Waar is retinol goed voor? Dermatologen leggen het ons uit

waar is retinol goed voor

Retinol, een derivaat van vitamine A met een lange lijst van bewezen voordelen, wordt wel de heilige graal van huidverzorgingsingrediënten genoemd. Maar waar is retinol goed voor? Met resultaten die een verbeterde huidtextuur, verhoogde collageenproductie en verminderde donkere vlekken omvatten, is het gemakkelijk in te zien waarom schoonheidsliefhebbers over de hele wereld zweren bij de krachtpatser. Maar het gebruik van retinol brengt ook een groot aantal bijwerkingen met zich mee, zoals irritatie en roodheid. We vroegen een dermatologen om advies over hoe u retinol in uw huidverzorgingsroutine kunt opnemen.

Wat is retinol?

Retinol is een type retinoïde, afgeleid van vitamine A. Retinol wordt van nature door uw lichaam aangemaakt en helpt de celvernieuwing te stimuleren, de collageenproductie op gang te brengen en fijne lijntjes en rimpels te verminderen. “Retinols zijn het kleine zusje van de krachtigere voorgeschreven retinoïden”, zegt Carroll. Het is een huidvriendelijker type vitamine A dat meestal wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten voor de massamarkt.

Wat zijn de huidverzorgingsvoordelen van het gebruik van retinol?
Misschien vraagt u zich af: waar is retinol goed voor? Retinol helpt de poriën te ontstoppen, de huid te exfoliëren en glad te maken, vermindert hyperpigmentatie, fijne lijntjes en rimpels, verbetert de hydratatie van de huid en behandelt acne. Het is de ultieme selectie voor complete huidverzorging. Retinol kan na verloop van tijd ook de dermis (de laag onder het huidoppervlak) dikker maken, waardoor de huid gezonder en jeugdiger wordt.

Kunnen alle huidtypes retinol gebruiken?
Elk huidtype kan retinol kan gebruiken, maar lichte of gevoelige huidtypes moeten extra voorzichtig zijn, omdat het voor hen moeilijker kan zijn om zich aan te passen aan het krachtige ingrediënt. Dermatologen raden retinol niet aan voor mensen met een huid die te veel geëxfolieerd is (van thuis- of in-office behandelingen), of een huid die door de zon is beschadigd. Er moet ook worden opgemerkt dat zwangere vrouwen geen retinol mogen gebruiken.

Wanneer moet ik beginnen met het gebruik van retinol?
Huid experts raden hun klanten doorgaans aan om retinol te gaan gebruiken als ze de dertig worden, omdat het collageengehalte in de huid dan sneller begint af te nemen. Maar alle leeftijden kunnen de vruchten plukken van een met retinol doordrenkte schoonheidsroutine. Dermatologen gebruiken retinoïden voor tieners met acne, dus wanneer het voorgeschreven wordt, zullen vaak de voordelen op de lange termijn zichtbaar worden wanneer ze het retinoïde blijven gebruiken, zelfs nadat hun acne is verwijderd.

Hoe pas ik retinol toe in mijn huidverzorgingsroutine?
De eerste tip is om de ‘low and slow’-benadering te proberen. Begin op een avond met een heel kleine hoeveelheid ter grootte van een erwt en wacht dan een paar dagen om je tolerantie te evalueren. Als je geen reactie krijgt, raden dermatologen aan het opnieuw te proberen. Als het product je huid echter rood en schilferig maakt, is het een idee voor om de retinolformule te mengen met je vochtinbrengende crème. Gebruik retinol eerst een of twee keer per week om te zien hoe uw huid reageert, en werk dit geleidelijk op tot om de dag of drie keer per week.

Een andere belangrijke tip voor het gebruik van retinol is om het alleen in je nachtelijke huidverzorgingsroutine op te nemen, omdat het je huid gevoeliger maakt voor zonlicht. Bij het gebruik van retinol benadrukken huid experts het belang van het gebruik van SPF. Je zou dagelijks een SPF van meer dan 50 moeten dragen, ongeacht of je een actueel retinoïde gebruikt of niet. De beste zonnebrandcrème is er een die je 365 dagen per jaar met plezier zult dragen. Men adviseert op zoek te gaan naar een formule die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Waarom reageren sommige huidtypes op retinol?
Ja, retinol kan veel goeds voor je huid doen, maar het kan af en toe roodheid en schilfering veroorzaken. Er zijn verschillende redenen waarom de huid kan reageren op retinol, waaronder te vaak gebruiken, te veel gebruiken, je huid niet goed voorbereiden of retinol mengen met andere agressieve ingrediënten, zoals exfoliators of acnebehandelingen.

Wat moet ik doen als mijn huid slecht reageert op retinol?
Normaal gesproken zijn reacties op retinol niet zo moeilijk te beheersen – het is vaak gewoon droogheid en irritatie. Een milde reactie kan vaak voorkomen als uw huid zich aanpast aan gebruik. Maar als je huid behoorlijk geïrriteerd is, wordt aangeraden om de toepassing van retinol te stoppen, samen met andere huidverzorgingsproducten die actieve ingrediënten bevatten, afgezien van zonnebrandcrème. Breng je routine terug naar een zachte reiniger en een geurvrije vochtinbrengende crème.

Zodra de reactie is verdwenen, kunt u retinol opnieuw proberen. Het product minder vaak gebruiken, maar volgens een regelmatig schema, kan een manier zijn om de verdraagbaarheid te verbeteren.

Welke retinol product kan ik het beste kiezen?

Met schijnbaar eindeloze opties om uit te kiezen, kan het een uitdaging zijn om uit te zoeken welke het beste voor u is. Want waar is retinol goed voor als het gaat om uw specifieke huidtype? Als retinol nieuw voor u is, begin dan met een lage dosis van ongeveer 0,025%. Als uw huid geen bijwerkingen heeft, kunt u langzaam naar een hoger percentage gaan.

Huid experts geven de voorkeur aan een ingekapselde retinol, wat betekent dat het ingrediënt is ondergebracht in een dragersysteem in de crème of het serum om het vermogen om door de huid te dringen te verbeteren. Deze producten zijn over het algemeen stabieler zijn en de huid gehydrateerd laten aanvoelen.

Klaar om retinol te proberen? Shop onze favoriete formules, van mild tot krachtig.

The Ordinary Retinoid 2% – Retinol

Waar is retinol goed voor

Strivectin Multi-action Super-c Retinol Serum

Waar is retinol goed voor
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Dermalogica Retinol Clearing Oil

Waar is retinol goed voor
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

La Roche Posay Redermic Retinol B3 serum

Waar is retinol goed voor
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Lancaster Total Age Correction Ultimate Retinol-in-Oil Serum

Waar is retinol goed voor
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

CeraVe Skin Renewing Ceramide Gel 

Waar is retinol goed voor
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

The INKEY List Retinol Serum Huidverzorging set

Waar is retinol goed voor
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Ook populair: De 12 beste retinol serum en crèmes, getest door wetenschappers