Voordelen van water drinken voor de huid: hoe zit het nou écht?

Voordelen water drinken huid

Er is ons verteld dat veel water drinken de sleutel is tot een jeugdige, volle, heldere huid, maar is dit echt het geval? De meeste beroemdheden die we interviewen, beweren dat drinkwater hun ‘huidverzorgingsgeheim’ is. Hoewel we graag zouden denken dat we elke dag onze vereiste hoeveelheid H2O binnenkrijgen, vragen we ons af of dit daadwerkelijk bijdraagt ​​aan een betere huidgezondheid, of dat het slechts een wijdverbreide mythe is die we als evangelie zijn gaan accepteren. In hoeverre zitten er voordelen aan water drinken voor de huid?

Om het oordeel over dit hydratatieraadsel te weten te komen, wendden we ons tot de profs en die gaan het ons haarfijn uitleggen! Lees verder om te zien wat drinkwater echt doet voor onze huid.

Hydrateert drinkwater je huid eigenlijk?

Eerst de harde waarheid. Terwijl iedereen zegt dat drinkwater belangrijk is voor de algehele gezondheid en artsen over de hele linie meer water en minder cafeïnehoudende of suikerrijke dranken aanbevelen, is er een gebrek aan onderzoek dat aantoont dat waterverbruik de hydratatie van de huid of het algehele uiterlijk beïnvloedt bij mensen die gezond zijn. Het probleem is de feitelijke fysica achter hoe water door onze systemen stroomt; drinkwater is nodig om ons lichaam optimaal te laten functioneren en om ervoor te zorgen dat voedingsstoffen de huid bereiken via een goede doorbloeding, maar niet noodzakelijkerwijs alles wat we nodig hebben voor een bedauwde huid.

De waarheid is dat als je water drinkt, het niet automatisch naar de huid gaat – het hydrateert de cellen als ze eenmaal in de bloedbaan zijn opgenomen en door de nieren zijn gefilterd. Dus op cellulair niveau is drinkwater geweldig omdat het het systeem doorspoelt en ons lichaam in het algemeen hydrateert.

De voordelen van drinkwater voor de huid
Er is niet genoeg onderzoek verricht om het idee te ondersteunen dat drinkwater een enorm verschil zal maken in het uiterlijk van uw huid. Het is een mythe dat het drinken van water je huid gehydrateerd houdt. Er zijn geen gegevens die het idee ondersteunen dat het drinken van een glas water de huid helpt hydrateren. Aan de andere kant zijn er geen gegevens die aantonen dat het schadelijk is om minder dan acht glazen water per dag te drinken. Het enige voorbehoud is dat als je ernstig uitgedroogd is, zal het zijn tol eisen van je huid. Onderzoek toont aan dat de huid een deel van haar elasticiteit kan verliezen, maar alleen in extreme gevallen van uitdroging.

Hoewel er geen hard bewijs is dat het drinken van water een verschil zal maken voor de huid (water gaat eerst rechtstreeks naar al je andere essentiële organen), hebben veel mensen gemeld dat hun huid stralender of helderder is nadat ze meer water hebben gedronken. Het komt erop neer dat het geen kwaad kan om veel water te drinken en dat je op zijn minst tekenen van ernstige hydratatie, zoals een droge, strakke of jeukende huid, zult voorkomen.

De Dopper Original Drinkfles is de bestverkochte waterfles op bol.com

Voordelen water drinken huid

Hoe u uw huid gehydrateerd kunt houden

In plaats van sterk afhankelijk te zijn van voordelen van water drinken voor de huid, raden dermatologen aan uw inspanningen plaatselijk en atmosferisch uit te oefenen en de volgende gewoonten regelmatig in uw routine op te nemen om uw huid gehydrateerd te houden:

  • Gebruik een zachte reiniger in plaats van zeep.
  • Blijf uit de buurt van huidverzorgingsproducten die alcohol bevatten.
  • Vermijd blootstelling aan droge lucht, misschien met behulp van een luchtbevochtiger.
  • Vermijd lange, warme douches of afwassen zonder handschoenen, waardoor blootstelling aan sterk gechloreerd water wordt beperkt.
  • Breng een bodycrème aan na het douchen of een handcrème na het handen wassen.
  • Voeg hyaluronzuur toe aan je huidverzorgingsroutine.


Hydratatie kan het beste via de oppervlakte aan de huid worden gegeven. In termen van hydratatie kunnen plaatselijke moisturizers veel effectiever zijn dan drinkwater. Moisturizers bevatten drie soorten ingrediënten die samenwerken om de huid te helpen. Occlusieve, zoals witte vaseline, vormen een beschermende afdichting over de huid; bevochtigingsmiddelen, zoals glycerine, werken als een spons om hydratatie naar de buitenste huidlagen te trekken; en verzachtende middelen, zoals natuurlijke oliën, maken de ruwe randen tussen cellen in de buitenste laag glad. Met andere woorden, een goede vochtinbrengende crème (of algemene routine) zal alle drie de componenten bevatten om water binnen te brengen en het opgesloten te houden.

Breng vochtinbrengende crème aan binnen twee minuten na het douchen voor de beste opname.

De CeraVe Moisturising Lotion bevat hyaluronzuur om de huid intensief te hydrateren

Voordelen water drinken huid
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Hoeveel water moeten we drinken om gehydrateerd te blijven?
Over het algemeen wordt geadviseerd om 2 liter water op een dag te drinken. Een ​​​​waterfles met fruit (we houden van citroenwater) of groenten voor je eigen zelfgemaakte spa-water of een borrelglaasje sap is een goede manier om op een lekkere manier extra vocht binnen te krijgen.

Wat moeten we nog meer doen om van binnen gehydrateerd te blijven?
Het is altijd goed om bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigd vet te vermijden. Koop in plaats daarvan een ​​mooie waterfles zodat je er een gewoonte van kan maken om deze overal mee naartoe te nemen.

Over voeding gesproken, het verteren van gezonde voeding is ook essentieel voor een stralende huid. Een uitgebalanceerd dieet vol antioxidanten en omega-3-vetzuren helpt de nodige bouwstenen te leveren voor een gezonde huidcelfunctie.

Naast wat je eet, wordt een stralende huid toegeschreven aan een groot aantal weldoeners: Als het gaat om een ​​soepele en stralende huid, dingen als goede algehele voeding, lichaamsbeweging, alcoholgebruik beperken, niet roken, een minimum van zeven uur slaap per nacht, het elimineren of op zijn minst aanzienlijk beperken van bewerkte voedingsmiddelen en suikers, plus een goed huidverzorgingsregime zijn sleutelfactoren. Als u niet zeker weet of u genoeg water krijgt, is er een eenvoudige manier om dit te testen: Doe de urinecontrole. Als je goed gehydrateerd bent, zal je urine bleek en helder zijn.

Hier komt het op neer

Hoewel er niet echt directe voordelen van water drinken voor de huid, zijn experts het erover eens dat het behouden van een optimale hydratatie belangrijk is voor de algehele gezondheid van het lichaam en ervoor zorgt dat alles goed blijft functioneren. Als je niet genoeg water krijgt, zal het verschil in je huid daar het meest zichtbaar zijn – en niet op een goede manier. De beste (en bewezen) manier om je huid gehydrateerd te houden, is door een gezonde levensstijl en een fijne huidverzorging, maar het drinken van een extra glas of twee water kan geen kwaad.

Ook populair: Bestaat er zoiets als ‘gezonde obesitas’?