Saffloerolie voor de huid: een held tegen acne en oneffenheden!

saffloerolie huid

Als het gaat om ingrediënten die acne bestrijden, denk je als eerste aan grote namen als salicylzuur, retinol en benzoylperoxide. En terecht – dit zijn ongetwijfeld enkele van de meest effectieve spelers in de ruimte. Maar er is nog een ander natuurlijk, veelzijdig ingrediënt dat misschien de moeite waard is om op te nemen in je zoektocht naar een heldere huid: saffloerolie. Een geheim wapen tegen acne en oneffenheden, dat is saffloerolie voor de huid!

We weten wat je denkt: olie? Als acnebestrijder? Natuurlijk, een plantaardige olie is geweldig om te hydrateren, maar hoe kan het helpen om onzuiverheden te bestrijden? Hier leggen we uit hoe saffloerolie werkt, wat het precies kan doen – en nog veel meer.

Over Saffloerolie

TYPE INGREDIENTNT: Plantaardige olie

BELANGRIJKSTE VOORDELEN: Hydrateert de huid en is rijk aan beschermende antioxidanten. Het heeft ook ontstekingsremmende effecten en helpt wondgenezing te bevorderen en het kan ook helpen de grootte van mee-eters en whiteheads te verminderen.

WIE MOET HET GEBRUIKEN: Het wordt zeer goed verdragen en is niet-comedogeen, dus vrijwel iedereen kan het gebruiken.

WERKT GOED MET: Zalka zegt dat het bijzonder goed samengaat met vitamine C, een andere krachtige antioxidant.

NIET GEBRUIKEN MET: Er zijn geen interacties bekend; Walls zegt dat het goed werkt met bijna elk ander huidverzorgingsingrediënt.

Wat is saffloerolie?
Saffloer, ook bekend als Carthamus tinctorius, is een bloeiende plant die bekend staat als het ‘4.000 jaar oude kruid’. Het heeft een lange geschiedenis van gevarieerd gebruik, ook voor culinaire doeleinden (saffloerolie wordt algemeen beschouwd als een van de gezondste oliën waarmee je kunt koken), als kleurstof voor textiel (dankzij de rijke, geel-oranje-rode toon van de olie ) en huidverzorging. Saffloerolie wordt specifiek gemaakt door de zaden van de bloem koud te persen.

Voordelen van saffloerolie voor de huid
Er is (uiteraard) geen tekort aan plantaardige huidverzorgingsoliën, elk met zijn eigen specifieke lijst met voor- en nadelen. Dat gezegd hebbende, heeft saffloerolie een aantal unieke eigenschappen waardoor het zich onderscheidt van de rest. Saffloer is een van de weinige oliën die als op zichzelf staand ingrediënt een gunstige vetzuursamenstelling voor de huid heeft. Als saffloerolie op de juiste manier koudgeperst en verwerkt wordt, heeft het een hoger niveau van antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen dan veel andere oliën die vaak in huidverzorging worden gebruikt.

  • Heeft antioxiderende eigenschappen: deze zijn afkomstig van zowel de vitamine E die van nature in saffloerolie wordt aangetroffen, als unieke flavonoïden. Zalka citeert een studie uit 2020, gepubliceerd in het Journal of Microbiology and Biotechnology, waaruit bleek dat, meer specifiek, saffloerzaadolie helpt bij het remmen van schade veroorzaakt door blootstelling aan UVB-stralen. En dat is een grote overwinning, niet alleen voor de algemene gezondheid van de huid, maar ook voor het uiterlijk van de huid – het onderzoek wees uit dat saffloerzaadolie effectief is in het remmen van UVB-geïnduceerde fotoveroudering door de effecten van een enzym dat collageen afbreekt te minimaliseren . Om een ​​lang verhaal kort te maken, saffloerolie heeft ook voordelen tegen veroudering.
  • Is een natuurlijk antischimmel en antimicrobieel middel: Onderzoek wijst uit dat deze eigenschappen, in combinatie met de wondgenezende effecten van saffloerolie, nuttig kunnen zijn bij de behandeling van huidletsel. Deze eigenschappen zijn een belangrijk pluspunt als het gaat om het aanpakken van acne.
    Geeft vocht aan de huid: Verder uitbreidend op het punt over de unieke samenstelling van saffloerolie, bevat het een combinatie van omega 3, 6 en 9 vetzuren – respectievelijk linolzuur, alfa-linoleenzuur en oliezuur. Elk van deze is geweldig voor de huid op zich, maar het trio maakt saffloerolie zo diep hydraterend, verzachtend en ontstekingsremmend. Plus, samen met alle unieke helende voordelen, kan saffloerolie je huid over het algemeen beter laten voelen.
  • Biedt verschillende voordelen voor de acnehuid: Alle bovenstaande voordelen gecombineerd maken saffloerolie tot een grote overwinning voor degenen die strijden tegen puistjes. Eerst en vooral wordt het als niet-comedogeen beschouwd, dus er is minder zorg voor verstopte poriën. De antibacteriële effecten zijn natuurlijk nuttig, terwijl de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen helpen de roodheid van de huid te onderdrukken of te verminderen, voegt ze eraan toe. En hoewel dat geweldige eigenschappen zijn voor mensen met grote, ontstoken puistjes, kan saffloerolie ook een goede optie zijn voor mensen die te maken hebben met mee-eters en mee-eters. Dit komt door een van de meer unieke onderscheidende kenmerken van saffloerolie, een extreem hoge hoeveelheid linolzuur – ongeveer 70 procent. Dit is misschien wel de ‘held’ voor het voorkomen van acne, omdat saffloerolie kan helpen bij het verminderen van de grootte van mee-eters en whiteheads.
Saffloerolie huid

Hoe saffloerolie te gebruiken?

Het grote voorbehoud met saffloerolie is dat de kwaliteit ertoe doet. Het moet in de meest pure vorm zijn, dat wil zeggen koud verwerkt en minimaal verwerkt. De sleutel om het meeste uit saffloerolie te halen, is ervoor te zorgen dat het niet wordt verwerkt tot iets dat de natuur nooit heeft bedoeld. Het is ook een goed idee om biologische saffloerolie te zoeken.

Aangeraden wordt om te zoeken naar biologische saffloerolie en twee tot drie druppels rechtstreeks op de huid aan te brengen (in plaats van huidverzorgingsproducten te gebruiken waar het wordt gemengd met andere ingrediënten). Het is meestal redelijk goedkoop en gemakkelijk toegankelijk, wat altijd een overwinning is. Idealiter zou saffloerolie in een donkere, ondoorzichtige fles moeten worden bewaard om door licht veroorzaakte afbraak te voorkomen.

Bijwerkingen

Saffloerolie wordt over het algemeen zeer goed verdragen. Dat gezegd hebbende, een allergische reactie is altijd mogelijk. Je kunt het wellicht beter vermijden als u allergisch bent voor chrysanthemum, goudsbloem, madeliefjes of verwante planten, omdat u dan mogelijk ook allergisch bent voor saffloer. Bij twijfel kan je altijd een pleistertest doen: breng een kleine hoeveelheid aan op de binnenkant van je pols en controleer de huid gedurende 24 tot 48 uur op tekenen van reactie. Er moet ook worden vermeld dat saffloerolie bij sommige personen de stolling kan verminderen, waarschijnlijk vanwege het hoge vitamine E-gehalte. Als zodanig moet iedereen met een bekende stollingsstoornis of die anticoagulantia gebruikt het met voorzichtigheid gebruiken.

Ook populair: Wat is Centella Asiatica (cica) en wat doet het voor je huid?