Symptomen van stress: lichamelijk, geestelijk en wat je kan doen

symptomen van stress

Moe, in tranen, angstig of vol woede? Dit zijn allemaal veelvoorkomende symptomen van stress. Stress kan geworteld zijn in werk, relaties, financiële, gezondheids- of levensstijlproblemen, of een combinatie van al deze zaken. Hoewel het normaal is om je overweldigd te voelen door een van deze levensstijlfactoren, kan stress, als je er niets aan doet, je emotionele en fysieke welzijn en je hele leven gaan beïnvloeden.

Dr. Audrey Tang, erkend psycholoog en auteur van The Leader’s Guide to Resilience deelt de meest voorkomende emotionele, fysieke, gedrags- en cognitieve stresssymptomen. Als een van de volgende stresssymptomen bekend voorkomt, is het misschien tijd om actie te ondernemen en hulp te zoeken:

Wat is stress?

Stress kan het best worden gedefinieerd als een emotionele en fysieke toestand die resulteert in een fysiologische reactie waarbij het lichaam bereid is te vechten of te vliegen. Het is een evolutionaire reactie op dreiging en een dergelijke ‘voorbereiding’ resulteert vaak in de volgende symptomen:

 • Een verhoogde hartslag
 • Zweten
 • Gevoelens van spanning
 • Een stijging van de bloeddruk

We kunnen ook meer gefocust zijn op de dreiging – vaak met uitsluiting van andere informatie. Deze gewaarwording – die vaak nogal onaangenaam is – houdt aan totdat de waargenomen dreiging voorbij is, of totdat het lichaam deze toestand niet langer kan volhouden en uitgeput raakt. Het lichaam kan op vele manieren uitputting vertonen, waaronder:

 • Een zenuwinzinking’
 • Angst/ depressie
 • Maagzweren
 • Hartaanval

Wil je een diepere slaap en de rust krijgen die je lichaam nodig heeft?  Het is wetenschappelijk bewezen dat een verzwaringsdekenhelpt met verbeteren van je slaap, concentratie en focus. De Calmzy Verzwaringsdeken helpt met het verminderen van angst en stress door het gevoel van een stevige knuffel die het met zich meebrengt.

symptomen van stress

Emotionele symptomen van stress

Op fysiologisch niveau is de negatieve emotionele reactie de stressreactie. Adrenaline begint te pompen, de hartslag stijgt, je kunt klam worden – je lichaam bereidt zich voor om te vechten of te vluchten. Dit kan voor elke persoon slechts een bepaalde tijd worden volgehouden voordat het tot uitputting leidt.

Denk aan de stressrespons als een elastiekje dat wordt uitgerekt – als je te lang doorgaat breekt het of wordt het slap – het functioneert hoe dan ook niet langer als een elastiekje. Constante stress (wat kan gebeuren als je emoties blijft onderdrukken) kan daarom leiden tot fysieke schade, waaronder een hartaanval of maagzweren.

Er is ook nevenschade die verband houdt met stress, waaronder:

 • Je zou uiteindelijk uitnodigingen kunnen vermijden of weigeren omdat je je overweldigd voelt – maar ze kunnen je misschien hebben geholpen om te ontspannen of ‘weg te komen’ van de gevoelens van stress (en als je te veel uitnodigingen weigert, kunnen vrienden die misschien niet begrijpen hoe je je echt voelt misschien stop met vragen).
 • Gebrek aan concentratie/prikkelbaarheid/ gebrek aan slaap kan uw werkprestaties en relaties beïnvloeden.
 • Mogelijk modelleer je ineffectieve coping-mechanismen voor je kinderen/je teams.

Andere emotionele symptomen van stress kunnen zijn: humeurigheid, een laag zelfbeeld, zwart-wit/alles of niets denken, zelfkritiek, angst en het gevoel de controle niet te hebben.

Lichamelijke symptomen van stress

De negatieve effecten van stress worden vaak besproken. Waaronder:

 • Gebrek aan slaap.
 • Onvermogen om te focussen.
 • Prikkelbaarheid.
 • Veranderingen in eetgewoonten – vaak te veel of te weinig eten – en daaropvolgende maagklachten.
 • Het onderdrukken van ons immuunsysteem, zodat we vatbaarder zijn voor ziektes, of het moeilijker vinden om te herstellen.

Lichamelijke symptomen van stress kunnen op hun beurt leiden tot verdere problemen, waaronder problemen in relaties, het voltooien van taken op het werk en een algehele slechte lichamelijke gezondheid. Erger nog, een gebrek aan slaap produceert bijvoorbeeld ghreline en kan ons cortisolniveau verhogen – waardoor we verlangen naar troostmaaltijden en de hoeveelheid leptine die we produceren verminderen (wat aangeeft wanneer we vol zijn) – dit gebrek aan gevoeligheid voor de werkelijke behoeften kan leiden tot gewichtstoename, wat op zijn beurt een verdere bron van stress is.

Andere symptomen kunnen tandenknarsen zijn, wat ook kan bijdragen aan kaakklemmen, hoofdpijn en kiespijn, en een gebrek aan libido.

Gedragssymptomen van stress

Er zijn een aantal mogelijke indicatoren die erop wijzen dat iemands welzijn eronder lijdt – dus het kan zijn dat iemand anders hierop wijst – of je ziet ze bij jezelf of anderen. Deze tekens omvatten:

 • Prikkelbaarheid.
 • Erg moe lijken – of klagen dat ze niet slapen.
 • Geen zorgen uiten of niet meer met het management praten ondanks een “open deur”-beleid.
 • Een verandering in eetgewoonten – meer of minder eten of drinken dan normaal – en als u meer eet – vaak van calorierijke producten.
 • Gevoeligheid voor ziekte (vaak als gevolg van een depressie van het immuunsysteem).
 • tranen.
 • Niet willen praten over iets is een sleutelgedrag. (Soms kan fysiek de kamer verlaten wanneer een moeilijk onderwerp of een specifieke naam of discussie ter sprake komt, wijzen op vermijding).
 • Plotseling boos worden en niet in verhouding staan ​​tot wat er werd gevraagd/gezegd, kan ook duiden op diepere problemen.
 • Fidgety of nerveuze gewoonten zoals nagelbijten.
 • Toename van drugs- of alcoholgebruik.

Dan zijn er de subtielere tekenen die misschien nauwkeuriger moeten worden geobserveerd, bijvoorbeeld inzakken of een langzamere wandeling, of een vertraging in persoonlijke verzorging.

Al deze symptomen kunnen indicatoren zijn voor andere problemen, maar ze houden ook vaak verband met stress, vaak omdat een van de eerste dingen die worden beïnvloed het slaappatroon is – wat op zijn beurt weer gevolgen kan hebben voor de concentratie, interacties en het vermogen om te presteren aan de normen die ze zouden willen. Het kan nooit kwaad, als je een van deze dingen bij anderen opmerkt – of ze bij jezelf herkent – om te stoppen en te vragen “ben je / ben ik echt in orde?”

Specifiek voor zorgberoepen is ‘Compassion-moeheid’ – soms veroorzaakt door langdurig werken in een zeer stressvolle zorgomgeving, en de gedachte om meer zorg te bieden voelt overweldigend – en dit kan leiden tot lijden aan werkprestaties, wat op zijn beurt kan leiden tot helaas anderen beïnvloeden.

Ervaar een intense of juist ontspannen massage van 8 roterende Shiatsu massagekoppen. Kies uit 3 verschillende intensiteitsstanden en zet warmtefunctie aan of uit. Een fijn hulpmiddel ter verlichting van stress en spanningen.

symptomen van stress

Cognitieve symptomen van stress

Een van de belangrijkste cognitieve symptomen van stress is de overmatige focus op de stressor, soms met uitsluiting van al het andere. Of anders:

 • Verstrooidheid/vergetelheid/afleiding – vaak omdat de hersenen zich op te veel cognitieve taken tegelijk proberen te concentreren, terwijl de stressor de meeste aandacht opeist.
 • Groter gebruik van negatieve woorden en zinnen.
 • Zorgen en een onvermogen om zich te concentreren – als de stress verband houdt met een “opstapeling” van verschillende dingen.
 • Slecht oordeel.

Als ons geen gezonde manieren wordt geleerd om met de onaangename sensaties van stress om te gaan, kunnen we reageren met ongezonde zelfverzachting – of zelfs als we het wel weten, maar we ‘er nu gewoon niet mee willen omgaan’, zouden we kunnen proberen ‘ ontsnappen’ (bijv. drank, recreatieve drugs, troosteten) in plaats van de oorzaak daadwerkelijk aan te pakken.

Natuurlijk kan enig escapisme, vooral praten met vrienden of misschien iets grappigs op tv kijken, ons emotionele evenwicht helpen herstellen – maar op dat moment is het belangrijk om de oorzaak van de stress aan te pakken , anders zijn we gewoon aan het behangen over scheuren in plaats van te doen alles wat echt effectief is om onze eigen groei te helpen.

Verder kan het begraven van negatieve emoties – dwz het simpelweg negeren ervan – leiden tot een aantal psychische problemen. Als je het probleem nooit oplost, kan dit resulteren in ineffectieve gedragsstrategieën om ermee om te gaan, zoals het vermijden van de persoon, mensen of plaats die het ongemak veroorzaakt – wat op zijn beurt kan leiden tot isolement, en dat kan leiden tot sociale angst, angst en depressie.

Het kan ertoe leiden dat je nooit een positieve verbinding met mensen, plaatsen of dingen krijgt, wat je misschien had kunnen doen als je in de situatie was gekomen waarin het slechts een gesprek was dat gevoerd moest worden, en dit kan enorme mogelijkheden voor je beperken. Hoewel je ‘inactief’ bent, heeft het hetzelfde effect als ‘bruggen branden’. Het kan gevolgen hebben voor de rest van het gezin – misschien wil je je ouders bijvoorbeeld nooit zien met Kerstmis – maar dat kan ook betekenen dat je kinderen iets missen. (Ongetwijfeld kan er ook een goede reden zijn voor een dergelijke storing).

Verder, als je niet op een gezonde manier met emoties omgaat, kun je zelfmedicatie gebruiken om ze te onderdrukken, zoals drugs, alcohol of te veel eten – en dit kan enorme fysieke gevolgen hebben, waaronder nadelige effecten (soms onomkeerbaar) op de hersenen en het lichaam.

Je bent ook niet in staat om je eigen kinderen iets te leren – of misschien een gezonde uitdrukking van emotie te geven aan je eigen teams op de werkplek. Dit kan van invloed zijn op uw succes als ouder en als professional.

Tips om stress te overwinnen

Probeer de volgende tips om stress te overwinnen en te herstellen:

✔️ Erken je gevoelens

Als u zich depressief of angstig voelt, probeer dan te voorkomen dat u lacht of afwijzend (bijv. met mij gaat) gedrag om hiermee om te gaan – het is belangrijk om uw gevoelens te erkennen en te accepteren dat u niet ‘vreemd’ of ‘een last’ of ‘lastig’ bent. gewoon gek doen.’ Stress, depressie en angst zijn heel reëel, en bovendien, zelfs als je niet op het punt van diagnose bent, beschouw de negatieve emoties die je ervaart als een waarschuwing (zoals een benzinelampje) – dat er iets moet gebeuren.

✔️ Vind een uitlaadklep

Als je het moeilijk vindt om met iemand te praten, is het op zijn minst een goed begin om te proberen een uitlaatklep te vinden om je gevoelens te uiten – sommige mensen doen het door middel van een dagboek, anderen door middel van poëzie, dans, zang, muziek, kunst enzovoort. Aan. Alles waardoor je een beetje je emoties kunt loslaten, kan je geest voldoende bevrijden om een ​​beetje helderder na te denken over het zoeken naar hulp, en om te voorkomen dat je je overgeeft aan copingmethoden die op de lange termijn meer schade kunnen veroorzaken.

✔️ Vraag om hulp

Het is het beste om hulp te zoeken vóór het punt van een crisis, of voordat het op het punt komt dat het je uit handen wordt genomen omdat je het niet meer aankunt en je lichaam fysiek of emotioneel kapot gaat. Zodra u hulp zoekt, zullen er technieken zijn die u door professionals zullen worden gegeven om een ​​buffer te creëren voor de stressoren die momenteel worden ervaren.

Ook populair: Kan een zonnelamp voor depressie je weer echt gelukkig maken?