Top 6 beste massagestoel van 2023 voor ontspannen spieren

beste-massagestoel-2023

Mechanische massagestoelen beloven comfort, ontspanning en genotzucht, maar er een kopen kan stressvol zijn. Er zijn schijnbaar eindeloze modellen om uit te kiezen – waarvan er vele alleen maar trillen in plaats van kneden, of dubieuze functies aanprijzen zoals ‘luchtionisatie’, ‘lichaamsscanning’ en ‘chromotherapie’. Na het testen van 21 modellen van enkele van de topmerken, denken we dat de Osaki OS-Champ het dichtst in de buurt komt van een echte massage. Deze stoel zit comfortabel, is stevig gebouwd en masseert het hele lichaam. Bovendien presteerde het beter dan duurdere massagestoelen op belangrijke gebieden zoals verwarming en achterover leunen. Bekijk hier de top 6 beste massagestoel van 2023.

Beste massagestoelen van 2023

1. De beste massagestoel van 2023:

Osaki OS-Champ

beste massagestoel 2023

Deze massagestoel biedt goede verwarming en een goede rugleuning – twee must-have functies – en onze testers gaven hem de hoogste cijfers voor comfort, bouwkwaliteit en algehele ervaring. Daarom denken wij dat dit de beste massagestoel van 2023 is.

De Osaki OS-Champ leunt achterover tot je volledig op je rug ligt en omhult je lichaam met zachte, kunstleren vulling. Interne mechanismen masseren uw nek, rug en dijen, en airbags aan de voor- en zijkanten van de stoel oefenen druk uit op uw schouders, armen, kuiten en voeten.

De verwarmingsfunctie verwarmde het lichaam van onze testers beter dan dat van enig ander model, en deze massagestoel is net zo luxueus en goed geconstrueerd als stoelen die tot vier keer zo duur zijn. Osaki ondersteunt het ook met een genereuze garantie van drie jaar. Onze enige klacht is dat de OS-Champ (zoals de meeste massagestoelen van dit formaat) eruitziet als een rekwisiet van Star Trek en zeker het decor in elke kamer zal domineren.

2. Een indrukwekkende draagbare massagestoel:

HoMedics Shiatsu Elite II Massage Cushion

beste massagestoel 2023

Dit is verreweg de beste draagbare massagestoel die we hebben getest. Het is eenvoudig op te zetten, te gebruiken en in te pakken voor opslag of transport. De MCS-845HJ masseert de nek en schouders, evenals de boven- en onderrug, en wordt geleverd met twee jaar garantie.

Het HoMedics Shiatsu Elite II Massage Cushion (MCS-845HJ) bevindt zich in een andere klasse dan onze topkeuze: het masseert alleen de nek en rug, moet op een bestaande stoel worden vastgemaakt om te functioneren en mist een verstelbare ligfunctie. Maar het is de beste keuze als u een massagestoel wilt die u kunt opvouwen en meenemen.

Net als onze stationaire keuze, heeft dit model een verscheidenheid aan massagestijlen en intensiteitsinstellingen, maar bovendien is het ontworpen om gemakkelijk in de kofferbak van een auto te worden verpakt voor een nachtelijke reis of uit het zicht te worden opgeborgen tussen gebruik.

In tegenstelling tot de meeste andere draagbare massagestoelen die we hebben getest, kun je op de MCS-845HJ de warmte van de verwarmingsfunctie echt voelen, en we vonden het intuïtief in te stellen en te gebruiken. Het is comfortabel, stevig en ziet er vrij strak uit in vergelijking met andere draagbare modellen, en het wordt gedekt door de garantie van twee jaar van HoMedics.

3. Beste massagestoel van 2023 runner-up:

Titan Osaki OS-4000 Massagestoel

beste massagestoel 2023
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Als de OS-Champ niet beschikbaar is en je kunt wat cosmetisch comfort opofferen: overweeg dan de Osaki OS-4000. Het kost op dit moment ongeveer 100 euro minder dan de OS-Champ. Het staat ook op één lijn met onze beste keuze wat betreft algehele prestaties, met een gemiddelde score van 4 op 5 in onze testronde van 2021. De meeste van onze testers hielden echter niet zo van het uiterlijk en het gevoel van de materialen als die van de OS-Champ- en RelaxOnChair-modellen, en daarom hebben we er geen keuze van gemaakt.

4. Meest luxe massagstoel:

RelaxOnChair MK-Classic Massagstoel

beste massagestoel 2023
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Als de OS-Champ niet beschikbaar is en u met uw budget een paar honderd euro meer kunt uitgeven aan een vergelijkbaar presterende stoel: koop de RelaxOnChair MK-Classic (onze voormalige nummer twee). Net als de OS-4000- en OS-Champ-modellen van Osaki, kreeg de MK-Classic een gemiddelde score van 4 op 5 van onze testers voor de algehele prestaties toen we hem in 2020 testten. De meeste van onze testers zeiden dat hij een luxe uitstraling en een luxueuze gevoel, en het biedt een breed scala aan functies en instellingen. Maar het forse prijskaartje, in combinatie met het ontbreken van significante voordelen ten opzichte van de OS-Champ – en slechts magere voordelen ten opzichte van goedkopere stoelen zoals de OS-4000 – zorgden ervoor dat we hem als keuze verwijderden in onze laatste testronde.

5. Meer compacte luxe massagestoel:

RelaxOnChair Rio Massagestoel

beste massagestoel 2023
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Als u niet wilt uitgeven aan een van de grotere stationaire opties, maar toch iets substantiëler wilt dan onze draagbare keuze: de RelaxOnChair Rio is een goede gok. De Rio, die we in 2020 hebben getest, presteerde over het algemeen redelijk goed, met een gemiddelde score van 3,5 op 5 van onze testers. Het is veel compacter dan de OS-Champ, vergeleken met de OS-Champ’s 6 voet 6 inch. En hoewel de OS-Champ plaats biedt aan gebruikers met een gewicht tot 260 pond, loopt de Rio niet ver achter met een gewichtslimiet van 250 pond.

Het heeft een telefoonvak, opladen via USB en ingebouwde bedieningsknoppen, evenals meer algemene functies zoals verwarming, achterover leunen zonder zwaartekracht en Bluetooth-connectiviteit. We hebben besloten om er geen keuze van te maken omdat de meeste van onze testers zeiden dat de verwarmingsfunctie onvoldoende was en dat hij niet volledig achterover leunt (twee van onze belangrijkste criteria). Maar het is een goede prijs als je die nadelen over het hoofd kunt zien.

6. Beste massagestoel met de meeste unieke functies:

Osaki OS-4D Escape

beste massagestoel 2023
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Als je een meer meeslepende zintuiglijke ervaring wilt dan elke andere stoel die we hebben getest, dan is de Osaki OS-4D Escape de beste massagestoel van 2023 voor jou. Ondanks dat het een prijskaartje heeft dat bijna vier keer zo hoog is als dat van onze topkeuze, en hoewel het over de hele linie iets lagere scores behaalde dan de OS-Champ in onze testronde van 2022, biedt de Escape een hele reeks unieke functies die de prijs waard kunnen zijn spring naar sommige mensen. Meer specifiek, het is het enige model dat we hebben getest dat een privacykap, chromotherapie (gekleurde lichten op een scherm in de kap) en aromatherapie (een ingebouwde etherische oliediffuser) biedt.

Voor alle duidelijkheid: er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat chromotherapie of aromatherapie enig therapeutisch effect hebben. Maar als u op zoek bent naar een multisensoriële massage-ervaring, in plaats van bijvoorbeeld uw eigen diffuser, geurkaars of gekleurde verlichting aan te bieden, zou u deze ingebouwde functies misschien leuk vinden. Tijdens onze tests hielden we vooral van het omhulde gevoel dat de privacykap aan de hele ervaring gaf.

Net als onze topkeuze heeft deze stoel verwarming, achterover leunen zonder zwaartekracht, Bluetooth-connectiviteit en personalisatie van body-scanning. Het voegt ook opladen via USB toe (handig om een telefoon op te laden tijdens het loungen) en handige bedieningselementen die in de armleuningen zijn ingebouwd.

Testers gaven het een gemiddelde score van 3,9 op 5 voor warmte, 3,6 op 5 voor comfort, 4,6 op 5 voor bouwkwaliteit en 3,3 op 5 voor de algehele prestaties. Net als de OS-Champ heeft hij een gewichtslimiet van 260 pond en een garantie van drie jaar. Het prijskaartje van zo’n €8.000 is waarschijnlijk een dealbreaker voor de meeste mensen, maar als je bereid en in staat bent ervoor te betalen, biedt deze stoel een omhullende ervaring die je niet zult krijgen met andere modellen.

Voor wie is de beste massagestoel van 2023 een goede aanschaf?

Mechanische massagestoelen hebben knoppen die op een baan bewegen of luchtzakken die opblazen en leeglopen om druk uit te oefenen, waardoor de kneedbewegingen van de handen van een massagetherapeut worden nagebootst. De meest eenvoudige modellen bestrijken een enkel gebied, zoals de onderrug, terwijl andere een volledige lichaamservaring bieden. Sommige zijn vrijstaand, hebben ongeveer de grootte en het gewicht van een jonge neushoorn en kosten een paar duizend euro, of zelfs tienduizenden euro’s aan de dure kant. Anderen zijn klein genoeg om in een handbagagekoffer te passen en veel betaalbaarder (hoewel ze meestal minder functies en instellingen hebben en op een bestaande stoel moeten worden vastgemaakt).

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is de aanschaf van de beste massagestoel van 2023 niet alleen voor nagelsalons en kiosken in winkelcentra. Misschien heb je een fysiek belastende baan, een intensief trainingsregime of een medische aandoening die zijn tol eist van je lichaam, maar je schema maakt het moeilijk om tijd te vinden voor regelmatige massageafspraken. Misschien bent u op zoek naar een nieuwe manier om aan het eind van de dag te ontspannen of om de dagelijkse pijntjes en kwalen van ouderdom te verlichten, maar u woont in een dunbevolkt gebied zonder toegang tot een gediplomeerde massagetherapeut. Misschien wil je gemasseerd worden, maar heb je een afkeer van aangeraakt worden – veel mensen met autisme ervaren bijvoorbeeld aanrakingsgevoeligheid, en sommige mensen vinden het moeilijk om aangeraakt te worden na een bevalling of een aanranding – of, zoals ongeveer 3% van de de Amerikaanse bevolking, ben je immuungecompromitteerd en moet je nauw contact met andere mensen beperken om veilig te blijven.

Er zijn relatief weinig grootschalige, collegiaal getoetste onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van massage (zie Wat is massagetherapie? hieronder) en nog minder die zich richten op de werkzaamheid van mechanische massagestoelen voor de behandeling van rugpijn en andere aandoeningen. Maar het lijdt geen twijfel dat het zitten in een massagestoel aangenaam en ontspannend aanvoelt, althans voor sommige mensen. Uit een onderzoek uit 2017 onder 186 gezonde volwassenen bleek bijvoorbeeld dat een meerderheid van de deelnemers aangaf zich minder angstig en rustiger te voelen nadat ze 20 minuten in een massagestoel voor het hele lichaam hadden gezeten, en de meesten beoordeelden de ervaring als zeer plezierig.

Zelfs de beste massagestoel van 2023 kan zichzelf niet regelen op basis van wat je lichaam nodig heeft. Als een professionele masseur een massage geeft, gefocust diegene zich op de spieren en weefsels van je lichaam. Soms zegt de persoon die gemasseerd wordt misschien niets, maar ze kunnen de reactie van het lichaam opmerken en instructies vragen: Is dit een goede druk? Doet dit pijn?’ Dat heb je niet met een stoel.

Een mechanische massage voelt daarom niet zo goed als een massage van een gediplomeerde professional of zelfs een rugwrijving van een partner, maar het is een goede vervanging als je het echte werk niet kunt hebben. Als je voor een massagestoel kiest, is het belangrijk om er een te zoeken die een persoonlijke massage goed nabootst. De twee belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij een massagestoel is warmte (wat de doorbloeding bevordert) en achterover leunen.

Het belangrijkste punt van massage is om de spieren te ontspannen. Als je rechtop zit, moeten je spieren samentrekken om je te ondersteunen. Door achterover te leunen wordt de druk op je spieren weggenomen. Hoe meer je spieren ontspannen, hoe meer voordeel je krijgt.

Massagestoelen en andere elektronische stimulators zijn volgens de FDA medische hulpmiddelen van klasse I, wat aangeeft dat ze “een minimale kans op schade aan de gebruiker hebben”. Apparaten in deze klasse (die ook klysmakits en elastische verbanden omvatten) zijn onderworpen aan minder regelgeving dan apparaten van klasse II en III (zoals respectievelijk gemotoriseerde rolstoelen en pacemakers). Maar als u vragen of zorgen heeft over hoe het gebruik van een massagestoel eventuele onderliggende aandoeningen kan beïnvloeden, kunt u uw arts raadplegen.

We hebben geen modellen overwogen die specifiek zijn ontworpen voor gamen of autorijden, omdat we tot de conclusie kwamen dat ze buiten het bestek van deze handleiding vielen. Je kunt ook bureaustoelen vinden met ingebouwde massagefuncties, maar die hebben we niet getest omdat die in de meeste gevallen niet effectief zijn (of je nu rechtop zit of voorovergebogen zit tijdens het werken, beide posities vereisen dat je je spieren aanspant en daarmee het doel van een massage verslaan). Sommige werkplekken kunnen verstelbare massagestoelen kopen voor hun personeel om te gebruiken tijdens schermpauzes, wat arbeidsongevallen kan verminderen en de productiviteit in de loop van de tijd kan verhogen.

Wat is massagetherapie?

Massagetherapie wordt gedefinieerd als “een behandeling waarbij delen van het lichaam worden gemanipuleerd, vastgehouden, verplaatst en waarop druk wordt uitgeoefend.” Massagetherapie biedt het vermogen heeft om de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam te verhogen, de soepelheid van weefsels te verbeteren, zwelling als gevolg van een ophoping van vocht te verminderen en het immuunsysteem te stimuleren.

Er zijn aanwijzingen dat massagetherapie op korte termijn verlichting kan bieden bij nekpijn, maar er is meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten. Er zijn ook aanwijzingen dat massagetherapie op korte termijn verlichting kan bieden van pijn in de onderrug – wat een van de meest voorkomende redenen is waarom mensen naar een dokter gaan of werk missen, en wereldwijd de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid – maar er is weinig tot geen bewijs dat het is effectief op de lange termijn. Massagetherapie wordt gebruikt om verschillende andere aandoeningen te behandelen, en er zijn aanwijzingen dat het in bepaalde gevallen een effectieve behandeling kan zijn, zoals het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met hiv/aids of het verminderen van pijn, depressie en angst bij mensen met fibromyalgie. Maar over de hele linie is meer onderzoek nodig.

Massagetherapeuten moeten in de meeste staten een vergunning hebben om te oefenen, en ze kunnen er ook voor kiezen om op nationaal niveau gecertificeerd te zijn. In tegenstelling tot artsen hebben massagetherapeuten geen medische opleiding afgerond en hebben ze geen doctor in de geneeskunde (MD) of een doctor in de osteopathische geneeskunde (DO) behaald, dus ze zijn niet gekwalificeerd om ziekten te diagnosticeren of behandelingen voor te schrijven. Evenzo is de opleiding die nodig is om massagetherapeut te worden heel anders dan die van fysiotherapeut of chiropractor (hoewel beoefenaars op deze gebieden vaak samenwerken).

Hoe we de beste massagestoel van 2023 hebben gekozen

Zoals met de meeste zelfzorgproducten, zijn er honderden, zo niet duizenden, mechanische massagestoelmodellen te koop, waarvan vele van twijfelachtige kwaliteit. Om onze zoekopdracht naar de beste massagestoel van 2023 te verfijnen, hebben we talloze redactionele en klantrecensies online gelezen en hebben we de websites van grote retailers zoals Bol.com, Amazon, en internationale winkels als Target en Walmart gescand om de meest beschikbare merken te identificeren. Van daaruit hebben we onze lijst verder samengesteld op basis van de volgende criteria:

  • Volledige rugdekking: Sommige massagekussens, kussentjes of kussens zijn slechts op een klein gebied gericht, dus we eisten van al onze kanshebbers dat ze ten minste de boven- en onderrug bedekken. Sommige strekken zich ook uit tot het hoofd, de nek en schouders, evenals tot de armen, benen en voeten.
  • Achterover leunen: sinds ergonomie-expert Alan Hedge ons vertelde dat het onmogelijk is om je spieren volledig te ontspannen terwijl je rechtop zit, hebben we geëist dat elke stoel ten minste gedeeltelijk achterover leunt.
  • Verwarming: Wwarmte – van een warme handdoek, hete stenen of de warmte van de handen van een massagetherapeut – is een cruciaal onderdeel van massage, omdat het je bloed laat stromen. Daarom hebben we dit een must-have gemaakt voor elke stoel die we hebben getest.
  • Minstens twee intensiteitsinstellingen: we wilden dat elke stoel op zijn minst kon overschakelen van een lage naar een hoge intensiteitsinstelling. We gaven echter de voorkeur aan meer instellingen om mensen meer maatwerk te bieden op basis van hun humeur en persoonlijk comfortniveau.
  • Ten minste één kneedmassage-instelling: de meest elementaire massagestoelen trillen gewoon, maar we wilden ten minste één kneedinstelling (soms “shiatsu” of “Zweedse massage” genoemd), omdat dit het gevoel van de vingers en handpalmen van een massagetherapeut beter nabootst in spieren.
  • Ten minste een gewichtslimiet van 125 kilo: Gemiddeld wegen volwassenen van 20 jaar en ouder ongeveer 90 kilo. We hebben ervoor gekozen om onze gewichtslimiet iets hoger in te stellen. Om tegemoet te komen aan een meer divers scala aan lichaamstypes, gaven we de voorkeur aan massagestoelen met nog hogere gewichtslimieten.
  • Een garantie van een jaar of langer: Een jaar zou voldoende tijd moeten zijn voor iedereen om de functies van een massagestoel volledig te testen en te beslissen of deze naar behoren werkt, maar we gaven de voorkeur aan modellen met langere garanties.
  • Waardevolle extra functies: we gaven de voorkeur aan massagestoelen met extra functies die we nuttig achtten, waaronder ingebouwde luidsprekers, USB-oplaadpoorten, timers, een instelling waarmee je op een bepaalde plek kunt blijven hangen en instellingen voor hoogte- / breedteaanpassing. Geen van deze functies waren vereisten, maar ze kunnen leuk zijn om te hebben, omdat ze je in staat stellen om je ervaring verder aan te passen.

U leest: Top 6 beste massagestoel van 2023 voor ontspannen spieren

Ook populair: Magnesium olie: voor spierpijn, een heldere huid en beter slapen