Vitamine D en gewrichtspijn: is er een verband tussen de twee?

vitamine d gewrichtspijn

Vitamine D wordt niet voor niets de zonneschijnvitamine genoemd. Niet alleen maakt je lichaam vitamine D aan wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon, maar we weten ook dat vitamine D veel gezondheidsproblemen kan afweren.‎ ‎Vitamine D is een natuurlijk voorkomende verbinding die het gebruik van calcium en fosfor door het lichaam reguleert. Het is cruciaal voor de vorming van bot en tanden.‎ ‎Omdat vitamine D zo belangrijk is voor de botgroei, hebben sommige onderzoekers zich afgevraagd of er een verband is tussen vitamine D en gewrichtspijn en of een vitamine D supplement een toegevoegde waarde kan hebben.

Mocht u interesse hebben in welke andere supplementen kunne helpen bij pijnlijke gewrichten of spieren, lees dan hier ons eerder verschenen artikel met 9x het beste supplement voor gewrichten, spierpijn en artrose.

‎Kan vitamine D voor gewrichtspijn helpen?

  • Eén studie vond dat patiënten met chronische pijn die een tekort aan vitamine D hadden, de meeste kans hadden om baat te hebben bij het nemen van vitamine D-supplementen. Er is echter meer informatie nodig om te bepalen of vitamine D-supplementen iedereen met chronische pijn kunnen helpen.
  • Een andere studie voorspelde dat volwassenen met een vitamine D-tekort die ouder zijn dan 50 meer kans hebben om pijn in hun heup- en kniegewrichten te ontwikkelen. De studie merkte ook op dat de pijn waarschijnlijk erger wordt als het tekort niet wordt behandeld.
  • Een onderzoek heeft gekeken naar vitamine D-niveaus bij mensen met reumatoïde artritis (RA),een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het lichaam zijn gewrichten aanvalt. Uit het onderzoek bleek dat de meeste deelnemers een laag vitamine D-gehalte hadden. De onderzoekers concludeerden dat de lage vitamine D-niveaus een complicatie van RA waren.
  • Andere studies hebben geconcludeerd dat mensen met RA lage vitamine D-niveaus hebben van hun corticosteroïdmedicijnen.
  • Echter, een studie van postmenopauzale vrouwen, een groep die vaak gewrichtspijn ervaart, ontdekte dat het nemen van dagelijkse vitamine D3- en calciumsupplementen gewrichtspijn niet verbeterde.

Nieuw van Davitamon – Davitamon Vitamine D – 1 per week: deze 100% plantaardig Vitamine D3 is goed voor de weerstand is goed voor behoud van sterke botten en tanden

Vitamine D gewrichtspijn

Waarom hebben we vitamine D nodig?

Misschien wel het bekendste voordeel van vitamine D is dat het botten en tanden versterkt. Voordat vitamine D routinematig werd toegevoegd aan voedsel, inclusief melk, liepen kinderen het risico op een aandoening die bekend staat als rachitis.

Bij volwassenen weert vitamine D osteomalacie (zachte botten) en osteoporose (verlies van botmassa). Mensen met een vitamine D-tekort hebben meer kans op infectie en insulineresistentie. Sommige studies koppelde vitamine D-tekort aan coronaire hartziekte. Er bestaat echter niet genoeg onderzoek om het verband te bevestigen.

Hoe kan ik vitamine D-tekort voorkomen?

Voor de meeste mensen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is 600 internationale eenheden (IE). Baby’s tot 1 jaar hebben slechts 400 IE nodig en volwassenen ouder dan 70 jaar moeten 800 IE hebben. Om uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te krijgen, moet u ervoor zorgen dat u het juiste voedsel eet en zonlicht krijgt.

Eet het juiste voedsel

Voedsel is de beste manier om vitamine D te krijgen. Vis, zuivel en verrijkte granen zijn goede bronnen.

Bronnen van vitamine D

VoedselIE per portie
Forel (regenboog), gekweekt, gekookt, 3 ons645
Zalm (sockeye), gekookt, 3 ons570
Champignons, wit, rauw, in plakjes gesneden, blootgesteld aan UV-licht, 1/2 kop366
Melk, 2% melkvet, vitamine D versterkt, 1 kop120
Sardines (Atlantische Oceaan), ingeblikt in olie, uitgelekt, 2 sardines46
Ei, 1 groot44
Lever, rundvlees, gekookt, 3 ons42
Tonijn, ingeblikt in water, uitgelekt, 3 ons40

Davitamon Calcium met Vitamine D is speciaal ontwikkeld voor volwassenen die behoeften hebben aan extra Calcium en vitamine D zoals vegetariërs en mensen met een lactose intolerantie

Vitamine D gewrichtspijn

Krijg wat zonlicht

Blootstelling aan de zon is de tweede belangrijke bron van vitamine D. Ultraviolet (UV) licht veroorzaakt een chemische reactie in de huid die een bruikbare vorm van vitamine D produceert. Hoeveel vitamine D je lichaam produceert verandert met de omgeving en hoe goed je huid vitamine D opneemt. Mensen met een donkere huid hebben meer blootstelling aan de zon nodig.

De juiste dosis zonneschijn voor het krijgen van vitamine D is moeilijk in te schatten. Afhankelijk van de huidskleur en hoe goed u vitamine D opneemt, streeft u echter naar ongeveer 5 tot 30 minuten blootstelling tussen 10.00u en 15.00u minstens twee keer per week. De blootstelling moet zijn aan uw gezicht, armen, benen of rug, zonder zonnebrandcrème. Zonnebrandcrèmes met een SPF van 8 of hoger blokkeren vitamine D-producerende UV-stralen.

Voor sommige mensen, een supplement kan nodig zijn, ongeacht de hoeveelheid tijd in de zon. Als je op kantoor werkt of in een gebied woont dat niet veel zon heeft, overweeg dan om een vitamine D-lamp aan te schaffen.

U leest: Vitamine D en gewrichtspijn: is er een verband tussen de twee?

Ook populair: 12x de beste dagcreme met SPF van Kruidvat volgens dermatologen