Vitamine D2 of D3: wat is het verschil en welke moet u kiezen?

Vitamine D2 of D3

Het komt niet vaak voor dat we vitamine D beschouwen als een familie van vitamines, maar dat is het wel. Hier is een korte blik op de twee varianten – vitamine D2 en D3. De interactie van het menselijk lichaam met vitamine D is toevallig een mysterie dat wetenschappers verbaasd heeft laten uitroepen en verwoed op zoek is naar nog meer ontdekkingen.

Dus wat is deze vitamine en wat zijn de twee belangrijkste vormen? Zijn het vrij gelijkaardige versies van elkaar? Overlappen hun functies elkaar zoals het geval is met de leden van de grootste familie van vitamines – de B-complexfamilie? Hier is alles wat u moet weten over vitamine D en de twee hoofdversies D2 en D3.

Vitamine D: een inleiding tot de zonnevitamine

Deze micronutriënt is een van de weinige die we zonder hulp van buitenaf kunnen produceren uit het voedsel dat we eten of uit supplementen. En het is te danken aan onze huid waarvan de vitamine D-producerende activiteiten worden geactiveerd door zonlicht in de vroege ochtend. Deze vitamine onderscheidt zich samen met A, E en K ook als vet oplosbaar in tegenstelling tot de rest, d.w.z. de B-complexfamilie en C, die aan de in water oplosbare kant van de kloof thuishoren.

Davitamon Vitamine D is een 100% plantaardig voedingssupplement voor sterke botten, spieren en een goede weerstand.

Vitamine D2 of D3

Voordelen van vitamine D

Sterke botten en tanden

Vitamine D helpt bij de opname van calcium en fosfor, twee mineralen die ons lichaam in staat stellen sterke botten en tanden op te bouwen.

Algemene gezondheid en welzijn

Vitamine D is in staat om ontstekingen te verminderen en ons immuunsysteem een ​​boost te geven waardoor het infecties effectiever kan bestrijden. Sommige deskundigen in de gezondheidszorg hebben zelfs gesuggereerd dat voldoende niveaus verband kunnen houden met het vermogen van individuen om het Covid-19-virus te weerstaan, hoewel ze het erover eens zijn dat er misschien wat meer onderzoek nodig is voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

Bronnen van vitamine D

Naast een vleugje warm zonlicht is het ook mogelijk om de vitamine uit de volgende bronnen te halen: lever (rund), eieren, zuivelproducten (kaas, melk en yoghurt), champignons en vette vis (zalm, tonijn) . Verrijkte plantaardige melk, sappen en granen kunnen ook vitamine D bevatten. Zuigelingen hebben dagelijks minder dan 10 mg nodig, terwijl kinderen van acht jaar en jonger ongeveer 25 – 75 mg per dag nodig hebben. Volwassenen hebben tot hun 70e dagelijks 15 mg nodig, daarna 20 mg per dag. Hoewel de bronnen van deze micronutriënt in overvloed aanwezig zijn, tonen onderzoeken aan dat verschillende mensen er een tekort aan hebben. In feite heeft maar liefst 42% van de mensen die in de Verenigde Staten wonen niet voldoende vitamine D.

Vitaminen D2 en D3: belangrijkste onderscheidende kenmerken

Vitamine D2
Deze permutatie van de zonne-micronutriënt is toevallig aanwezig in planten zoals paddenstoelen en kan ook in laboratoria worden vervaardigd; het is bekend onder vele namen: ergocalciferol, calcidol, calciferol en drisdol. Het wordt gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals een laag fosforgehalte in het bloed, een verminderde functie van de bijschildklieren en rachitis, en is de variant die vaak in recepten voorkomt.

Sundt © Liposomale Vitamine D3 voor een sterk immuunsysteem en gezonde botten.

Vitamine D2 of D3

Vitamine D3
Deze vorm van de micronutriënt wordt geproduceerd door de aanraking van zonnestralen op onze huid – een gelukkig resultaat dat optreedt wanneer UVB-stralen in contact komen met de huidreserves van 7-dehydrocholesterol. Het is ook aanwezig in vlees en vis zoals lever, forel en zalm, en kan zelfs worden gemaakt van korstmos. In tegenstelling tot zijn plantaardige tegenhanger, moet het genoegen nemen met één naam: cholecalciferol.

Het kan echter ook bestaan ​​in de vorm van een supplement dat kan worden gebruikt voor de behandeling van personen die lijden aan aandoeningen die verband houden met een tekort aan vitamine D, zoals rachitis (verweking van de botten bij kinderen en tieners) en osteomalacie (een aandoening bij volwassenen, wat nogal lijkt op rachitis).

D3 kan worden gekocht bij een apotheek en wordt beschouwd als de krachtigste van de twee.

Twee enigszins verschillende varianten met overlappende functies

Dus hoe verschillend zijn vitamine D2 en D3? Op het oog niet zo veel. D2 die verschillende namen heeft, is meestal synthetisch en zal het meest waarschijnlijk op een recept verschijnen. D3 aan de andere kant compenseert wat het mist in termen van naamvarianten met zijn beschikbaarheid in natuurlijke en gefabriceerde vormen en zijn grotere potentie Afgezien daarvan doen ze door hun overlappende functies en nauwe overeenkomsten enigszins denken aan die van de leden van de B-complexfamilie, zij het een kleinere, hechtere eenheid.

Ook populair: Waarom zwarte knoflook gezond is en je het vaker zou moeten nemen