Rolschaatsen als sport: hoe skate je jezelf in top shape?

rolschaatsen-als-sport

Net als andere retro-fitnesstrends, zoals hoelahoep of trampolinespringen, is rolschaatsen als sport terug. Meer dan een leuke activiteit voor een zonnige middag, skaten is een geweldige manier om te oefenen zonder zelfs maar te beseffen dat je aan het trainen bent. Als je nostalgisch bent naar een rolschaatsbaan en je wilt oprollen in de nieuw leven ingeblazen rage, zul je blij zijn te weten dat er tal van voordelen voor je gezondheid zijn. Maar voordat je een paar skates aantrekt en als een onverschrokken tiener over straat glijdt, moet je het volgende weten over skaten.

De best beoordeelde rolschaatsen voor volwassenen op bol.com: de Nijdam Rolschaatsen t/m maat 42 in roze of zwart

Rolschaatsen als sport

Is rolschaatsen als sport effectief?

Als een vorm van cardio-oefening, skaten, ook wel bekend als inline skaten – verhoogt je hartslag, niet anders dan bij een dansles of het eerder genoemde trampolinespringen.

Inline skaten is ook goed voor het opbouwen van krachtuithoudingsvermogen, vooral in je dijen en bilspieren. Rollerblading stimuleert in feite een enorme hoeveelheid spierontwikkeling. De schaatspas belast de quads, bilspieren, hamstrings en binnenste dijspieren die niet worden gestimuleerd tijdens vergelijkbare oefeningen zoals lopen.

Omdat skaten ook afhankelijk is van balans, is er ook de ontwikkeling van de buikspieren en diepe kernspieren die verantwoordelijk zijn om iemand rechtop en stabiel te houden.

Bovendien heeft rolschaatsen weinig impact, waardoor het een goede optie is voor iedereen die zijn gewrichten niet te veel wil belasten. Het is geweldig voor beginners of mensen die moeite hebben met de impact van hardlopen. Maar mensen die nieuw zijn met skaten, moeten de oefening gemakkelijker maken.

Is skaten gevaarlijk?

Net als andere sporten die balans vereisen, zoals fietsen, skiën of snowboarden, is skaten of rolschaatsen een meer risicovolle sport in vergelijking met andere activiteiten met een laag lichaamsgewicht, zoals wandelen of het gebruik van een elliptische machine. Polsblessures komen vaak voor omdat veel mensen proberen een val te breken door hun armen uit te steken, evenals knie-, been-, enkel- of elleboogschaafwonden en verstuikingen veroorzaakt door onbedoeld vallen.

Om uzelf te beschermen, investeert u in goede veiligheidskleding, zoals een helm, polsbeschermers en kniebeschermers voordat u naar buiten gaat.

Waar kun je skeelers online kopen?

Je kunt skeelers vinden bij bol.com – en vrijwel elke detailhandelaar in sportuitrusting.

De Adjustable Inline Skates zijn bijvoorbeeld een goed beoordeelde optie die verkrijgbaar is bij bol.com. Dankzij de combinatie veters-gesp-klittenband zitten de skates stevig. De boot is gemaakt van zacht materiaal terwijl de kappen gemaakt zijn van degelijk kunststof.

De Street Rider Inlineskates zijn gemakkelijk te verstellen in maat en gaan dus extra lang mee. Ze hebben een comfortabele softboot met een stevige hielkap.

Rolschaatsen als sport

Hoe en waar kun je beginnen met rolschaatsen als sport?

Zodra je je uitrusting hebt, ben je klaar om te gaan! Je kunt beginnen met skaten op het trottoir, een fietspad, een park of een nabijgelegen parkeerplaats in de buurt om de zaken onder de knie te krijgen. Waar je ook begint, het is het beste om oneffen trottoirs, heuvels of houten promenades te vermijden totdat je soepel en stabiel kunt bewegen.

Als je al eerder hebt geskeelerd of geschaatst, zelfs als kind, herinner je je waarschijnlijk de basisbeweging. Duw vanuit een staande positie je voeten naar buiten in een hoek van 45 graden alsof je de stoep wegtrapt. Om de juiste vorm te krijgen, moet je een atletische houding aannemen, licht gehurkt met je core aangespannen, en je armen tegenover je benen pompen terwijl je je gewicht heen en weer verplaatst.

Als je helemaal nieuw bent op het gebied van skaten, wil je misschien je houvast vinden door je skeelers op een grasveld te zetten en eerst te oefenen met lopen op de skates om een ​​gevoel te krijgen voor je evenwicht. Als je eenmaal bent afgestudeerd om te rollen, kun je een plek kiezen met een reling of een gebouw waar je langs kunt skaten, zodat je iets hebt om naar uit te reiken om je evenwicht te bewaren. Je zou zelfs in een overdekte hal kunnen skaten, zolang je je geen zorgen maakt over het beschadigen van de vloer. Je zult er ook zeker van willen zijn dat je je op je gemak voelt bij het stoppen, dus oefen met het remblok van je skate voordat je het echt nodig hebt. Vermijd straten met veel autoverkeer of stoplichten en blijf zoveel mogelijk op trottoirs en fietspaden. Zodra je je comfortabel voelt in je skates, ga je ermee naar de stoep, neem je een atletische houding aan en ga je rollen. Met een beetje oefening schaats je in een mum van tijd als een pro.

U leest: Rolschaatsen als sport: hoe skate je jezelf in top shape?

Ook populair: Hoe gebruik je een kettlebell voor de meest effectieve trainingen