Samsung Galaxy Watch5 review: de beste voor Android telefoons

Samsung-Galaxy-Watch5-review

De Samsung Galaxy Watch5 is de beste smartwatch om te koppelen met een Android-telefoon, of Samsung die telefoon nu heeft gemaakt of niet. De Watch5 voert het Android-gebaseerde Wear OS uit, wat betekent dat je toegang krijgt tot de Play Store en Google-services, samen met de vertrouwde One UI-interface van Samsung. In deze Samsung Galaxy Watch5 review bekijken we naar alle functies, het ontwerp en het gebruik.

De Galaxy Watch5 heeft voldoende fitnesssensoren, evenals automatische trainingsdetectie en trackingmogelijkheden. Het installatieproces kan echter onhandig zijn op niet-Samsung-telefoons en de levensduur van de batterij op het kleinere 40 mm-model is nauwelijks acceptabel; je zou de 44 mm moeten nemen, tenzij je een kleinere, comfortabelere smartwatch nodig hebt. Als je een kleiner horloge nodig hebt, kun je in plaats daarvan de 41 mm Pixel Watch overwegen.

Bestel de Samsung Galaxy Watch5 online bij bol.com

Samsung Galaxy Watch5

Samsung Galaxy Watch5 review

Ontwerp

De Galaxy Watch5 ziet eruit als een traditioneel horloge met een eenvoudige aluminium kast die een rond OLED-touchscreen omringt onder krasbestendig saffierglas. Het scherm ziet er scherp uit met een resolutie van 450 × 450 voor de 44 mm en 396 × 396 voor de 40 mm, en het helderheidsniveau is hoog genoeg om het buitenshuis volledig leesbaar te maken. De ring rond het scherm kan fungeren als een aanraakscrollwiel om door lange lijsten te bladeren, ter vervanging van de fysieke roterende ring op oudere Samsung-horloges. De 40 mm Watch5 kost €299 en de 44 mm is net iets duurder voor €329.

Er rammelt niets wanneer de krachtige vibratiemotor van de Galaxy Watch5 afgaat om u te waarschuwen voor oproepen en meldingen, en de knoppen zijn strak en voelbaar. Trillingen zijn niet zo krachtig of nauwkeurig als de Apple Watch of Pixel Watch, maar het is veel beter dan die van Fossil.

Het horloge wordt geleverd met een goede kwaliteit (maar saaie) zwarte siliconen band bij aankoop bij de meeste retailers, maar door rechtstreeks bij Samsung te kopen, kunt u het horloge aanpassen met een van de andere bandopties. De Watch5 heeft standaard nokken die uit de gebogen aluminium behuizing steken. De accessoires van Samsung zijn gevormd naar de behuizing van het horloge om er gestroomlijnd uit te zien, maar als dat niet belangrijk is, heb je een hele wereld aan mooie horlogebandjes om uit te kiezen.

Ook de 45 mm Samsung Galaxy Watch5 is bij bol.com verkrijgbaar

Samsung Galaxy Watch5

Gebruik

Wear OS zag er vroeger op elk horloge hetzelfde uit, maar Google staat bedrijven nu toe het aan te passen, net als Android-telefoonsoftware. Wear OS op de Watch5 heeft de One UI-interface van Samsung, dus je bent meteen thuis als je een Samsung-telefoon hebt of onlangs hebt gehad. Zelfs als je dat nog niet hebt gedaan, hoef je maar een paar navigatiegebaren te leren om aan de slag te gaan. Eén gebruikersinterface voor Wear OS behoudt veel van de dingen die we leuk vonden aan de op Tizen gebaseerde software van Samsung, zoals gebundelde meldingen zoals je op je telefoon zou zien en snellere toegang tot apps. Dit is handig als u veel berichten ontvangt en deze op uw pols wilt kunnen triage.

Omdat dit de nieuwste versie van Wear OS is, bevat het Google-functies zoals turn-by-turn in Maps, offline downloads in YouTube Music, Google Assistant en een groot aantal wijzerplaten in de Play Store. De Watch5 krijgt ook een ongekende vier jaar update-ondersteuning, terwijl de meeste Android-smartwatches het geluk hebben een jaar of twee tijdige patches te zien.

De Galaxy Watch5 maakt gebruik van de voor smartwatch geoptimaliseerde Samsung Exynos W920-chip, dezelfde chip in de Watch4 van vorig jaar. Maar ondanks de hardware van een jaar oud, wordt de Galaxy Watch5 snel wakker en scrolt de gebruikersinterface soepel. De kleinere Watch5 van 40 mm kan een dag meegaan op een lading met de standaardinstellingen, maar als je het meer energieverslindende altijd-aan-display inschakelt, kun je bang worden voor het bereik. Het horloge van 44 mm heeft een grotere batterij, dus het kan de hele dag meegaan, ongeacht de instellingen, en twee dagen is niet uitgesloten. Dit is de versie die je kunt krijgen, tenzij je een compactere wearable nodig hebt.

Beide horloges ondersteunen snel opladen met de nieuwe meegeleverde kabel van Samsung, die via USB-C op een pc of stopcontact kan worden aangesloten, een welkome upgrade ten opzichte van de oudere USB-A-stekkers op de Watch4 en eerdere versies. Samsung zegt dat de Watch5 in 30 minuten ongeveer een halve lading kan krijgen via deze nieuwe oplader, wat overeenkomt met onze tests. De magnetische oplaadpuck van Samsung is ook onfeilbaar om aan te sluiten.

Extra functies

De meeste Wear OS-horloges hebben een slechte fitnesstracking en trainingsdetectie, maar de Watch5 bouwt de uitstekende gezondheidsfuncties van Samsung in, waaronder nauwkeurige trainingsdetectie en bloedzuurstofmonitoring. Het concurreert zelfs met de functies op fitnessgerichte apparaten zoals Fitbit-trackers, hoewel we de Fitbit-app veel leuker vinden. De Watch5 houdt natuurlijk stappen en hartslag bij, maar registreert ook automatisch trainingen en slaap.

De meegeleverde wijzerplaten van Samsung zijn ook erg goed ontworpen, en veel van hen integreren gezondheidsgegevens net als de Apple Watch. Het kan meer dan twee dozijn activiteiten identificeren, waaronder hardlopen, zwemmen (het horloge is waterdicht tot 50 meter) en het gebruik van een elliptische trainer. Het heeft ook ingebouwde GPS voor het volgen van hardloopsessies zonder je telefoon.

Bestel de Samsung Galaxy Watch5 online bij bol.com

Samsung Galaxy Watch5

Tekortkomingen maar geen dealbreakers

Hoewel de Galaxy Watch5 veel gezondheidssensoren heeft, kun je ze mogelijk niet allemaal gebruiken. De ingebouwde ECG-sensor werkt alleen als je het horloge hebt gekoppeld aan een Samsung-telefoon. Evenzo hebben niet-Samsung-telefoons geen toegang tot de afstandsbediening van de camera of het volgen van de bloeddruk. De huidtemperatuursensor werkt met alle apparaten, of beter gezegd, als Samsung dit inschakelt. Eind 2022 moet Samsung het nog inschakelen.

Samsung heeft dit jaar ook de roterende bezel uit de Galaxy Watch-serie geschrapt. We hielden van deze navigatiemethode in Tizen, die talloze radiale UI-elementen gebruikte, maar het meeste daarvan is verdwenen in Wear OS. De aanraakrand is standaard ingeschakeld op de Watch5, maar het is te kieskeurig om te gebruiken. Je zult je doelwit vaker wel dan niet voorbijschieten, waarna vegen gemakkelijker is.

Het 40 mm-horloge krijgt niet genoeg batterijduur, maar het is veel comfortabeler dan de 44 mm-versie. De grootste van de twee zal ook geen kleinere polsen omhelzen, waardoor het gemakkelijk is om overdag aan kleding te blijven haken of aan dekens als je hem ‘s nachts draagt om je slaap bij te houden.

U leest: Samsung Galaxy Watch5 review: de beste voor Android telefoons

Ook populair: Top 5 beste all-in-one pc voor fotobewerking van 2022