Waarom heb ik gele nagels? Mogelijke oorzaken en wat te doen

Waarom heb ik gele nagels

Als het op nagelverzorging aankomt, gaan de meesten van ons niet verder dan het houden van verzorgde nagelriemen en het hanteren van een nijnagel eenmaal in een blauwe maan (misschien meer, als je geneigd bent om te plukken). Maar de waarheid is dat nagelgezondheid veel verder gaat dan nagelriemverzorging. Geval in punt? Laten we het hebben over gele nagels. Gele nagels zien er misschien alarmerend uit, maar maak je geen zorgen – ze kunnen om verschillende redenen gebeuren, en in de meeste gevallen is de oplossing niet zo uitdagend als je zou denken.

Natuurlijk kun je altijd een manicure plannen om het uiterlijk van geel getinte nagels te verdoezelen (ervan uitgaande dat de tint cosmetisch is en geen gezondheidsprobleem aangeeft), maar er is ook een gemakkelijke manier om de kleur thuis te verwijderen. Hier hebben we experts aangeboord om de primeur te krijgen over de oorzaak van gele nagels en hoe deze te verhelpen.

ProtectAir Kalknagelkit is de enige complete behandeling die zowel nagels als schoenen behandelt en beschermt. Zo heeft u snel weer mooie nagels en langdurig hygiënisch, frisse schoenen.

Waarom heb ik gele nagels

Wat veroorzaakt gele nagels?

Volgens de board-gecertificeerde dermatoloog bij Marmur Medical Rachel Maiman, M.D., kunnen de oorzaken van gele nagels variëren van cosmetische problemen (zoals het dragen van donkere nagellak) tot onderliggende gezondheidsproblemen met de nagel (zoals schimmelinfecties). Om nog maar te zwijgen, deze aandoening kan ook erfelijk zijn, hoewel het vrij zeldzaam is. Laten we een paar van de meest voorkomende redenen voor gele nagels op een rijtje zetten:

1. Donkere nagellak dragen.

Als je een fan bent van diepe, vampierrode of bijna zwarte navy-tips, zegt Maiman dat de kleurstof in dit soort poetsmiddelen in feite gele verkleuring kan veroorzaken. “De kleurstof interageert met de keratine van de nagel en zorgt ervoor dat deze geel wordt”, zegt ze. Hoewel, die vlekken meer zijn dan alleen een cosmetisch probleem: “Dit kan er ook voor zorgen dat de nagelplaten broos worden”, zegt Maiman. Vooral als je traditionele poetsmiddelen gebruikt die formaldehyde, kamfer en tolueen bevatten, omdat deze hardere ingrediënten de nagelplaat kunnen verzwakken.

“Als je nagels zwakker en dunner worden, kun je verkleuring van je nagels ervaren, waar ze een beetje geel worden”, voegt Amy Lin toe, de oprichter van Sundays – een nagelverzorgingsmerk gericht op welzijn. “Dit is een fysiek teken dat je nagels misschien een adempauze nodig hebben van nagellak.”

2. Scheiding van de nagelplaat.

Ook wel bekend als onycholyse, kan scheiding van de nagelplaat en het nagelbed er ook voor zorgen dat de nagels geel lijken. “Dit kan optreden als gevolg van trauma, chemicaliën, bepaalde medicijnen en ook bepaalde ontstekingsaandoeningen zoals psoriasis”, zegt Maiman. Als dit een aandoening is waarmee u mogelijk te maken heeft, kunt u het beste naar een arts gaan om infectie te voorkomen.

3. Roken.

Ja, roken kan gele nagels veroorzaken. (Een van de vele redenen waarom we je aanraden de sigaretten weg te gooien!) Volgens Maiman kan de herhaalde blootstelling van vingers aan tabakteer verkleuring veroorzaken; om nog maar te zwijgen van het feit dat nagels kwetsbaar zijn voor dezelfde schadelijke spelers die ervoor zorgen dat de huidtextuur kuiltjes vertoont, zoals roken, wat kan resulteren in ribbels en verkleuring op de nagelplaat.

4. Zelfbruiner gebruiken.

Er is niets mis met een faux-glow, maar net zoals deze thuisbruiners ervoor kunnen zorgen dat de handpalmen er geelachtig oranje uitzien, geldt hetzelfde voor je vingernagels. Met name als het actieve ingrediënt in zelfbruiners, dihydroxyaceton (DHA) genaamd, op je vingers komt terwijl je het aanbrengt, kan het je nagels een donkergele tint geven, zegt Maiman. Dat komt omdat DHA de natuurlijk voorkomende dode huidcellen op je opperhuid binnendringt en ze donkerder maakt, waardoor het een kleurtje nabootst – als het zijn weg naar de huid vindt met je vingertoppen, kan het je nagels ook een zonloze kleur geven.

5. Carotenemie.

“Deze aandoening, die een overmaat aan bètacaroteen is, wordt het vaakst gezien bij kinderen”, zegt Maiman, en naast gele nagels kan het ook geelverkleuring van de huid veroorzaken. De aandoening is goedaardig, wat geen reden tot bezorgdheid betekent, maar u kunt het toch door een arts laten nakijken om er zeker van te zijn dat er geen andere onderliggende problemen zijn.

Nutrimea Biotine is verrijkt met zink en selenium, twee sporenelementen die de nagels versterken. Biotine, zink en selenium hebben ieder een ander werkingsmechanisme. De combinatie van de drie vermenigvuldigt hun voordelen op de nagels.

Waarom heb ik gele nagels

6. Schimmelinfecties.

Wanneer een schimmelinfectie, zoals voetschimmel, optreedt in de nagel, leidt dit tot een verdikking van de nagelplaat en ophoping van vuil eronder, die beide kunnen leiden tot een gele tint, zegt Maiman. Hoewel, het komt veel vaker voor op de tenen dan op de vingers.

7. Vitaminetekorten.

“Nagels zijn voornamelijk gemaakt van geharde eiwitten”, legt Lin uit (namelijk een eiwit dat keratine wordt genoemd). “Als we weinig eiwitten, calcium of andere vitamines bevatten, kan dat soms op je vingernagels verschijnen.” Of het nu gaatjes, verkleuring of algehele broosheid zijn (wat ook kan leiden tot gele nagels, zoals we hierboven hebben opgemerkt). Daarom zijn nagelversterkende antioxidanten, zoals vitamine E, geliefd in de nagelverzorging. Onderzoek toont zelfs aan dat vitamine E kan helpen bij het ondersteunen van een gezonde, frisse nagelkleur.

Hoewel: “Sommige artikelen beweren dat tekorten aan vitamine B12 en zink gele nagels kunnen veroorzaken, maar het komt niet vaak voor”, zegt Maiman. “In feite veroorzaakt vitamine B12 vaker blauwe nagels, niet geel.” Desalniettemin is het nog steeds belangrijk om de verkleuring te verzorgen, ongeacht de tint. Kijk hier voor onze favoriete vitamines voor nagels.

Hoe kom je van gele nagels af?

Gelukkig zijn gele nagels niet onmogelijk te repareren. Als je eenmaal de oorzaak hebt gevonden, kun je de verkleuring meestal thuis of met de hulp van een professional verhelpen. Als de oorzaak cosmetisch gerelateerd is (d.w.z. nagellak of zelfbruiner), raadt Maiman aan om een ​​pauze te nemen van het gebruik van het product. Schakel in plaats daarvan over op heldere of neutrale lakken en gebruik een want of handschoen bij het aanbrengen van uw zelfbruiner.

Als je een diepe vlek hebt, raadt Maiman aan om waterstofperoxide te verdunnen om de kleur te fixeren:

  • “Combineer 3 tot 4 eetlepels waterstofperoxide en een halve kop water”, zegt ze. Vriendelijke herinnering: je wilt het antibacteriële middel nooit op je huid aanbrengen zonder het eerst te verdunnen.
  • Meng de oplossing goed en laat de nagels twee minuten weken.
  • “Vervolgens het oppervlak van de nagels voorzichtig schrobben met een zachte tandenborstel en afspoelen met water”, zegt Maiman. Indien nodig kunt u dit proces twee tot drie keer per week herhalen.

Als je oorzaak niet cosmetisch is, stelt Maiman voor om tot de kern van het probleem te komen en vervolgens het onderliggende probleem aan te pakken. Je nagels kunnen je veel vertellen over je gezondheid, dus misschien wil je naar je dokter gaan voor een juiste diagnose en behandelplan. “Als er een medische oorzaak is, zal professionele evaluatie en behandeling het uiterlijk van de nagel verbeteren”, zegt Maiman. Artsen moeten in sommige gevallen zelfs orale en/of plaatselijke behandelingen voorschrijven, dus het is echt de reis waard.

Combineer 3 tot 4 eetlepels waterstofperoxide en een halve kop water en schrob met een tandenbrostel op het oppervlak van de nagels om de gele kleur te verhelpen.

Waarom heb ik gele nagels
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Waar het op neer komt

Gele nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van donkere nagellakken tot schimmelbehandelingen. Het goede nieuws? Het is waarschijnlijk niet blijvend. Zodra u de oorzaak van uw gele tint heeft vastgesteld, kunt u een eenvoudige oplossing bedenken om deze thuis te verhelpen of een arts bezoeken die de oorzaak van het probleem kan achterhalen.

U leest: Waarom heb ik gele nagels? Mogelijke oorzaken en wat te doen

Ook populair: Pink Gellac kopen? Bestel hier de startersset voor €89 online!

Dit vind je misschien ook leuk: