Top 10 beste airfryer van 2021 volgens keukenapparatuur experts

beste airfryer

Airfryers bieden een gezond alternatief voor frituren, knapperige, sappige gerechten bereiden zonder de extra calorieën en transvetten. Krokante kippenvleugels, frites, smakelijke desserts – of iets anders dat je zou kunnen frituren – zijn slechts een druk op de knop verwijderd. Sommigen kunnen zelfs dubbel werk doen als een broodroosteroven of een snelkookpan. Er is een breed scala aan opties als het gaat om het uitkiezen van de beste airfryer.

Na enkele jaren van uitgebreid onderzoek en het testen van vele tientallen apparaten, kunnen we vol vertrouwen zeggen dat de Philips Premium Airfryer XXL de beste heteluchtfriteuse is die je kunt kopen. Het levert resultaten op die het dichtst in de buurt komen van voedsel dat in een friteuse is gekookt. Bovendien bevat het vaatwasmachinebestendige onderdelen, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is.

Als u de voorkeur geeft aan een meer budgetvriendelijke optie, is onze beste keuze de Cosori Air Fryer Max XL 5.8-Quart. Het kookt voedsel gelijkmatig tegen een lage prijs. We raden ook de Cuisinart AirFryer Toaster Oven aan als je een apparaat wilt dat echt kan multitasken.

10x de beste airfryer van 2021

Dit is de top 10 met de beste airfryer van 2021 die we hebben getest, gerangschikt, in volgorde:

1. Philips Premium Airfryer XXL

beste airfryer

De Philips Airfryer XXL was de meest gebruiksvriendelijke en beste airfryer die we hebben getest, waardoor het onze eerste keuze is. Tijdens het testen proefde ik een heleboel frietjes en dit apparaat maakte degenen waar ik niet mee kon stoppen. Ze hadden de combinatie van knapperigheid, malsheid en aardappelsmaak die geweldige friet zo verrukkelijk maakt.

Zelfs toen ik de mand met meer dan 3 pond diepvriesfrietjes vulde, kwamen ze er allemaal knapperig uit. Gehavende hete Nashville-kip kwam eruit met een knetterende korst alsof hij gefrituurd was, en hamburgers wedijverden met die van de grill met de Philips Airfryer.

Wat de Philips Airfryer tot onze topkeuze maakt, is dat hij altijd de allerbeste is in het luchtfrituren, zelfs met grote gezinsporties van gezonder gefrituurd voedsel. En je kunt voelen dat je voor een topdollar een solide, goed gebouwde machine krijgt. Als je kookt voor een veeleisende crew die echt van gefrituurd eten houdt, maar niet van vet, dan denken we dat de Philips de investering zeker waard is.

Dat gezegd hebbende, de XXL is een grote, zware en erg dure machine die luidruchtiger is dan de meeste van zijn concurrenten terwijl hij in bedrijf is. Het heeft geen digitaal bedieningspaneel en daarom is het moeilijk om de temperatuur en kooktijden precies in te stellen.

Met een paar onderdelen meer dan de meeste, is er meer om schoon te maken en hoewel alle onderdelen vaatwasmachinebestendig zijn, zal de heteluchtfriteuse veel plank- en aanrechtruimte in beslag nemen. Het is echter nog steeds relatief eenvoudig te gebruiken – er is geen voorverwarmen nodig – en de resultaten zijn de moeite waard. Een gemakkelijk te lezen receptenboek met veel kookideeën is ook inbegrepen.

Pluspunten:

 • Enorme capaciteit
 • Geen voorverwarmen nodig
 • Eten komt krokant uit

Minpunten:

 • Duur
 • Neemt veel ruimte in beslag
 • Lawaaierig en zwaar

2. Cosori Airfryer Max XL 5,8-Quart

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

De Cosori Premium 5.8-Quart wedijvert met de Philips XXL voor wat betreft het vermogen om aan de lucht te frituren en kost ongeveer een derde van de prijs, waardoor het inderdaad een zeer goede prijs is. Zelfs een grote lading van twee pond bevroren crinkle-friet kwam er goed bruin en knapperig uit.

Het apparaat is groot, boxy, en in tegenstelling tot veel modellen, helemaal niet slecht uit. Het heeft digitale bedieningselementen met vooraf ingestelde kookprogramma’s voor een verscheidenheid aan voedsel dat goed werkt. Je moet de oven wel handmatig voorverwarmen voordat je je instelling selecteert, maar halverwege de bereiding herinnert een handige piep je eraan om je gefrituurde eten te schudden of opnieuw te rangschikken.

Het kost wat moeite om de manden eruit te trekken en terug te plaatsen – we vonden de binnenmand bijzonder lastig te verwijderen, omdat je een klein veiligheidsdeksel moet schuiven en vervolgens op een knop moet drukken voordat je hem eruit haalt. Na het koken kun je beide stukken in de vaatwasser gooien. De Cosori wordt geleverd met een paperback kookboek boordevol smakelijke recepten en kleurenfoto’s.

Pluspunten:

 • Goedkoop
 • Grote capaciteit
 • Eten komt krokant uit
 • Digitale bediening
 • Onderdelen zijn anti-aanbak en vaatwasmachinebestendig

Minpunten:

 • Mand is lastig te verwijderen

3. Ninja Airfryer

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

De Ninja Air Fryer presteerde zo goed dat je me ervan had kunnen overtuigen dat zowel gepaneerde als gehavende stukjes kip in een gietijzeren koekenpan werden gebakken.

Frieten kwamen in de buurt van het echte werk, maar hadden niet de allover crunch die je krijgt van een friteuse of de Philips (die zelfs een hele zak bevroren frites in één keer kan krokant maken). De Ninja is echter ongeveer een kwart van de prijs van de Philips en is lang niet zo groot of zwaar.

Op de Ninja vind je digitale temperatuurregelaars en instellingen voor opwarmen, braden en drogen. Meer opties maken het programmeren ingewikkelder, maar na een paar keer koken heb je de benodigde stappen gemakkelijk onder de knie. De mand met antiaanbaklaag kan in de vaatwasser worden gegooid. Met dit apparaat krijg je ook een roestvrijstalen rek voor koken op meerdere niveaus.

Pluspunten:

 • Een airfryer en multicooker in één
 • Digitale bediening
 • Eten komt krokant uit

Minpunten:

 • Erg groot
 • Kookboek niet nuttig
 • Luidruchtig

4. Ninja Foodi

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Ik geef toe dat ik een flinke dosis scepsis had als het ging om de Ninja Foodi, een apparaat dat naast een airfryer ook een snelkookpan en een slowcooker is.

Nou, ik ben hier om je te vertellen dat het niet alleen beide doet, maar het ook allebei goed doet. In feite kookte het de knapperigste, meest goed gebruinde resultaten in onze cook-off, plus het zet koks onder druk zoals ik ooit heb getest.

Als je wilt, kun je zelfs de twee functies combineren, een kip onder hoge druk koken en vervolgens de schil bruin en krokant maken op de airfry-stand. Met extra programma’s op de Foodi kun je braden, dehydrateren, stomen, langzaam koken en sauteren, waardoor het de meest veelzijdige multicooker op de markt is. Een ding om op te merken: tijdens het frituren is het luidruchtiger dan de meeste.

Zoals je zou verwachten met zoveel opties, vergt het wat oefening om het programmeren van het digitale bedieningspaneel onder de knie te krijgen. Het scherm is echter goed ontworpen met grote, gemakkelijk te lezen letters.

De Foodi is ruimtebesparend in vergelijking met het hebben van zowel een airfryer als een multicooker, maar het is een groot, zwaar apparaat dat je niet in en uit een kast wilt tillen. Het is de moeite waard om het een speciale plaats op een aanrecht te geven als u van plan bent te profiteren van zijn veelzijdigheid en het vaak te gebruiken.

Gezien de multifunctionaliteit van deze machine, zou ik willen dat het bijbehorende kookboek beter georganiseerd was en recepten en grafieken voor alle kookfuncties bevatte. De mand en de pot hebben een antiaanbaklaag en zijn vaatwasmachinebestendig, maar de deksels vereisen TLC.

Pluspunten:

 • Kookt heel goed
 • Inclusief airfryerfunctie
 • Veelzijdig

Minpunten:

 • Overmaats

5. Cuisinart AirFryer Toaster Oven

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Hoewel het niet goedkoop is, is de Cuisinart Airfryer Toaster Oven zeker goedkoper, om nog maar te zwijgen van meer ruimtebesparend, dan het kopen van twee relatief grote keukenapparatuur op het aanrecht. Het wordt geleverd met een heteluchtfriteusemandje dat samen met een specifieke instelling kan worden gebruikt. Ik ontdekte dat het ook werkte, en in sommige gevallen was het warmte-element beter in het bruinen en krokanten dan andere apparaten die we hebben getest. Bovendien roosterde het uitzonderlijk gelijkmatig.

In tegenstelling tot de meeste modellen in deze prijscategorie, heeft hij geen digitaal bedieningspaneel, waardoor hij niet onze eerste keuze is. Hoewel het geen enorm apparaat is, is het groter dan typische broodroosterovens. Het biedt plaats aan twee pond friet, zes sneetjes brood en volgens Cuisinart een kip van vier pond.

Als je graag alles in de vaatwasser gooit, houd er dan rekening mee dat alle onderdelen met de hand moeten worden schoongemaakt. Maar tenzij je al een broodrooster hebt waar je dol op bent, is de Cuisinart een goede koop vanwege zijn veelzijdigheid.

Om onze beoordelingen te lezen van alle multifunctionele modellen die we hebben getest, inclusief Gourmia Digital Oven, Yedi Total Package, Emeril Power AirFryer 360 Plus en Cosori Air Fry Toaster Oven, raadpleegt u onze gids voor de beste Airfryer Toaster Ovens.

Pluspunten:

 • Het is een broodrooster, aanrechtoven en airfryer
 • Eten komt krokant uit
 • Gelijkmatig roosteren

Minpunten:

 • Bediening is niet digitaal
 • Onderdelen zijn niet anti-aanbak
 • Niet vaatwasser bestendig

6. Cuisinart Compact AirFryer

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

In tegenstelling tot de meeste van deze apparaten heeft de Cuisinart Compact AirFryer niet de vreemde vorm van een enorm ei of een ruimtecapsule. Het is eerder een grote roestvrijstalen kubus die eruitziet als een afgeknotte broodrooster. Hoewel de vierkante vorm ervoor zorgt dat hij netter op een aanrecht of in een kast past, neemt de Cuisinart nog steeds een beetje aanrecht in beslag (ondanks zijn naam).

U zult merken dat de Cuisinart een relatief eenvoudig apparaat is op het gebied van verwarmingselementen. Het heeft geen vooraf ingestelde kookprogramma’s voor specifieke voedingsmiddelen of extra kookfuncties zoals “warmhouden” of uitdrogen, om het kookproces gemakkelijker te maken. Je draait gewoon aan de knoppen om de temperatuur en de kooktijd in te stellen, en voorverwarmen is niet nodig. Er is ook een duidelijke handleiding met recepten om u op weg te helpen.

Omdat het een brede luchtfrituurmand heeft, kan het voedsel worden uitgespreid om meer gelijkmatige en knapperige resultaten te krijgen met relatief korte kooktijden zonder dat het voedsel uitdroogt. De meeste anderen dwingen je om het voedsel op elkaar te stapelen, wat tot ongelijkmatige resultaten kan leiden. Met behulp van de Cuisinart Compact AirFryer zagen en smaakten zelfgemaakte frieten alsof ze in een frituurpan met olie hadden gedobberd.

Noch de roestvrijstalen mand, noch de lekbak is vaatwasmachinebestendig, dus het is niet per se gemakkelijk schoon te maken. Wanneer je druipend gehavende items zoals tempura-garnalen of uienringen kookt, moet je misschien wat moeite doen om ze vlekkeloos te krijgen. Als u echter op zoek bent naar een apparaat om aan de lucht te frituren en het goed doet, en geen exorbitant bedrag wilt betalen, dan is deze Cuisinart uw overweging zeker waard, ook al was het niet onze topkeuze.

Pluspunten:

 • Eenvoudig te programmeren
 • Vereist geen voorverwarmen
 • Eten komt krokant uit
 • Handige handleiding

Minpunten:

 • Bediening is niet digitaal
 • Onderdelen zijn niet vaatwasmachinebestendig of anti-aanbak

7. Dash Deluxe 6Qt Airfryer

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Voedsel komt bruin en krokant uit de Dash Deluxe 6-Quart Air Fryer, zolang je het niet overbelast. Hoewel het een 6-kwart-model wordt genoemd, heeft de mand een kleine diameter, zodat er minder voedsel in één laag kan worden bewaard dan grotere modellen, zoals de Philips Airfryer XXL.

Hoewel dit model geen digitale bedieningselementen heeft, is het heel eenvoudig te bedienen; draai gewoon aan de temperatuur- en tijdknoppen voor een proces in twee stappen dat volledig intuïtief is. Als je saai ogende apparaten beu bent, is de Dash verkrijgbaar in glanzend rood of aqua, evenals in wit en zwart.

Ook al moet je de manden met de hand wassen, ze hebben een antiaanbaklaag en zijn gemakkelijk schoon te maken.

Pluspunten:

 • Eten komt krokant uit
 • Eenvoudig te bedienen
 • Meerdere kleuren beschikbaar

Minpunten:

 • Bediening is niet digitaal
 • Mand is lastig te verwijderen
 • Onderdelen zijn niet vaatwasmachinebestendig

8. Dash Compact

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Deze kleine man is gewoon zo verdomd schattig dat je er niet van kunt houden (het is waarschijnlijk waarom zoveel Amazon-recensenten er dol op zijn). De Dash Compact doet behoorlijk wat ‘frituren’, zolang je hem maar beperkt tot ongeveer een halve pond voedsel per keer. Voorverwarmen is niet nodig, maar om geweldige resultaten te bereiken, moet u de items tijdens het koken een paar keer omgooien of omdraaien.

Met de temperatuurregelaars op de wijzerplaat kun je de Dash niet precies instellen. De handleiding is voor het grootste deel nuttig en bevat zelfs een paar recepten, maar sommige temperaturen die in de grafieken en recepten worden vermeld, verschillen van de temperaturen die op de machine zijn afgedrukt. U moet raden waar u de draaiknop tussen 320 en 400 ° F moet zetten als u op 350 ° of 390 ° F wilt koken.

De mand heeft een antiaanbaklaag en is klein genoeg om in de vaatwasser te gaan zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. U kunt kiezen voor de Dash met een glanzend rood, aqua, wit of zwart exterieur.

Pluspunten:

 • Klein
 • Vereist geen voorverwarmen
 • mand is anti-aanbak en vaatwasmachinebestendig

Minpunten:

 • Bediening is niet digitaal
 • Kookt slechts een half pond voedsel goed

9. Breville Smart Oven Air

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Je betaalt topdollar voor de knappe Breville Smart Oven Air van geborsteld roestvrij staal, maar je krijgt een ultramoderne broodroosteroven naast een luchtfriteuse, die consequent knapperig voedsel en kipnuggets die gefrituurd smaakten, bleek te zijn. De digitale temperatuurregelaars zijn intuïtief te programmeren en bevatten automatische voorverwarming. De Breville heeft ook een felle ovenverlichting.

Hoewel het groot is, zelfs volgens de normen voor broodroosterovens, kan het echt je oven vervangen. Hier heb je geen speciaal kookgerei in de vorm van een broodrooster nodig. En Breville beweert dat het een kalkoen van 14 pond kan herbergen.

Ik heb wel een grote klacht over dit product. De handleiding bevat geen aanbevelingen voor wat, hoeveel of hoe lang verschillende voedingsmiddelen moeten worden gekookt. Dit is misschien geen probleem voor bakken of braden, maar als je nieuw bent met luchtfrituren, sta je er alleen voor als je begint. Houd er ook rekening mee dat alle onderdelen met de hand moeten worden gewassen.

Pluspunten:

 • Het is een airfryer, broodrooster en aanrechtoven
 • Heeft digitale bediening
 • Eten komt krokant uit

Minpunten:

 • Groot
 • Handleiding is niet handig
 • Onderdelen zijn niet vaatwasmachinebestendig

10. GoWISE USA 8-in-1 Airfryer XL

beste airfryer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

De GoWise 8-in-1 doet het erg goed en heeft een aantal mooie voordelen. Naast een grote capaciteit heeft hij digitale bedieningselementen met acht voorgeprogrammeerde instellingen (vandaar de naam) en een alarm dat je kunt instellen om je eraan te herinneren voedsel weg te gooien tijdens het koken.

Voorverwarmen is niet nodig en de mand heeft een antiaanbaklaag en is vaatwasmachinebestendig. Met de GoWise USA krijg je een kookboek om je veel receptideeën te geven. Naast zwart en wit kun je kiezen uit rode en paarse behuizing.

Pluspunten:

 • Vereist geen voorverwarmen
 • Heeft digitale bediening
 • Inclusief receptenboek

Minpunten:

 • Mand is lastig te verwijderen

Airfryers die de top 10 niet haalden

We hebben een aantal airfryers van Krups getest.

 • We vinden de Krups Easy Fry Deluxe Digital een beetje beter dan de Krups Fry Delight dankzij het ontwerp en de kookresultaten. Geen van beide komt echter in de buurt van de knapperigheid van voedsel dat uit een frituurpan komt.
 • Farberware 3.2 quart Digital Oil-Less Fryer is een zeer redelijk geprijsde luchtfriteuse die goed knapperig en bruin kan worden, vooral bij diepvriesproducten. Maar de mand plakt en het is een beetje verwarrend om te gebruiken.
 • De Power Air XL is klein van formaat en capaciteit, heeft een generiek uiterlijk en de mand glijdt er niet erg soepel uit.
 • De Black and Decker 2L Purifry is nog steeds een groot apparaat, maar wordt geleverd met een veel kleinere mand. Zonder digitale bedieningselementen en kleine cijfers is het echt moeilijk om een ​​nauwkeurige temperatuurinstelling in te stellen.
 • Hoewel we altijd dol zijn geweest op Instant Pot-producten, kunnen we de Instant Vortex Plus van het bedrijf niet aanbevelen als je nog nooit een airfryer hebt gebruikt. De “Aan de slag-gids” was niet erg behulpzaam en we ontdekten dat koken met het meegeleverde dienblad betere resultaten opleverde dan het mandje dat de fabrikant voorstelde te gebruiken. Na veel vallen en opstaan ​​levert dit apparaat echter solide resultaten op.

Hoe we Airfryers hebben getest

De tester

Hallo, ik ben Sharon en ik review al meer dan 30 jaar keukenapparatuur. Daarvoor werkte ik zeven jaar als professionele kok in restaurants. Nu ben ik een fervent thuiskok.

Hoewel ik ontelbare keren frites en gefrituurde kipkoteletten heb gemaakt, zijn ze tegenwoordig niet in grote rotatie in mijn huis. Net als jij wil ik de olie vermijden en al dat werk dat bij het frituren komt kijken. Daarom vond ik het geweldig om de best beoordeelde airfryers te testen en te kijken of ze mijn verlangen naar knapperig, vet en probleemloos eten konden stillen.

De testen

Om de beste airfryer van 2021 te vinden, heb ik de afgelopen jaren tientallen airfryers op de markt getest, waaronder apparaten die kunnen worden gebruikt als broodroosterovens of multicookers. Elk apparaat werd beoordeeld op hoe goed de heteluchtfriteuse verse en diepgevroren frites en kipnuggets kookte.

Omdat elk apparaat uniek is, vertrouw je op de handleiding om aan de slag te gaan. Ik controleerde of iedereen uitlegde hoe het product grondig moest worden gebruikt, richtlijnen gaf voor het koken van specifiek voedsel en recepten bijvoegde.

Ik bedacht hoe gemakkelijk het was om de bedieningselementen te gebruiken, de mand in en uit te schuiven en natuurlijk op te ruimen. Omdat je misschien niet dagelijks of zelfs wekelijks met dit apparaat kookt, heb ik gekeken hoe gemakkelijk het zou zijn om het ook op te bergen. Ik heb ook kennis genomen van klantrecensies op Amazon en andere populaire retailers.

Hoe werkt een Airfryer?

Om te beginnen is het niet echt een friteuse, maar eerder een convectieoven op het aanrecht die hete lucht rond voedsel in een mand laat circuleren. Met maximaal een halve eetlepel olie zal het apparaat voedsel bruin en knapperig maken, maar niet zo gelijkmatig als frituren.

En dingen komen niet altijd uit met dezelfde combinatie van all-over knapperigheid en perfecte malsheid als wanneer ze in hete olie worden gedropt. Deze apparaten hebben echter niet meer dan een paar minuten nodig om voor te verwarmen, wat betekent dat ze van begin tot eind de goederen sneller leveren dan frituren of frituren. Bovendien ontdekte ik dat ze geen kookluchtjes afgeven, dus je huis ruikt nooit naar een kippenhok.

Hoe gebruik je een Airfryer

Deze apparaten zijn eenvoudig in gebruik en vaak eenvoudig schoon te maken. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant, maar de meeste zullen deze basisprocedures volgen:

 1. Verwarm voor het koken
  Net als je oven of koekenpan heeft je airfryer even tijd nodig om op temperatuur te komen voordat je hem gebruikt. Verwarm het apparaat in het algemeen drie tot vijf minuten voor op 375 ° F, afhankelijk van de grootte van de friteuse.
 2. Overlaad het voedsel niet en leg het voedsel plat neer
  Net als bij conventioneel frituren, zal het overladen van uw airfryer niet de beste resultaten opleveren. Als u te veel voedsel, vooral diepgevroren voedsel, in de mand doet, kan dit drassige of ongelijkmatige kookresultaten opleveren. Het kan ook de kooktijd verlengen.
 3. Draai tijdens het frituren
  Sommige van dezelfde principes van frituren zijn van toepassing op een heteluchtfriteuse: vergeet niet om items goed te beslag en/of brood te bakken voordat u ze in de heteluchtfriteuse laat vallen, en zorg ervoor dat u uw voedsel halverwege het kookproces omdraait.

Houd ook je eten in de gaten terwijl het kookt. Zo kunt u de timing zo nodig aanpassen en kunt u wennen aan uw nieuwe apparaat.

 1. Maak de heteluchtfriteuse schoon als je klaar bent
  Vergeet niet het apparaat schoon te maken na het koken en het apparaat is afgekoeld. Voedseldeeltjes kunnen vast komen te zitten in de hoeken en gaten, zich in de loop van de tijd ophopen en problemen veroorzaken.

Wat kan ik koken in een Airfryer?

Een goede heteluchtfriteuse kan ook worden gebruikt als oven om vlees, stoofschotels of zelfs desserts te bakken, te braden en te bereiden. Ze zijn natuurlijk beperkt door hun grootte en bieden hier geen voordeel ten opzichte van een traditionele oven. Maar als je je oven voor opslag gebruikt, de keuken de neiging heeft om op te warmen, of als je vaak zou willen dat je een extra oven had, dan kunnen deze apparaten op het aanrecht van pas komen.

Eén ding om te weten: deze keukengereedschappen zijn groot en vreemd gevormd, dus ze nemen veel ruimte op het aanrecht in beslag en zijn niet gemakkelijk op te bergen.

Kortom: als u knapperig voedsel onweerstaanbaar vindt, maar het vet wilt vermijden, is dit misschien precies wat u zoekt.

Enkele populaire kookopties zijn:

 • Groenten die je graag roostert, zoals aardappelen, wortelen en pompoen
 • Vleesgerechten, zoals gepaneerde kip, bacon, hamburgers en hotdogs
 • Diepvriesproducten zoals kipnuggets, mozzarellasticks, aardappelkoekjes, uienringen en frites
 • Gebakken goederen zoals donuts, beignets en trechtercake

Ook populair: Top 5 beste ventilator van 2021: de beste airco’s volgens tech experts