Top 6 tips voor wittere tanden op een natuurlijke manier

tips voor wittere tanden

Mooie, witte tanden, het liefst willen we dat allemaal. Er zijn tal van producten om uit te kiezen als het gaat om het bleken van uw tanden. De meeste bleekproducten gebruiken echter chemicaliën om uw tanden te bleken, wat veel mensen zorgen baart. Als je wittere tanden wilt maar ook de chemicaliën wilt vermijden, dan somt dit artikel 6 tips voor wittere tanden op die zowel natuurlijk als veilig zijn.

Wat zorgt ervoor dat tanden er geel uitzien?

Meerdere factoren zorgen ervoor dat tanden dof worden en hun heldere, witte glans verliezen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen vlekken maken op uw glazuur, de buitenste laag van uw tanden. Bovendien kan de opeenhoping van tandplak op uw tanden ervoor zorgen dat ze er geel uitzien. Dit type verkleuring kan meestal worden behandeld met regelmatige reinigings- en bleekmiddelen. Soms zien de tanden er echter geel uit omdat het harde glazuur is geërodeerd, waardoor het dentine eronder zichtbaar wordt. Dentine is een van nature geel, botweefsel dat onder het glazuur ligt.

Lijst met 6 tips voor wittere tanden

Oefen het olie trekken (oil-pulling)

Olietrekken is een traditionele Indiase volksremedie die bedoeld is om de mondhygiëne te verbeteren en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. De praktijk houdt in dat je olie in je mond ronddraait om bacteriën te verwijderen, die in tandplak kunnen veranderen en ervoor kunnen zorgen dat je tanden er geel uitzien. Traditioneel gebruikten indianen zonnebloem- of sesamolie voor het trekken van olie, maar elke olie zal werken. Kokosolie is een populaire keuze omdat het een aangename smaak heeft en veel gezondheidsvoordelen biedt. Kokosolie bevat ook veel laurinezuur, dat bekend staat om zijn vermogen om ontstekingen te verminderen en bacteriën te doden. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat dagelijks olietrekken bacteriën in de mond vermindert, evenals tandplak en gingivitis. Streptococcus mutans is een van de belangrijkste soorten bacteriën in de mond die tandplak en gingivitis veroorzaken. Een studie toonde aan dat dagelijks spoelen met sesamolie de Streptococcus mutans in speeksel in slechts 1 week aanzienlijk verminderde.

Helaas hebben geen wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat olietrekken uw tanden witter maakt. Het is echter een veilige oefening en het proberen waard. Veel mensen beweren dat hun tanden witter en helderder zijn na regelmatig olietrekken. Om olie te trekken, doe je 1 eetlepel kokosolie in je mond en duw en trek je de olie door je tanden. Kokosolie is vast bij kamertemperatuur, dus het kan zijn dat je een paar seconden moet wachten voordat deze is gesmolten. Ga door met het trekken van de olie gedurende 15-20 minuten. Zorg ervoor dat je de kokosolie in een toilet of prullenbak spuugt, omdat het eenmaal in je afvoerpijpen kan terugkeren naar vaste vorm en een verstopping kan veroorzaken.

In tegenstelling tot veel andere methoden voor het bleken van tanden, stelt het trekken van kokosolie uw tanden niet bloot aan zuur of andere ingrediënten die het glazuur aantasten. Dit betekent dat het veilig is om dagelijks te doen. U kunt kokosolie online kopen.

tips voor wittere tanden

Kortom: Bij het trekken van kokosolie moet je 15-20 minuten olie in je mond spoelen om bacteriën te verwijderen. Door dit dagelijks te beoefenen, kan tandplak mogelijk worden verminderd en fleuren uw tanden op.

Poets met zuiveringszout (baking soda)

Zuiveringszout heeft natuurlijke wit-makende eigenschappen en daarom is het een populair ingrediënt in commerciële tandpasta. Het is een mild schuurmiddel dat kan helpen om oppervlaktevlekken op tanden weg te schrobben. Bovendien zorgt zuiveringszout voor een alkalische omgeving in uw mond, waardoor bacteriën niet kunnen groeien. Dit is geen remedie die uw tanden van de ene op de andere dag witter maakt, maar na verloop van tijd zou u een verschil in uiterlijk van uw tanden moeten opmerken. De wetenschap heeft nog niet bewezen dat tandenpoetsen met zuiveringszout je tanden witter maakt, maar verschillende onderzoeken tonen aan dat tandpasta met zuiveringszout een significant wit-makend effect heeft.

Een studie toonde aan dat tandpasta’s met zuiveringszout significant effectiever waren in het verwijderen van gele vlekken van tanden dan standaard tandpasta’s zonder zuiveringszout. Hoe hoger de concentratie zuiveringszout, hoe groter het effect. Bovendien bleek uit een beoordeling van vijf onderzoeken dat tandpasta’s die zuiveringszout bevatten, tandplak effectiever van tanden verwijderden dan tandpasta’s zonder zuiveringszout.

Om dit middel te gebruiken, mengt u 1 theelepel zuiveringszout met 2 theelepels water en poetst u uw tanden met de pasta. U kunt dit een paar keer per week doen. U kunt zuiveringszout kopen in een supermarkt of het online vinden.

tips voor wittere tanden

Samenvatting Borstelen met een pasta gemaakt met zuiveringszout en water kan bacteriën verminderen in uw mond en poets oppervlaktevlekken weg. Hierdoor is dit een veelgebruikte methode die absoluut thuishoort in deze lijst met tips voor wittere tanden.

3. Gebruik waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een natuurlijk bleekmiddel dat ook bacteriën in je mond doodt. Mensen gebruiken waterstofperoxide al jaren om wonden te desinfecteren vanwege het vermogen om bacteriën te doden. Veel in de handel verkrijgbare bleekproducten bevatten waterstofperoxide, hoewel in een veel hogere concentratie dan u zult gebruiken. Helaas hebben geen studies de effecten van spoelen of poetsen met alleen waterstofperoxide onderzocht, maar in verschillende studies zijn commerciële tandpasta’s geanalyseerd die peroxide bevatten.

Een studie wees uit dat een tandpasta met zuiveringszout en 1% waterstofperoxide leidde tot aanzienlijk wittere tanden. Een andere studie wees uit dat poetsen met een in de handel verkrijgbare tandpasta met zuiveringszout en peroxide tweemaal per dag leidde tot 62% wittere tanden in 6 weken. Er zijn echter enkele vragen over de veiligheid van waterstofperoxide. Hoewel sterk verdunde concentraties veilig lijken, kunnen sterke concentraties of overmatig gebruik irritatie van het tandvlees en gevoeligheid van de tanden veroorzaken. Er is ook bezorgdheid dat hoge doses kanker kunnen veroorzaken, maar dit is niet bewezen.

Een manier om waterstofperoxide te gebruiken is als mondwater voordat u uw tanden poetst. Zorg ervoor dat u een oplossing van 1,5% of 3% gebruikt om bijwerkingen te voorkomen. De meest voorkomende concentratie waterstofperoxide bij de drogisterij is een oplossing van 3%. Je kunt deze concentratie gemakkelijk verdunnen tot 1,5% door gelijke delen peroxide en water te mengen. Een andere manier om waterstofperoxide te gebruiken, is door het te mengen met zuiveringszout om een ​​tandpasta te maken. Combineer 2 theelepels waterstofperoxide met 1 theelepel zuiveringszout en poets voorzichtig je tanden met het mengsel. Beperk het gebruik van deze zelfgemaakte pasta tot een paar keer per week, omdat overmatig gebruik uw tandglazuur kan aantasten. U kunt waterstofperoxide online kopen.

tips voor wittere tanden

Kortom: Waterstofperoxide is een natuurlijk bleekmiddel en kan bacteriën doden in jouw mond. Je kunt het als mondwater gebruiken of het mengen met zuiveringszout om het te vormen een wit-makende tandpasta.

4. Eet fruit en groenten

Een dieet met veel fruit en groenten kan goed zijn voor zowel je lichaam als je tanden. Hoewel ze geen vervanging zijn voor het poetsen, kunnen knapperige, rauwe groenten en fruit helpen tandplak weg te wrijven tijdens het kauwen. Aardbeien en ananas zijn twee soorten fruit waarvan wordt beweerd dat ze je tanden witter maken.

Aardbeien
Je tanden bleken met een mengsel van aardbeien en zuiveringszout is een natuurlijke remedie die populair is gemaakt door beroemdheden en behoort zeker in het rijtje tips voor wittere tanden. Voorstanders van deze methode beweren dat het appelzuur in aardbeien verkleuring van je tanden zal verwijderen, terwijl het zuiveringszout vlekken weg wrijft. Deze remedie wordt echter niet volledig ondersteund door de wetenschap. Hoewel aardbeien kunnen helpen om je tanden te exfoliëren en ze er witter uit te laten zien, is het onwaarschijnlijk dat ze de vlekken op je tanden zullen penetreren.

Een recente studie wees uit dat een mengsel van aardbeien en zuiveringszout zeer weinig kleurverandering in tanden veroorzaakte, vergeleken met commerciële bleekproducten. Als u besluit deze methode eens te proberen, beperk het gebruik dan tot een paar keer per week. Ondanks studies die aantonen dat aardbeien- en zuiveringszoutpasta een minimaal effect hebben op het tandglazuur, kan overmatig gebruik schade veroorzaken. Om deze remedie te gebruiken, verplettert u een verse aardbei, combineert u deze met zuiveringszout en poetst u het mengsel op uw tanden.

Ananas
Sommigen beweren dat ananas tanden witter kan maken. Een onderzoek wees uit dat een tandpasta die bromelaïne bevat, een enzym dat voorkomt in ananas, significant effectiever was in het verwijderen van tandvlekken dan een standaard tandpasta. Er is echter geen bewijs dat het eten van ananas hetzelfde effect heeft.

Kortom: Bepaalde vruchten hebben eigenschappen die de tanden witter maken. Consumeer regelmatig rauwe groenten en fruit om tandplak te verwijderen en uw tanden er helder uit te laten zien.

5. Voorkom tandvlekken voordat ze optreden

Hoewel uw tanden van nature geel worden naarmate u ouder wordt, kunnen sommige dingen vlekken op uw tanden helpen voorkomen. Beperk het consumeren van kleurrijk voedsel en dranken. Koffie, rode wijn, frisdrank en donkere bessen zijn berucht vanwege het verkleuren van tanden. Dat betekent niet dat u ze volledig hoeft te vermijden, maar u moet de tijd dat deze stoffen in contact komen met uw tanden beperken. Drink indien mogelijk dranken waarvan bekend is dat ze vlekken op de tanden maken uit een rietje om direct contact met uw tanden te voorkomen. Poets bovendien uw tanden kort na het nuttigen van een van deze voedingsmiddelen of dranken om de effecten op de kleur van uw tanden te beperken. Vermijd bovendien roken en pruimtabak, omdat beide tandverkleuring kunnen veroorzaken.

Beperk uw suikerinname. Als u wittere tanden wilt, moet u minder suiker binnenkrijgen. Een dieet met veel suiker ondersteunt de groei van Streptococcus mutans, het belangrijkste type bacterie dat tandplak en gingivitis veroorzaakt. Als u suikerhoudend voedsel eet, poets dan snel uw tanden.

Zorg voor voldoende calcium in uw dieet. Enige tandverkleuring wordt veroorzaakt door erodering van het glazuur en het blootleggen van het dentine eronder, dat geel is. Daarom helpt alles wat u doet om het glazuur van uw tanden te versterken, uw tanden parelwit te houden. Calciumrijke voedingsmiddelen, zoals melk, kaas en broccoli, kunnen uw tanden helpen beschermen tegen erosie van het glazuur.

Kortom: Een gezonde voeding met voldoende calcium kan helpen voorkomen dat uw gebit er uit komt geel worden. Tandenpoetsen kort na het eten kan ook helpen voorkomen vlekken.

6. Onderschat de waarde van poetsen en flossen niet

Tanden poetsen is misschien wel de meest simpele top uit de lijst met tips voor wittere tanden. Hoewel sommige tandverkleuring van nature met de leeftijd gepaard gaat, is dit grotendeels het gevolg van de vorming van tandplak. Door regelmatig te poetsen en te flossen, blijven uw tanden wit door het aantal bacteriën in uw mond te verminderen en de vorming van tandplak te voorkomen. Tandpasta wrijft vlekken op uw tanden voorzichtig uit en flossen verwijdert bacteriën die tot tandplak leiden. Regelmatige tandreiniging kan er ook voor zorgen dat uw tanden schoon en wit blijven.

Samenvatting: Dagelijks poetsen en flossen, samen met regelmatige schoonmaakbeurten op het tandarts, voorkom de vorming van vergelende tandplak op uw tanden.

Andere methoden die niet zijn bewezen

Er zijn een paar andere natuurlijke tips voor wittere tanden, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om te bewijzen dat ze veilig of effectief zijn. Enkele van de onbewezen methoden zijn:

  • Geactiveerde houtskool. Borstelen met houtskoolpoeder trekt zogenaamd gifstoffen aan uit de mond en verwijdert vlekken van tanden.
  • Kaolienklei. Voorstanders hiervan methode beweren dat poetsen met klei helpt bij het verwijderen van vlekken van tanden.
  • Fruit schilt. Sinaasappel, citroen, of bananenschillen op je tanden zouden ze witter maken.
  • Appelcider azijn. Er is geen bewijs dat het gebruik van azijn als mondwater helpt om uw tanden witter te maken. Integendeel, het verzwakt het glazuur en bevordert tandbederf. Voorstanders van deze methoden beweren dat ze de tanden aanzienlijk witter maken, maar er zijn geen studies die de effectiviteit ervan hebben geëvalueerd. Dit betekent ook dat ze niet zijn getest op bijwerkingen bij gebruik op tanden.

Kortom: Geactiveerde houtskool, kaolienklei en fruitschillen kunnen je helpen witter te maken tanden, maar er zijn geen studies die de veiligheid of effectiviteit hiervan hebben geëvalueerd methoden.

Er zijn verschillende natuurlijke methoden om uw tanden witter te maken. De meeste van deze remedies werken door oppervlakkige vlekken op uw tanden voorzichtig te verwijderen. De meeste tandartsen bieden echter bleekbehandelingen aan die veel sterker zijn dan deze natuurlijke remedies. Ze omvatten het bleken van de tanden, wat mogelijk effectiever is bij ernstige tandverkleuring. Overmatig gebruik van een bleekproduct kan uw tanden beschadigen.

Ook populair: Koud douchen en beter slapen?

Dit vind je misschien ook leuk: