Stopt je menstruatie in het water en is een tampon nodig?

stopt menstruatie in water

Sorry als we op het punt staan ​​je flashbacks te geven naar je eerste zwembadfeest op de middelbare school… maar met de voorjaarsvakantie in aantocht en warm weer in het verschiet, moeten we iets bespreken. Weet je hoe als je tijdens je menstruatie in een zwembad springt of in het water waadt op het strand, als je het ooit eerder hebt gedaan, het een beetje voelt alsof het vloeien stopt, bijna alsof je een tampon erin hebt? Kom op, we kunnen niet de enige zijn.

Dus wetenschappelijk gezien, is dit echt: stopt je menstruatie in water? Of stopt je menstruatie gewoon met wishful thinking als je op een tropische vakantie bent en niet wilt geloven dat je het echt hebt?

We spraken met een arts die gespecialiseerd is in alles wat met menstruatie te maken heeft, om erachter te komen wat er werkelijk gebeurt als je met je menstruatie mee zwemt, samen met de antwoorden op al je prangende vragen. Moet je bijvoorbeeld een tampon dragen als je zwemt? Kun je gewoon vloeien zonder je zorgen te maken over een aanval van een haai? Zijn er badpakken die je specifiek tijdens je menstruatie kunt dragen om lekkage te voorkomen? Ja, er is veel om mee uit te pakken.

Als je op reis gaat of naar het strand gaat, krijg je hopelijk niet je menstruatie onderweg… maar als je dat doet, ben je hierdoor goed voorbereid. Lees om alles te begrijpen over de juiste bescherming tijdens de zwembadfeestperiode, of het strand raken terwijl u bloedt – hier is uw gids voor hoe u kunt zwemmen tijdens uw menstruatie.

Een milieuvriendelijk alternatief voor tampons en maandverband: deze set Bamboe wasbaar maandverband is van de binnenkant gemaakt van bamboe en van de buitenkant afgedekt door waterafstotend materiaal. Hiermee wordt de kans op doorlekken geminimaliseerd

stopt menstruatie in water

Wacht, dus waarom voelt het alsof je menstruatie stopt in het water?

Laten we allereerst dit uit de weg ruimen: je kunt absoluut veilig zwemmen tijdens je menstruatie – er is niets om je voor te schamen. “In feite kan het trainen en bewegen van je lichaam tijdens de menstruatie echt helpen bij krampen en menstruatiepijn”, zegt Natasha Ramsey, MD, MPH, een arts voor adolescenten die gespecialiseerd is in periodebeheer en lid van de adviserende raad van de cyclus-tracking-app Orchyd.

Vervolgens wil Dr. Ramsey twee mythes aanpakken die rondzweven: dat je menstruatie haaien aantrekt en dat je menstruatie op magische wijze onder water stopt. Luister niet eens naar het haaiengedoe, zelfs niet als je in de oceaan zwemt, en merk op dat je menstruatie niet volledig stopt in water, zelfs als het zo voelt. “Je lichaam geeft nog steeds menstruatiebloed af terwijl je onder water bent, maar de druk terwijl je lichaam onder water is (ook bekend als het drijfvermogen) vertraagt ​​de stroom”, legt Dr. Ramsey uit. Je gaat dus niet zo veel bloeden als je een duik neemt, maar als je een zware dag hebt of een zwaardere menstruatie hebt in het algemeen, kan het zijn dat je wat lekkage uit je zwempak krijgt.

Kun je tijdens je menstruatie zwemmen zonder tampon?

Je hebt onze volledige toestemming om te ontluchten; het is niet onhygiënisch, volgens Dr. Ramsey. Het water waarin je zwemt zal het bloed verdunnen, zodat het niet lijkt alsof er een spoor van achter je aan zit. Maar als je je zorgen maakt over lekken, vooral als je aan het begin van je cyclus bent (we weten allemaal dat dag één en twee stromen) en dat te riskant voor je voelt, zijn er opties.

Houd er rekening mee dat welke vorm van menstruatiebescherming u ook kiest, u geen maandverband of voering in het zwembad of de oceaan draagt ​​- in dat geval bent u waarschijnlijk beter af met helemaal niets, omdat het zich met water zal vullen en dat niet echt zal zijn in staat om je menstruatie te absorberen, zegt dr. Ramsey. Je kunt echter zowat elke andere vorm van wegwerpbaar of herbruikbaar menstruatieproduct kiezen!

Eén van de grootste voordelen van de populaire Bamboozy Menstruatiecup is dat je kan sporten, naar de sauna, zwemmen, fietsen, urenlang dansen en de nacht doorslapen – zonder zorgen

stopt menstruatie in water

Wat zijn de beste menstruatieproducten om mee te zwemmen?

  • Tampons met een laag absorptievermogen. Je zult sowieso elke zes tot acht uur van tampons moeten wisselen, of je nu zwemt of niet, zegt dr. Ramsey. Misschien wil je tijdens het zwemmen een tampon gebruiken die gericht is op een lichtere vloei, omdat je vloei over het algemeen niet zo zwaar zal zijn en het gemakkelijker te verwijderen is. “Terwijl je aan het zwemmen bent, kunnen tampons een deel van het water en andere chemicaliën opnemen, dus het gebruik van een tampon met een laag absorberend vermogen en het vaker vervangen ervan helpt het risico op irritatie of ongemak te verminderen”, benadrukt Dr. Ramsey.
  • Menstruatie cups. Een menstruatiecup kan 12 uur blijven zitten en kan zoveel uren bloed bevatten, zodat je je superveilig voelt tijdens een poolparty. Het kan uiteindelijk comfortabeler zijn om te verwijderen, omdat het het bloed verzamelt in plaats van absorbeert (en op die manier geen water absorbeert tijdens het zwemmen), zegt dr. Ramsey.
  • Menstruatieschijven. Schijven zijn ongeveer hetzelfde als kopjes, omdat ze 12 uur goed zijn en je menstruatie opvangen, niet absorberen. Ze zijn ondieper en zo ontworpen dat je ze tijdens de seks binnen kunt houden (als je toevallig een hottub-aansluiting hebt, ben je welkom).
  • Menstruatie badmode. Je andere optie is menstruatievriendelijke badkleding, zegt dr. Ramsey. Het is ontworpen om absorberend te zijn en je te helpen lekken te voorkomen – de meeste badmodebroekjes uit die tijd kunnen ongeveer twee tampons aan bloed bevatten, wat hopelijk genoeg zou moeten zijn om je een mooie duik te geven. Als je ongesteld bent, is dit misschien je go-to, vooral als je niet van het dragen van tampons, kopjes of schijven houdt.

U leest: Stopt je menstruatie in het water en is een tampon nodig?

Ook populair: Menstruatieslips kopen? Bestel online in de webshop!

Dit vind je misschien ook leuk: