Waarom geen koffie tijdens detox? Het effect van cafeïne uitgelegd

waarom geen koffie tijdens detox

Waarom mag je geen koffietijdens detox of reiniging? Ontdek wat cafeïne echt met je lichaam doet en hoe je jezelf van cafeïne kunt ontdoen. Concreet: waarom is koffie niet toegestaan ​​tijdens een detox- of ontgiftingskuur? Hoewel uit onderzoek blijkt dat koffie rijk is aan antioxidanten en bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, zit er een keerzijde aan koffie, vooral tijdens een detox. En dat is cafeïne, wat veel negatieve effecten kent op het lichaam. In dit artikel geven we daarom alle informatie over waarom je koffie beter kan mijden tijdens het detoxen.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel. Koffie, thee, frisdrank, energiedrankjes en chocolade bevatten allemaal cafeïne. Omdat cafeïne de bloed-hersenbarrière passeert, wordt het geclassificeerd als een psychoactieve drug. Cafeïne is zelfs de meest gebruikte drug ter wereld. In de Verenigde Staten consumeert meer dan 90% van de volwassenen regelmatig cafeïne. De gemiddelde consumptie is meer dan 200 mg cafeïne per dag. Dat is meer cafeïne dan twee kopjes koffie van 6 oz of vijf blikjes frisdrank van 12 oz.

Wat de voedingswaarde betreft, biedt cafeïne op zichzelf niets. Cafeïne wordt geabsorbeerd door de darm, met name de dunne darm. Zodra het in de bloedbaan is opgelost, reist het naar de lever waar het wordt gemetaboliseerd en afgebroken tot verbindingen die verschillende organen aantasten.

Deze 3-daagse Dr. Blend detox cleanse is de ideale starter om het juiste aanbod groente binnen te krijgen, af te vallen en ook nog eens ongezonde patronen te doorbreken. Na de groente sapkuur van Dr. Blend kan je lichaam meer in balans voelen dan daarvoor.

Waarom geen koffie tijdens detox

De effecten van cafeïne of het lichaam

Waarom geen koffie tijdens detox? Omdat cafeïne veel negatieve effecten kent op het lichaam. Voor het grootste deel is het grootste effect van cafeïne op de hersenen. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel door de alertheid te verhogen en tegelijkertijd de effecten van adenosine te blokkeren, een neurotransmitter die de hersenen ontspant en je een vermoeid gevoel geeft.

Cafeïne en de spijsvertering

Cafeïne beïnvloedt zowel het spijsverterings- als het uitscheidingsstelsel. Degenen die cafeïne consumeren, melden vaak dat ze last hebben van brandend maagzuur. Dit komt omdat cafeïne de hoeveelheid zuur in de maag verhoogt. Heb je je ooit afgevraagd waarom je altijd moet “gaan” nadat je je ochtendkop (of twee) koffie hebt gedronken? Het is waarschijnlijk de cafeïne! Overtollige cafeïne wordt in de lever verwerkt en via de urine verwijderd.

Tegelijkertijd kan cafeïne ook je darmen “wakker maken”. Omdat cafeïne een stimulerend middel is, verhoogt het de peristaltiek, de weeën die voedsel door je spijsverteringskanaal verplaatsen. Nadat je je ochtendkop koffie hebt gedronken (of gepoft), komt cafeïne snel in de bloedbaan. En studies hebben aangetoond dat cafeïne de bloeddruk tijdelijk kan verhogen. Cafeïne kan er ook voor zorgen dat uw hartslag stijgt, maar dit gebeurt meestal alleen na het drinken van grote hoeveelheden cafeïne.

De negatieve effecten van cafeïne

Ik denk dat we allemaal weten hoe cafeïneconsumptie je slaap aanzienlijk kan verstoren. Maar de negatieve effecten van cafeïne gaan veel verder dan dat. Hoewel een lage tot matige cafeïneconsumptie over het algemeen veilig is, kunnen hogere doses het risico op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsproblemen vergroten.

Omdat cafeïne de placenta passeert, wordt vrouwen die zwanger zijn ook geadviseerd om hun cafeïneconsumptie te verminderen of helemaal te vermijden. Bovendien tonen recente onderzoeken aan dat sommige cafeïnegebruikers verslaafd raken aan of afhankelijk worden van cafeïne. Daarom erkennen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en sommige beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg cafeïneafhankelijkheid als een klinische aandoening.

Cafeïne (vooral uit koffie) kan het natuurlijke ontgiftingsproces van uw lichaam verstoren. Volgens Dr. Mark Hyman kunnen “bestanddelen in koffie interfereren met het normale metabolisme van geneesmiddelen en ontgifting in de lever, waardoor het moeilijk wordt om het normale ontgiftingsproces in de lever te reguleren.” Cafeïne verhoogt ook je stresshormonen. De stressreactie wekt cortisol op en verhoogt de insuline, waardoor de ontsteking toeneemt en je je vreselijk voelt.

Aanverwant, cafeïne kan de afgifte van adrenaline veroorzaken – de bron van je “vecht- of vlucht” -reactie. Hoewel dit antwoord nuttig is voor levensbedreigende situaties, is het niet zo geweldig voor het uitvoeren van dagelijkse zaken.

Koffie vs matcha vs guarana: wat is het verschil?

Terwijl koffie, matcha (of groene thee) en guarana allemaal cafeïne bevatten, metaboliseert het lichaam elk op een andere manier.

  • Koffie: Cafeïne in koffie komt vrijwel onmiddellijk in de bloedbaan. Het duurt slechts 45 minuten voordat 99% van de cafeïne in koffie in het lichaam is opgenomen.
  • Matcha: De cafeïne in matcha bindt zich met de catechinen (antioxidanten). De combinatie van deze twee moleculen vertraagt ​​de snelheid waarmee cafeïne in de bloedbaan wordt afgegeven. Matcha bevat ook L-theanine. En wanneer het wordt gecombineerd met cafeïne, heeft het een kalmerend effect.
  • Guarana: Guarana is een Zuid-Amerikaanse vrucht die vaak wordt toegevoegd aan energiedrankjes. Het bevat tannines, waarvan wordt aangenomen dat het de afgifte van cafeïne vertraagt.

Hoe cafeïne te verminderen?

Als je denkt dat je moeite zult hebben om koffie of andere cafeïnebronnen op te geven tijdens de detox, verminder dan de hoeveelheid die je drinkt ten minste een week voordat je van plan bent om met de detox te beginnen. Hier is een voorbeeldplan om uw cafeïne-inname te verminderen voordat u gaat ontgiften:

Dag 1-2: Verminder de hoeveelheid koffie (of frisdrank) die u drinkt met HALF. (Bijvoorbeeld: als u normaal 4 kopjes drinkt, drink dan slechts 2 kopjes.)

Dag 3-4: Beperk jezelf tot één kopje koffie (decaf, indien mogelijk!).

Dag 5-7: Drink alleen kruidenthee (in tegenstelling tot groene of zwarte thee zijn kruidenthee cafeïnevrij).

Ontwenning van cafeïne komt heel vaak voor als u de hoeveelheid cafeïne die u drinkt vermindert, of als u stopt met het drinken van koude tofu. Veelvoorkomende symptomen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid – om er maar een paar te noemen. Als u deze symptomen ervaart, kunt u het volgende doen:

  • Drink meer water – minstens 6-8 glazen per dag.
  • Breng pepermuntolie aan op je voorhoofd of slapen.
  • Slaap meer.

Cafeïne is niet alleen een stimulerend middel, maar ook een medicijn. Omdat cafeïne wordt gemetaboliseerd in de lever, het belangrijkste filtersysteem van je lichaam, is cafeïne verboden tijdens de 5-daagse detox. Cafeïne beïnvloedt ook het spijsverteringsstelsel, dat deel uitmaakt van het interne ontgiftingssysteem van het lichaam.

Als je regelmatig koffie of cafeïne drinkt, probeer dan jezelf af te zetten van cafeïne voordat je aan de detox begint. Denk er tijdens de detox aan om veel water te drinken.

Kies voor de natuurlijke mix van stimulerende superfoods van Your Super om je energie urenlang op te krikken. Verhoog je energie-level zonder cafeïne te crashen met Your Super Energy Bomb

Waarom geen koffie tijdens detox

Hoe zit het met koffie na de detox?

Op de dagen dat je een extra energieboost nodig hebt, kan je een superfood mix overwegen, zoals een green juice of een mix door je yoghurt of smoothie. Een goed voorbeeld en een stijgende favoriet is de Your Super Power Matcha of Energy Bomb. Als je ervoor kiest om koffie te drinken, beperk jezelf dan tot één kopje en zorg ervoor dat je er geen vloeibare reep van maakt door suiker of melk toe te voegen.

U leest: Waarom geen koffie tijdens detox? Het effect van cafeïne uitgelegd

Ook populair: Is Kurkuma poeder gezond? De 8 voordelen van Kurkuma poeder!