Top 10 tips voor vliegangst overwinnen: zó kom je ervan af

tips voor vliegangst

Het overwinnen van vliegangst vergt veel moed en oefening. Maar met de juiste behandeling, denkwijze en tips is het mogelijk. In dit artikel behandelen we de achtergrond van de vliegfobie en de tien grootste tips voor vliegangst. Als je de triggers die je angst veroorzaken met succes kunt identificeren, heb je de eerste stap gezet. Het is belangrijk op te merken dat vliegangst geen enkele fobie is. De meeste mensen die vliegangst hebben, zijn claustrofobisch, of bang om opgesloten te zitten in het vliegtuig en niet in staat te kiezen wanneer ze uitstappen.

Een fobie is een intense angst die niet in verhouding staat tot het gevaar, wat vooral relevant is voor vliegangst. De meeste “vluchtfobieën” zijn het erover eens dat vliegen veilig, maar ook beangstigend is. Ze hebben moeite om hun angst te rijmen met veiligheidsstatistieken. Hoewel we weten dat onze fobieën niet logisch zijn, kunnen we onszelf er niet uit redeneren.

Triggers begrijpen

Onze vliegangst heeft triggers, dat zijn gedachten, beelden, sensaties en herinneringen waarvoor we gevoelig zijn geworden. Iemand die gevoelig is voor bepaalde lichamelijke gevoelens, kan bang zijn voor turbulentie of een normale start en landing. En iemand die hoogtevrees heeft, kan doodsbang worden als hij denkt aan vele kilometers boven de grond vliegen.

De lijst met triggers is lang: turbulentie, start, landingen, terrorisme, crashes, sociale angsten of te ver van huis zijn. Sommige mensen zijn bang voor brand, ziekteverspreiding via het luchtsysteem, het gebruik van de toiletten of geweld in een vliegtuig. Anderen hebben een ‘slecht gevoel’ over hun vlucht, bang dat hun angsten op de een of andere manier een catastrofe zullen voorspellen. Gelukkig zijn er veel tips voor vliegangst die je van dit soort gedachten kunnen afleiden.

Achter de fobieën en angst

De gemeenschappelijke noemer voor meer dan 90 procent van de vliegfobieën is de angst dat ze tijdens de vlucht overweldigd zullen worden door angst.

Meestal ervaren mensen een onverwachte paniek tijdens het vliegen, en zijn ze bang dat de angstaanjagende symptomen terugkeren tijdens hun volgende vlucht. Deze paniek komt meestal voor tussen de leeftijd van 17 tot 34 jaar, rond de tijd van een belangrijke verandering in het leven, zoals een geboorte, overlijden, huwelijk, echtscheiding of afstuderen. Daarom vragen mensen met vliegfobieën zich vaak af waarom ze ooit zo comfortabel hebben kunnen vliegen. Zeer weinig vliegangst komt voort uit een traumatische vlucht.

Vliegangst komt vrij vaak voor, maar bijna 20 procent van de bevolking geeft aan dat hun angst hun werk en sociale leven verstoort. Het is niet ongebruikelijk dat angstige vliegers vakanties en promoties vermijden. Experts verdelen vliegangst in drie hoofdgroepen; bij welke behoor jij?

  1. Degenen die niet vliegen of al meer dan vijf jaar niet vliegen ondanks de mogelijkheid om dit te doen.
  2. Degenen die alleen vliegen als het absoluut noodzakelijk is met extreme angst.
  3. Degenen die vliegen wanneer dat nodig is, maar met angst.

Elementen van een succesvolle behandeling

Het “actieve ingrediënt” voor het overwinnen van fobieën is blootstelling aan gevreesde triggers. Het is belangrijk op te merken dat vermijding je fobie levend en intens houdt.

Met vliegangst is er een groot deel van anticiperende angst, of de angst die wordt ervaren in afwachting van het nemen van een vlucht. Elke succesvolle behandeling zal angstige vliegers helpen om anticiperende angst te beheersen (omdat veel mensen het plannen van vluchten vermijden of ze gewoon annuleren) en tijdens een vlucht.

Nieuwere behandelingen voor vliegangst omvatten traditionele methoden van cognitieve gedragstherapie of CGT, afgestemd op vliegen. Therapie omvat technieken voor het beheersen van angst, zoals diafragmatische ademhaling, om te gebruiken tijdens de vlucht. Mensen die gevoelig zijn voor lichamelijke sensaties tijdens het opstijgen, landen of turbulentie zijn ongevoelig voor deze triggers.

Onderwijs helpt ook om angst te kalmeren: hoe een vliegtuig vliegt, feiten over turbulentie en de betekenis van de verschillende geluiden en hobbels tijdens een normale vlucht. Virtual reality-programma’s, waarbij angstige vliegers worden blootgesteld aan computersimulaties van vluchttriggers, zijn ook nuttig. Dat geldt ook voor vluchtsimulators die gewoonlijk worden gebruikt om privépiloten te leren vliegen met kleine vliegtuigen. (Deze bevinden zich soms in de buurt van luchthavens.)

Groepstherapieprogramma’s die elkaar ontmoeten op luchthavens en uitmonden in een afstudeervlucht met de therapeut zijn beschikbaar in vele delen van het land, waaronder New York, Chicago, Los Angeles, Denver en Minneapolis. Ze zijn vooral nuttig bij het overwinnen van anticiperende angst en het uitbreiden van de behandeling tot de vlucht zelf.

Medische behandeling biedt geen perfecte oplossing. Angstmedicatie (meestal een SSRI of een SRNI) is nuttig voor sommige mensen die tijdens het vliegen in paniek raken, maar ze moeten bereid zijn om de medicijnen elke dag voor een langere periode in te nemen. En ze hebben weinig effect op anticiperende angst. De benzodiazepinen kunnen anticiperende angst verminderen, maar ze interfereren ook met de therapeutische effecten van blootstelling.

Hieronder vertellen wij de top 10 met tips voor vliegangst, hoe die je kunnen helpen, afleiding kunnen bieden en je wellicht zelfs (deels) van je vliegangst af kunnen laten komen. Een bonustip is het boek hieronder, vrijgbaar bij bol.com met veel enthousiaste klantenreviews over het overwinnen van je vliegangst.

Het boek over vliegangst dat je in één ruk uitleest: Overwin Je Vliegangst van Kelly Otte

Tips voor vliegangst

Als jij of iemand die je kent worstelt met vliegangst, zullen deze 10 tips voor vliegangst en deskundige strategieën helpen zorgen voor een comfortabele, paniekvrije vlucht.

1. Geef je fobie een naam

Uitzoeken wat je angst in de eerste plaats veroorzaakt, is een belangrijke eerste stap naar het overwinnen van vliegangst. Verschillende aspecten van vliegen kunnen verschillende angsten veroorzaken, afhankelijk van de persoon – de ene persoon kan bijvoorbeeld bang zijn voor turbulentie en nerveus zijn tijdens een volkomen normale start, terwijl een persoon met germafobische neigingen zich meer zorgen kan maken over de verspreiding van ziektekiemen in een afgesloten ruimte. ruimte. De gemeenschappelijke noemer voor meer dan 90 procent van de vliegfobieën is de angst dat ze tijdens de vlucht overweldigd zullen raken door angst. Het helpt om te erkennen dat je fobie irrationeel is, maar je moet de oorzaak van je angst kunnen lokaliseren voordat je die volgende stap kunt zetten.

2. Maak uzelf vertrouwd met vliegtuiggeluiden

Je staat op het punt te landen en het vliegtuig rammelt alsof beide wielen op het punt staan ​​eraf te vallen – is het tijd om in paniek te raken? Nee, de handbagage en de tafels op de rugleuningen verschuiven een beetje – net als elke keer dat het vliegtuig opstijgt en landt. Soms is alles wat nodig is om angst te bestrijden een beetje informatie. Lees meer over de typische hobbels en geluiden die tijdens een vlucht kunnen optreden. Het helpt ook om te begrijpen hoe streng de veiligheidsmaatregelen voor vliegtuigen zijn. Vliegtuigen moeten bijvoorbeeld in staat zijn om anderhalf keer de maximale belasting te dragen die het ooit zou dragen en om extreme omgevingsfactoren zoals 120 graden te doorstaan. Onze angst wordt gevoed door ‘wat als?’ catastrofale gedachten. Als je eenmaal goed geïnformeerd bent, worden je ‘wat als’-gedachten beperkt door de feiten.

3. Controleer de turbulentievoorspelling

Hoewel turbulentie een volkomen normaal onderdeel van vliegen is – het gebeurt wanneer het vliegtuig normale weerspatronen zoals luchtstromingen of wolken tegenkomt – kan het idee van schudden in de lucht erg verontrustend zijn. Turbcast is ontworpen door een piloot en analyseert weerpatronen zoals een piloot dat zou doen, waardoor vliegers een kijkje kunnen nemen in factoren zoals luchtzakken en onweersbuien die in de eerste plaats turbulentie kunnen veroorzaken. Ofwel: Hoe meer je weet over de oorzaak van dat beverige gevoel en hoeveel je ervan kunt verwachten terwijl je in de lucht bent, hoe minder je er bang voor zult zijn.

4. Breng een foto van je bestemming mee

Een van de simpelste maar meest krachtige tips voor vliegangst! Je bestemming visualiseren en jezelf voorstellen dat er een krachtig tegengif is voor stress – en kan je helpen om je aan het einde van de reis op de prijs te concentreren. Je kunt dit doen met of zonder een foto, maar het hebben van een fysieke afbeelding om naar te verwijzen – of het nu een foto is die je op je telefoon hebt gedownload of een ansichtkaart – kan helpen om te voorkomen dat je gedachten afdwalen. Een andere methode is om jezelf voor te stellen op een veilige plek, ergens waar je je prettig en veilig voelt. Je slaapkamer misschien, of op een strand. Ga daarheen met je ogen dicht en ontspan. Het idee is om je af te leiden van de kleine dingen die je nerveus maken over vliegen en je te concentreren op de positieve aspecten van je reis.

5. Sla koffie en wijn over

Zowel cafeïne als alcohol kan beter vermeden worden, omdat ze je tijdens de vlucht meer uitgedroogd kunnen laten voelen en angstproblemen kunnen verergeren. Nerveuze vliegers moeten een schijnbaar geruststellende alcoholische drank vóór de vlucht vermijden, omdat alcohol het ook moeilijker kan maken voor je lichaam om zich aan te passen aan de lucht en een vervelende jetlag kan veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor water en een lichte maaltijd voor de vlucht, of neem een ​​lichte snack mee zoals worteltjes, noten of een appel om je gevoed te houden.

6. Leid jezelf af

Feit: afleiding werkt. Luchtvaartmaatschappijen bieden nu de kleine gemakken van thuis – zoals televisies, muziekzenders en tijdschriften – om je te helpen af ​​te leiden van geluiden en stoten tijdens de vlucht en je meer thuis te laten voelen op een vreemde plek. Een van de beste manieren om jezelf tijdens een vlucht af te leiden, is door een boek mee te nemen waar je al aan begonnen bent en diep in verdiept bent, of een seizoen van je favoriete televisieprogramma. Als mensen televisies associëren met veilig thuis zijn, en er is een televisie in het vliegtuig, zullen ze soortgelijke vertrouwde gevoelens van comfort voelen.

7. Vertel het de stewardessen

Het is een goed idee om anderen te laten weten dat je niet zo enthousiast bent over vliegen – je kunt misschien kort met de piloot praten terwijl je aan boord gaat of extra aandacht krijgen van stewardessen tijdens de vlucht. Als je met vrienden of familieleden reist, praat dan met hen over wat je nerveus maakt, zodat ze de spanning kunnen verlichten, maar laat het gesprek niet uitmonden in een wedstrijd over wie de engste vliegervaring heeft gehad. Soms is het voldoende om te weten dat anderen beschikbaar zijn om je te helpen als je angst aan de oppervlakte komt om die angst onder controle te houden.

8. Omarm veiligheidsinformatie

Nee, je vliegtuig gaat niet crashen (en wat je ook doet, begin GEEN rampscenario’s voor te stellen). Maar weten dat je op alles voorbereid bent, kan je kracht geven. Bekijk een veiligheidsvideo van een luchtvaartmaatschappij terwijl je nog steeds in het comfort van je huis bent, zodat je de procedure in je hoofd kunt “meesteren” (Air New Zealand heeft een bijzonder vermakelijke kijk op de veiligheidsvideo gemaakt, met personages uit The Hobbit, ook als een hilarische veiligheidsvideo met fitnessgoeroe Richard Simmons). Als u eenmaal aan boord van het vliegtuig bent, neemt u de tijd om de veiligheidskaart van de luchtvaartmaatschappij in het stoelvak voor u te lezen. Als u zich daardoor beter voelt, kunt u zelfs zo ver gaan dat u een stoel achterin het vliegtuig boekt, waarvan herhaaldelijk is aangetoond dat dit het veiligste deel van het vliegtuig is bij een crash.

9. Gebruik deze ademhalingstechniek

Diep ademhalen is erg belangrijk tijdens het opstijgen en andere punten tijdens de vlucht waar je angst ervaart. Als iemand erg angstig is, is het eigenlijk heel moeilijk om hun ademhalingspatroon te veranderen. Probeer je adem in te houden en dan diep adem te halen, of beter nog, dwing jezelf om zo lang mogelijk uit te ademen en haal dan lang en diep adem. Dit omdat diep ademhalen de kalmerende reactie opwekt en hyperventilatie kan helpen voorkomen. Probeer ook een ontspannen houding aan te houden en houd je niet vast aan de armleuningen van de stoel, omdat dit de angst die je voelt kan vergroten.

10. Houd ontspanningsmiddelen bij de hand

De laatste in de lijst van tips voor vliegangst. Sommige artsen schrijven angstige vliegers voor met snelwerkende angstmedicatie zoals Xanax of Valium, maar u moet zich ervan bewust zijn dat elk zijn eigen bijwerkingen heeft en dat u zich urenlang moe kunt voelen nadat het vliegtuig is geland. Als je geen recept hebt, kunnen kruidenremedies zoals sint-janskruid of scullcap ook helpen om de zenuwen te kalmeren. Breng het medicijn of de kruidenremedie mee, maar houd het vast als een “laatste redmiddel”. Als je de kriebels voelt opkomen, begin dan met het gebruik van een licht ontspannend middel, zoals kamille of pepermuntthee. Doe de dingen die je associeert met kalm en tevreden zijn, het zal je eraan herinneren kalm te blijven terwijl je vliegt. Misschien vindt u het geruststellend genoeg om te weten dat de medicatie er is in geval van nood – en u kunt profiteren van de voordelen zonder de bijwerkingen.

Ook populair: Paniekaanval door koffie: experts vertellen wat je hieraan kan doen