Waarom is retinol belangrijk? Dermatologen leggen het ons uit!

waarom is retinol belangrijk

Waarom is retinol belangrijk? Voor mensen ouder dan 30 die van huidverzorging houden, is retinol iets dat ze vaak gebruiken, hebben overwogen of zich op zijn minst af en toe afvragen. Maar wat is dit ingrediënt precies dat zo vaak wordt gezien in crèmes en serums naast modewoorden als ‘verouderend’, ‘anti-rimpel’ of ‘reparatief’? Is retinol veilig? Wanneer moet het worden gebruikt en waarom? Zoek niet verder om antwoorden te vinden of het tijd is om retinol in uw huidverzorgingsregime op te nemen. BeautyToko ging zitten met experts uit de huidverzorgingsindustrie om alle details over dit populaire ingrediënt te krijgen. Ook geven zij aan het eind van het artikel suggesties voor de beste retinol producten.

Wat is retinol?

Retinol is een synthetisch derivaat van vitamine A, de groep van vetoplosbare vitamines die veel voorkomt in wortelen, eieren en zoete aardappelen.

Volgens Dr. Tina Alster van het Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery, wanneer retinol plaatselijk wordt aangebracht, wordt het omgezet in retinoïnezuur door gespecialiseerde enzymen die in de huid worden aangetroffen. Retinolzuur kan ook plaatselijk worden aangebracht, maar is veel harder dan een retinolcrème of -serum, omdat het na verloop van tijd niet op natuurlijke wijze wordt omgezet.

Waarom is retinol belangrijk?

“Retinol is een gouden standaard ingrediënt in huidverzorging omdat het het gedrag van verouderde cellen verandert, zodat ze op een meer jeugdige manier werken. Het verzacht en verfijnt de huidtextuur, verbetert de uitstraling van de huid en behandelt veroudering,” Amanda von dem Hagen, een gediplomeerd schoonheidsspecialiste en internationale opvoeder voor Glo Skin Beauty, vertelde TODAY.

Wanneer retinol wordt opgenomen in verouderingspreventieve huidverzorgingsroutines, helpt het de huidvernieuwing te versnellen, de collageenproductie te verbeteren en de verschijning van veroudering, ongelijkmatige textuur en ouderdomsvlekken te verminderen.

Voordelen van retinol

Het plaatselijk aanbrengen van vitamine A in de vorm van retinol kan de volgende voordelen hebben:

  • Voorkom rimpels vanwege het minimaliserende effect en strijk bestaande fijne lijntjes en rimpels glad.
  • Verhelder een doffe huid door te exfoliëren op celniveau, wat resulteert in een helderdere en gladdere nieuwe huid.
  • Reguleert een vette huid en minimaliseert puistjes.
  • Vervaag donkere ouderdomsvlekken, zonnevlekken en hyperpigmentatie en egaliseer de teint na verloop van tijd.

Bijwerkingen van retinol

Omdat retinol zo’n krachtig ingrediënt is, kan het ervoor zorgen dat de huid rood wordt of schilfert als het te snel in een huidverzorgingsprogramma wordt opgenomen of te vaak wordt gebruikt. Als retinol voor het eerst aan een routine wordt toegevoegd, kunnen schilfering, droogheid en zelfs wat puistjes optreden. Meestal duurt het even voordat de huid zich heeft aangepast.

“Begin langzaam door het de eerste week één tot twee keer per week toe te voegen aan een nachtelijke routine en het vanaf daar geleidelijk te verhogen, afhankelijk van hoe de huid reageert”, vertelde von dem Hagen VANDAAG. “Als er zichtbare roodheid of peeling is, gebruik het dan één keer per week gedurende een maand, verhoog dan tot twee keer per week en controleer de huid op irritatie voordat u het gebruik verhoogt.”

Von dem Hagen zei dat degenen die een retinolcrème of -serum gebruiken om het 20 tot 30 minuten in de huid te laten absorberen voordat er een ander product bovenop wordt aangebracht. Het is ook noodzakelijk om dagelijks zonnebrandcrème te gebruiken om de huid te beschermen tijdens het gebruik van retinol, omdat het gevoeliger kan worden voor de zon.

Alster vertelde dat ze haar patiënten die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven altijd adviseert om hun verloskundige te raadplegen voordat ze met hun retinolbehandeling beginnen of doorgaan. Andere retinoïden, zoals recepten zoals isotretinoïne dat oraal wordt ingenomen om acne te behandelen, hebben schadelijke bijwerkingen voor zwangere vrouwen aangetoond, waaronder een miskraam.

Wanneer beginnen met het gebruik van retinol?

Von dem Hagen raadde ten zeerste aan om op 30-jarige leeftijd een retinolproduct in een huidverzorgingsroutine op te nemen, drie tot vier keer per week. Tegen de jaren 40 is elke andere nacht gunstig en in de jaren 50, 60 en daarna, neem vijf tot zeven keer per week een retinolproduct op.

Retinol voor acne

Waarom is retinol belangrijk voor acne? Vanwege zijn krachtige celvernieuwingseigenschap kan retinol ongelooflijk nuttig zijn voor mensen die vaak acne en puistjes hebben. Het helpt de celvernieuwing te normaliseren en heeft een exfoliërend effect dat verstopping van de poriën en puistjes, mee-eters en cysten voorkomt.

Voor tieners die aan ernstige acne lijden, zei Rosa Sollecito, die eigenaar is van een strikt organische, chemicaliënvrije huidverzorgingslijn genaamd AloeMoist Organics, dat het van vitaal belang is om eerst contact op te nemen met een dermatoloog en ervoor te zorgen dat u retinol niet mengt met andere ingrediënten die de werking ervan zouden kunnen overdrijven. Effecten.

“Als u een acne-routine of producten gebruikt die benzoylperoxide, salicylzuur of een receptproduct bevatten, dat mogelijk al een vorm van retinoïde bevat en mogelijk zelfs sterker is dan vrij verkrijgbare huidverzorging, kan het toevoegen van meer retinol de huid irriteren. huid,” vertelde Sollecito.

Retinol versus retinoïde

Vitamine A bestaat uit twee delen: retinoïden en carotenoïden. Retinoïden stimuleren de productie van collageen, hyaluronzuur en elastine, wat zichtbare rimpels en grote poriën vermindert, acne geneest en hyperpigmentatie vervaagt. Retinol (samen met Retinyl Palmitate en Retin-A) is een vorm van een retinoïde.

Beste retinol crèmes en serums

We hebben nu antwoord op de vraag: waarom is retinol belangrijk? Maar welke retinol producten zijn daadwerkelijk een aanrader om te gebruiken? Als het gaat om receptaanbevelingen, zei Alster dat het belangrijk is om uw dermatoloog te laten weten welke andere producten in uw routine zitten om er zeker van te zijn dat ze complementair zijn. Voor niet-receptplichtige retinolproducten beveelt Alster het volgende aan.

1. La Roche Posay Redermic Retinol B3 serum

Waarom is retinol belangrijk

“Dit serum bevat een kleine hoeveelheid Retinol voor lichte exfoliatie en celvernieuwing – wat geweldig is voor anti-aging – en vitamine B3 om collageen te stimuleren. Het bestrijdt niet alleen rimpels, maar bestrijdt ook donkere vlekken en pigmentatie. Ik vind het geweldig dat deze formule is hypoallergeen, zonder geur of parabenen en verstopt de poriën niet”, zegt Lydia Sellers, een visagiste uit Los Angeles.

2. RoC Retinol Correxion Line Smoothing Oogcrème

Waarom is retinol belangrijk

Een Beauty Award-winnaar, deze retinol-oogcrème is speciaal ontwikkeld voor de tere huid rond de ogen. Het pakt wallen, donkere kringen en rimpels aan op een hardwerkende maar milde wijze.

3. Dr Murad – All About Renewal Retinol Value Set

Waarom is retinol belangrijk

Met de Dr Murad – All About Renewal Retinol Value Set set geef je je huid een boost om vaarwel te zeggen tegen droogte en lijntjes en rimpeltjes. Het minimaliseert fijne lijntjes en diepe rimpels, egaliseert de huid en geeft een boost. De set bestaat uit het Retinol Youth Renewal Serum, de Oogcrème en de Nachtcrème.

4. Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Anti Rimpel Serum

Waarom is retinol belangrijk
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Het Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Anti Rimpel Serum treatment is een mix van een hoge concentratie retinol met antioxidanten, kalmerende en huidherstellende ingrediënten die echt iets doen om de celvernieuwing te stimuleren en de huid egaler te maken. 

5. CeraVe Skin Renewing Retinol Dagcrème met Zonnebrandcrème 

Waarom is retinol belangrijk
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

De CeraVe Skin Renewing Retinol Dagcrème met Zonnebrandcrèm is een effectieve huidverzorgingsroutine tegen veroudering begint met bescherming tegen de zon. Als u ‘s ochtends een SPF-dagcrème gebruikt (zoals voorgeschreven bij andere zonbeschermingsmaatregelen) die ook retinol bevat, helpt u uw huid te beschermen tegen beschadiging, terwijl fijne lijntjes, rimpels en een ruwe textuur worden verbeterd voor een stralende huid. 

U leest: waarom is Retinol belangrijk?

Ook populair: Top 8 beste vitamine C voor het gezicht volgens dermatologen