Top 8 beste vitamine C voor het gezicht volgens dermatologen

Beste vitamine C voor het gezicht

Als iemand met een vrij minimale huidverzorgingsroutine is, is het moeilijk om me te overtuigen om een nieuwe stap zoals de beste vitamine C voor het gezicht toe te voegen. Maar vitamine C is een van die eigenlijk noodzakelijke ingrediënten. De antioxidant belooft alles, van het vervagen van donkere vlekken tot het bestrijden van vrije radicalen (die collageen afbreken) tot het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Vitamine C is ongelooflijk effectief bij dit alles, daarom gebruiken en bevelen zoveel mensen het aan. Dat is ook de reden waarom er zoveel producten zijn om uit te kiezen en is het belangrijk om de juiste formulering te vinden – een die vitamine C zo stabiel mogelijk maakt en tegelijkertijd effectief aan de huid levert. Om de beste vitamine C voor het gezicht te vinden, sprak ik met dermatologen en schoonheidsspecialisten die als huidverzorgingsenthousiastelingen naar voren kwamen.

Waar moet je op letten?

Ingrediënten: Van alle vitamine C-opties raden onze experts over het algemeen aan om serums te zoeken die ascorbinezuur bevatten, ook bekend als L-ascorbinezuur, de meest actieve en zuiverste vorm van vitamine C. L-ascorbinezuur is in water oplosbaar. Hoewel het ongelooflijk effectief is, kan het voor sommige mensen irriterend zijn en zelfs acne veroorzaken. Als je in die categorie valt, net begint of een gevoelige huid hebt, kun je vitamine C-derivaten proberen, welke minder irriterend en draaglijker en stabieler zijn.

Ascorbinezuur is de meest actieve vorm van vitamine C, terwijl de derivaten inactief zijn. Ze moeten worden omgezet in de actieve vorm en zijn minder krachtig dan het pure, actieve ingrediënt. Het verschil tussen pure vitamine C en vitamine C-derivaten is vergelijkbaar met retinolen en retinoïden: beide werken, maar één is meer geconcentreerd en dus effectiever.

Een van de meest populaire derivaten is tetrahexyldecylascorbaat (vaak THD-ascorbaat genoemd), dat op de markt wordt gebracht als een meer aanvaardbaar alternatief dat vergelijkbare resultaten biedt. In tegenstelling tot L-ascorbinezuur, dat in water oplosbaar is, is THD-ascorbaat in olie oplosbaar en kan het gemakkelijk worden toegevoegd aan een product op oliebasis. De vitamine-C-derivaten dringen ook gemakkelijk door de huid omdat de huid een lipidebarrière heeft (denk aan: olie lost olie op), dus er is niet zo veel weerstand tegen de ingrediënten als iets in water oplosbaar (zoals L-ascorbinezuur).

In de afgelopen jaren zijn er producten op de markt gekomen die zowel L-ascorbinezuur als een bijbehorend derivaat bevatten, dat de onstabiele formulering combineert met een stabielere formulering – en het beste van twee werelden biedt.

Formulering: Al onze experts zijn het erover eens: formulering is van het grootste belang voor de stabiliteit van vitamine C. Hoe stabieler, hoe beter, want u plukt alle voordelen van de glow-inducing. Een product moet zorgvuldig worden samengesteld om voldoende afgifte aan de huid mogelijk te maken.

Wat betreft hoeveel vitamine C in een bepaalde formulering moet zitten, wordt over het algemeen een percentage van ten minste 10 procent aanbevolen. Minder dan dat en u krijgt niet het volledige voordeel van het product, en meer dan 20 procent krijgt geen extra voordelen en heeft meer kans op irritatie. Dit betekent echter niet echt veel als het gaat om derivaten, gezien zodra de derivaten de huid raken, een concentratie van 10 procent veel dichter bij 3 of 4 procent ligt.

Verpakking: Uw vitamine C moet in een donkere of ondoorzichtige fles zitten. Dit helpt oxidatie te voorkomen, wat gebeurt wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht of niet in een luchtdichte fles wordt bewaard. Het zal duidelijk zijn dat dit gebeurt omdat de formule donkerder van kleur zal worden. Om dit te voorkomen, raden onze experts aan om het uit de buurt van zonlicht te houden en het op een donkere plaats te bewaren, samen met het goed sluiten van de fles.

Beste vitamine C voor het gezicht

1. Beste algehele vitamine-C serum:

SkinCeuticals C E Ferulic

beste vitamine C voor gezicht
 • Bevat L-ascorbinezuur, ferulazuur en vitamine E
 • 15 procent vitamine C
 • Doorschijnende amberkleurige fles
 • Prijs: €163,30

Vier van onze dermatologen bevelen SkinCeuticals C E Ferulic aan als het gaat om de beste vitamine C voor het gezicht, wat zij beschouwen als het gouden standaard vitamine-C-serum en geschikt is voor alle huidtypes. Het is een van de beste die er is, omdat het een licht, niet-vettig gevoel heeft, terwijl het nog steeds de maximale hoeveelheid van zijn actieve ingrediënten aan de huid afgeeft.

Ik heb C E Ferulic de afgelopen jaren ook af en toe gebruikt en kan de lichte consistentie ervan bevestigen. Het zit onopvallend onder mijn andere huidverzorging en zelfs goed onder make-up. Het is duur, maar de prijs waard vanwege de superstabiele, gepatenteerde formule. Het belangrijkste actieve ingrediënt is L-ascorbinezuur (het bevat 15 procent van dit serum) en ondanks de hoge concentratie pure vitamine C is het zowel stabiel als gemakkelijk door de huid te dringen.

Een deel van de gepatenteerde formule van dit serum bevat een pH-waarde die hoger is dan die van zijn concurrenten, wat betekent dat het niet de roodheid en gevoeligheid veroorzaakt die serums met een lagere pH kunnen veroorzaken. Dit serum levert vitamine C door de bovenste laag zonder de beschermende barrière van de huid te verstoren.

Welk vitamine-C-serum u ook kiest, het is raadzaam om het ‘s ochtends toe te passen. Op die manier is er overdag, wanneer de ultraviolette straling het sterkst is, een reservoir van actieve vitamine C in de huid aanwezig.

2. Beste budget vitamine C serum:

Simia™ Original Vitamine C Serum

beste vitamine C voor gezicht
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png
 • ​Bevat hyaluronzuur en vitamine E
 • 20 procent vitamine C
 • Doorschijnende amberkleurige fles
 • Prijs: €21,95

Voor een meer budgetvriendelijke optie is er Simia™ Original Vitamine C Serum, die is aangeprezen als beste vitamine C serum met de beste klantreviews op bol.com.

Het bevat een eenvoudige formule die de huid voedt. Naast vitamine C bevat het vitamine E (ideaal voor hyperpigmentatie) en hyaluronzuur, wat de huid helpt om hydratatie vast te houden. De substantie is ook wat dunner en niet plakkerig, waardoor het makkelijker uitsmeert en nog naadloos wordt onder make-up of andere huidverzorgingsproducten.

3. Beste vitamine C serum voor de gevoelige huid:

CeraVe Vitamine C Serum met hyaluronzuur

beste vitamine C voor gezicht
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png
 • ​Bevat L-ascorbinezuur, ceramiden
 • 10 procent vitamine C
 • Ondoorzichtige fles
 • Prijs: €44,95

Ondanks al zijn voordelen kan vitamine C sensibiliserend zijn vanwege de actieve ingrediënten. Dat is waar formules met een lagere sterkte of formules met toegevoegde kalmerende ingrediënten binnenkomen. Dit vitamine-C-serum van CeraVe wordt sterk aanbevolen als beste vitamine C voor het gezicht door dermatologen voor een gevoelige huid.

Voor mensen met een droge huid of irritatie van vitamine C; dit is een geweldig product. Het is geformuleerd met 10 procent L-ascorbinezuur, wat het aanbevolen minimum is voor een formule om nog steeds effectief te zijn. Zoals alle CeraVe-producten bevat dit serum ceramiden, die helpen de huidbarrière te herstellen en te behouden. Het bevat ook vitamine B5, dat rustgevend is en de huid helpt vocht vast te houden.

4. Beste goedkopere extra sterke vitamine C serum:

Vichy Liftactiv Supreme Vitamine C Serum 

beste vitamine C voor gezicht
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png
 • ​Bevat vitamine E & Pycnogenol
 • 15 procent vitamine C
 • Doorschijnende amberkleurige fles
 • Prijs: €35

Het PCA-serum is een beetje prijzig, dus als je wat minder wilt uitgeven, is deze van Vichy een goede optie. Het bevat 15 procent vitamine C, wat een beetje sterker is. Als je 10 procent hebt gebruikt en goede resultaten hebt behaald, is het raadzaam hiernaar over te stappen. Het bevat ook vitamine E & Pycnogenol, dat helpt de huid te hydrateren.

5. Beste extra sterke vitamine C-serum:

PCA Skin C&E Advanced Serum

beste vitamine C voor gezicht
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png
 • Bevat L-ascorbinezuur, vitamine E
 • 20 procent vitamine C
 • Ondoorzichtige fles
 • Prijs: €131,42

Als bewezen is dat je huid zonder irritatie grote hoeveelheden vitamine C aankan, dan is dit lichtgewicht serum van PCA Skin een goede volgende stap. Het bevat 20 procent L-ascorbinezuur samen met pure vitamine E en andere antioxidanten die helpen bij veroudering en vrije radicalen.

Ondanks de hoge concentratie aan actieve ingrediënten, is het zeer licht van gewicht en voedzaam. Dermatologen houden van het PCA Skin C&E Advanced Serum omdat het lichtgewicht serum gemakkelijk kan worden geïntegreerd in een huidverzorgingsregime” en geen irritatie veroorzaakt.

6. Beste vitamine C serum voor de vette huid:

Skin Ceuticals Phloretin CF

beste vitamine C voor gezicht
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png
 • ​Bevat L-ascorbinezuur, ferulazuur
 • 10 procent vitamine C
 • Doorschijnende amberkleurige fles
 • Prijs: €146,77

Als je een vette huid hebt, is het een aanrader om dit vaak over het hoofd geziene zusterproduct van ons beste algehele serum te proberen. De formule is vergelijkbaar met CE Ferulic en bevat L-ascorbinezuur en ferulazuur, maar bevat geen vitamine E die de poriën verstopt, waardoor Phloretin CF de betere keuze is voor vette huidtypes.

Phloretin CF is ook goed voor mensen met melasma, een veel voorkomende huidpigmentatiestoornis, omdat het lichte serum vooral effectief is in het bestrijden van verhoogde pigmentproductie, die meestal optreedt als gevolg van blootstelling aan UV.

7. Beste vitamine C serum voor de acne-gevoelige huid:

Clinique Fresh Pressed 7-Day System with Pure Vitamin C

beste vitamine C voor gezicht
 • ​Bevat L-ascorbinezuur, ferulazuur
 • 10 procent vitamine C
 • Ondoorzichtige fles
 • Prijs: €28,29

Dit Clinique serum is een goede optie als u vatbaar bent voor acne – en ook bezorgd bent over uw vitamine C-afbraak. Het bevat salicylzuur, een bekende acnebestrijder, en wordt geleverd in poedervorm. Vitamine C is stabieler als poeder en wordt minder snel afgebroken door licht of zuurstof.

Deze is een beetje meer doe-het-zelf dan alle andere op deze lijst, omdat er twee componenten zijn: de eerste is een poederreiniger die je combineert met water en zachtjes in de huid masseert en vervolgens afspoelt. De tweede is een serum dat is ontworpen om te worden gemengd met elke dagelijkse vochtinbrengende crème die u gebruikt.

Beide bevatten 10 procent L-ascorbinezuur – wat de minimaal aanbevolen concentratie is en goed voor iemand die nieuw is met het ingrediënt.

8. Beste dieproefvrije vitamine C serum:

Drunk Elephant C-Firma Day Serum

 • ​Bevat L-ascorbinezuur, ferulazuur en vitamine E
 • 15 procent vitamine C
 • Ondoorzichtige fles
 • Prijs: €80,96

Voor een meer betaalbare optie hebben twee van onze dermatologen Drunk Elephant’s C-Firma Day Serum aanbevolen. Omdat het een vergelijkbare formule bevat als de SkinCeuticals CE Ferulic, krijgt u alle huidverhelderende voordelen voor de helft van de prijs. Maar in tegenstelling tot SkinCeuticals is het serum van Drunk Elephant dierproefvrij.

De formule bevat L-ascorbinezuur, pompoenfermentextract en granaatappel-enzym, die dode huidcellen aan de oppervlakte aanvallen en helpen exfoliëren. Bovendien is de verpakking van het serum zowel luchtdicht als volledig ondoorzichtig – dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een serum, omdat een dergelijke verpakking helpt om de vitamine C te beschermen tegen blootstelling aan water, licht en zuurstof (die het allemaal afbreken).

Het enige dat het een minder wenselijke optie maakt dan de OG SkinCeuticals, is de consistentie – het kan een beetje plakkerig zijn, waardoor het een beetje moeilijker is om met andere producten te combineren.

U leest: Top 8 beste vitamine C voor het gezicht volgens dermatologen

Ook populair: Collageen met vitamine C: een power combo voor de huidstructuur