Verschil UBS-A en C en 3.0 uitgelegd: welke dient waarvoor?

verschil usb a en c

Een vergelijking tussen USB-A en USB-C is precies wat u nodig hebt als u de verschillen tussen deze twee poorten probeert te achterhalen. Dit zijn niet voor niets de twee meest voorkomende connectortypes op moderne pc’s: USB-poorten en -kabels stellen u in staat om gegevens en stroom tussen apparaten over te dragen. Lees verder om het verschil tussen USB-A en C en 3.0 en hoger te ontdekken.

Hoewel u waarschijnlijk bekend bent met USB-poorten, weet u misschien niet hoe USB-A en USB-C op elkaar aansluiten – en dat is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om de beste laptop of beste computer voor uw behoeften te kopen.

Oppervlakkig gezien hebben USB-A en USB-C verschillende typen connectoren. De eerste heeft een platte, rechthoekige horizontale connector, terwijl de laatste een kleinere rechthoekige connector met ronde randen heeft.

Deze oppervlakkige verschillen geven aan dat elk type USB-kabel aanzienlijk verschillende mogelijkheden heeft, en daarom is het belangrijk om het verschil te weten: zodat u weet of uw USB-apparaat compatibel is met de poort waarop u het wilt aansluiten en wat u kunt bereiken met het.

Zonder verder oponthoud, hier is een kort overzicht van het verschil tussen USB-A en C.

Wat is USB-A?

USB-A-poorten en -kabels bestaan ​​al een tijdje en als zodanig zijn dit degenen die de meeste mensen kennen. USB-A-connectoren hebben een rechthoekige horizontale poort met pin-connectoren aan de onderkant. Door dit ontwerp werkt de verbinding alleen als de kabel correct is aangesloten. Als u de kabel op de verkeerde manier probeert in te voeren, zult u weerstand ondervinden – forceer het niet!

USB-A raakt uit de gratie sinds de introductie van USB-C in 2014, maar veel moderne apparaten hebben nog steeds minstens één USB-A-poort. Er zijn immers nog steeds miljoenen randapparatuur en apparaten die een USB-A-aansluiting nodig hebben. Dit is de belangrijkste reden waarom USB-A niet snel volledig zal verdwijnen, ondanks dat het een ouder verbindingstype is.

Voor het koppelen van een USB A poort met een USB C aansluiting kan er gebruik worden gemaakt van deze zwarte 0,5 meter lange USB C naar USB A kabel zoals deze van Allteq.

Verschil UBS-A en C

Wat is USB-C?

USB-C (of USB Type-C) wordt langzaamaan de standaardpoort voor consumentenapparaten. Bijna elke nieuwe laptop, tablet of telefoon heeft USB-C-connectiviteit. Dit komt omdat het verbindingstype veel van de problemen met USB-A oplost. Het heeft ook veel functies die zijn voorganger overtreffen.

USB-C-poorten zijn kleiner en dunner dan USB-A. Door het symmetrische ontwerp van de connector hoef je je geen zorgen te maken over de manier waarop je de kabel in een poort steekt (gelukkig). Met een adapter is USB-C achterwaarts compatibel met USB-A en met verschillende verbindingstypes, waaronder HDMI.

Met ondersteuning voor Power Delivery kun je grote elektronica zoals laptops opladen via USB-C. SuperSpeed- en SuperSpeed+-ondersteuning (via USB 3.0 en hoger) zorgt voor hogere gegevensoverdrachtsnelheden. USB-C is ook compatibel met Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4, daarom zie je vaak laptops en desktops met combo USB-C/Thunderbolt 4-poorten – de poort ondersteunt beide kabels.

Wat is USB 3.0 en hoger?

USB 3.0 (ook bekend als USB 3.1), 3.2 en 4.0 zijn USB-gegevensprotocollen voor USB-verbindingen en verwijzen naar de gegevensformaten die de poort aankan. Over het algemeen geldt: hoe hoger het getal, hoe beter, en u zou moeten kunnen zien welke versie(s) uw USB-apparaat ondersteunt aan de hand van de verpakking en/of handleiding.

Simpel gezegd, de meer geavanceerde versies van het USB-protocol zorgen voor snellere gegevens- en stroomoverdracht. De meesten van ons zullen nooit genoeg schelen om het verschil tussen USB 3.0 en USB 3.2 te zien, maar het is leuk om te weten hoe het allemaal werkt.

USB 3.0 kan transmissiesnelheden tot 5 Gigabit per seconde (of 5 Gbps) bereiken, terwijl USB 3.1 tot 10 Gbps kan bereiken. USB 3.2 heeft echter twee 10Gbps-lanes en kan dus 20Gpbs halen.

Zowel USB-A- als USB-C-poorten kunnen USB 2.0 tot 3.2 ondersteunen, wat het geheel een beetje verwarrend maakt, aangezien een USB-poort zowel een type connector heeft (USB-C vs. USB-A, of afgerond vs. rechthoekig) als een USB-specificatie die laat zien hoe capabel het is.

De meest recente USB 4.0-specificatie kan echter oplopen tot 40 Gbps en is alleen beschikbaar in USB-C-vorm.

Op de SanDisk Ultra Flair USB-stick 3.0 sla je veilig al je bestanden in een handomdraai op.

Verschil UBS-A en C

Verschil UBS-A en C en 3.0: wat is beter?

USB-C is onmiskenbaar het superieure verbindingstype vanwege de hogere gegevensoverdrachtsnelheden, het vermogen om grote elektronica op te laden en de symmetrische verbindingspoort. Daarom wordt het de industriestandaard en zal het in de nabije toekomst alomtegenwoordig worden. Dat gezegd hebbende, USB-A is niet helemaal nutteloos. In sommige gevallen heb je het misschien nodig via USB-C.

Er zijn miljoenen apparaten die nog steeds USB-A-poorten gebruiken. Machines zonder USB-A-poorten, zoals de nieuwe MacBook Pro 14-inch en Dell XPS 13 Plus, kunnen u benadeeld maken als u geen adapter heeft. Een externe HDD of SSD met een USB-A-aansluiting heb je immers niets aan als je hem niet via USB-C kunt aansluiten. Ook is USB-A ontworpen voor USB 3.0 nog steeds voldoende voor dagelijks computergebruik en zelfs voor het overbrengen van grote foto’s of video’s, als u het niet erg vindt om tijd te investeren.

Dus hoewel USB-C objectief beter is dan USB-A, heeft USB-A nog steeds zijn plaats in de computerwereld en zou het nog een aantal jaren moeten bestaan.

U leest: Verschil UBS-A en C en 3.0 uitgelegd: welke dient waarvoor?

Ook populair: Top 7 beste mesh WiFi van 2022 voor topsnelheid in huis

Dit vind je misschien ook leuk: