Strijkijzer of stomer: wat zijn de verschillen en welke is beter?

Strijkijzer of stomer

Door kreukels uit je kleding te halen, kun je je algehele uiterlijk veel meer gepolijst en in elkaar zetten. Of u nu een buitensporige hoeveelheid geld aan uw kleding uitgeeft of slechts een klein beetje, als u uw kleding in goede staat houdt en er op zijn best uitziet, zal dit een weerspiegeling zijn van uw algehele uiterlijk. Maar wilt u hier een strijkijzer of stomer voor gebruiken?

Om kleding glad en plat te krijgen, is het noodzakelijk om te stomen. U kunt uw kleding naar de stomerij brengen en professioneel laten persen. Maar als u haast heeft en een specifieke outfit nodig hebt om te werken, kunt u maar beter een eigen strijkijzer bij de hand hebben, samen met een van de beste strijkplanken, anders heeft u pech.

Wat is het verschil tussen een strijkijzer of stomer?

Het gebruik van een strijkijzer of een stomer is een effectieve manier om kreukels in kleding glad te strijken. Er zijn verschillen in de manier waarop deze apparaten werken:

Strijkijzer:

 • Handbediend.
 • Verwarmt een plat metalen oppervlak.
 • Het hete metaal drukt kleding plat.
 • Kan stoom gebruiken.
 • Heeft een strijkplank nodig
 • Perfect voor het maken van vouwen.
 • Werkt goed op zware stoffen.
 • Neemt ruimte in beslag om te gebruiken.
 • Makkelijk te gebruiken.
 • Kan tijdrovend zijn.

Stomer:

 • Handapparaat met behulp van een handgrip.
 • Gebruikt stoom om kreukels weg te spoelen en de vezels van kledingmateriaal recht te trekken.
 • Goed voor delicate materialen.
 • Werkt goed op zachte stoffen.
 • Kleding met plooien en ruches doet het goed bij stomers.
 • Makkelijk te gebruiken.
 • Verdrijft rimpels sneller dan strijkijzers.

De best beoordeelde kledingstomer op bol.com: de Philips Steam&Go Plus GC365/80 is een de perfecte oplossing om je kleding snel kreukvrij te maken zonder dat je gelijk de strijkplank erbij hoeft te pakken. Hij is supergemakkelijk in gebruik en een echte favoriet. 

Strijkijzer of stomer

Welk apparaat is beter?

Uitzoeken welk item het beste bij je past, komt echt neer op met welke stof je werkt, het type kledingstuk en wat het einddoel is. Misschien heb je bijvoorbeeld een overhemd met zeefdruk dat misschien niet goed was opgevouwen toen je het opbergde en nu ziet het er slordig uit. Het is waarschijnlijk dat je het een beetje wilt opruimen voordat je het shirt aantrekt.

Een strijkijzer is niet het juiste gereedschap voor deze klus. Strijkijzers kunnen sporen achterlaten en het materiaal van het shirt verbranden. Hierdoor zal het shirt er veel slechter uitzien dan het deed als je het gewoon met rust laat. Een stomer daarentegen raakt het shirt niet aan. De stoom die uit het gereedschap komt, komt voorzichtig in contact met de vezels van het materiaal. Die vochtige warmte helpt de vezels om hun knikken los te laten en het shirt ziet er goed uit en is klaar om te dragen.

Als je echter een grote vergadering op het werk gaat leiden, wil je er zeker professioneel en goed verzorgd uitzien. Als je een broekpak hebt, kun je die plooi in het zware materiaal van je broekspijp alleen effectief bereiken met een strijkijzer. Maar als je een overhemd met ruches gaat dragen, is een strijkijzer niet voldoende. Een Stomer is de juiste manier om kreukels uit ruches te krijgen.

Het kan veel langer duren om uw strijkplank op te zetten en uw kleding te strijken dan om ze te stomen. De hoeveelheid ruimte is ook aanzienlijk vanwege de behoefte aan een strijkplank. Daarentegen kan een stoompijp het werk doen zonder een strijkplank. Als je je item ophangt, kun je de stomer gewoon op en neer bewegen om het materiaal te ontspannen.

Op welke materialen werken strijkijzers en Stomers goed?

Strijkijzers hebben vaak verschillende warmteniveaus, waardoor u strijkijzers op een groot aantal verschillende stoffen kunt gebruiken. Bovendien hebben veel strijkijzers een stoomfunctie, wat erg handig is en ook wat strijkijzers zo veelzijdig maakt. Overweeg om denim, linnen of mousseline te strijken. Je kiest voor strijken op hoog vuur en maakt gebruik van de stoomfunctie om de kleding vochtig te houden terwijl je eraan werkt.

Kasjmier of flanel heeft een persdoek nodig tussen het strijkijzer en het kledingstuk om de stof te beschermen. Dan kunt u het beste op de achterkant van de stof strijken met middelmatige warmte. Deze stoffen hebben de stoomfunctie niet nodig. Ook zijde heeft de stoomfunctie niet nodig en moet ook middelhoog vuur gebruiken. Bij het strijken van zijde is het noodzakelijk om ook een persdoek te gebruiken en verder te gaan op de achterkant van het artikel.

Nylon, acryl en acetaat hebben de stoomfunctie van het strijkijzer niet nodig en moeten allemaal op laag vuur worden gestreken. Polyester kan lage tot gemiddelde hitte gebruiken en vochtig zijn.

Omdat strijkijzers al deze verschillende warmtestanden en stoomfuncties hebben, zijn strijkijzers een veelzijdig hulpmiddel voor veel stoffen en kledingstukken. U kunt zeer zware strijkijzers vinden die gewicht plus verwarmd metaal gebruiken om een ​​glad uiterlijk te krijgen. Hoewel dit geen noodzaak is. Zelfs een lichtgewicht strijkijzer kan nog steeds goed werk leveren.

Stomers zijn het beste voor materiaal dat gemakkelijk kan worden verschroeid en geruïneerd. Je favoriete trui die is opgehangen en met stoom wordt aangebracht, zorgt ervoor dat hij er goed uitziet met behoud van zijn integriteit. Stomers zijn bijzonder goed in het gladstrijken van plooien, ze kunnen mouwen ontkreuken en ruches weer tot leven brengen. Colberts doen het ook heel goed als er een stoomboot wordt gebruikt.

Het best beoordeelde strijkijzer op bol.com: Verwijder moeiteloos de meest hardnekkige kreukels met de Philips Azur GC4556/20 Stoomstrijkijzer. Daarnaast heeft dit stoomstrijkijzer een snel kalverwijderingssysteem zodat je strijkijzer eenvoudig wordt gereinigd.

Strijkijzer of stomer

Is een strijkijzer of een stomer geschikt voor u?

De vraag of een strijkijzer of een stomer beter voor je is, hangt grotendeels af van wat je draagt. Als je hele fijne en luxe kleding hebt die tedere liefde en zorg nodig heeft, is een stomer waarschijnlijk de juiste keuze.

Als je kleding strikt recht moet zijn en indrukwekkende vouwen nodig heeft, zijn strijkijzers een betere optie. Maar als je net als veel mensen bent en je hebt een grote verscheidenheid aan kleding gemaakt van allerlei verschillende materialen, dan is het geen slecht idee om zowel een stomer als een strijkijzer in huis te hebben.

Onthoud dat strijkijzers niet gemaakt zijn om op tafelbladen of bedden te gebruiken. Ze hebben een goede strijkplank nodig. Zoek naar een strijkplank die stevig is, opvouwbaar voor opslag en een dik passend kussen heeft. Een stevige strijkplank gaat lang mee zonder dat je een nieuwe hoeft te kopen. Wat uiteindelijk moet worden vervangen, is de pad, omdat zelfs de beste strijkplankpad na verloop van tijd verslijt.

U leest: Strijkijzer of stomer: wat zijn de verschillen en welke is beter?

Ook populair: Vitamine D lamp kopen? Dit zijn de 5 beste daglichtlampen!