Slecht slapen door blauw licht? Gebruik een blue light bril!

slecht slapen door blauw licht

Heb je moeite met slapen nadat je op je telefoon hebt gebladerd of tv hebt gekeken? We weten misschien waarom. Hier zijn enkele redenen waarom slecht slapen door blauw licht ontstaat en hoe je dit kan voorkomen.

Veel mensen herkennen zich waarschijnlijk in dit populaire pre-slaapregime: nadat je een douche hebt genomen, je tanden hebt gepoetst en je spullen hebt klaargemaakt voor de volgende ochtend, ga je naar bed. Als je je op je gemak voelt, breng je waarschijnlijk een goed half uur door, dus blader je telefoon door voordat je het licht uitdoet voor de nacht.

Klinkt deze routine je bekend in de oren? Als dat zo is, zou u uw natuurlijke slaapcyclus negatief kunnen beïnvloeden – misschien wilt u zelfs een paar van de beste blauwlicht-blokkerende bril overwegen! Helaas zenden technologie zoals tv- en smartphoneschermen iets uit dat blauw licht wordt genoemd, wat een verschrikking kan zijn voor uw slaappatroon.

Hoe je slecht slapen door blauw licht kan voorkomen

Wat is blauw licht?

De reden waarom smartphones (en andere verlichte technologieschermen, zoals die op laptops en tv’s) zo’n negatieve invloed hebben op de slaapgezondheid, is vanwege het blauwe licht dat ze uitstralen.

Er zijn verschillende kleuren te vinden in het zichtbare lichtspectrum. Blauw licht wordt specifiek afgegeven door technologie-items, zoals het scherm van je smartphone. De belangrijkste bron van blauw licht is de zon, die licht van alle kleuren doorlaat. Fluorescerende en LED-lampen stralen ook blauw licht uit.

Blauw licht is belangrijk voor de mens. Hoewel het om verschillende geldige redenen de neiging heeft om een ​​slechte reputatie te krijgen, is blauw licht in gematigde hoeveelheden een noodzakelijk onderdeel van het menselijk leven.

WebMD legt bijvoorbeeld uit hoe blootstelling aan blauw licht de alertheid verhoogt, de stemming verbetert, de aandacht en reactietijden verhoogt en het geheugen helpt. Zo wordt ‘s ochtends voorzichtig wakker worden vaak veroorzaakt door de zonsopgang – deze onmiddellijke blootstelling aan blauw licht helpt je hersenen ‘wakker te worden’ na een slaapperiode.

Te veel blauw licht op ongelegen momenten gedurende de dag kan echter een negatieve invloed hebben op de natuurlijke ritmes en cycli van het lichaam. Zelfs met enkele van de beste blauwlichtblokkerende brillen, kun je nog steeds problemen tegenkomen met blauwe lichteffecten.

De Brili Blauw Licht filter Bril is de hoogst beoordeelde Blue light bril op bol.com. Deze blauw licht bril is de oplossing voor iedereen die een slechte nachtrust of brandende of drogen ogen ervaart tijdens schermgebruik en voor het slapen gaan. 

Slecht slapen door blauw licht

Als blauw licht goed is, hoe is teveel dan een slechte zaak?

Matige hoeveelheden blauw licht houden het menselijk lichaam in beweging volgens een specifiek patroon dat het circadiane ritme wordt genoemd. Dit ritme bestaat uit de natuurlijke signalen van het menselijk lichaam – als je bijvoorbeeld naar de signalen en signalen van je lichaam luistert, zul je waarschijnlijk een aantal typische, tijdige patronen ontdekken gedurende de dagen.

Het kan zijn dat u van nature rond dezelfde tijd in de ochtend wakker wordt of dat u elke dag rond dezelfde tijd naar een maaltijd verlangt. Deze signalen zijn de natuurlijke circadiane ritmepatronen van uw lichaam op het werk.

Helaas zijn er veel factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de natuurlijke patronen en cycli van uw lichaam, waaronder overmatige blootstelling aan blauw licht. Zoals hierboven vermeld, is wat blauw licht goed voor het verhogen van de oplettendheid en alertheid.

Als u echter door uw telefoon scrolt of tv kijkt voordat u naar bed gaat, stuurt het blauwe licht dat door deze apparaten wordt uitgestraald uw hersenen de verkeerde signalen. In plaats van dat je slaapt, zul je je wakkerder en alerter voelen – dat is het laatste wat je wilt, vooral als je weet dat je de volgende ochtend vroeg op moet staan!

Als je moeite hebt om in slaap te komen of door te slapen, denk dan eens aan de hoeveelheid tijd die je elke dag doorbrengt voor apparaten die blauw licht uitstralen. Hoe vaak gebruikt u een apparaat met blauw licht voor het slapengaan? Veel mensen zijn verrast om te horen dat de boosdoener van hun eindeloos slapeloze nachten hun smartphone is!

Hoe kan ik het effect van blauw licht op mijn slaappatroon verhelpen?

Er zijn een paar manieren waarop u de effecten van blauw licht op het natuurlijke slaappatroon en het circadiane ritme van uw lichaam kunt beperken. U kunt bijvoorbeeld:

  1. Investeer in een blauw licht blokkerende bril om uw ogen te beschermen terwijl u een technologisch apparaat gebruikt, vooral als u ze dichter bij het slapengaan moet gebruiken
  2. Probeer technologie minstens een uur voor het slapengaan te vermijden (dit is een geweldige manier om meer boeken te lezen in je dag!)
  3. Vind manieren om uw schermtijd gedurende de dag te beperken
  4. Vermijd overmatige blootstelling aan blauw licht van LED of fluorescentielampen door een alternatieve lichtbron in uw huis of werkruimte te gebruiken
  5. Gebruik speciale apps zoals schermfilters om de hoeveelheid blauw licht die door het scherm van uw smartphone of laptop wordt uitgestraald te verminderen terwijl u het gebruikt
  6. Kies een bril met antireflecterende lenzen om te voorkomen dat blauw licht in uw ogen wordt vergroot

De Brili blue light brillen neutraliseren de blauwe stralen waardoor nare kwalen zoals hoofdpijn of vermoeide ogen verleden tijd zijn. Het effect is niet alleen meteen te merken aan je ogen maar ook aan je slaap.

Slecht slapen door blauw licht

Ook populair: Slaapkamer koeler maken zonder airco op 4 makkelijke manieren