Toekomstige Call of Duty games komen nog steeds naar PS5

Call of Duty games

Sony heeft gereageerd op het brancheveranderende nieuws dat Microsoft van plan is Activision Blizzard over te nemen in een deal van $ 68,7 miljard, en het moederbedrijf van PlayStation lijkt er redelijk zeker van te zijn dat de juggernaut Call of Duty games-serie op zijn platform zal blijven.

In een interview met de Wall Street Journal zegt een Sony-woordvoerder: “We verwachten dat Microsoft zich zal houden aan contractuele overeenkomsten en ervoor zal blijven zorgen dat Activision-games multiplatform zijn.” Het is een korte en pittige verklaring, maar het geeft wel duidelijk aan dat Sony verwacht dat toekomstige Call of Duty-games hun weg naar de PS5 zullen vinden.

PlayStation heeft sinds de Call of Duty Black Ops 3 van 2015 een exclusieve deal met de Call of Duty-franchise. Dankzij deze langlopende overeenkomst ontvangen PlayStation-platforms exclusieve content en vroege toegang tot DLC-packs. Dit soort deals zijn vermoedelijk wat Sony bedoelt als het verwijst naar de “contractuele overeenkomsten” van Activision Blizzard. De huidige duur van deze overeenkomst is niet bekend.

De aankoop van Activision Blizzard door Microsoft zal naar verwachting in 2023 worden voltooid en zodra dit het geval is, zal het bedrijf franchises bezitten, waaronder CoD, Overwatch, Starcraft, Diablo, Crash Bandicoot, Sypro the Dragon en meer. De deal heeft natuurlijk vragen doen rijzen over het feit dat deze populaire franchises exclusief worden voor Xbox in de consoleruimte, maar het lijkt erop dat Sony voorlopig redelijk ontspannen is over dit potentieel netelige probleem.

Toen Bloomberg door Bloomberg werd ondervraagd over exclusiviteit, zei de CEO van Xbox, Phil Spencer: “Ik zeg alleen tegen spelers die Activision Blizzard-games spelen op het Sony-platform: het is niet onze bedoeling om gemeenschappen weg te trekken van dat platform en wij bleef zich daarvoor inzetten.”

Op het eerste gezicht klinkt dit redelijk veelbelovend voor PlayStation-gamers die hopen nog steeds te kunnen genieten van Activision Blizzard-titels op hun platform naar keuze, maar het moet worden opgemerkt dat Spencer soortgelijke opmerkingen maakte in de nasleep van de aankoop van ZeniMax (moederbedrijf van Bethesda) ter waarde van $ 7,5 miljard door Microsoft. 2020. Vorig jaar, tijdens E3 2021, werd echter onthuld dat Betheseda’s eerste originele IP in 25 jaar, sci-fi RPG Starfield, exclusief zal zijn voor de Xbox Series X, Xbox One en pc.

De kans is groot dat Microsoft de rest van de contracten die Activision Blizzard eerder met Sony heeft gesloten, zal nakomen en vervolgens de kernfranchises van de uitgever voor de lange termijn exclusief voor Xbox zal maken. Hoewel dit volgens sommige brancheanalisten misschien niet de beste strategie is voor Microsoft.

David Cole, van DFC Intelligence, vertelde GamesIndustry.biz dat het door Microsoft exclusief maken van Call of Duty voor Xbox tot ernstige juridische problemen kan leiden. Hij zei: “Regelgevers zullen nauwkeurig kijken en franchises zoals Call of Duty zijn mogelijk niet exclusief voor Xbox-platforms vanwege zorgen over antitrust.”

Ongeacht of series zoals Call of Duty en Overwatch een PlayStation-toekomst hebben, we weten wel dat “veel Activision Blizzard-games” naar de Xbox Game Pass-service zullen komen zodra de deal is voltooid volgens de officiële aankondigingspost. Dit zal een enorme zegen zijn voor de gaming-abonnementsservice van Microsoft en zou de aanzienlijke Call of Duty-community kunnen zien verschuiven naar spelen op Xbox Series X, zelfs als de games beschikbaar blijven op PS5.

Deze massale overname heeft veel vragen doen rijzen, en een behoorlijke hoeveelheid terugslag van partijen die zich zorgen maken over de consolidatie van de sector. Op de korte termijn lijken er verschillende voor- en enkele nadelen te zijn aan Microsoft’s Activision Blizzard-deal, maar alleen de tijd zal uitwijzen of het uiteindelijk goed is voor gaming als geheel.

U leest: Toekomstige Call of Duty games komen nog steeds naar PS5

Ook populair: 21x de beste games voor de Nintendo Switch in 2022