Scheren met kokosolie: de voordelen en hoe te gebruiken

scheren met kokosolie

Move over, scheerschuim. Er is nog een andere optie in de stad: kokosolie. Deze zeer hydraterende olie kan een natuurlijke manier zijn om de huid te kalmeren en een glad oppervlak voor het scheren te bieden. Hierdoor is scheren met kokosolie een uitstekend alternatief voor de vrij verkrijgbare scheerschuim. Blijf lezen om erachter te komen waarom kokosolie werkt als scheerolie en hoe (en waar) je het kunt gebruiken.

Voordelen van scheren met kokosolie

Kokosolie heeft veel gunstige effecten wanneer het op de huid wordt aangebracht. Volgens een artikel in het International Journal of Molecular Science omvatten de voordelen:

 • werkt als een antibacteriële beschermer
 • werkt als een antioxidant
 • huidontsteking verminderen
 • de huidbarrière herstellen

Kokosolie bevat een aantal vrije vetzuren waardoor het zeer hydraterend is. Voorbeelden zijn laurinezuur, linolzuur en palmitinezuur.

De meeste onderzoeken met betrekking tot de voordelen van kokosolie op de huid gebruiken maagdelijke kokosolie, volgens een artikel in Dermatology Times. Dit type olie is niet chemisch gewijzigd en er zijn geen extracten aan toegevoegd.

Qure Natural Oil – Kokosolie is 100% puur, biologisch, koudgeperst en gefractioneerd. Het koud persen zorgt ervoor dat essentiële stoffen intact blijven waardoor het uitstekend te gebruiken is voor het scheren.

Scheren met kokosolie

Hoe te scheren met kokosolie

Je kunt je scheren met pure kokosolie of het mengen met andere huidvriendelijke ingrediënten, zoals aloë vera, om een ​​meer traditionele crèmeachtige applicatie te creëren.

Hier zijn enkele manieren waarop u kokosolie als scheerschuim kunt gebruiken:

 • Breng een dunne laag pure kokosolie aan op een gereinigde huid. Kokosolie kan dik zijn bij kamertemperatuur en het kan nodig zijn om tussen je handen te wrijven of stoom uit de douche aan te brengen om het zacht te maken.
 • Laat de kokosolie intrekken en verzacht de huid. Je kunt op deze manier ook kokosolie gebruiken als pre-scheerbehandeling en er nog een crème of zeep op aanbrengen.
 • Spoel je scheermes regelmatig af om te voorkomen dat de kokosolie zich ophoopt.
 • Spoel je huid af met warm water of veeg het voorzichtig af met een zachte, warme handdoek. Als je tijdens het scheren de extra haren hebt verwijderd, kun je deze stap overslaan.
 • U kunt na het scheren extra kokosolie op uw huid aanbrengen om de huid zacht te houden.
 • Als algemene regel geldt dat als u fijne haartjes heeft, zoals die op uw voeten, u minder snel scheerschuim nodig heeft. Pure kokosolie werkt meestal goed op fijne haartjes.

Kun je kokosolie gebruiken om alle lichaamsdelen te scheren?

Van je gezicht tot je schaamstreek tot je benen, je kunt kokosolie in vrijwel alle gebieden gebruiken als scheerschuim. De uitzonderingen kunnen zijn als u een bijzonder vette huid op uw gezicht heeft.

Als je een vette huid hebt, kan het zijn dat kokosolie puistjes veroorzaakt. Dit is niet altijd het geval, want kokosolie heeft ook enkele ontstekingsremmende eigenschappen tegen acne.

Recepten voor scheerschuim met kokosolie

Als je een doe-het-zelver bent, volgen hier enkele recepten om thuis je eigen scheerschuim met kokosolie te maken.

Sheaboter + kokosolie scheerschuim
Deze combinatie van Skinny & Co. is een zoetgeurende, sterk hydraterende scheerschuimoptie. De routebeschrijving omvat:

 • Meng 3 eetl. kokosolie en 4 el. van sheaboter in een glazen kom.
 • Verwarm een ​​pan water op laag vuur en plaats de kom boven het hete water. Het water zal een stoom creëren die de ingrediënten verwarmt, waardoor ze smelten.
 • Haal de glazen kom voorzichtig van het vuur zodra het mengsel volledig is gesmolten, gebruik bescherming om aanbranden te voorkomen.
 • Voeg een paar druppels zoete amandelolie toe.
 • Zet in de koelkast en laat het mengsel hard worden.
 • Haal het mengsel uit de koelkast en gebruik een mixer om de inhoud te kloppen tot het een glazuurachtige textuur heeft.
 • Bewaar de scheerschuim in een luchtdichte glazen container. Gebruik wanneer u klaar bent om te scheren.

Tropische kokosolie scheerschuim

Dit scheerschuimrecept van Bulk Apothecary combineert aloë vera en kokosolie samen met de essentiële oliën naar keuze voor een tropische ervaring.

 • Combineer 1/4 kopje aloë vera, 1/4 kopje kokosolie en 4 tot 6 druppels etherische olie naar keuze, zoals pepermunt of lavendel.
 • Bewaar het mengsel in een luchtdichte plastic container.
 • Breng een dunne laag aan op het gewenste gebied om te scheren. Laat het een paar minuten op de huid zitten om te hydrateren en te smelten op de huid.
 • Als je merkt dat het mengsel tussen het gebruik door begint uit te harden, probeer dan de container onder de douche te plaatsen voordat je het aanbrengt. De stoom zal helpen om het vloeibaar te maken en het gemakkelijker aan te brengen.

Vrij verkrijgbare scheerproducten met kokosolie

Als je geen zin hebt om je eigen recepten voor het scheren van kokosolie te maken, zijn er enkele producten op de markt met kokosolie die je kunt kopen. Waaronder:

Happy Soaps natuurlijke scheerzeep met Kokos 

Scheren met kokosolie

De Happy Soaps Shaving Bar maakt je huid heerlijk zacht en zorgt voor een gladde scheerbeurt. Net zo effectief als een normale bus scheerschuim, maar dan zonder de chemische ingrediënten en het vervuilende verpakkingsmateriaal.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Sommige mensen kunnen vinden dat kokosolie hun huid irriteert. Kokosolie veroorzaakt huidirritatie bij 3,0 tot 7,2 procent van de mensen die het gebruiken.

Tekenen van irritatie door kokosolie zijn onder meer roodheid, jeuk en lichte zwelling na het aanbrengen. Misschien wilt u kokosolie op een klein deel van de huid proberen om er zeker van te zijn dat het niet irriteert voordat u het op een groter gebied gebruikt.

Belangrijkste leerpunten

Kokosolie kan een uitstekend alternatief zijn voor de vrij verkrijgbare scheerschuimmengsels. Dit veelzijdige schoonheidsproduct kan ook de huid hydrateren en beschermen.

Een klein percentage van de mensen kan allergisch zijn voor kokosolie. Breng voor het scheren kokosolie aan op een klein deel van je huid om ervoor te zorgen dat het je huid niet irriteert.

Ook populair: 11x de beste scheermesjes voor vrouwen voor een gladde huid