Voeding bij diverticulitis: wat kan je het beste wel of niet eten?

voeding bij Diverticulitis

Diverticulitis is een medische aandoening die ontstoken zakjes in de darm veroorzaakt. Voor sommige mensen kan het dieet de symptomen van diverticulitis beïnvloeden. Artsen en diëtisten adviseren niet langer specifieke diëten voor diverticulitis. Dat gezegd hebbende, vinden sommige mensen dat het eten en vermijden van bepaalde voedingsmiddelen hun symptomen kan verlichten. Daarom vertellen we in dit artikel meer over voeding bij diverticulitis.

Wat is diverticulitis?

Diverticulitis is een aandoening die het spijsverteringskanaal aantast. Het veroorzaakt ontstoken zakjes in het slijmvlies van de darm. Deze zakjes worden divertikels genoemd. Divertikels ontstaan ​​wanneer zwakke plekken in de darmwand onder druk wijken, waardoor delen uitpuilen. Wanneer divertikels zich ontwikkelen, heeft de persoon diverticulosis. Wanneer de divertikels ontstoken of geïnfecteerd raken, wordt dit diverticulitis genoemd. Diverticulose komt vaker voor naarmate u ouder wordt, en komt voor bij ongeveer 58% van de Amerikanen ouder dan 60 jaar. Minder dan 5% van de mensen met diverticulose zal diverticulitis ontwikkelen. Diverticulitis kan leiden tot gezondheidsproblemen of complicaties, waaronder:

 • misselijkheid
 • koorts
 • ernstige buikpijn
 • bloederige stoelgang
 • een abces of een ontstoken weefselzakje
 • fistel

Het boek Doorbreek De Vicieuze Cirkel bevat een dieet voor de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Diverticulitis, Coeliakie, Cystische Fibrose en Chronische diarree. Het dieet kan zeer gevarieerd worden toegepast en snelle resultaten blijven niet uit.

Voeding bij diverticulitis

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden tijdens een acute aanval van diverticulitis?

Artsen adviseerden vroeger een vezelarm, helder vloeibaar dieet tijdens diverticulitisfakkels. Volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) geloven experts echter niet langer dat u bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden als u diverticulose of diverticulitis heeft. Dat gezegd hebbende, zeggen sommige onderzoeken dat het vermijden van sommige voedingsmiddelen en het eten van andere kan helpen. Het hangt ook af van het individu, en sommige mensen vinden dat het vermijden van bepaald voedsel helpt.

Sommige artsen raden nog steeds een helder vloeibaar dieet aan tijdens milde opflakkeringen. Zodra de symptomen verbeteren, kunnen ze aanbevelen om over te gaan op een vezelarm dieet totdat de symptomen verdwijnen, en vervolgens op te bouwen naar een vezelrijk dieet.

Te vermijden voedingsmiddelen bij diverticulitis

Wanneer u diverticulosis heeft, of in het verleden diverticulitis heeft gehad, zijn de voeding bij diverticulitis dieetaanbevelingen anders dan tijdens een uitbarsting. Sommige voedingsmiddelen kunnen het risico op opflakkeringen vergroten of verkleinen. De volgende secties kijken naar het onderzoek achter verschillende voedingsmiddelen die u misschien wilt vermijden met diverticulose of diverticulitis.

FODMAP-dieet

Het volgen van een laag FODMAP-dieet heeft voordelen voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS), en het kan ook helpen bij sommige mensen met diverticulitis. FODMAP’s zijn een soort koolhydraten. Het staat voor fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Sommige onderzoeken suggereren dat een laag FODMAP-dieet hoge druk in de dikke darm zou kunnen voorkomen, wat in theorie mensen zou kunnen helpen diverticulitis te voorkomen of te corrigeren. In dit dieet vermijden mensen voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAPS. Voorbeelden van te vermijden voedingsmiddelen zijn:

 • bepaalde soorten fruit, zoals appels, peren en pruimen
 • zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en ijs
 • gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool of kimchi
 • bonen
 • kool
 • spruitjes
 • uien en knoflook
 • Rood en bewerkt vlees

Volgens onderzoek kan het eten van een dieet met veel rood en verwerkt vlees het risico op het ontwikkelen van diverticulitis vergroten. Aan de andere kant wordt een dieet met veel fruit, groenten en volle granen geassocieerd met een verminderd risico.

In The Diverticulitis Handbook vind je allerlei heerlijke recepten en voedingsinformatie, speciaal gericht op diverticulitis.

Voeding bij diverticulitis

Voedingsmiddelen met veel suiker en vet

Een standaard westers voeding bij diverticulitis dieet met veel vet en suiker en weinig vezels kan in verband worden gebracht met een verhoogde incidentie van diverticulitis. Onderzoek suggereert dat het vermijden van de volgende voedingsmiddelen diverticulitis kan helpen voorkomen of de symptomen ervan kan verminderen:

 • rood vlees
 • geraffineerde granen
 • volle zuivel
 • gefrituurd voedsel

Ander eten en drinken

Artsen adviseerden vroeger om noten, popcorn en de meeste zaden te vermijden, de theorie was dat de kleine deeltjes van dit voedsel in de zakjes zouden kunnen blijven steken en een infectie zouden kunnen veroorzaken. Sommige oudere onderzoeken hebben ook gesuggereerd dat mensen met diverticulitis alcohol moeten vermijden.

Ook populair: Maqui bessen poeder kopen? Bestel 100% natuurlijke Maqui poeder!