Tandvlees gezond houden? Gebruik deze 8 simpele gewoonten

tandvlees gezond houden

Als het gaat om het verzorgen van onze tandheelkundige gezondheid, zijn een rechte, parelwitte glimlach en een muntachtige frisse adem onze belangrijkste zorgen, maar het behouden van gezond tandvlees is net zo belangrijk. Tandvleesaandoeningen komen zeer vaak voor – de meeste volwassenen in Nederland ervaren de aandoening tot op zekere hoogte minstens één keer in hun leven – en aangezien het meestal pijnloos is, realiseert u zich misschien niet dat er iets mis is. Maar hoe kan je je tandvlees gezond houden?

Tandvleesaandoeningen zijn niet alleen besmettelijk, maar worden niet gecontroleerd, het kan ervoor zorgen dat uw tanden uitvallen en uw risico op andere gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en longinfecties, vergroten , dus het behouden van gezond tandvlees is van vitaal belang voor uw gezondheid. Hier onthullen we de belangrijkste oorzaken van tandvleesaandoeningen, en we leggen uit hoe je de eerste tekenen kunt herkennen en deelt tips en gewoonten voor gezond tandvlees.

Hoe weet u of u gezond tandvlees heeft?

Gezond tandvlees moet roze en stevig zijn en uw tanden stevig op hun plaats houden. Als uw tandvlees bloedt wanneer u het aanraakt of poetst, kan dit een teken zijn van tandvleesontsteking, wat eigenlijk een generieke naam is die wordt gegeven aan een infectie van de zachte weefsels en botten die uw tanden op hun plaats houden.

De twee meest voorkomende vormen van tandvleesontsteking zijn gingivitis en het meer gevorderde stadium, parodontitis. Gekenmerkt door bloedend tandvlees en een slechte adem, ontwikkelt gingivitis zich wanneer tandplak zich langzaam ophoopt op uw tanden en tandvlees. Na verloop van tijd beschadigen gifstoffen die vrijkomen door de bacteriën in de tandplak uw tanden en tandvlees, waardoor ze geïrriteerd, gezwollen en pijnlijk worden.

Gelukkig is gingivitis een volledig omkeerbare aandoening als het vroeg wordt opgemerkt en behandeld door een tandarts. Als de tandvleesontsteking echter langer aanhoudt en niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis.

Parodontitis is een infectie die zowel het zachte tandvlees als de botten die uw tanden ondersteunen, beschadigt. Het is een onomkeerbare aandoening die een nauwgezette en systematische aanpak vereist om gezond tandvlees te behouden of de progressie van de ziekte te vertragen.

Als parodontitis onbehandeld blijft, kan het tandvlees loskomen van de tandoppervlakken, waardoor zogenaamde ‘parodontale pockets’ ontstaan. In meer gevorderde stadia van parodontitis kunnen tanden losraken en uiteindelijk uitvallen.

Zeer populair op bol.com: deze Elektrische Waterflosser met Tandenstokers is voorzien van 1400 tot 1800 waterpulsen die ervoor zorgen dat 99% van alle eetresten en tandplak worden verwijderd. De waterpulsen stimuleren ook de bloedsomloop in het tandvlees dat resulteert voor een gezonder en sterker gebit.

Tandvlees gezond houden

8 gewoontes om gezond tandvlees te behouden

De bacterie kan niet helemaal worden vermeden, omdat deze zich opstapelt tijdens dagelijkse activiteiten zoals eten, ademen en slapen. Je mond zit vol met bacteriën die zich vermengen met slijm en voedseldeeltjes en zich ophopen rond de tanden en het tandvlees. Als deze bacterie niet grondig en regelmatig wordt schoongemaakt, verhardt en vormt tandsteen. Het stapelt zich op en irriteert je tandvlees, waardoor de eerste zwelling, pijn en bloedingen ontstaan. Om dit te voorkomen, maakt u de volgende tips onderdeel van uw mondhygiëneroutine:

1. Bezoek regelmatig uw tandarts

Vroegtijdig opsporen van tandvleesaandoeningen is van het grootste belang, omdat het nog steeds mogelijk is om de aandoening om te keren. Daarom moet je regelmatig naar je tandarts gaan, ook als er geen duidelijke zorgen zijn. Hierdoor kan uw tandarts een gedetailleerd onderzoek uitvoeren en eventuele tekenen van ontsteking opmerken.

Tijdens een routinematige beoordeling zou een kleine liniaal, een sonde genaamd, worden gebruikt om eventuele holtes tussen je tanden en tandvlees te meten. Uw tandarts kan ook enkele röntgenfoto’s maken om te controleren op mogelijk botverlies. Uw tandarts of mondhygiënist kan uw gebit grondig reinigen en alle tandsteen verwijderen.

Als je nog nooit tandvleesaandoeningen hebt gehad en een goede mondgezondheid hebt, hoef je misschien maar eens in de één tot twee jaar naar de tandarts, adviseert ze. In andere gevallen, waar u vatbaar bent voor het ontwikkelen van problemen met uw tandvlees, zal uw tandarts u adviseren om uw tandartsafspraak zo vaak als om de drie tot zes maanden te hebben.

2. Poets je tanden twee keer per dag

Het handhaven van een hoog niveau van mondhygiëne is essentieel. Poets je tanden twee keer per dag gedurende minimaal twee minuten. Overweeg om te investeren in een elektrische tandenborstel. Deze is effectiever in het verminderen van tandplak dan handmatig poetsen en helpt ook voorkomen dat u te hard poetst, waardoor uw tandvlees kan terugtrekken. Of je nu voor handmatig of elektrisch kiest, vervang tandenborstels of opzetborstels om de drie tot vier maanden, of eerder als de borstelharen er wat slechter uit gaan zien door slijtage.

3. Gebruik een fluoridetandpasta

Fluoride is een natuurlijk voorkomend mineraal dat in verschillende hoeveelheden in water wordt aangetroffen. Het vermindert de hoeveelheid zuur die door de bacteriën in tandplak wordt geproduceerd en versterkt ook uw tandglazuur via een proces dat remineralisatie wordt genoemd. Hoewel de meeste tandpasta’s nu fluoride bevatten, zijn merken die tussen de 1.350 ppm en 1.500 ppm fluoride bevatten het meest effectief.

4. Reinig tussen je tanden

Investeer tijd om tussen je tanden te reinigen met flosdraad en interdentale ragers. Zorg ervoor dat je tussen elke tand komt om voedseldeeltjes te verwijderen die tandplak veroorzaken.

Als u een interdentale rager gebruikt, kies dan een rager die geschikt is voor de grootte van de ruimte tussen uw tanden. Dit betekent dat u mogelijk meer dan één maat moet gebruiken. Steek de borstel altijd voorzichtig tussen je tanden, probeer hem niet in de ruimte te forceren.

Als uw tandvlees bloedt of pijnlijk aanvoelt wanneer u de borstel voor het eerst gebruikt, raak dan niet in paniek – dit komt vaak voor en zou moeten verminderen als u de borstels blijft gebruiken. Als de bloeding echter na een paar dagen aanhoudt, vraag dan advies aan uw tandarts.

Als alternatief kunt u proberen een elektrische waterflosser te gebruiken. Het werkt op dezelfde manier als flosdraad en is erg handig als je een beugel of andere orthodontische hulpmiddelen draagt, of als je veel tandheelkundige restauraties en moeilijk te reinigen plekken hebt.

5. Gebruik een therapeutisch mondwater

Therapeutische mondspoelingen zijn zowel vrij verkrijgbaar als op recept verkrijgbaar, afhankelijk van de formulering. Ze helpen ziektekiemen te doden die bijdragen aan de opbouw van tandplak, slechte adem en tandvleesaandoeningen. Sommige ingrediënten in mondwater om naar te zoeken zijn cetylpyridiniumchloride, dat bacteriën vernietigt; chloorhexidine, dat tandplak vermindert; en essentiële oliën zoals methol, eucalyptus en thymol, die antibacteriële eigenschappen hebben.

6. Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet

Je tandvlees gezond houden kan al bij zoiets simpels beginnen als voeding. Slechte voeding kan leiden tot een slechte gezondheid van het tandvlees, met name een tekort aan vitamine C, wat kan leiden tot bloedend tandvlees en uiteindelijk gingivitis als het niet wordt behandeld. Vitamine C versterkt je tandvlees en het zachte weefsel in je mond en helpt ook bij het genezen van wonden. Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C 65 mg tot 90 mg per dag.

7. Rook niet…

…En als u rookt, stop dan! Roken is niet alleen een bekende oorzaak van tandvleesaandoeningen, maar het verzwakt ook het vermogen van uw lichaam om de infectie veroorzaakt door de opbouw van tandplak te bestrijden en maakt het moeilijker voor uw tandvlees om tijdens de behandeling te genezen. Hoe meer u rookt en hoe langer u rookt, hoe groter uw risico wordt.

8. Houd rekening met risicofactoren

Bepaalde gezondheidsfactoren kunnen het moeilijker maken om gezond tandvlees te behouden, waaronder genetica (tandvleesziekte kan erfelijk zijn), hormonale veranderingen – zoals die gerelateerd aan zwangerschap en menopauze – en bepaalde medicijnen die een droge mond of tandvleesveranderingen veroorzaken.

Bovendien kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes, reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn, het risico op tandvleesaandoeningen verhogen, evenals aandoeningen die een verminderde immuniteit veroorzaken, zoals hiv/aids, leukemie en kankerbehandeling.

De Oral-B Genius 8000N is de best beoordeelde elektrische tandenborstel op bol.com. Met drievoudige poetsdruksensor dat je tandvlees helpt te beschermen en 5 standen.

Tandvlees gezond houden

U leest: Tandvlees gezond houden met deze 8 gewoonten

Ook populair: Milieuvriendelijke tandenborstel van het merk F.E.T.E