Waarom jeukt mijn hoofdhuid zo? Voorkom jeuk met deze 9 tips

Waarom jeukt mijn hoofdhuid

Waarom jeukt mijn hoofdhuid? Hoofdhuidpruritus, ook wel jeukende hoofdhuid genoemd, is een veelvoorkomende aandoening. Er is een breed scala aan oorzaken. Roos en een inflammatoire huidaandoening die seborrheic dermatitis wordt genoemd, zijn de meest voorkomende oorzaken van jeukende hoofdhuid.

Seborrheic dermatitis kan het gevolg zijn van stress, seizoensveranderingen, fluctuerende hormonen of een overmatige groei van gist op de huid. Roos kan worden veroorzaakt door een te droge hoofdhuid, vettig haar en verschillende huidaandoeningen.

Andere oorzaken van jeukende hoofdhuid zijn:

 • auto-immuunziekten, zoals psoriasis
 • schimmelinfecties, zoals tinea-capitis of ringworm
 • allergische reactie op een product zoals haarverf
 • eczeem
 • atopische dermatitis
 • hoofdluis
 • stress of angst
 • suikerziekte
 • herpes zoster of gordelroos

Sommige oorzaken van jeukende hoofdhuid vereisen medische behandeling. Raadpleeg uw arts als uw symptomen:

 • langer dan een week duren
 • omvatten pijn, zweren of zwelling
 • omvatten jeuk zo intens dat het uw vermogen om te slapen of te functioneren verstoort

Er zijn meerdere huismiddeltjes die effectief kunnen zijn voor een jeukende hoofdhuid waarvoor geen medische behandeling nodig is.

Waarom jeukt mijn hoofdhuid? Gebruik deze 9 tips

1. Appelciderazijn

Appelciderazijn heeft antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen. Het kan helpen om jeuk veroorzaakt door een droge huid te verminderen. Probeer appelciderazijn te verdunnen in warm water en het te gebruiken als spoelmiddel na het wassen om roos en een jeukende hoofdhuid te verlichten.

Bragg Appelazijn Troebel Bio is een van nature troebel appelazijn, 100% biologische en ongepasteuriseerde. Deze appelazijn is onbewerkt en ongefilterd en zit daardoor boordevol goede voedingsstoffen waar de hoofdhuid baat bij heeft.

waarom jeukt mijn hoofdhuid

2. Biologische kokosolie

Biologische kokosolie wordt op natuurlijke wijze gewonnen uit rijpe kokosnoten. Het bevat laurinezuur, een verzadigd vet met antimicrobiële eigenschappen. Laurinezuur helpt de huid om kokosolie efficiënt te absorberen. Dit maakt het een rustgevende behandeling voor jeukende hoofdhuid.

Kokosolie kan nuttig zijn voor jeukende hoofdhuid veroorzaakt door eczeem. Het kan ook nuttig zijn voor de bestrijding van hoofdluis. Een studie uit 2010 analyseerde de genezende kracht van kokosolie gemengd met anijs. Onderzoekers ontdekten dat deze combinatie succesvoller was in het ontluizen en elimineren van jeuk op de hoofdhuid dan permethrin, een medicijn dat wordt gebruikt om luizen te behandelen.

3. Pepermuntolie

Pepermuntolie kan effectief zijn bij het verminderen van roos en het kalmeren van de hoofdhuid, waardoor jeuk wordt verzacht. Probeer het te verdunnen met een andere olie, zoals olijfolie, en masseer het in de hoofdhuid voor het wassen. Je kunt pepermuntthee ook gebruiken als spoeling na het wassen.

Biologische Pepermunt olie van Soyla. 100% puur en onbewerkt, in een handige druppelfles.

waarom jeukt mijn hoofdhuid

4. Meditatie

Het zal u misschien niet verbazen dat activiteiten die stress verminderen, zoals meditatie, effectief kunnen zijn bij het elimineren van jeukende hoofdhuid veroorzaakt door angst. Het kan ook helpen bij jeuk door eczeem.

Een onderzoek naar meditatie en het effect ervan op eczeem aan de Emory University gaf aan dat de perceptie van jeuk kan worden verbeterd door deze eeuwenoude praktijk door een coping-mechanisme en een gevoel van controle te bieden. Meditatie kan alleen of in combinatie met andere middelen tegen jeuk op de hoofdhuid worden geprobeerd. Als meditatie nieuw voor je is, probeer dan een les te volgen of naar een meditatietape, app of podcast te luisteren.

5. Tea tree olie

Tea tree olie is een essentiële olie die verkrijgbaar is in natuurvoedingswinkels en heeft antimicrobiële, schimmeldodende en antiseptische eigenschappen. Het heeft ook ontstekingsremmende effecten. Tea tree olie kan irriterend zijn voor de huid, dus het is belangrijk om het spaarzaam te gebruiken of te verdunnen voor gebruik.

Probeer 10 tot 20 druppels tea tree olie toe te voegen aan een milde shampoo of meng het met olijfolie en masseer het direct in je hoofdhuid. Tea tree olie kan helpen bij het verminderen of elimineren van jeuk geassocieerd met roos, seborrheic dermatitis en hoofdluis. Tea tree olie mag nooit worden ingenomen.

6. Zinkpyrithion shampoo

Een grote studie wees uit dat mensen met roos en seborrheic dermatitis meer dan het dubbele van de hoeveelheid histamine op hun hoofdhuid hebben dan mensen zonder jeukende hoofdhuid. De studie analyseerde het effect van shampoos die zinkpyrithione bevatten op het histaminegehalte. Deelnemers met jeuk op de hoofdhuid die zinkpyrithion-shampoo gebruikten, hadden een significante verlaging van het histaminegehalte en de intensiteit van jeuk.

Dit soort shampoos zijn gemakkelijk verkrijgbaar in drogisterijen en in andere winkels. De hoeveelheid zinkpyrithion in elke shampoo verschilt per merk, dus het kan zijn dat u met meerdere moet experimenteren om degene te vinden die het beste bij u past.

Nu denkt u misschien: waarom jeukt min hoofdhuid terwijl ik elke dag mijn haar was? Sommige mensen zullen merken dat dagelijks wassen met shampoo de meeste jeukverlichting geeft. Anderen vinden dit misschien te droog voor de hoofdhuid. Ze kunnen een grotere verlichting van jeuk op de hoofdhuid ervaren door hun haar om de twee of drie dagen te wassen in plaats van dagelijks.

Dit type shampoo kan gunstig zijn voor mensen die een jeukende hoofdhuid hebben als gevolg van allergieën, die een verhoging van het histaminegehalte veroorzaken. Naast het positieve effect op histamine, vermindert zinkpyrithion ook de gistgroei. Dit is een oorzaak van seborrheic dermatitis.

Wilt u meer weten over shampoo’s voor een jeukende hoofdhuid? Bekijk hier ons artikel met de 10 beste shampoo’s voor een jeukende hoofdhuid.

De best beoordeelde shampoo voor een jeukende hoofdhuid op bol.com: de Sebamed Anti-Roos Shampoo.

waarom jeukt mijn hoofdhuid

7. Salicylzuur

Shampoos die salicylzuur bevatten, zijn effectief bij de behandeling van jeukende hoofdhuid veroorzaakt door psoriasis en seborrheic dermatitis. Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur dat wordt aangetroffen in groenblijvende bladeren en witte wilgenschors. Het heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het is ook in staat om afschilfering van de huid te genereren, wat het bijzonder effectief kan maken voor de schilferige, jeukende plekken die gepaard gaan met psoriasis.

Shampoos die dit ingrediënt bevatten, kunnen per sterkte verschillen, dus zorg ervoor dat u de etiketten leest en de gebruiksinstructies volgt. Sommige salicylzuurshampoos vereisen een lichte massage in de hoofdhuid tijdens gebruik, dagelijks of bijna dagelijks herhaald. Shampoos met dit ingrediënt zijn te vinden in natuurvoedingswinkels, online en in drogisterijen.

Salicylzuur mag niet worden gebruikt door iemand met een aspirine-allergie.

8. Ketoconazol shampoo

Ketoconazol is een breedspectrum, antischimmelmiddel. Het is effectief in het verminderen van malassezia-gist. Dit is een schimmel die overvloedig kan worden op de hoofdhuid en malassezia folliculitis of psoriasis op de hoofdhuid kan veroorzaken. Het is op recept verkrijgbaar en ook als ingrediënt in bepaalde shampoos.

Ketoconazol-shampoos kunnen roos, schilferende plekken en de jeuk veroorzaakt door seborrheic dermatitis verminderen. Shampoos kunnen 1 of 2 procent ketoconazol als actief ingrediënt bevatten. Ze kunnen verschillende gebruikstechnieken vereisen, zoals dagelijks shamponeren of om de andere dag shamponeren.

Gebruik ketoconazol niet op open zweren of op een gezwollen huid.

9. Seleniumsulfide

Seleniumsulfide is een anti-infectieuze medicatie die wordt gebruikt voor de behandeling van seborrheic dermatitis. Het werkt door de groei van gist op de hoofdhuid te vertragen. Het is verkrijgbaar als shampoo en lotion. Het kan worden voorgeschreven door uw arts of worden aangetroffen in commercieel bereide producten.

De aanbevolen dosering voor seleniumsulfide op recept is tweemaal per week gedurende de eerste twee weken, gevolgd door eenmaal per week gedurende maximaal een maand. Als u een in de winkel gekocht product gebruikt dat seleniumsulfide bevat, volg dan de instructies op het etiket. Stop met het gebruik als irritatie optreedt of als uw symptomen verergeren.

Door je hoofdhuid tijdens het wassen te masseren met Jollify® Siliconen Haarborstel & Scalp Massager maak je hoofdschilfers los en spoel je je haar écht helemaal schoon. En dat niet alleen, je kunt roos ook volledig voorkomen met een regelmatige scrub.

waarom jeukt mijn hoofdhuid

Zijn er risico’s en bijwerkingen?

Als uw symptomen niet verdwijnen of als ze erger worden, overleg dan met uw arts over medische behandelingen. Deze kunnen effectiever zijn.

Essentiële oliën en de actieve ingrediënten in shampoos kunnen een gezwollen of beschadigde huid irriteren. Gebruik geen ingrediënten waarvoor u een bekende allergie heeft. Behandel kinderen niet met een product totdat u toestemming heeft van hun kinderarts.

Waarom jeukt mijn hoofdhuid: conclusie

Waarom jeukt mijn hoofdhuid, vraagt u zich af. Hoofdhuid jeuk is een veel voorkomende klacht met meerdere oorzaken. Het kan vaak thuis worden behandeld, maar vereist soms medische behandeling. Als uw symptomen niet gemakkelijk of binnen een paar weken verdwijnen, overleg dan met uw arts over de onderliggende oorzaak van jeukende hoofdhuid en hoe u deze het beste kunt behandelen.

U leest: Waarom jeukt mijn hoofdhuid zo? Voorkom jeuk met deze 9 tips

Ook populair: Top 10 beste lippenbalsem om droge lippen te hydrateren