Vitamine C voor de huid: waarom iedereen het nodig heeft

vitamine C voor de huid

Hoewel sommige huidverzorgingsingrediënten in de vergetelheid zijn geraakt, zijn andere veel bekender – een van de laatste is vitamine C. Het is zo alomtegenwoordig in verhelderende producten en behandelingen dat of je nu gewoon aan huidverzorging doet of je bent de vriend die iedereen appt voor advies , we durven te wedden dat je hebt gehoord van de krachtige antioxidant. Maar als u nog geen Vitamine C voor de huid in uw huidroutine hebt opgenomen, laat ons u dan overtuigen van de vele redenen waarom u dat zou moeten doen. Verderop delen we alle belangrijke details over vitamine C, inclusief de voordelen en de meest effectieve manieren om het te gebruiken.

BELANGRIJKSTE VOORDELEN: Beschermt tegen schade door vrije radicalen, egaliseert de teint en bevordert de productie van collageen.

WIE MOET HET GEBRUIKEN: Vitamine C wordt niet aanbevolen voor mensen met een extreem gevoelige huid en kan problematisch zijn voor mensen met een vette huid.

HOE VAAK KUNT U HET GEBRUIKEN: Men raadt aan om vitamine C dagelijks of om de dag te gebruiken.

WERKT GOED MET: Vitamine C werkt goed samen met aanvullende antioxidanten zoals vitamine E en ferulazuur, die de werkzaamheid en stabiliteit van het molecuul zullen versterken.

NIET GEBRUIKEN MET: Vermijd het gebruik met benzoylperoxide, dat de vitamine C kan oxideren en het zeer snel onbruikbaar kan maken. Gebruik het ook niet met andere zuren, die overmatige huidirritatie kunnen veroorzaken, vooral bij dagelijks gebruik. En tot slot, gebruik het niet met retinol, waardoor de vitamine C instabieler kan worden en minder snel de huid binnendringt.

Dit is de bestverkochte Vitamine C serum op Bol.com!

Vitamine C voor de huid

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de groei en het herstel van weefsels in alle delen van het lichaam, inclusief de huid, maar we kunnen het niet alleen produceren. De krachtige antioxidant komt van nature voor in fruit en groenten en wordt gewoonlijk synthetisch geproduceerd in huidverzorgingsproducten, zoals vochtinbrengende crèmes, toners en, meestal, serums.

De eerste vorm van vitamine C die het vermelden waard is, is de zuivere vorm, L-ascorbinezuur. Herrmann zegt dat dit de biologisch meest actieve en best bestudeerde vorm van vitamine C is, maar er zijn ook verschillende vitamine C-derivaten, zoals natriumascorbylfosfaat, ascorbylpalmitaat, retinylascorbaat, tetrahexyldecylascorbaat en magnesiumascorbylfosfaat. Deze derivaten zijn geen pure vitamine C, maar worden gecombineerd met andere ingrediënten, wat kan helpen om de vitamine C stabiel te houden.

Dus wanneer deze derivaten in contact komen met de huid, geven ze de pure vitamine C af aan de huid. Als een product 10 procent van een van deze derivaten bevat, geven ze misschien maar 3 procent pure vitamine C op de huid af. De varianten verschillen meestal in hun hydrofiliteit (hun vermogen om gemakkelijk in water op te lossen) en pH.

Om te begrijpen hoe vitamine C werkt, moeten we eerst weten hoe vrije radicalen de huid beschadigen. Er zijn drie soorten vrije radicalen, maar Rouleau houdt zich vooral bezig met de reactieve zuurstofspecies (ROS). We worden blootgesteld aan ROS uit de lucht die we inademen (zuurstof), sigarettenrook, UV-zonlicht, stress en smog. De effecten van ROS zijn geen grap: ze beschadigen de dermis van de huid en veranderen het DNA, de vochtbarrière, de huidtextuur, de kleur en het functioneren van de cellen. Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Vitamine C voor de huid is zeer reactief en verliest gemakkelijk zijn antioxiderende eigenschappen bij blootstelling aan hitte, licht, lucht en andere chemicaliën.3 Om oxidatie en deactivering te voorkomen, gebruikt u vitamine C-producten die in luchtdichte, ondoorzichtige verpakkingen worden geleverd en bewaar deze in een koele, donkere omgeving. Als uw product bruin is geworden, kunt u het product het beste weggooien en vervangen door een nieuwe fles, aangezien deze kleurverandering aangeeft dat de formule is geoxideerd en niet langer effectief is.

Voordelen van vitamine C

Vitamine C is een indrukwekkend huidverzorgingsingrediënt waarvan is aangetoond dat het effectief is op de volgende gebieden:

  • Beschermt tegen omgevingsstressoren: als antioxidant is een van de belangrijkste functies van vitamine C het beschermen van de huid. Normale cellulaire processen, evenals omgevingsfactoren zoals ultraviolet licht en vervuiling, creëren vrije radicalen in de huid. Vrije radicalen zijn inherent onstabiele moleculen die cellen beschadigen, dofheid van de huid, rimpels en zelfs kanker bevorderen. Door deze vrije radicalen op te vangen, beschermt vitamine C de huid, houdt deze gezond en verbetert de zichtbare tekenen van veroudering.
  • Bevordert de productie van collageen: Vitamine C speelt ook een belangrijke rol bij de synthese van collageen. Collageen geeft onze huid steun en structuur, en naarmate het met de jaren achteruitgaat, beginnen we rimpels en lijntjes op te merken. Vitamine C is een noodzakelijke cofactor voor het opbouwen van collageenbundels, zonder dat dit proces stopt.
  • Verlicht bruine vlekken: Vitamine C is ook nuttig bij het verlichten van ongewenste bruine vlekken of het verminderen van bruine verkleuring door de route van de pigmentsynthese te blokkeren.
Vitamine C voor de huid
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Hoe gebruik je Vitamine C voor de huid?

Een veelbesproken onderwerp als het gaat om vitamine C is het tijdstip van de dag dat het beste kan worden aangebracht. Terwijl sommigen beweren dat de ochtend het beste is om de huid te beschermen, zijn anderen voorstander van de nacht, wanneer de vitamine C van de huid het meest uitgeput is. Consistentie is het belangrijkst, of je het nu ‘s ochtends of voor het slapengaan aanbrengt, maar gebruik het niet tegelijk met benzoylperoxide. Het beste is om het dagelijks of om de dag te gebruiken, en als je een serum gebruikt (de meest voorkomende drager voor vitamine C), breng het dan aan na het reinigen.

Ook populair: 14x beste collageen poeder van 2021 getest door huidexperts