Teveel melatonine: kan een overdosis melatonine kwaad?

teveel melatonine

Terwijl melatonine een natuurlijk hormoon geproduceerd in het lichaam is, kan het nemen van teveel melatonine uw circadiane ritme (ook wel uw slaap-waak cyclus) verstoren. Het kan ook andere ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Dus, ja, je kunt technisch gezien een overdosis melatonine nemen. Echter, een melatonine overdosis is moeilijk te definiëren omdat er niet een officiële standaard veilige dosering voor iedereen is. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen voor de effecten van melatonine. Een dosis die bijwerkingen bij de ene persoon kan veroorzaken, kan weinig effect hebben op iemand anders.

Bij volwassenen varieert de standaarddosis die in studies wordt gebruikt tussen 1 en 10 mg, hoewel er momenteel geen definitieve “beste” dosering is. Er wordt aangenomen dat doses in het bereik van 30 mg schadelijk kunnen zijn. Over het algemeen is het beter om laag te beginnen en langzaam en voorzichtig omhoog te gaan als je bemoedigende resultaten ziet. Neem contact op met een arts als uw slaapproblemen aanhouden.

Hoeveel melatonine moet ik nemen?

Een veilige dosis melatonine is de laagste dosis die effectief is in het helpen van u in slaap vallen zonder bijwerkingen te veroorzaken. Over het algemeen wordt een dosis tussen 0,2 en 5 mg beschouwd als een veilige startdosis. Een veilige dosis hangt af van uw lichaamsgewicht, leeftijd en gevoeligheid voor het supplement.

Met Lucovitaal Melatonine weet u zeker dat u een veilige dosis inneemt; namelijk 1 tablet per dag

teveel melatonine

Symptomen van melatonine overdosis

Teveel melatonine kan het tegenovergestelde effect hebben van het beoogde doel. Het kan het moeilijker maken om te slapen omdat je normale circadiane ritmes worden verstoord. Een overdosis kan je ook overdag groggy en slaperig laten voelen en je ‘s nachts nachtmerries of extreem levendige dromen geven. U kunt ook ervaren:

  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • hoofdpijn
  • prikkelbaarheid of angst
  • diarree
  • gewrichtspijn

Voor sommige mensen, te veel melatonine kan invloed hebben op hun bloeddruk. Medicijnen die de bloeddruk verlagen, zoals calciumantagonisten en bètablokkers, kunnen de natuurlijke productie van melatonine in uw lichaam verminderen. Echter, het nemen van een supplement om in te halen voor lagere melatonine niveaus kan niet altijd aan te raden zijn. Zorg ervoor dat u met uw arts praten over melatonine en andere supplementen die u neemt als u medicijnen hebt gekregen om uw bloeddruk onder controle te houden.

Wat niet te nemen met melatonine

Omdat melatonine uw slaap-waakcyclus kan beïnvloeden, vermijd het nemen van het met alcohol of cafeïne. Deze kunnen interfereren met uw circadiane ritme en uw natuurlijke melatonine productie. Voordat u begint melatonine of een over-the-counter medicatie of supplement, praat met uw arts. Dit geldt vooral als u andere medicijnen neemt.

Bijvoorbeeld, anticonceptiepillen kunnen ervoor zorgen dat uw lichaam te beginnen met de productie van meer melatonine, dus het nemen van een supplement kan duwen uw niveaus in een ongezond bereik. Het nemen van melatonine met anticoagulantia,zoals warfarine (Coumadin), kan verhogen uw risico op bloedingen. U moet ook voorkomen dat u melatonine als u corticosteroïden om uw immuunrespons voor aandoeningen zoals reumatoïde artritis of lupus te onderdrukken.

Voor kinderen zit je met Lucovitaal Melatonine Kids aan een veilige dosis voor een goede nachtrust

teveel melatonine

Wat te doen wanneer u teveel melatonine heeft genomen

Als u denkt dat u een overdosis melatonine heeft genomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts. U moet 112 bellen en noodhulp zoeken als u symptomen heeft zoals:

  • kortademigheid
  • plotselinge pijn op de borst
  • bloeddruk van 180/120 mm Hg of hoger

Deze tekenen kunnen niet gerelateerd zijn aan melatonine of een interactie tussen melatonine en andere medicijnen. Ze mogen echter niet worden genegeerd, omdat ze kunnen wijzen op een medisch noodgeval.

Hoewel melatonine kan zeer nuttig zijn voor sommige mensen die een beetje extra hulp nodig hebben vallen en in slaap blijven, het is niet voor iedereen. U kunt het niet goed verdragen, zelfs bij lage doses. Het kan zijn dat het u niet helpt om te slapen, ongeacht de dosis die u probeert. Als slapeloosheid een probleem is, praat dan met een slaapspecialist. Er kunnen andere levensstijlveranderingen zijn die u kunt aanbrengen die kunnen helpen, zoals het verminderen van cafeïne en alcohol, of het veranderen van uw bedtijdroutine.

U bent niet waarschijnlijk om ernstige medische problemen als gevolg van het nemen van melatonine, maar behandel het zorgvuldig.

Ook populair: Vitamine D lamp kopen? Dit zijn de 5 beste daglichtlampen!