Top 7 beste mesh WiFi van 2022 voor topsnelheid in huis

beste mesh wifi 2022

Wat wordt de beste mesh WiFi voor 2022? De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat een betrouwbaar Wi-Fi-netwerk thuis essentieel is, vooral als je thuis werkt of leert, online met vrienden aan het gamen bent of geliefden belt  voor regelmatige videochats. In dergelijke gevallen is het je misschien opgevallen dat het signaal van je router in sommige delen van je huis niet zo sterk is als je zou willen. Dat komt omdat die draadloze signalen alleen zo ver kunnen reizen voordat je snelheid afneemt, vooral als je meerdere apparaten aansluit en de lay-out en constructie van je huis obstakels creëren waar deze signalen maar moeilijk doorheen kunnen dringen.

Dit is waar een mesh-netwerk om de hoek komt kijken. Met meerdere apparaten verspreid over uw huis, is een goede mesh-router meer een team van routers die uw draadloze signaal beter kunnen terugsturen naar de modem dan een traditionele router, vooral wanneer u verbinding maakt op bereik. Met het juiste systeem dat uw verbinding ondersteunt, kunt u genieten van een totale draadloze dekking en snelheden die ongeveer net zo snel zijn als uw netwerk in het grootste deel of in uw hele huis. Beter nog, u hoeft niet te jongleren met uw verbinding tussen uw hoofdnetwerk en een afzonderlijk uitbreidingsnetwerk zoals u dat zou doen met een eenvoudige range-extender – de mesh-router zal uw verbinding automatisch dienovereenkomstig routeren binnen een enkel netwerk.

Mesh-wifi-systemen zijn doorgaans duurder dan de  range-extenders die veel mensen gebruiken om de wifi van hun draadloze router te versterken, en ze zijn meestal ook duurder dan traditionele, zelfstandige routers. Als uw huis groot is, kan een mesh-netwerkconfiguratie met drie of meer apparaten nodig zijn om in elke kamer hoge snelheden te bieden. Het goede nieuws is dat we de afgelopen jaren veel nieuwe mesh-concurrentie op de markt hebben zien komen, en dat heeft de prijzen aanzienlijk doen dalen. Hoewel we je aanraden een beetje hoger te mikken, kun je zelfs elementaire mesh-systemen op instapniveau vinden voor slechts €20 per apparaat.

Enkele van de beste mesh-wifi-modellen zijn systemen van Eero, die mesh-netwerken populair maakten voordat ze in 2019 werden gekocht, evenals de nieuwste setups van Asus,  Netgear Orbi en Google Nest . Mesh-systemen zoals die een paar jaar geleden regelmatig voor maar liefst €400 of zelfs €500 werden verkocht, maar nu bieden al deze fabrikanten en anderen multipoint mesh-routersystemen – inclusief de hoofdrouter en de extra satellietverlengers – die minder dan €300 kosten , zo niet minder dan €200.

We hebben nog steeds veel routers en mesh-systemen die we willen uitproberen, waaronder een  groeiend aantal  dat Wi-Fi 6-technologie gebruikt en betere prestaties en hogere snelheden belooft. Meer mesh-routers die Wi-Fi 6E ondersteunen , wat betekent dat ze toegang hebben tot een  nieuw ontgrendelde massa aan bandbreedte in de 6GHz-band , zouden de komende maanden ook moeten aankomen, maar het is waarschijnlijk veel te vroeg om in een dergelijk systeem te investeren (en geloof me, ze zullen niet goedkoop zijn).

Verwacht regelmatige updates van dit bericht als nieuwe Wi-Fi mesh-routers zoals die op de markt komen. Voor nu zijn hier de beste mesh WiFi 2022 routers die we nu aanbevelen voor iedereen die klaar is om de upgrade uit te voeren.

7x de beste mesh WiFi van 2022

1. Beste waarde:

TP-Link Deco M5

beste mesh wifi van 2022
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Als je een mesh-netwerk wilt opzetten dat het hele huis bestrijkt (tot 5.500 vierkante voet) en niet de rekening wilt leegtrekken, kies dan voor TP-Link Deco three-pack als beste mesh WiFi van 2022. Je krijgt dekking voor het hele huis zonder steeds van netwerk te veranderen of op een extender te springen, plus functies zoals prioriteiten stellen en ouderlijk toezicht. TP-Link gebruikt ook adaptieve routering om ervoor te zorgen dat het hele netwerk zo snel mogelijk is.

Vanuit hardwareperspectief krijg je veel snelheid op wifi met AC wifi die 400 Mbps levert bij 2,4 GHz en 867 Mbps bij 5 GHz. Met twee Ethernet-poorten op elk kunt u al uw apparaten aangesloten houden, zelfs de oudere. Om nog maar te zwijgen, het is een kleiner formaat dan sommige, waardoor dit een gemakkelijke router is om te verbergen in het decor van elke kamer.

2. Beste software:

Google Nest WiFi Router en WiFi Punt

beste mesh wifi van 2022
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Enkele jaren geleden werd Google Wifi een doorbraak dankzij de eenvoudige installatie en de mogelijkheid om een ​​snelle, betrouwbare wifi-verbinding door je hele huis te verspreiden voor al je verbonden apparaten. Nu is er de Nest Wifi, een opvolger van de tweede generatie die hogere internetsnelheden en een mooier ontwerp toevoegt, plus slimme Google Assistent-speakers die in elke satellietverlenger zijn ingebouwd. De prijs is deze keer ook iets lager: €249 voor de tweedelige installatie hierboven, met ongeveer hetzelfde wifi-bereik als een driedelige, Google Wifi-installatie van jaren terug. Dat is nu minder goed dan toen het systeem voor het eerst werd gelanceerd, maar er is nog steeds voldoende reden om Nest Wifi te overwegen als je het in de uitverkoop ziet.

Gemiddeld haalde de Nest Wifi de hoogste topsnelheden die we zagen van elke Wi-Fi 5 mesh-router (en hogere snelheden dan het nieuwste Linksys Velop-systeem, dat Wi-Fi 6 ondersteunt en meer dan twee keer zoveel kost). Bovendien bood de tweedelige opstelling voldoende signaalsterkte om voldoende dekking te bieden op het 5800 vierkante meter grote CNET Smart Home. Het heeft ook onze mesh-tests doorstaan, nooit een keer mijn verbinding verbroken terwijl ik mijn thuissnelheidstests bewoog, en ik heb het nooit betrapt op het routeren van mijn verbinding via de extender wanneer het rechtstreeks verbinden met de router ook sneller was.

Het ontbreken van Wi-Fi 6-ondersteuning lijkt misschien een gemiste kans, maar de Nest Wifi biedt wel ondersteuning voor moderne functies zoals WPA3-beveiliging, apparaatgroepering en prioritering en 4×4 MU-MIMO-verbindingen die hogere totale snelheden bieden voor apparaten zoals de MacBook Pro die meerdere wifi-antennes tegelijk kan gebruiken. Het is ook volledig achterwaarts compatibel met Google Wifi-configuraties van de vorige generatie, wat een slimme toevoeging is. Het is allemaal eenvoudig in te stellen, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te vertrouwen. Onder dual-band mesh-routers heb ik veel liever een eersteklas wifi 5-systeem dan een wifi 6-systeem op instapniveau – zelfs bij nieuwe concurrenten past de Nest Wifi mesh-router daar bij rekening.

3. Beste algehele mesh-router:

Eero 6

beste mesh wifi van 2022

De nummer 3 op de lijkt van beste mesh WiFi van 2022: Eero was een vroege pionier van de mesh-netwerkbenadering en werd in 2019 opgepikt. Toen kregen we in 2020 twee nieuwe versies van de Eero mesh-router: de Eero 6 en Eero Pro 6, die beide ondersteuning bieden voor – je raadt het al – Wi-Fi 6.

Elk systeem heeft een bepaalde prijs, waardoor je een driedelige opstelling met twee bereikvergrotende satellieten krijgt voor ongeveer net zoveel als sommige concurrenten vragen voor een tweedelige opstelling. Dat is geweldig als je in een groot huis woont en je wifi-netwerk nodig hebt om veel terrein te bestrijken – de extra mesh wifi-netwerkvergroter zal een groot, merkbaar verschil maken in je snelheden wanneer je verbinding maakt op afstand .

Maar tussen de twee geef ik sterk de voorkeur aan de Eero Pro 6. In tegenstelling tot de gewone Eero 6, die in mijn tests teleurstelde met een slechte bandbesturing, werkte de Eero Pro 6-opstelling die ik heb getest als een charme en verspreidde hij snelle, betrouwbare snelheden over mijn hele huis. Bovendien heeft het een tri-band ontwerp met twee 5GHz-banden, wat essentieel is voor optimale mesh-prestaties. Het is ook een geweldige keuze voor Alexa-gebruikers dankzij een ingebouwde Zigbee-radio waarmee je dingen als slimme sloten en slimme lichten kunt koppelen met je stemassistent zonder dat je extra hubhardware nodig hebt.

Eero 6 het is ongeveer net zo goed als een prijs die je zult vinden voor een driedelige tri-band mesh-router met volledige ondersteuning voor Wi-Fi 6. 

4. Meest flexibele mesh:

TP-Link Deco X68

beste mesh wifi van 2022
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

De TP-Link Deco X68 wordt geleverd met twee knooppunten die tot 5.500 vierkante voet kunnen beslaan. De AX3600 tri-band Wi-Fi 6-verbinding wordt afgebroken tot 574 Mbps op de 2,4 GHz-band, 1,201 Mbps op de lagere 5 GHz-band en 1,802 Mbps op de hogere 5 GHz-band. Hierdoor kan de Deco X68 een van zijn 5GHz-banden wijden aan de mesh-link met een opengelaten voor draadloze apparaten. Met deze sterke mesh-verbinding zou je toegang moeten hebben tot gigabit-internetsnelheden zolang je een solide verbinding hebt. Aan de achterkant van elk knooppunt bevinden zich twee Ethernet-poorten, waarvan er één wordt gebruikt voor de inkomende internetverbinding.

Een van de beste dingen van een Deco-mesh is de software. Inbegrepen in de Deco-app is de HomeShield-software van TP-Link die de beveiliging verbetert en ouderlijk toezicht bevat. U kunt zich abonneren om toegang te krijgen tot nog een paar functies, maar de gratis set heeft alles wat de meeste mensen nodig hebben. Je kunt ook knooppunten toevoegen aan je mesh uit de hele Deco-lijn. Als je merkt dat je in een deel van je huis wat meer dekking nodig hebt, maar niet veel snelheid nodig hebt, kun je een goedkopere dual-band Deco toevoegen, zoals de X20.

De Deco X68 nodes zijn mooi om naar te kijken met een simpele mat witte behuizing en een reflecterende zwarte bovenkant. Ze zijn vrij klein met een hoogte van 6,7 inch en een diameter van 4,1 inch, dus het is niet zo moeilijk om ze uit het zicht te plaatsen. Voor een gezin dat het meeste uit een gigabit-verbinding wil halen zonder geld te verspillen aan snelheid die ze niet kunnen gebruiken, is de Deco X68 een uitstekende keuze.

5. Beste Wi-Fi 6 mesh upgrade:

Ubiquiti Amplifi Alien

beste mesh wifi van 2022
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

AmpliFi Alien is een snellere router met een heleboel geweldige functies en behoort daarom zeker op de lijst van beste mesh WiFi van 2022. Een 5GHz-band die Wi-Fi 5 gebruikt, naast een 2,4 GHz- en 5GHz-band die Wi-Fi 6 gebruikt, stelt de Alien in staat om 7685 Mbps aan gecombineerde draadloze capaciteit te halen. Voor Wi-Fi 6-clients is dit onderverdeeld in 1148 Mbps en 4804 Mbps beschikbaar. Het is meer dan genoeg snelheid voor een gigabit-verbinding en zou voldoende moeten zijn voor de komende jaren.

Een enkele Alien Router beslaat tot 3.000 vierkante voet, en een pakket met een vergelijkbaar uitgeruste MeshPoint neemt dat tot 6.000 vierkante voet in beslag. De Alien Router heeft vier Ethernet-poorten aan de achterkant voor bekabelde apparaten, terwijl de MeshPoint er geen heeft. U kunt een mesh maken met meerdere routers als u de extra Ethernet-poorten nodig heeft.

AmpliFi Alien wordt geleverd in een cilindrische behuizing van 9,84 inch lang met een diameter van 4,33 inch. De stroom- en WAN-poort bevinden zich aan de onderkant, waardoor een perfecte draadloze installatie mogelijk is. De vier Ethernet-poorten bevinden zich aan de achterkant, verticaal georiënteerd. Aan de voorkant van de router zit een 4,7 inch touchscreen waarop je netwerkinformatie realtime kan worden weergegeven.

Het opzetten van je AmpliFi mesh is eenvoudig met de AmpliFi app. U kunt verbonden apparaten beheren en gezinsprofielen instellen om tijdgestuurde internettoegang mogelijk te maken. Ook krijg je toegang tot Amplifi Teleport, waarmee je veilig en snel verbinding kunt maken met je thuisnetwerk terwijl je niet thuis bent.

6. Beste Wi-Fi 6E-mesh:

Asus ZenWiFi AX (XT8)

beste mesh wifi van 2022
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Het is niet helemaal zo snel als de Wi-Fi-6 versie van de Netgear Orbi hierboven vermeld, maar de Editors’ Choice Award-winnende Asus ZenWiFi AX (modelnummer XT8) kwam erg dicht – en voor €450 of minder voor een twee -piece systeem, het is een stuk makkelijker te betalen.

In feite biedt de ZenWiFi AX dezelfde multigig WAN-poorten als de Orbi 6, wat een geweldig stukje toekomstbestendigheid is dat je niet altijd in deze prijsklasse krijgt. Het beschikt ook over dezelfde speciale backhaul-band om de systeemtransmissies gescheiden te houden van uw netwerkverkeer, hetzelfde installatiegemak en stabiele mesh-prestaties, en dezelfde hoge snelheden binnen bereik. Dat alles maakt het een toekomstbestendige upgrade-keuze tegen een eerlijke prijs. Het komt zelfs in uw keuze van wit of zwart.

Ik waardeerde ook de diepgaande controle in de Asus-app, waarmee je je netwerk kunt beheren en die backhaul naar eigen inzicht kunt aanpassen. Er is ook een kleinere versie van dit systeem is, de Asus ZenWiFi AX Mini . Het is niet zo krachtig en het is geen tri-bandsysteem zoals zijn grote broer, maar het wordt geleverd met drie apparaten die allemaal Wi-Fi 6 ondersteunen voor ongeveer €250, wat het behoorlijk interessant maakt. Vorig jaar was er ook een ander nieuw dual-band ZenWifi-systeem, de ZenWifi XD6 – het was indrukwekkend, maar onvolmaakt in mijn tests, en het kost hier niet veel minder dan de XT8. Tussen de drie is de XT8 degene die ik zou kopen als het gaat om de beste mesh wifi van 2022.

7. Beste mesh met een modem:

Netgear Orbi CBK752

beste mesh wifi van 2022
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

De RBK752 is lasergericht en levert een consistente WI-FI 6-ervaring met een enorme hoeveelheid mesh-capaciteit en uitstekende software. Het bevat een basisrouter en een satelliet en kan ongeveer 5.000 vierkante voet beslaan met zijn tri-band, zes-antenne-opstelling. Deze Orbi sluit qua formaat en uiterlijk aan bij de oudere Orbis, met een two-tone grijze en mat witte behuizing.

Wi-Fi 6-snelheden komen binnen bij AX4200, wat neerkomt op 600 Mbps op het 2,4 GHz-kanaal en 1200 Mbps op de 5 GHz-band. Het resterende 5GHz-kanaal kan tot 2.400Mbps werken. Het is echter gewijd aan de verbinding tussen de Orbi-eenheden. Deze snelheid zou meer dan genoeg moeten zijn voor het meeste thuisnetwerkgebruik, inclusief meerdere 4K-videostreams.

Het basisstation heeft een uplink gigabit Ethernet-poort en drie Ethernet-poorten voor bekabelde apparaten. U kunt de uplink ook combineren met de andere Ethernet-poorten voor linkaggregatie, waardoor een snellere uplink naar uw router mogelijk is. De satelliet heeft twee Ethernet-poorten om meer bedrade apparaten aan te sluiten. Dit maakt het geschikt voor een thuiskantoor of mediacentrum dat een bekabelde verbinding nodig heeft.

Netgear Orbi RBK752 wordt bestuurd door de robuuste Orbi-app waarmee je elk apparaat afzonderlijk kunt bedienen. Met de Android-versie van de app kun je je verbinding overal in huis testen en opnemen om de beste plaats voor je satellieten te bepalen voor topsnelheid. Er wordt een verkeersmeter meegeleverd om uw verbruik in de gaten te houden als u een datalimiet heeft. Een optioneel Netgear Armor-abonnement voegt geweldige beveiligingsfuncties toe met verbeterd ouderlijk toezicht voor uw netwerk.

U leest: Top 8 beste mesh WiFi van 2022 voor topsnelheid in huis

Ook populair: Top 7 beste smartphone van 2021 onder 400 euro om te kopen