Top 10 beste smartphone met camera 2022 voor de mooiste foto’s

beste smartphone met camera

Met zoveel opties op de markt, is het kiezen van de beste smartphone met camera een zeer moeilijke taak, aangezien verschillende op fotografie gerichte mobiele telefoons een heel verschillende benadering hebben om fantastische foto’s te maken. Daarom is deze lijst zo lang, met heel veel geweldige opties.

Wil je de lens overbelasting en uitgebreide zoom van de Samsung Galaxy S21 Ultra? De eenvoud van richten en schieten van de iPhone 13 Pro? Of de uitstekende software van de Google Pixel 6 Pro?

Misschien wil je dichtbij macro-opnamen komen, of misschien ben je meer geïnteresseerd in selfies. Dan zijn er nog andere overwegingen, zoals het aantal megapixels, prestaties bij weinig licht en meer.

Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden bij het kopen, dus de keuze kan overweldigend zijn. Maar om u te helpen beslissen, hebben we deze gids samengesteld, waarin de top 10 met beste smartphone met camera wordt benadrukt. Deze zullen niet allemaal even geschikt zijn voor iedereen, maar we hebben een overzicht van elk toegevoegd, zodat u hun sterke en zwakke punten kunt zien en een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Als je echter gewoon de beste smartphone met camera op de markt wilt, hebben we je daar ook gedekt, aangezien deze lijst is gerangschikt op basis van onze eigen persoonlijke voorkeur, dus je vindt onze sterkeuze in de nummer één slot. Maar als niets helemaal goed lijkt, wanhoop dan niet, want er komen voortdurend nieuwe kanshebbers bij.

Top 10 beste smartphone met camera

1. Beste cameratelefoon 2022:

iPhone 13 Pro / iPhone 13 Pro Max

beste smartphone met camera

REDENEN OM TE KOPEN

 • Geweldige algehele prestaties
 • Sterke levensduur van de batterij

HOUD IN GEDACHTEN

 • Beperkte ontwerpwijzigingen
 • Inkeping nog te groot

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn verbluffende cameratelefoons, elk met een 12 MP f/1.5 hoofdsensor met grote 1,9 µm pixels, een 12 MP f/1.8 ultragroothoeklens en een 12 MP f/2.8 telefoto, met 3x optische zoom .

Hoewel ze niet de lensnummers of optische zoomlengte van sommige telefoons op deze lijst hebben, zijn hun prestaties subliem, en hoewel ze geen speciale macrolens hebben, zijn ze nog steeds aantoonbaar beter voor macrofotografie dan welke rivaal dan ook.

De prestaties bij weinig licht maakten vooral indruk op ons in onze tests, maar wat voor soort opname je ook zoekt, de iPhone 13 Pro of Pro Max zou het recht moeten kunnen doen.

De nieuwe functie Fotografische stijlen en de filmmodus maken beide ook indruk, hoewel we vermoeden dat ze door de meeste kopers niet massaal worden gebruikt. Maar met een verbeterde portretmodus, de terugkeer van ProRAW en een geweldige point-and-shoot-ervaring, zijn de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max fotografiebeesten.

Lees hier onze volledige iPhone 13 Pro Max review.

2. Beste Samsung cameratelefoon:

Samsung Galaxy S21 Ultra

beste smartphone met camera
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

REDENEN OM TE KOPEN

 • De beste camerazoom
 • Betoverend ontwerp

HOUD IN GEDACHTEN

 • Duur – maar gerechtvaardigd
 • Geen microSD-kaartsleuf

Hoewel de camera van de Samsung Galaxy S20 Ultra zijn belofte niet helemaal waarmaakte, doet de Samsung Galaxy S21 Ultra dat wel.

Zoals met alles in de S21 Ultra, is de camera van topklasse, met een 108 MP f/1.8 hoofdsnapper, een 12 MP f/2.2 ultrabrede camera, en – in een beweging die vrijwel ongehoord is op telefoons – twee telecamera’s . Deze zijn beide 10 MP, maar de ene heeft een f/2.4-diafragma en maakt 3x optische zoom mogelijk, terwijl de andere een f/4.9-diafragma heeft en een enorme 10x optische zoom mogelijk maakt.

En de resultaten zijn net zo indrukwekkend als de cijfers – zozeer zelfs dat we dit de beste camerazoom op een telefoon noemden in onze Samsung Galaxy S21 Ultra-test.

Niet-ingezoomde opnamen zien er ook geweldig uit, hoewel soms niet zo goed als de beste rivalen. Maar in combinatie met een schat aan cameramodi, waaronder nieuwe toevoegingen zoals Director’s View (waarmee je tegelijkertijd video kunt opnemen met zowel de camera aan de voorkant als aan de achterkant), samen met een zeer capabele 40 MP camera aan de voorkant, zorgt dit voor een smartphone droom van een fotograaf.

Lees hier onze volledige Samsung Galaxy S21 Ultra review.

3. Beste Google cameratelefoon:

Google Pixel 6 Pro

beste smartphone met camera

REDENEN OM TE KOPEN

 • Multitalent camera
 • Groot en mooi scherm

HOUD IN GEDACHTEN

 • Content ontwerp
 • Gemiddelde levensduur van de batterij

Google heeft de gewoonte om uitstekende fotografie-ervaringen op zijn telefoons te leveren, en de Google Pixel 6 Pro is daarop geen uitzondering. In feite hebben de hardware en software beide enorme upgrades gezien van de Pixel 5.

De telefoon heeft een 50 MP f/1.9 hoofdsensor met 1,2 µm pixels, en in onze test vonden we dat hij uitstekende foto’s kon maken, met goede details en levensechte kleuren.

Dat wordt vergezeld door een 12 MP f/2.2 ultrabrede camera met een gezichtsveld van 114 graden en een 48 MP f/3.5 telefoto-snapper die 4x optische zoom biedt, die beide goed presteerden in onze tests, zo niet zo goed als de beste rivalen.

Maar de Pixel 6 Pro profiteert ook van software die je niet zult zien op concurrerende handsets, zoals een Magic Eraser die ongewenste aspecten van foto’s kan verwijderen, Motion-modus voor opnamen met lange sluitertijden en Real Tone, die de huidtinten nauwkeuriger vastlegt van gekleurde mensen. Al met al zorgt het voor een indrukwekkende opstelling.

4. Beste cameratelefoon bij weinig licht:

Huawei Mate 40 Pro

beste smartphone met camera
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

REDENEN OM TE KOPEN

 • Geweldige camera
 • Uitstekend ontwerp

HOUD IN GEDACHTEN

 • Beperkte apps
 • Grote uitsparing voor selfiecamera

Het zal je misschien verbazen om de Huawei Mate 40 Pro hier te zien – het is tenslotte een telefoon waaraan we slechts 3,5 sterren hebben gegeven, en het is lang niet in de buurt van onze beste smartphonelijst. Maar de reden dat we het in het algemeen niet hoger kunnen rangschikken, heeft alles te maken met de beperkte app-situatie (vanwege het ontbreken van toegang tot de Google Play Store) en niets met de camera’s.

In feite zijn de camera’s uitzonderlijk. Het heeft een 50 MP f/1.9 hoofdcamera, een 12 MP f/3.4 periscoop (met 5x optische zoom) en een 20 MP f/1.8 ultrabrede camera.

Hoewel dat niet zo veel lenzen zijn als sommige rivalen, heeft het alle belangrijke soorten verantwoordelijk, en ze presteren allemaal erg goed in onze ervaring.

Van portretfoto’s tot weidse landschappen, ingezoomde foto’s en close-up onderwerpen, we ontdekten in onze test dat de Huawei Mate 40 Pro uitstekend overweg kon met zowat elk soort foto. Hij doet het zelfs uitstekend bij weinig licht.

En hoewel onze focus op de achterste snappers ligt, heeft de Huawei Mate 40 Pro ook een behoorlijke opstelling aan de voorkant, met een 13 MP f / 2.4-camera vergezeld door een time-of-flight (ToF) -sensor voor detectiediepte.

Er zijn ook tal van fotografiemodi en tools beschikbaar op de Huawei Mate 40 Pro, van een lichtschilderfunctie tot een speciale maanfotografiemodus.

5.Beste cameratelefoon voor ultrabrede opnamen:

OnePlus 9 Pro

beste smartphone met camera
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

REDENEN OM TE KOPEN

 • De beste OnePlus cameratelefoon
 • Sterke prestaties

HOUD IN GEDACHTEN

 • Middelmatige levensduur van de batterij
 • Geen microSD-ondersteuning

OnePlus-telefoons staan ​​niet vaak op deze lijst, en hoewel de OnePlus 9 Pro nog steeds geen bedreiging vormt voor de toppositie, is het verreweg de beste cameratelefoon die het bedrijf heeft uitgebracht ten tijde van de lancering.

Het heeft een 48 MP f/1.8 hoofdcamera, een 8 MP f/2.4 telefotocamera (met 3,3x optische zoom), een 50 MP f/2.2 ultragroothoeklens en een 2 MP monochrome camera, voor betere zwart-witopnamen. Daarvan is de ultragroothoek misschien wel de meest opvallende, omdat het een lensontwerp met vrije vorm heeft dat de ‘barrel’-vervorming vermindert die vaak wordt aangetroffen aan de randen van ultrabrede opnamen die met andere telefoons zijn gemaakt.

De camera’s op de OnePlus 9 Pro zijn ook ontwikkeld in samenwerking met Hasselblad, al strekte die samenwerking zich meestal alleen uit tot kleurkalibratie en het ontwerp van de camera-app. We verwachten meer van deze samenwerking op toekomstige OnePlus-telefoons, maar zelfs hier zijn de resultaten merkbaar in onze ervaring, met nauwkeurige kleuren in foto’s.

En hoewel de OnePlus 9 Pro krachtige handmatige bediening heeft, werkt hij ook goed bij het maken van automatische foto’s, dus dit is een sterke keuze om te richten en te schieten. Met video-opnames tot 8K-kwaliteit en een capabele 16 MP camera aan de voorzijde, is de OnePlus 9 Pro een goede allrounder voor zover fotografie gaat – en op de meeste andere manieren.

6. Beste oudere Huawei cameratelefoon:

Huawei P40 Pro

beste smartphone met camera
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

REDENEN OM TE KOPEN

 • Fenomenale batterijduur
 • Briljante camera’s

HOUD IN GEDACHTEN

 • Frustrerend beperkte software
 • Grote camerabobbel

De Huawei P40 Pro is een van de beste cameratelefoons die je kunt kopen voor minder dan $ 1.000 / £ 900, zo simpel is het.

Aanbevelen komt met een eigen reeks kanttekeningen, gezien de Huawei / Google-situatie. Dat is de reden waarom, ondanks de uitgebreide lijst met geweldige functies, je zeker onze P40 Pro-recensie moet lezen voordat je er een aanschaft. Ongeacht de softwarebeperkingen zal de camera je van je sokken blazen.

Het Leica-beeldvormingssysteem van de P40 Pro wordt aangevoerd door een gloednieuwe 50 MP-sensor, die gebruikmaakt van RYYB (rood geel geel blauw) subpixelvorming, zoals de 40 MP P30 Pro ervoor. Huawei beweert dat hierdoor zijn camera’s beter in staat zijn om donkere scènes als een kampioen aan te kunnen, en we kunnen bevestigen dat de P40 Pro dat absoluut kan.

De lens van de hoofdcamera is op papier een vrij standaard f/1.9-diafragma, maar met een enorm sensorformaat (voor een smartphone) en OIS, gecombineerd met Huawei’s machtige elektronische beeldstabilisatie, is het nog steeds een ster bij weinig licht. Deze telefoon kan vrijwel in het donker zien, zelfs in de automatische modus – iets wat geen enkele andere niet-Huawei-telefoon kan.

Er is ook een 40 MP f/1.8 ultrabrede camera, een 12 MP telecamera die in staat is tot 5x optische zoom of 50x digitale zoom, en een time-of-flight (ToF)-sensor voor het creëren van bokeh-effecten.

Foto’s die met de P40 Pro zijn gemaakt, bevatten veel details en weinig ruis. In tegenstelling tot Samsung zien de foto’s van Huawei er niet overdreven scherp uit, en hoewel ze niet zo natuurlijk en neutraal zijn als die van de Oppo Find X2 Pro, zullen velen de voorkeur geven aan de relatief pittige stijl van Huawei.

Wat zoom betreft, hoewel de P40 Pro misschien niet zo dichtbij komt als de Galaxy S20 Ultra, kost de telefoon veel minder, en belangrijker nog, levert hij een meer consistente beeldkwaliteit op zijn camera’s.

De rest van de hardware van de telefoon is van het hoogste niveau, het ziet er een traktatie uit en heeft veel kracht, dus als (en alleen als) je vertrouwd bent met de Google-vrije software-ervaring, heeft de P40 Pro genoeg om van te houden.

7. Beste cameratelefoon in het Note-assortiment:

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

beste smartphone met camera
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

REDENEN OM TE KOPEN

 • Handige S Pen-functies
 • Prachtig scherm

HOUD IN GEDACHTEN

 • Langzaam opladen
 • Foto’s vertonen nog steeds vloeiendheid

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra heeft een high-spec camera, maar het is de telecamera die echt opvalt. Dit is een 12 MP f/3.0 snapper met 5x optische zoom en 50x digitale zoom.

Beide specificaties zijn indrukwekkend, en hoewel de S20 Ultra 100x digitale zoom biedt, was dat niet meer dan een gimmick, terwijl de Note 20 Ultra die snapper zelfs verbeterde dankzij een groter diafragma en grotere pixels.

En hoewel de telecamera het hoogtepunt is, presteerden de 108 MP f/1.8 hoofdcamera van de Samsung Galaxy Note 20 Ultra en de 12 MP f/2.2 ultrabrede camera ook goed in onze tests.

De camera van de Note 20 Ultra is ook ongelooflijk gemakkelijk en leuk om te gebruiken, en profiteert van extra’s zoals 8K-video en Single Take-modus, die een heleboel foto’s en video’s tegelijkertijd maakt met de verschillende lenzen en modi, om de kans te vergroten dat je iets goeds vastlegt.

Foto’s bij weinig licht zijn niet zo gedetailleerd als sommige van de concurrentie, zoals de iPhone 12 Pro Max, maar verder is dit een uitzonderlijke camera-instelling.

8. Beste Apple iPhone waar voor je geld

iPhone 13

beste smartphone met camera
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

REDENEN OM TE KOPEN

 • Sterke levensduur van de batterij
 • Krachtige binnenkant

HOUD IN GEDACHTEN

 • Minimale ontwerpwijzigingen
 • Geen 120Hz scherm

De iPhone 13 heeft slechts twee camera’s aan de achterzijde: een 12 MP f/1.6 hoofdcamera en een 12 MP f/2.4 ultragroothoeklens (met een gezichtsveld van 120 graden), maar beide presteren goed, en ze zijn een upgrade op de snappers van de iPhone 12.

Om te beginnen krijg je grotere pixels van 1,7 µm op de hoofdcamera, wat in onze test een merkbaar verschil maakte voor de beeldkwaliteit. Er is ook sensor-shift OIS, die uitstekend werk levert bij het stabiliseren van afbeeldingen, zodat ze scherp uitkomen, zelfs als de telefoon niet perfect stil wordt gehouden.

Over het algemeen vonden we afbeeldingen ook minder ruis dan die gemaakt met een iPhone 12, en als het op video aankomt, waren we best dol op de nieuwe Cinematic-modus, die een bokeh-effect toevoegt en de focus tussen onderwerpen slim verschuift.

Met een nieuwe modus voor fotografische stijlen voor foto’s, plus een capabele 12 MP f/2.2 camera aan de voorzijde, valt hier veel te genieten, het is alleen jammer dat er geen telelens is. Daarvoor moet je kiezen voor een Pro-model – of de telefoons van een ander bedrijf.

9. De beste niet-Ultra S-reeks cameratelefoon:

Samsung Galaxy S21 / S21 Plus

beste smartphone met camera
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

REDENEN OM TE KOPEN

 • Fantastische, veelzijdige camera
 • Goedkoper dan de Galaxy S20

HOUD IN GEDACHTEN

 • Geen microSD-ondersteuning
 • Scherm is niet de beste

De Samsung Galaxy S21 en Galaxy S21 Plus hebben een andere cameraconfiguratie dan de S21 Ultra, vandaar dat deze telefoons lager in onze lijst met beste cameratelefoons staan, maar het is nog steeds een zeer indrukwekkende configuratie op elke handset.

Er is een 12 MP f/1.8 hoofdcamera, een 12 MP f/2.2 ultrabrede camera en een 64 MP f/2.0 telefoto, wat zorgt voor een setup die in principe hetzelfde is als die van de Samsung Galaxy S20 – maar de camera’s van die telefoon maken nog steeds indruk, en daar zijn hier softwareverbeteringen.

Die verbeteringen omvatten zaken als nieuwe modi voor Single Take. Met deze modus kan de telefoon een verscheidenheid aan foto’s en video’s maken met alle drie de camera’s met een enkele druk op de knop, en nu is er een slow-mo-optie.

Er is nu ook een Director’s View-modus, waarmee je tegelijkertijd met de camera aan de voor- en achterkant kunt fotograferen.

Je hebt dus veel meer opties voor de toolkit van je fotograaf, en afgezien van de nieuwe functies, vonden we dat de kerncamera-ervaring nog steeds geweldig was, welke lens je ook gebruikt – hoewel de 3x hybride optische zoom hier geen partij is voor de 10x aangeboden door de Samsung Galaxy S21 Ultra.

10. Beste kleinere iPhone-camera:

iPhone 12 Pro

beste smartphone met camera
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png


REDENEN OM TE KOPEN

 • Gevarieerde kleurkeuzes
 • Helder en levendig scherm

HOUD IN GEDACHTEN

 • Geen oplaadblok in doos
 • Batterij kan beter

Op het eerste gezicht zien de camera’s op de iPhone 12 Pro er ongeveer hetzelfde uit als die op de iPhone 12 Pro Max, en het is waar dat ze niet veel anders zijn, maar de iPhone 12 Pro Max heeft wel het voordeel, dankzij een grotere sensor op de hoofdsnapper en verbeterde zoom op de telefoto.

Toch komt de iPhone 12 Pro er heel dicht bij, en voor een lagere prijs. Het heeft een 12 MP f/1.6 main snapper met OIS, een 12 MP f/2.0 telecamera met OIS en 2x optische zoom, en een 12 MP f/2.4 ultrabrede camera. Net als zijn grotere broer heeft het ook een LiDAR-scanner, die kan worden gebruikt voor augmented reality-ervaringen en het maken van portretfoto’s in de nachtmodus.

Net als bij de iPhone 12 Pro Max, vonden we dat de nachtmodus hier over het algemeen echt indrukwekkend was, waardoor je heldere, gedetailleerde foto’s kunt maken waar andere telefoons moeite zouden hebben, en je de nachtmodus kunt gebruiken met zowel de hoofd- als ultragroothoeklenzen.

Ook de 12 MP selfiecamera presteert goed en er zijn handige features zoals Dolby Vision voor video en Smart HDR 3 voor verbeterde beeldverwerking.

Hoe we de beste smartphone met camera hebben getest

We hebben elke telefoon op deze lijst volledig beoordeeld en dat omvat het uitgebreid testen van al hun camera’s, dus we weten precies hoe ze presteren. Dat stelt ons in staat om verder te kijken dan de specificaties en een ranglijst te maken op basis van hoe deze cameratelefoons in de praktijk zijn. We hebben ook rekening gehouden met prijs, waarde en functies bij het bepalen van een rangschikking voor deze top 10 met de beste smartphone met camera.

Waar moet ik op letten bij het kopen van de beste smartphone met camera?

Bij het kiezen van de beste smartphone met camera moet u rekening houden met de soorten foto’s die u wilt maken. Als je wilde dieren of andere dingen wilt fotograferen waar je niet gemakkelijk dichtbij kunt komen, dan is een telelens essentieel, terwijl voor landschappen een goede ultragroothoeklens je vriend is. Bekijk onze beoordelingen om te zien hoe telefoons met camera in de praktijk presteren, want sommige klinken beter dan ze zijn.

Welke telefoon heeft de beste camera?

De beste smartphone met camera verandert regelmatig, maar onze huidige topkeuze staat op nummer één in deze gids. Dat betekent echter niet dat het voor iedereen de beste keuze zal zijn – overweeg wat je echt nodig hebt van je cameratelefoon voordat je er een kiest.

U leest: Top 10 beste smartphone met camera 2022 voor de mooiste foto’s

Ook populair: Lenovo Duet Chromebook review: de perfecte bankgenoot