Sandelhout voor de huid: de voordelen, soorten en DIY recepten

Sandelhout voor de huid

Sandelhout is een geliefde geur over de hele wereld, die vaak een zacht briesje, rustgevende ruimtes en een gevoel van vrede en kalmte oproept. Het wordt vaak gebruikt in aromatherapie en meditatie over de hele wereld. Het hout en de olie worden gewaardeerd in veel religieuze religies, waaronder het hindoeïsme, de islam, het zoroastrisme en veel Oost-Aziatische tradities. Het wordt gebruikt bij heilige ceremonies, als rozenkrans, als wierook en als decoratieve, reinigingspasta. Ook kent Sandelhout voor de huid veel voordelen.

Het zachte, houtachtige aroma van sandelhout werkt goed in zepen en bodyscrubs en wordt al eeuwenlang gebruikt in de Indiase huidverzorging. Oude ayurvedische teksten en traditionele Chinese geneeskunde prijzen sandelhout voor zijn vele medicinale toepassingen, en er is voldoende wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.

Voordelen van Sandelhout voor de huid

Sandelhoutalbumolie (SAO) heeft meerdere heilzame eigenschappen voor de huid. Er wordt gezegd dat:

  • ontstekingsremmend
  • antimicrobieel
  • antiproliferatief of remt ongewenste celgroei
  • antiviraal
  • antiseptisch
  • koortsverlagend
  • schurft remmend

Het belangrijkste actieve ingrediënt is alfa-santalol en het is gebruikt voor een aantal kwalen. Sandelhoutolie kan bacteriën en gisten remmen.

Sandelhoutolie kan helpen bij:

  • littekens
  • rimpels
  • ontsteking
  • eczeem
  • psoriasis
  • wond genezen
  • acne
  • gelijkmatige teint of huidbleekking

Sandelhout etherische Olie 10 ml | 100% PUUR | Bio 

Sandelhout voor de huid

Littekens

Sandelhoutolie helpt de huid te voeden, de elasticiteit van huidcellen te verbeteren en de huidtint te egaliseren. Vanwege deze eigenschappen kan het gunstig zijn bij het verminderen van het uiterlijk van littekens. Volgens een onderzoek uit 2018 bleek sandelhout en honing hypertrofische of dikke, verheven littekens te voorkomen of te minimaliseren .

Rimpels

Sandelhoutolie bevat antioxidanten die helpen het drijfvermogen en de structuur van de huidcellen te behouden. Het vermindert ook de droogheid en vult het vocht in de huid aan, waardoor de elasticiteit toeneemt. Vanwege de rijke antioxidantcomponent kan sandelhout rimpels helpen voorkomen door de vorming van vrije radicalen te bestrijden.

Ontsteking, eczeem, psoriasis en wonden

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen is sandelhoutolie veelbelovend gebleken in: klinische proeven voor de behandeling van acne, psoriasis, eczeem, gewone wratten en molluscum contagiosum , een type huidinfectie. In een onderzoek uit 2017 verminderde sandelhoutolie in combinatie met kurkumacrème huiduitslag en verkleuring na chemotherapie. De antiseptische eigenschappen van sandelhout kunnen helpen bij wondverzorging en genezing. In India wordt sandelhoutpoeder vaak gecombineerd met rozenwater om een ​​kalmerende, genezende pasta te creëren.

Acne

Een onderzoek uit 2011 waarin de huismiddeltjes van Indiase grootmoeders werden gedocumenteerd, merkte op dat sandelhout werd aanbevolen voor acne en schimmelinfecties. Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat sandelhout goed werd verdragen en het aantal laesies verminderde bij 90 procent van de acnepatiënten.

Sandelhout is beproefd in de Ayurveda vanwege zijn pitta-reducerende kwaliteit, verkoelt de huid in geval van bruin worden en zonnebrand en kalmeert de huid met zijn ontstekingsremmende eigenschappen – vooral in gevallen van acne, huiduitslag en insectenbeten.

Sandelhout brengt ook overtollig talg in evenwicht met zijn samentrekkende eigenschappen en de huid voedt en hydrateert.

Gelijkmatige teint of huidbleekking

Volgens traditionele Indiase geneeskunde, kan overmatige huidverkleuring wijzen op een teveel aan warmte in het lichaam. Vanuit een Ayurvedisch perspectief lijkt sandelhout een kalmerend en verkoelend effect op de huid te hebben. Er is verder deze wetenschappelijke verklaring voor het huidverlichtende effect van sandelhout. De alfa-santalolcomponent van sandelhout is een remmer van tyrosinase, een sleutelenzym in de synthese van het huidpigment melanine. Het kan mogelijk werken als een remmer van abnormale pigmentatie geassocieerd met veroudering en blootstelling aan ultraviolet (UV) licht.

Bridgewater Roomspray Afternoon Retreat – mos sandelhout barnsteen limoen

Sandelhout voor de huid

Soorten sandelhout

Er zijn verschillende soorten sandelhoutbomen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het belangrijkste geslacht is Santalum en behoort tot dezelfde familie als de maretak. Er zijn twee hoofdsoorten “echt” sandelhout, evenals andere belangrijke soorten, waaronder:

  • wit sandelhout
  • Indiaas sandelhout
  • Australisch sandelhout
  • Hawaiiaans sandelhout
  • Fiji sandelhout
  • rood sandelhout

Echt, wit of Indiaas sandelhout

Santalum-album, in veel Indiase talen “chandan” genoemd, is de meest populaire en meest gebruikte sandelhoutboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit India en levert enkele van de meest gewaardeerde sandelhoutproducten op. Wit sandelhout wordt ook in Australië verbouwd. Vanwege de buitensporige vraag en overmatige oogst wordt sandelhout door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) als “kwetsbaar” vermeld .

Australisch sandelhout

Australisch sandelhout, of Santalam spicatum , is een voorkeursingrediënt in veel aromatherapieproducten. Het is een belangrijk onderdeel van de lokale Australische economie en de cultuur van de inheemse bevolking van Australië.

Hawaiiaans sandelhout

S. ellipticum , S. freycinetianum en S. paniculatum staan ​​bekend als “iliahi” door Hawaiianen. Deze inheemse Hawaiiaanse soorten zijn te veel geoogst en worden door de wetgevende macht van de staat van Hawaï als bedreigd beschouwd.

Fiji sandelhout

Santalum yasi is een minder bekende soort sandelhout van de eilanden Fiji, Niue en Tonga. Locals noemen het “yasi” of “yasi din”. Het wordt gebruikt voor cosmetica, parfums, wierook en religieuze ceremonies.

Rood sandelhout

Rood sandelhout , of Pterocarpus santalinus , is endemisch voor kleinere bossen in heel India. Hoewel het niet verwant is aan het geslacht Santalum , of echt sandelhout, wordt deze boom ook bedreigd vanwege zijn brede toepassingen in de cosmetische industrie. In veel Indiase talen wordt het “rakta chandan” genoemd. Het woord “rakta” verwijst naar de toepassing ervan bij de behandeling van bloedaandoeningen en naar de kleur van het hout zelf.

Taylor of Old Bond Street Scheercreme Sandelhout 

Sandelhout voor de huid

Hoe te gebruiken

Er zijn veel producten op basis van sandelhout die in cosmetica worden gebruikt om specifieke huidverzorgingsbehoeften aan te pakken. Het kan worden gebruikt als:

  • poeder
  • olie-
  • zeep
  • hydrosol of bloemenwater

Poeder

Wit sandelhoutpoeder is direct verkrijgbaar in een kant-en-klare poedervorm. Het wordt verondersteld om overtollige lichaamswarmte te bestrijden. Rood sandelhoutpoeder komt minder vaak voor. Het wordt gebruikt als ontstekingsremmer en bloedzuiveraar voor veel huidaandoeningen, waaronder acne.

Olie

Sandelhoutolie is ook gemakkelijk verkrijgbaar en erg populair. Het wordt vaak gepromoot als een manier om de geest te kalmeren en slaap op te wekken. Het gebruik van aromatherapie met sandelhoutolie kan kalmte bevorderen, stress verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren. Je zou zelfs kunnen overwegen om het in je polsen te wrijven als een natuurlijk alternatief voor parfums. Onderzoek heeft ook aangetoond dat sandelhout de stemming en oplettendheid kan verbeteren. Sandelhoutolie wordt vaak gebruikt in minerale baden en roll-ons om gemakkelijk op drukpunten aan te brengen .

Sandelhoutolie kan worden toegevoegd aan basisoliën, zoals jojoba- , amandel- of arganolie , voor een kalmerende hoofdhuid- en lichaamsmassage. Dit dient ook als haarolie om droog haar te conditioneren en te hydrateren.

Zeep

Essentiële olie van sandelhout wordt vaak toegevoegd aan zepen en lotions om het aroma te versterken. Sandelhoutzeep is erg populair in India vanwege het potentieel om verbrandingen door de zon te verminderen.

Hydrosol of bloemenwater

Sandelhout-hydrosolspray, gewonnen uit het hout via stoomdestillatie, is een geweldige manier om linnengoed en kleine kamers op te frissen. Het kan ook een rustgevende gezichts- en haarmist maken.

Recepten en doe-het-zelf

Probeer deze eenvoudige doe-het-zelfrecepten om thuis te profiteren van de ontspannende voordelen van sandelhout.

Voor een vette huid

Ingrediënten

  • 2 eetlepels. sandelhout poeder
  • 1 eetl. rozenwater
  • pot met deksel

Beschrijving

  1. Meng het sandelhoutpoeder met rozenwater in een potje.
  2. Breng de pasta aan op je schone, droge gezicht.
  3. Laat 10 tot 15 minuten intrekken.
  4. Afspoelen met lauw water.
  5. Bewaar de resterende pasta in een pot.

Voor een droge huid

Ingrediënten

  • 2 eetlepels. sandelhout poeder
  • 1 eetl. yoghurt of koemelk
  • kleine kom

Beschrijving

  1. Maak een pasta met het sandelhoutpoeder en yoghurt of melk.
  2. Breng de pasta aan op je schone, droge gezicht.
  3. Laat 10 tot 15 minuten intrekken.
  4. Afspoelen met lauw water.

Voor de acne huid

Ingrediënten

  • 1 eetl. sandelhout poeder
  • 1 druppel tea tree olie
  • 2 theel. rozen- of lavendelwater

Routebeschrijving

  1. Meng alle ingrediënten samen in een kleine pot.
  2. Reinig en droog je gezicht.
  3. Breng pasta aan op puistjes als een vlekbehandeling.
  4. Na 10 minuten afwassen met lauw water of een nacht laten intrekken.

Voor in bad

Ingrediënten

  • 1 kopje epsomzout
  • 10 druppels essentiële olie van sandelhout
  • 10 druppels essentiële lavendelolie
  • 2 eetlepels. draagolie naar keuze, zoals argan-, jojoba- of amandelolie
  • kan

Routebeschrijving

  1. Voeg etherische oliën toe aan de dragerolie in de pot.
  2. Voeg epsomzout toe.
  3. Schud tot het gemengd is.
  4. Giet het mengsel direct onder stromend badwater.
  5. Geniet tot 45 minuten.

Life Dream Focus Geurkaars – Sandelhout – Muskus

Sandelhout voor de huid

Veiligheidsmaatregelen

Sandelhout wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste gebruikers. Controleer echter altijd op een allergische reactie voordat u een nieuw product op de huid gebruikt. Een studie uit 2017 merkt op dat Indiase sandelhoutolie milder kan zijn dan Australisch sandelhout omdat het geen farnesol bevat, een huidirriterend middel dat wordt aangetroffen in Australisch sandelhout.

Ethische overwegingen

Verschillende soorten sandelhout worden te veel geoogst en worden door de IUCN als kwetsbaar aangemerkt. Een sandelhoutboom moet 15 jaar of ouder zijn om de krachtigste aromatische oliën en geurig hout op te leveren. Dit maakt het kweken van sandelhout moeilijk. Illegaal oogsten is een groeiend probleem in veel landen, zoals India. Doe je onderzoek om er zeker van te zijn dat je sandelhout koopt van gerenommeerde, sociaal en ecologisch verantwoorde bedrijven.

Waar het op neer komt met Sandelhout voor de huid

Sandelhout wordt al eeuwenlang gevonden in de medicijnkits van Indiase grootmoeders en op familiealtaren in India. Het is nu algemeen verkrijgbaar in veel gebruiksvriendelijke vormen, zoals oliën, crèmes, zepen en zalven. De vele voordelen voor de huid zijn te danken aan de ontstekingsremmende, antivirale en verkoelende eigenschappen van sandelhout. Het is belangrijk om bronnen te onderzoeken en verantwoord te kopen, omdat sandelhout vaak wordt overgeoogst. Met wat opleiding en experimenteren kan sandelhout een geweldige aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine voor een egale, stralende teint.

U leest: Sandelhout voor de huid: de voordelen, soorten en DIY recepten

Ook populair: Zelf rozenwater maken voor beauty, wellness en ontspanning

Dit vind je misschien ook leuk: