020 is gepubliceerd toont aan dat als als we niets doen, “zal het jaarlijkse volume plastic dat in de oceaan terechtkomt bijna verdrievoudigen, van 11 miljoen ton in 2016 tot 29 miljoen ton in 2040.”

Bovendien is plastic in waterwegen schadelijk voor dieren en de gezondheid van het waterecosysteem, maar het wordt ook afgebroken tot microplastics die we zelf consumeren.

Met kleine stapjes naar een plasticvrij leven

Hoewel het idee van een plasticvrije maand misschien drastisch lijkt, zal zelfs de kleinste impact zeker een enorm verschil maken voor onze planeet Aarde. Hoewel de vooruitzichten somber lijken, zijn dit soort statistieken degenen die aanzetten tot actie. Je kunt proberen deze drie stappen te volgen: verminderen, hergebruiken, recyclen.

  • Verminder uw plastic verbruik voor eenmalig gebruik door voorbereid te zijn met uw eigen herbruikbare materialen.
  • Hergebruik items, zodat je de volgende keer dat ze worden aangeboden nee kunt zeggen.
  • Onderzoek uw lokale recyclingnormen, zodat u goed en effectief kunt recyclen.

Met de populaire vegan Loofy’s shampoo bar neem je afscheid van de plastic fles

Plasticvrij leven

Manieren om plastic afval uit je leven te bannen

Vind hervulbare items en herbruikbare containers die bij uw levensstijl passen. Ze zijn niet alleen stijlvol, maar ook handig. De eerste stap om uw afval te verminderen, is te bepalen waar het vandaan komt. Komt het grootste deel van je plastic voor eenmalig gebruik uit de supermarkt? Zijn uw schoonheidsproducten het grootste probleem? Welke items merk je dat je koopt en steeds weer weggooit?

Uw persoonlijke antwoorden op deze vragen leiden u naar de gebieden waar u duurzame alternatieven kunt vinden die passen bij uw reeds bestaande gewoonten. Wees eerlijk tegen jezelf en vind een paar kleine swaps die betaalbaar en gemakkelijk in je leven te integreren zijn. Om te beginnen biedt de Plastic Free July-site een hele bibliotheek aan bronnen, dus als je eenmaal weet welk(e) gebied(en) je wilt aanpakken, kun je onderzoek en alternatieven vinden.

Ik raad aan een deel van je huis of leven te kiezen en geleidelijk veranderingen aan te brengen. Altijd een herbruikbare tas bij de hand hebben is een geweldige plek om te beginnen. Als u plastic in uw keuken wilt verminderen, kunt u tassen van gaas en geïsoleerde boodschappentassen proberen. Als je plastic voor eenmalig gebruik in je schoonheidsroutine wilt verminderen, zoek dan naar bamboetandenborstels, plasticvrije deodorants, stukken zeep en navulbare producten.

Onthoud alleen dat het het meest duurzaam is om te gebruiken wat je al hebt. Dus als je onderweg herbruikbaar keukengerei nodig hebt, kun je altijd wat uit je besteklade halen voordat je een esthetisch aangename bamboeset koopt

Overschakelen naar een plasticvrije levensstijl vergt wat planning en investeringen vooraf, maar het is beter voor de planeet (en uw portemonnee) op de lange termijn.

Kun jij het verschil maken zonder een volledig plasticvrij leven?

Absoluut! Elk plastic voor eenmalig gebruik waar je deze maand (en altijd) ‘nee’ tegen kunt zeggen, is een stap in de richting van minder plasticvervuiling. Elke tandenborstel, waterfles en rietje die je afwijst, is een item minder dat op een stortplaats zal blijven liggen of de oceaan zal vervuilen. Omdat de zero waste-beweging zo breed is, is het het gemakkelijkst om op deze manier stukje bij beetje te beginnen. Al zal je nog niet volledig plasticvrij leven, elke kleine aanpassing heeft een groot effect op het milieu.

Je kunt ook met je gemeenschap samenwerken om een ​​gemeenschappelijke tuin, een compostuitwisseling of lokale schoonmaakacties te creëren om milieuvriendelijke gewoonten te creëren en plastic uit je omgeving te verwijderen. Het is oké als je je herbruikbare koffiebeker een paar keer vergeet, want bij Plastic Free July draait alles om bewuster omgaan met het plastic dat je consumeert en om een plasticvrij leven op te bouwen. Als je eenmaal de gewoonten hebt gecreëerd, houd ze dan het hele jaar in je leven!

Ook populair: Top 5 beste ventilator van 2021: de beste airco’s volgens tech experts