Verschil conditioner en co-wash: hoe werkt co-washing precies?

Natuurlijk haar – met name grof, krullend natuurlijk haar – is over het algemeen droger dan alle andere haartexturen. Maar co-washing is hier om de dag te redden! Het is een geweldige gewoonte om vocht vast te houden en je haarschachten te versterken. Maar wat is het verschil tussen conditioner en co-wash? Het is niet precies hetzelfde als het conditioneren van je lokken. Blijf scrollen om alles te lezen over co-washing voor natuurlijk haar.

Wat is een co-wash?

Een co-wash is het gebruik van een speciaal samengestelde crèmereiniger om opbouw op de hoofdhuid te verwijderen en het haar te reinigen zonder de schuimende of agressieve ingrediënten, zoals sulfaten of parabenen, die meestal in shampoos worden gebruikt. Co-washing is het gebruik van conditioner om je haar te wassen en te reinigen.

De voordelen van co-wassen

Veel mensen kiezen voor een co-wash vanwege de voordelen van het skippen van shampoo, die vol zit met sulfaten die krullend haar ontdoen van natuurlijke oliën en kroezen, droogheid en mogelijk breuk kunnen veroorzaken. Met een co-wash scrub je je hoofdhuid met conditioner alsof het shampoo is. Je reinigt nog steeds de hoofdhuid om vuil of resten te verwijderen vanwege de wrijving van je scrubben. Het belangrijkste voordeel is dat je je haar echt gehydrateerd hebt tijdens het reinigen.

Het proces is vooral goed voor mensen met gestructureerd en natuurlijk haar, omdat het het haar en de hoofdhuid niet ontdoet van natuurlijke oliën, zodat je haar sterker en gezonder blijft met een betere vochtretentie en minder breuk.

De nadelen

Hoewel co-washing het spel kan veranderen voor mensen met dikke, grove krullen, kunnen er nadelen zijn, met als belangrijkste het risico van productophoping op de hoofdhuid. Dit kan jeuk en irritatie van de hoofdhuid veroorzaken, evenals een vettig en/of plat uiterlijk van het haar. Het is een goed idee om dit ongeveer een keer per week tegen te gaan met een hoofdhuidscrub of een product zoals DevaCurl Buildup Buster Micellar Water Cleansing Serum (€49,99), afhankelijk van hoe vaak je je haar wast.

Hoe werkt een co wash?

  • Breng de eerste ronde conditioner aan.
  • Scrub de hoofdhuid. Denk eraan dat de wrijving en de schrobbeweging ervoor zorgen dat vuil en vuil van je hoofdhuid wordt verwijderd. Zonder wrijving maak je niets schoon.
  • Spoel het haar volledig uit.
  • Breng een tweede ronde conditioner aan. Begin bij je punten en werk je een weg omhoog naar de middenschacht van het haar. Dit is om te ontwarren maar ook om je lokken te conditioneren; deze conditioner hoeft niet op je hoofdhuid te worden aangebracht.
  • Spoel uit totdat er geen product meer op het haar achterblijft.


Herhaal twee tot drie keer per week. Sommige krultypes kunnen wat langer meegaan zonder co-washing, en sommige krultypes co-washen dagelijks. Als je haar erg uitgedroogd is, is meer co-washing beter dan minder. Je haar nat maken en conditioneren kan geen kwaad. Het verhaal van de oude vrouw dat je haar niet dagelijks nat wordt, komt eigenlijk door de negatieve effecten van het dagelijks gebruik van shampoo.

Het verschil tussen conditioner en co-wash

Maar wat is nou precies het verschil tussen conditioner en co-wash? Co-washing en conditionering zijn vergelijkbaar, maar niet identiek. Conditionering gaat over vocht, ontwarren en buigzaamheid. Eiwitrijke conditioners gaan ook over het versterken of herstellen van schade. Reinigende conditioners hebben speciale reinigende ingrediënten die op milde wijze reinigen en productopbouw verwijderen, waardoor je een zacht en schoon gevoel krijgt. Het is ook een enorme tijdbesparing omdat je reinigt en conditioneert in één stap.

Dus hoewel een co-wash een conditioner in je routine kan vervangen, kun je niet co-washen met een oude conditioner, anders loop je het risico dat je het haar niet goed reinigt, wat kan leiden tot productophoping, hoofdhuidongemakken, en algemene vettigheid. Zoek naar producten die expliciet zijn gelabeld als reinigende conditioners of co-washes.

Shop onze favoriete co-wash reinigingsconditioners

DevaCurl One Condition Original Daily Cream Conditioner

Verschil conditioner en co-wash

DevaCurl One Condition, een dagelijkse conditioner voor krullen en golvend haar. Maakt het haar zacht, gewichtloos en pluis-vrij. Hydrateerd het haar en geeft het haar een prachtige glans. Geformuleerd met rijst eiwitten, lotusbloem en chia-lijnzaad. Het haar wordt zachtjes gevoed en zichtbaar levendiger! Bevat geen parabenen, siliconen en sulfaten!

“Mijn favoriet is DevaCurl’s One Condition”, zegt een gebruiker. “Ik gebruik het de afgelopen 13 jaar. Ik ben een groot voorstander van co-washing, want dat is wat ik doe. Meestal co-wash ik hiermee om de drie dagen per stijl en herhaal. Mijn hoofdhuid is schoon en mijn krullen zijn vol en veerkrachtig. Shampoo heeft mijn hoofd in 13 jaar niet aangeraakt. Als je op zoek bent naar een conditioner, zorg er dan voor dat deze alcohol- en siliconenvrij is – deze ingrediënten zullen je haar verzwaren en je krullen uitdrogen. ” Experts raden aan om een conditioner te zoeken met natuurlijke reinigende ingrediënten zoals lavendel, rozemarijn, citroengras of een mengsel van appelciderazijn.

As I Am Dry & Itchy Olive & Tea Tree Oil CoWash

Verschil conditioner en co-wash

As I Am Dry & Itchy Olive & Tea Tree Oil CoWash helpt jeuk te voorkomen en kalmeert de hoofdhuid met olijfolie en tea tree olie. Verlicht jeuk, schilfering en irritatie van de hoofdhuid geassocieerd met Seborrheic dermatitis en roos. Hydrateert droog haar voor levendigere, beter hanteerbare spiralen en krullen. De positieve reviews van klanten vertellen vooral dat de schilfers op de hoofdhuid met dit product verleden tijd zijn.

Shea Moisture Coconut & Hibiscus Co-Wash Conditoning Cleanser 

Verschil conditioner en co-wash
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

De heerlijk geurende Shea Moisture’s Co-Wash Conditioning Cleanser verwijderd op een milde wijze onzuiverheden zonder het haar te ontdoen van de natuurlijke oliën. Gebruik de Co-Wash Conditionering Cleanser tussen wasbeurten door. Je haar is niet alleen weer schoon maar tegelijkertijd ook verzacht en gehydrateerd. 

Cantu Shea Butter Conditioning Co-wash

Verschil conditioner en co-wash
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

De Cantu Shea Butter Conditioning Co-wash is een conditioner gemaakt van echte Shea Butter. Verzorgd en hersteld het haar van binnen. Ideaal voor krul of kroeshaar.

Ook populair: 7x de beste stijltang voor kroeshaar die krullen supersteil maken