Waarom serum gebruiken? Dermatologen leggen het ons uit!

waarom serum gebruiken

Je bent niet de enige die geen idee heeft wat een serum is. Zelfs als je de trotse eigenaar bent van meerdere serums, is het op het oppervlak geen bijzonder duidelijk product. Denk aan de tegenstrijdigheden: het is hydraterend, maar je gebruikt nog steeds een vochtinbrengende crème. Het kan vettig zijn, maar het is niet noodzakelijk gezichtsolie. Het kan waterig zijn, maar is het de essentie? En überhaupt waarom een serum gebruiken? Zoveel vragen en we zijn nog niet eens op de ingrediëntenlijsten gekomen! Huidverzorging mag je nooit benadelen (dat zou het doel een beetje tenietdoen), dus hebben we onze collectieve kennis gebundeld, wat meer onderzoek gedaan en een soort spiekbriefje samengesteld. Er komt geen test, maar bestudeer het hoe dan ook. We horen dat huidverzorgingspraatjes geweldige ijsbrekers voor feesten zijn.

Wat is een serum?

Serum is een huidverzorgingsproduct dat u op uw huid kunt aanbrengen na het reinigen, maar voordat u het hydrateert met de bedoeling om krachtige ingrediënten rechtstreeks in de huid af te geven. Serum is bijzonder geschikt voor deze taak omdat het bestaat uit kleinere moleculen die diep in de huid kunnen doordringen en een zeer hoge concentratie aan actieve ingrediënten afgeven. Dit maakt ze een geweldig hulpmiddel om specifieke huidverzorgingsproblemen aan te pakken, zoals rimpels. Tot ziens, tekenen van veroudering!

Is serum een ​​vochtinbrengende crème?
Ja en nee. Serums kunnen boordevol vochtinbrengende ingrediënten (hyaluronzuur, ceramiden) zitten om de huid te helpen vocht vast te houden. Maar dat maakt ze nog geen moisturizers in de traditionele zin. Gezichtslotions en crèmes zijn rijker en vormen een barrière op de huid om al dat goede spul binnen te houden.

Hoe vaak moet ik mijn serum gebruiken?
Nou, dit hangt allemaal af van het serum. Lees het etiket, maar één keer per dag zal waarschijnlijk uw basis bedekken.

Wat is het verschil tussen serum en gezichtsolie?
Goede vraag. Traditionele serums zijn op waterbasis. Hoewel, naarmate de trend van gezichtsolie groeit (en er steeds meer oliën op de markt zijn), meer oliën op de markt worden gebracht als ‘serums’. Ik denk aan de favoriete Vintner’s Daughter Active Botanical Serum – het is echt een gezichtsolie. Gebruik wat je boot drijft, met de kalmerende stem van Aida Bicaj in je hoofd en zeg deze woorden: “Je hebt de serums op waterbasis en de serums op oliebasis. Serums op waterbasis gaan onder de crème en ze zijn zo belangrijk. Ze voeden de binnenste laag van de huid omdat het molecuul erg klein is, zodat het doordringt – vanwege de P50 natuurlijk. De op olie gebaseerde serums gaan bovenop de vochtinbrengende crème omdat ze een groter molecuul hebben. Ze zouden de crème moeten vasthouden en alles wat je er de hele dag vochtig onder doet. Er zijn zoveel producten op de markt en iedereen beweert dat het de beste is, dus de consumenten weten niet wat voor hen werkt.”

Hoe zit het met essentie? Is essentie serum?
Eigenlijk. Op basis van waar ze in de routine komen (na reiniging, vóór hydratatie) en welke functie ze dienen (gerichte huidverzorgingsbehoeften naast eenvoudige hydratatie) lijken serums en essences sterk op elkaar. Ze verschillen in textuur; Serums zijn kleveriger en geconcentreerder, terwijl essences worden afgezwakt met een meer vloeibare textuur (bijv. SK-II Facial Treatment Essence). Het is echter vooral een verschil in marketing. In Korea wordt het Advanced Night Repair Serum van Estee Lauder bijvoorbeeld een ‘essence’ genoemd. Dat is de reden waarom serum gebruiken daar onder andere noemers wordt belicht.

OK, ik snap waarom serum te gebruiken, maar €€€…

Ja, serums bevinden zich meestal aan de duurdere kant van het huidverzorgingsspectrum. Maar om een ​​heel goede reden! Namelijk omdat ze supergeconcentreerd en krachtig zijn. Waarom een serum gebruiken? Je krijgt hier op een korte termijn waar voor je geld, want vaak zie je de voordelen snel terug in je huidconditie.

Verloopt serum niet echt snel?
Bepaalde krachtige ingrediënten die vaak in serum worden aangetroffen, kunnen instabiel worden zodra ze in contact komen met lucht. Ascorbinezuur (vitamine C) kan bijvoorbeeld oxideren en na verloop van tijd zijn werkzaamheid verliezen. Maar dankzij de wetenschap gaan gewijzigde versies van het ingrediënt (die in water oplosbaar zijn, enz.) Langer mee, zodat ze je huid beter kunnen doen. De beste vuistregel is om uw injectieflacon op een koele, droge plaats (uiteraard) te bewaren en deze binnen zes maanden tot een jaar op te gebruiken.

Is serum geschikt voor uw huid?
Waarschijnlijk. Leer eerst uw ingrediënten kennen. Is jouw huid…

  • Acnegevoelig: zoek naar vitamine C (verhoogt de productie van collageen, verbetert het herstelproces van de huid en vermindert ontstekingen), retinol (ook een antioxidant, vermindert ontstekingen), zink (kalmeert irritatie, reguleert de olieproductie) en salicylzuur (maakt de poriën vrij) .
  • Droog: zoek naar vitamine E (een antioxidant, beschermt de cellen tegen oxidatieve schade), niacinamide (verbetert de elasticiteit van de huid, verhoogt het ceramidegehalte in de huid), glycolzuur (exfolieert zachtjes en verlicht verkleuring) en hyaluronzuur (houdt vocht vast).
  • Een grauw gevoel: zoek naar antioxidanten zoals groene thee-extract, resveratrol, ferulazuur (deze bestrijden vrije radicalen, verhogen de effectiviteit van zonnebrandcrème overdag en bevorderen celherstel en genezing ‘s nachts).

Een woord van waarschuwing: omdat serums super krachtig zijn, is meer niet altijd beter. Wees voorzichtig voordat u het opstapelt. Krachtige ingrediënten kunnen de gevoelige huid irriteren. Voer altijd een patch-test uit.

Hebben jullie aanbevelingen?

Jazeker. Dit is waar ons team bij zweert:

Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate

Waarom serum gebruiken

Het ruikt heerlijk, de textuur is als een lichte olie, trekt snel in, hydrateert zonder te zwaar te zijn, wordt wakker met een gladde huid.

Elizabeth Arden Superstart Skin Renewal Booster

Waarom serum gebruiken

Voor als u elke week gezichtsbehandelingen wilt krijgen maar gewoon geen tijd (of geld) kunt vinden, verheldert niet alleen uw huid, maar verbetert ook de doeltreffendheid van uw andere producten.

Ook populair: Waarom reinigingsmelk gebruiken? Dit zijn de voordelen!