Powernap na sporten gezond? Zó neem je je rust na inspanning

powernap na sporten

Lichamelijke activiteit staat bekend om het stimuleren van energie. Dat komt omdat lichaamsbeweging je hartslag en bloedstroom verhoogt, waardoor je je wakker voelt. Het is een van de vele voordelen van sporten. Het is echter ook mogelijk om moe te worden na het sporten. Dit komt vooral vaak voor na intensieve trainingen. Lichaamsbeweging vraagt ​​immers veel energie en uithoudingsvermogen. Als u zich moe voelt na een training, wilt u misschien een dutje doen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een powernap na sporten, samen met tips om het goed te doen.

Is een powernap na sporten normaal?

Over het algemeen is slaperigheid na het sporten geen reden tot bezorgdheid. Het is normaal om je moe te voelen nadat je jezelf fysiek hebt ingespannen. Dit is waarschijnlijker na intensieve trainingen. U kunt bijvoorbeeld verwachten dat uw energieniveau daalt na een lange duurloop of intervaltraining met hoge intensiteit. Aan de andere kant zal een lichtere training zoals een ontspannen wandeling je waarschijnlijk niet moe maken.

Iedereen is echter anders. Je energie na het sporten hangt van veel factoren af, waaronder:

 • uw fitnessniveau
 • jouw diëet
 • uw niveau van hydratatie
 • soort oefening
 • duur, intensiteit en frequentie van de oefening
 • onderliggende medische aandoeningen
 • hoeveel slaap je de nacht ervoor hebt gehad?

In sommige gevallen kan een slaperig gevoel na het sporten een teken zijn dat je jezelf te hard hebt gepusht.

Waarom komt het voor?

Slaperigheid na de training wordt veroorzaakt door de natuurlijke reactie van het lichaam op lichamelijke activiteit. Wanneer u traint, trekken uw spieren herhaaldelijk samen. Ze gebruiken adenosinetrifosfaat (ATP) om deze weeën te produceren. ATP is een molecuul dat energie levert aan je cellen. Je ATP-niveaus nemen af ​​naarmate je doorgaat met trainen. Dit vermindert het vermogen van uw spieren om te functioneren, wat resulteert in spiervermoeidheid. Het staat bekend als perifere vermoeidheid.

Je centrale zenuwstelsel (CZS) speelt ook een rol. Tijdens het sporten vuurt uw CZS herhaaldelijk signalen af ​​om uw spieren te activeren. Het vuren wordt echter minder geladen naarmate u langer traint. Bovendien verhoogt lichaamsbeweging verschillende neurotransmitters, waaronder dopamine en serotonine. Deze veranderingen verminderen het vermogen van uw CZS om uw spieren te activeren, wat leidt tot centrale vermoeidheid. Als gevolg hiervan kunt u zich moe voelen en een powernap na sporten doen.

Verhoog je energie-level zonder cafeïne te crashen met deze volledig natuurlijke en voedzame Your Super ENERGY BOMB mix van stimulerende superfoods om je energie urenlang op te krikken. 

powernap na sporten

Voors en tegen van een powernap na sporten

Als u overweegt een dutje te doen na de training, overweeg dan de mogelijke voor- en nadelen.

Voordelen van een dutje doen na het sporten:

De voordelen van een dutje na een training zijn onder meer:

 • Spier herstel. Een dutje doen na het sporten kan het spierherstel ondersteunen. Als je slaapt, maakt je hypofyse groeihormoon aan. Je spieren hebben dit hormoon nodig om weefsel te herstellen en op te bouwen. Dit is essentieel voor spiergroei, atletische prestaties en het plukken van de voordelen van fysieke activiteit.
 • Verbeterde slaapschuld. Slaaptekort belemmert spierherstel. Het vertraagt ​​ook de cognitieve functie en verzwakt het immuunsysteem, wat bijdraagt ​​aan slechte atletische prestaties. Door een dutje te doen, kunt u de effecten van slaaptekort verminderen door meer rust te nemen.
 • Verminderde lichamelijke vermoeidheid. Je slaperig voelen na het sporten is een teken van spiervermoeidheid. Omdat dutten echter spierherstel bevordert, vermindert het de vermoeidheid. Dit kan het gemakkelijker maken om andere verplichtingen gedurende de rest van de dag af te handelen.
 • Verhoogde mentale alertheid. Evenzo kan een dutje doen na het sporten je een boost van mentale energie geven. Als je vroeg wakker werd om te sporten, kan een dutje je helpen om je minder moe te voelen.

Nadelen van een dutje doen na het sporten

Er zijn ook enkele nadelen aan dutten na een training. Ze bevatten:

 • Slechte slaapkwaliteit. Door te sporten verhoog je je endorfine en je lichaamstemperatuur. Deze door inspanning veroorzaakte veranderingen kunnen uw hersenen en lichaam wakker houden. Daarom vermijden sommige mensen om vlak voor het slapengaan te sporten. Daarom, zelfs als u een dutje wilt doen, kan het moeilijk zijn om kwaliteitsrust te krijgen. Het kan even duren om te bepalen of dutjes na de training geschikt voor u zijn.
 • Verhoogde sufheid. Als je een lang dutje doet, kom je misschien in de diepere stadia van de slaap. Je zult je suf en gedesoriënteerd voelen als je wakker wordt. Dit gevoel, ook wel slaapinertie genoemd, kan tot 30 minuten aanhouden.
 • Verstoorde nachtrust. Hoewel dutten de slaapschuld kan verminderen, kan het de nachtrust negatief beïnvloeden. Het kan zijn dat u later op de avond moeite heeft om in slaap te vallen. Bovendien, als u een slaapstoornis heeft, kan dutten uw symptomen verergeren. Neem contact op met uw arts als u de aandrang voelt om regelmatig een dutje te doen.

Hoe lang moet je slapen?

Beperk je dutje tot 20 minuten. Vermijd dutjes gedurende 30 tot 60 minuten. Anders kunt u in een diepe slaap terechtkomen en wakker worden met slaapinertie. Zet een wekker voor 25 tot 30 minuten. Dit geeft je wat tijd om tot rust te komen voordat je een dutje van 20 minuten doet. Als u zich moe voelt na een avondtraining, is het misschien de moeite waard om vroeg naar bed te gaan. Zorg er wel voor dat u eerst hydrateert en een herstelmaaltijd eet.

Tijdens je powernap na het sporten wordt verstorend licht tegengehouden door het premium SIMIA zijden slaapmasker.

powernap na sporten

Andere tips

Houd deze tips in gedachten om het meeste uit uw dutje na de training te halen:

 • Kies het juiste moment. Het is een goed idee om later op de dag geen dutjes te doen. Probeer een dutje te doen tussen 13:00 uur. en 15:00 uur, wanneer je energie vanzelf begint te dalen. Als u te laat op de dag een dutje doet, kunt u ‘s nachts mogelijk niet slapen.
 • Rekken. Als je dat nog niet hebt gedaan, strek dan je spieren voordat je gaat slapen. Dit helpt spiervermoeidheid en stijfheid te verminderen wanneer u wakker wordt.
 • Eerst hydrateren. Evenzo is het belangrijk om water te drinken na het sporten. Zorg ervoor dat u rehydrateert voordat u een dutje doet. Blijf water drinken nadat je wakker bent geworden om je lichaam te hydrateren.
 • Houd de slaapkamer koel. Over het algemeen is het comfortabeler om in een koelere kamer te slapen. Stel de temperatuur van uw kamer in tussen 60 en 67 ° F.
 • Ruis verminderen. Als de rest van de wereld wakker is, kan het moeilijk zijn om een ​​rustig dutje te doen. Een ventilator, airconditioner of witte ruismachine kan helpen bij het maskeren van geluid van buitenaf. Je kunt ook oordopjes gebruiken.
 • Verduister de kamer. Probeer een slaapmasker te dragen of de jaloezieën te sluiten. Dit zal uw blootstelling aan fel licht verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om kwaliteitsrust te krijgen. Als je van plan bent om dutjes een onderdeel van je dagelijkse routine te maken, overweeg dan om te investeren in verduisterende gordijnen.
 • Geef prioriteit aan de nachtrust. Dutjes zijn geen vervanging voor de nachtrust. Maak er een prioriteit van om die nacht voldoende te slapen, zelfs als je overdag een dutje hebt gedaan.

Wanneer praten met een pro

Let op hoe je je voelt na het sporten. Praat met uw arts als u:

 • zich erg slaperig na elke training voelt
 • herhaaldelijk in slaap valt zonder het te beseffen
 • moeite heeft om wakker te worden uit korte dutjes
 • niet kunt slapen, ook al bent u moe

Deze symptomen kunnen wijzen op een medische aandoening die geen verband houdt met lichamelijke activiteit. Overweeg ook om met een fysieke trainer te praten. Ze kunnen uw huidige routine beoordelen en bepalen of deze geschikt is voor uw fitnessniveau.

Waar het op neer komt

Het komt vaak voor dat u moe wordt na een lange of zware training. Over het algemeen gebeurt dit omdat je spieren geen energie meer hebben. Je centrale zenuwstelsel verliest ook zijn vermogen om je spieren te blijven bewegen. Dit veroorzaakt spiervermoeidheid, waardoor u zich vermoeid voelt.

Een powernap na sporten kan helpen om spierherstel te vergemakkelijken en je een boost van energie te geven. Beperk je dutje gedurende 20 minuten om te voorkomen dat je je suf voelt. Het is ook het beste om te voorkomen dat u te dicht bij het slapengaan een dutje doet, wat uw nachtrust kan verstoren.

Over het algemeen zou lichaamsbeweging uw energieniveau moeten verbeteren. Neem contact op met uw arts als u zich voortdurend moe voelt na het sporten.

Ook populair: Mijn Your Super ervaringen met de Super Green Superfood Mix