SPF 30 of 50: verschillen, werking en welke beter is

SPF-30-of-50

Hoewel u misschien al weet dat het dragen van zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger elke dag het hele jaar door (zelfs in de winter) noodzakelijk is, bent u zich er misschien niet van bewust wat exact de verschillen zijn tussen de verschillende beschermingfasctors en welke u nou echt het beste kan aanbrengen. In dit artikelen bekijken we daarom de verschillen en vertellen we u of u beter SPF 30 of 50 kunt kiezen.

Het beschermen van uw huid tegen de ultraviolette (UV) stralen van de zon via zonnebrandcrème helpt u niet alleen te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering en schade door de zon, maar vermindert ook uw risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten huidkanker. Daarom is het belangrijk om te weten of je wel of niet de juiste SPF op de juiste momenten gebruikt. Blijf lezen, terwijl we hulp krijgen van dermatologen en beauty-consulenten, om de brandende vraag (geen woordspeling bedoeld) te beantwoorden: “Is het beter om SPF 30 of 50 te gebruiken?”

De meest populaire SPF 50 dagcrème op bol.com: deze lichte, olie-vrije CeraVe Facial Moisturizing Lotion SPF 50 bevat 3 essentiële ceramiden om de huidbarrière te versterken en te helpen de huid te beschermen tegen UVA/UVB blootstelling. Ook verkrijgbaar in SPF 30!

SPF 30 of 50

Is het nodig om SPF 50 te gebruiken in plaats van SPF 30?

Je weet misschien al dat de typische aanbeveling voor dagelijkse SPF 30 is, maar je hebt je misschien afgevraagd waarom er zoveel zonnebrandmiddelen en andere huidverzorgingsproducten (vochtinbrengende crèmes, serums) zijn geformuleerd met SPF 50. Er zijn verschillende redenen kunnen zijn waarom iemand de zon moet opdoen. beschermingsfactor.

Als je langer dan een uur buiten bent, is SPF 50 raadzaam. Dus SPF 30 is goed voor dagelijks gebruik, maar als je langere tijd buiten bent, is SPF 50 beter En een deel daarvan is omdat de manier waarop we zonnebrandmiddelen beoordelen en hun sterkte of werkzaamheid gebaseerd is op de dikte van de zonnebrandcrème.  En voor het grootste deel brengen mensen gewoon niet genoegn zonnebrand aan. Dus als je gedeeltelijk aanbrengt, is het beter dat je gedeeltelijk 50 aanbrengt ​​dan gedeeltelijk 30.

Experts stellen dat veel mensen slechts ongeveer 20 tot 50 procent van de hoeveelheid zonnebrandcrème aanbrengen die nodig is om de hoeveelheid SPF op het etiket te bereiken, dus de keuze voor een zonnebrandcrème met een hoge SPF kan deze ondertoepassing helpen compenseren. Je gezicht, nek, armen en benen moeten ongeveer een bedekt handje vol zonnebrand hebben. Als je slechts laagjes op je gezicht en nek aanbrengt (en de rest van je lichaam bedekt met zonbeschermende kleding), heb je een halve theelepel nodig.

SPF 50 wordt ook aanbevolen voor degenen die de standaard 30 gebruiken en vinden dat deze niet effectief is. Als je iemand bent die zegt: ‘Weet je, ik gebruik SPF 30 en ik ben meteen verbrand’, dan wil je natuurlijk iets hogers gebruiken om te zien of dat je kan helpen – dat staat voor zowel het gezicht als de lichaam.

Bovendien adviseren artsen dat als u medicijnen of ingrediënten gebruikt waarvan bekend is dat ze de lichtgevoeligheid van de huid verhogen, u misschien SPF 50 wilt gebruiken in plaats van SPF 30. Maar let op, het matigen van uw blootstelling aan de zon is ook belangrijk omdat zonnebrandcrème alleen niet de perfecte oplossing is. 

Zonnebrandcrème is slechts een onderdeel van een zonveilige praktijk. Als je iets gebruikt dat buitengewoon fotosensibiliserend is, is 50 misschien niet eens genoeg voor je, dus het belangrijkste is dat je je blootstelling aan de zon aanpast. En als u daarbuiten bent, dat u uw zonnebrandcrème gebruikt en dat u uw zonnebrandcrème opnieuw aanbrengt. Het is van cruciaal belang dat u het elke twee uur opnieuw aanbrengt.

Hoe sterk is SPF 50 zonnebrandcrème?

De SPF-maatstaf verwijst naar hoe lang het duurt voordat de zon de huid verbrandt die beschermd is met correct gebruikte zonnebrandcrème versus onbeschermd; het meet alleen de UVB-bescherming (de stralen die zonnebrand veroorzaken en tot bepaalde soorten kanker kunnen leiden), versus UVA (de stralen die verantwoordelijk zijn voor bruin worden en rimpels).

Het National Center for Biotechnology Information (NCBI) stelt dat wanneer een product met SPF 50 wordt aangebracht, het de huid zal beschermen totdat deze wordt blootgesteld aan 50 keer meer UVB-straling dan nodig is om de onbeschermde huid te verbranden. Een SPF 50 laat ongeveer twee procent van de UVB-stralen je huid raken, waardoor 98 procent van de UV-stralen wordt geblokkeerd.

SPF 30 versus SPF 50: wat is het verschil?

Simpel gezegd: SPF 30 filtert bijna 97 procent van de UVB-stralen, terwijl SPF 50 ongeveer 98 procent filtert. Hoewel een verschil van één procent niet veel voelt, omdat we weten dat je zweet, wandelt en het verwatert, zijn het juist die momenten waarop je weet dat je naar buiten gaat en agressief worden blootgesteld aan de zon, dus is het altijd aanbevolen om de hoogste te nemen.

Hoe zit het dan met SPF 100? We hebben het allemaal wel eens in de schappen van de drogisterij gezien; het kost meestal ook meer, dus dat betekent dat het nog effectiever is. De waarheid is dat SPF 100 99 procent dekking biedt tegen UVB-stralen. Dat is een verschil van één procent met SPF 50 en twee procent meer dekking dan SPF 30.

De reden dat SPF 100 niet vaak wordt belicht is omdat mensen 100 horen en denken: ‘O, ik ben honderd procent beschermd’, maar we willen je dat valse gevoel niet geven. Mensen kunnen het beste de hoogste SPF gebruiken die ze kunnen verdragen, zolang ze maar geen vals idee hebben van perfecte bescherming. Maar als je de 100 kunt verdragen, is er geen reden om hem niet te gebruiken. Als iemand vaak buiten is, of veel wordt blootgesteld aan de zon, dan zijn dat momenten waarop je gewoon het maximale aan SPF zou kunnen gebruiken. 

De Anti-allergie Zonbeschermer Foto Ultra Isdin SPF 100+ (50 ml) is precies wat jij nodig hebt als je je huid op maximale wijze wilt verzorgen in de zon

SPF 30 of 50

Welk type SPF is het beste voor het gezicht?

Het korte antwoord is het type dat je het fijnst vindt, maar er zijn natuurlijk altijd kanttekeningen. Als je je afvraagt ​​of je een bepaalde vorm van SPF moet gebruiken, dan is dat helemaal aan jou. Of je nou houdt van SPF geformuleerd in een vloeibare zonnebrandspray, of de voorkeur geeft aan een zonnebrandlotion. Maar ongeacht de formulering, u moet altijd SPF 30 of hoger gebruiken.

Moeten mensen met bepaalde huidaandoeningen een hogere SPF gebruiken?

Hoewel het niet zo zwart-wit is als te zeggen dat als je eczeem of hyperpigmentatie hebt, je een hogere SPF moet gebruiken. Het kiezen voor de hoogste bescherming die je kunt krijgen is nooit slecht, vooral als je een bestaand huidprobleem.

Dat zijn gevoelige huidtypes. Dus ja, als iemand met een huidaandoening buiten is, moet hij/zij voor SPF 50 kiezen. Mensen met huidaandoeningen lopen niet direct een hoger risico op huidkanker. Maar hun huid is over het algemeen wat eerder aangetast. Een (hoge) SPF wordt daarom zeer aanbevolen.

Zonnebrandcrème is ook absoluut cruciaal van het behandelplan voor iemand met vitiligo.

Verstopt SPF 50 de poriën?

Het feit dat zonnebrandcrème een SPF 50 heeft, betekent niet dat het de poriën verstopt. Als u een voor acne gevoelige huid of een vette huid heeft, of als u zich in het algemeen zorgen maakt over huidverzorgingsproducten die uw poriën verstoppen, zoek dan naar formules die niet-comedogeen zijn of speciaal zijn gemaakt met uw huidtype in gedachten. Op die manier kunt u voorkomen dat zonnebrandcrème uw poriën verstopt en u in wezen kapot maakt. 

Voorkomt SPF 50 rimpels?

Het dragen van SPF is slechts een onderdeel van een rimpelpreventieplan, maar het is zeker iets dat u elke dag moet doen als u de tekenen van veroudering (en andere effecten van UV-straling) wilt voorkomen. Je hoeft hiervoor niet per se SPF 50 te dragen; zolang je de standaardaanbeveling draagt, komt alles goed. Bovendien moet u een hoed met een brede rand en een zonnebril dragen, waar mogelijk de schaduw opzoeken en tijdens de spitsuren uit direct zonlicht blijven. We zijn ook van mening dat het hebben van een effectieve antirimpelcrème en de juiste serums in je huidverzorgingsarsenaal ook geen kwaad zou kunnen.

U leest: SPF 30 of 50: verschillen, werking en welke beter is

Ook populair: Beste aftersun Consumentenbond: Garnier Ambre Solaire Aftersun