Wanneer geef je je kind een telefoon? Experts geven advies

Wanneer geef je je kind een telefoon

Wanneer geef je je kind een telefoon? Tech-miljardair Bill Gates verbood zijn kinderen tot hun veertiende om telefoons te verbieden. Steve Jobs was er naar verluidt tegen om zijn kinderen een iPad te geven, en andere giganten uit Silicon Valley hebben geuit dat ze hun kinderen te jong willen blootstellen aan te veel technologie.

Het valt niet te ontkennen: kinderen krijgen mobiele telefoons steeds jonger. Een onderzoek uit 2017 onder 4.584 kinderen in de groepen 3, 4 en 5 toonde aan dat 59,8% van de 5e klassers, 50,6% van de 4e klassers en een verrassende 39,5% van de 3e klassers aangaven een eigen mobiele telefoon te hebben.

De afgelopen jaren zijn er organisaties opgedoken die ouders aanmoedigen om een ​​online belofte te ondertekenen om te wachten tot een benchmark van het afstuderen van de 8e klas om hun kinderen een mobiele telefoon te geven, maar voor sommige gezinnen is het niet zo eenvoudig. Voor veel ouders is het een kwestie van praktisch nut. Veel van de kinderen lopen alleen of met hun broers en zussen naar huis, dus het is geweldig voor de communicatie met ouders.

Dit alles roept de vraag op: wanneer geef je je kind een telefoon? En als je dat eenmaal doorhebt, als ze onvermijdelijk om een ​​smartphone beginnen te vragen, hoe moet dat dan worden genavigeerd?

De experts met wie we spraken waren unaniem dezelfde mening toegedaan: de vraag zou minder moeten gaan over het creëren van een vaste regel over het bepalen van de juiste leeftijd om een ​​mobiele telefoon te geven, maar meer over hoe je mobiele telefoons en andere apparaten in je leven toelaat. We hebben het opgesplitst in enkele duidelijke tips om u te helpen navigeren door de steeds veranderende technologie van mobiele telefoons en smartphones, hoe snel deze ook evolueert. Wanneer geef je je kind een telefoon? Hier volgt hun advies!

Passend mediagebruik en grenzen voor uw kinderen

Je kunt altijd zeggen: “ze krijgen alleen een flip-phone” maar dat helpt niet per se als ze bezig zijn met groepssms’jes die ontsporen of als er een tablet op ze wacht als ze thuiskomen.

Wanneer geef je je kind een telefoon? Onze experts zeggen dat de eerste stap om te beslissen of u uw kind een mobiele telefoon of smartphone moet geven, is om zelf de oogkleppen af ​​te doen en aan uw eigen mediageletterdheid te werken. Michelle Lipkin, uitvoerend directeur van de National Association for Media Literacy Education, raadt je aan om zo mediawijs mogelijk te worden. Krijg voorlichting over de onderwerpen die hen interesseren en praat met uw kinderen. Common Sense Media, Cyberwise en Raising Digital Natives zijn allemaal geweldige bronnen om u te helpen de wereld die uw kinderen betreden te begrijpen en hen zorgvuldig te helpen erdoorheen te navigeren.

Lipkin zegt dat de beste manier om kinderen de grenzen te laten respecteren die je stelt, is om met je kinderen bezig te zijn met wat ze leuk vinden. “Bekijk de gekke YouTube-video’s en lach met ze. Deel met hen de dingen die je leuk vindt en die je hebt gezien. Zorg ervoor dat de balans in het gesprek niet alleen gaat over wat ze niet kunnen, maar ook over de juiste manieren om te genieten de media die ze mogelijk gebruiken”, zegt ze.

Begin jong

Ze zijn nooit te jong om te leren over mediageletterdheid. Je kinderen zullen op een gegeven moment een mobiele telefoon hebben en een smartphone zal snel volgen. Tenzij je ervoor kiest om van het netwerk af te gaan en ze nooit bloot te stellen aan technologie, zal het een deel van hun leven worden.

Ian O’Byrne is onderzoeker naar digitale geletterdheid, voormalig leraar op een basisschool en presentator van de Technopanic-podcast. O’Byrne zegt dat hoewel veel bekendheid kan wachten, je al vanaf 5 of 6 jaar over sociale media kunt praten. Het is nooit te jong om te praten over online vreemdengevaar en hoe kinderen zichzelf kunnen beschermen.

“Je kunt van hun mobiele telefoon of tablet geen taboe maken. Wanneer ouders apparaten met angst benaderen, zorgt dit ervoor dat kinderen bang zijn om met ze te praten als er iets misgaat – je moet er een voortdurende en open discussie van maken dat ze comfortabel om met je in contact te komen”, zegt O’Byrne.

Als je met zo jonge kinderen praat, begin dan op hun niveau. Laat ze de mobiele telefoon gebruiken om met hun grootouders te praten en ze te sms’en, waar je kunt praten over de emoji’s die ze selecteren of over het feit dat ze net zo beleefd zijn in tekstgesprekken als in persoon. Als ze zien dat je je mobiele telefoon gebruikt, vertel ze dan waarom je hem gebruikt en met wie je sms’t. “De stilte van sms’en maakt het moeilijk voor kinderen om te modelleren wat we doen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je die discussies hebt”, zegt O’Byrne.

De Samsung Galaxy A7 is een populaire smartphone keuze voor kinderen wegens de stevige behuizing en de grote camera

Wanneer geef je je kind een telefoon

Gewetensvol gedrag uitleggen en modelleren

Wanneer u uw mobiele telefoon gebruikt in het bijzijn van uw kinderen, stelt O’Byrne voor om met hen te praten over waarom u uw telefoon gebruikt wanneer u tijd met hen doorbrengt, zodat ze een beter begrip kunnen krijgen van het juiste gebruik.

Als je bij hen bent op voetbaltraining maar je telefoon moet controleren op werk, laat hen dan weten hoe je probeert om werk en gezinstijd in evenwicht te brengen en je technische tijd tot een minimum te beperken, indien mogelijk. “Beantwoord die werktekst, maar laat jezelf dan niet zombiescrollen door Twitter”, zegt O’Byrne.

Of misschien sms je hun tante om hen op de hoogte te stellen van hun prestaties of aanstaande plannen – laat ze weten waar de teksten die je typt over gaan. “Laat ze weten dat je je telefoon voor een bepaald doel gebruikt, zodat ze goede keuzes maken over wanneer ze moeten communiceren of wanneer ze naar hun telefoon moeten kijken als de tijd komt dat ze ze krijgen”, zegt O’Byrne.

Lipkin raadt u ook aan om vanaf 5 jaar bij uw kinderen na te gaan wanneer het oké is om foto’s van hen op sociale media te plaatsen. Ze zegt dat dit hen vanaf jonge leeftijd zal helpen om privacy en respect voor andere mensen online te begrijpen. “Help ze doordachte berichten te begrijpen door ze al op jonge leeftijd bij die beslissingen te betrekken”, zegt Lipkin.

Verwijder het taboe

Wanneer geef je je kind een telefoon? Een slechte keuze is, net als in het dagelijks leven van het kind, onvermijdelijk. Er is taal die je niet leuk vindt, keuzes die je niet goedkeurt, en er kan zelfs pesten aan bod komen, maar zowel Lipkin als O’Byrne zeggen dat de sleutel is om te stoppen met denken over mobiele telefoons en sociale media als een afzonderlijke sociale entiteit .

Net zoals je misschien praat over hoe je mensen moet behandelen of conflicten in de echte wereld moet aanpakken, moet je erkennen dat dit dingen zijn waar kinderen voortdurend begeleiding en begrip voor nodig hebben terwijl ze leren en groeien. “De wereld van sociale media en mobiele telefoons verschilt niet veel van de echte wereld. Ik zeg altijd tegen mensen dat ze geen grens kunnen trekken tussen gedrag op sociale media en gedrag in de echte wereld – beide moeten worden geleerd”, zegt Lipkin .

Hoe uw kind zich in het echte leven gedraagt, is hoe het zich online zal gedragen

Lipkin heeft twee kinderen en zegt dat ze niet meer van elkaar kunnen verschillen. Haar oudste zoon is georganiseerd, methodisch en praktisch, terwijl haar dochter spontaner en gepassioneerder is en het soort kind dat met haar hart leidt. Beide kinderen hebben verschillende sterke punten, maar hoewel haar zoon op 11-jarige leeftijd absoluut klaar was om een ​​mobiele telefoon te hebben, betwijfelt ze of haar dochter dat zal zijn als ze die leeftijd bereikt.

“Kijk echt naar hoeveel begeleiding je kind nodig heeft in de echte wereld”, adviseert ze. Als je een kind hebt dat veel sociale hulpmiddelen, ondersteuning en begeleiding nodig heeft in de echte wereld, is de kans groot dat ze dat ook in de virtuele wereld nodig zullen hebben.

Maak de balans op: is uw kind gevoelig, snel van streek, heeft het sociale problemen? Als dat zo is, geef ze dan meer tijd om die vaardigheden persoonlijk te ontwikkelen voordat je ze verliest in een wereld waarin ze persoonlijke feedback verliezen. Zelfs als je het gevoel hebt dat een flip-telefoon met sms prima zou moeten zijn, is het logisch om klein te beginnen door hun interacties te beperken tot een paar vertrouwde personen met wie je een hechte band hebt en met wie je kunt helpen die feedback uit de echte wereld te cultiveren, mocht sms’en verkeerd geïnterpreteerd worden.

Wees een rolmodel

Wanneer geef je je kind een telefoon? Als u niet wilt dat uw kinderen zombiescrollen, beperk dan uw gewoonte om dit zelf te doen. Als je niet wilt dat je kinderen een telefoon hebben aan de eettafel, maak dan van de tafel altijd een schermvrije zone. Als u niet wilt dat uw kinderen mobiele telefoons of schermen in hun slaapkamers hebben, zorg er dan voor dat de familie ze vóór het slapengaan samen aansluit.

O’Byrne zegt dat hij een collega heeft die een ‘huismobiele telefoon’ heeft die in haar keuken aangesloten blijft en die het hele gezin kan gebruiken. “Het is net als de oude huistelefoon, maar dan een stapje verder. Ze kan het gebruik van haar kinderen controleren en er deel van uitmaken.”

Lipkin zegt dat we alleen van onze kinderen kunnen verwachten dat ze een even gezonde relatie met mobiele telefoons hebben als wij. Houd rekening met het gebruik van uw apparaat. Als je samen tv kijkt, kijk je dan eigenlijk naar je laptop? Wanneer u uw kind meeneemt naar het strand, besteedt u dan het grootste deel van uw tijd aan het bewerken van foto’s van uw gezinstijd op Instagram? Maak de balans op van uw mediagebruik en hoe u uw mobiele telefoons gebruikt en beslis of u wilt dat uw kind zijn of haar mobiele telefoons op dezelfde manier gebruikt.

“Kinderen zijn hypocriete radars”, zegt Lipkin. “Ze kijken meer naar wat we doen dan luisteren naar wat we zeggen. Als we een ongezonde behoefte laten zien, zullen ze daarop inspelen. Ze zullen beslissingen nemen op basis van wat ze ons zien doen. … We moeten rolmodellen zijn. We kunnen niet verwachten dat ze een gezonde relatie met technologie hebben als we dat niet doen.”

De Samsung Galaxy Tab A7 tablet is uitermate geschikt voor kinderen met het Samsung Kids platform

Wanneer geef je je kind een telefoon

Houd ze verantwoordelijk
Leer kinderen om voor hun telefoon te zorgen door ze ‘s nachts aan te sluiten. Als ze niet klaar zijn voor de zorg voor een telefoon, zijn ze waarschijnlijk niet klaar om een ​​telefoon te bezitten.

O’Byrne zegt dat het soms zo makkelijk kan zijn als, als je er niet om kunt geven, je het niet kunt hebben – en hij zegt dat het een vrij goede vuistregel kan zijn dat een kind dat niet weet hoe je voor een telefoon moet zorgen of een apparaat is er waarschijnlijk nog niet klaar voor.

Hij zegt dat als een kind niet klaar is voor de fysieke verantwoordelijkheid van het hebben van een mobiele telefoon, ze waarschijnlijk ook niet klaar zijn voor de emotionele verantwoordelijkheid. “Maak ze verantwoordelijk voor de zorg voor en het bewaren van hun apparaten. Laat ze de mate van verantwoordelijkheid tonen die nodig is om ze opgeladen en verzorgd te houden”, zegt hij. Als je ze laat weten dat het niet alleen speelgoed is, maar een verantwoordelijkheid vanaf het begin, is de kans groter dat ze het als speelgoed zullen behandelen.

Een gezinsoplaadstation kan meerdere apparaten georganiseerd houden. Het is een geweldige investering voor een gezin dat verantwoord bezit van mobiele telefoons wil promoten en modelleren: door alle apparaten op één plek op te laden, wordt de geheimhouding die inherent is aan mobiele telefoons en andere apparaten weggenomen, kinderen kunnen de verantwoordelijkheid nabootsen die u neemt bij de zorg voor uw apparaten, en maakt het gemakkelijker om het verantwoordelijkheidsniveau van uw kind te beheren en te controleren.

Maak het openbaar en maak het doelgericht

Voor sommigen van ons hebben we de regels over tv vastgelegd: geen tv in de slaapkamer, geen tv midden in de nacht, enz. Maar we hebben die grenzen niet zo duidelijk laten zijn als het gaat om het gebruik van apparaten.

Voor Darby Saxbe, universitair hoofddocent psychologie aan de University of Southern California en directeur van het USC Center for the Changing Family, is de familieregel dat schermen openbaar en doelgericht moeten zijn wanneer haar twee kinderen ze gebruiken. Met openbaar betekent dit dat haar kinderen geen eigen apparaten hebben en geen privéschermtijd hebben. Met doelgericht bedoelt ze niet doelloos browsen.

Wanneer geef je je kind een telefoon, voor entertainment of gerichte doeleinden? “Als ze naar een show willen kijken, kijken we naar die specifieke show en als ze willen dat de iPad een specifiek spel speelt. Geen YouTube-surfen van clip naar clip – ik denk dat dat een bijzonder verslavende manier is om deel te nemen. Eén doel met deze regels is om schermen vrij onaantrekkelijk te maken, zodat ze standaard andere activiteiten uitvoeren”, zegt ze.

Dat advies kan ook handig zijn als je denkt aan een telefoon die nog geen smartphone is. “Wees aanwezig. Wees niet bang om hen te adviseren. De juiste leeftijd voor een kind om een ​​mobiele telefoon te gebruiken is zo subjectief, maar als je denkt dat ze misschien te jong zijn, laat ze het dan in je aanwezigheid gebruiken en laat het hen weten dat je hun communicatie met vrienden controleert totdat je je op je gemak voelt”, zegt ze.

Zoek je grenzen op voordat ze beginnen te vragen

Voor velen van ons is deze tijd gekomen en gegaan. Schiet jezelf niet voor de gek, maar neem de tijd om echt uit te zoeken wat je grenzen zijn. Zoveel ouders weten niet eens zeker wat hun grenzen zijn met mobiele telefoons totdat hun kinderen ze breken. Voor je het weet, is de mobiele telefoon in beslag genomen, maar de kinderen hebben geen volledig begrip of respect voor de grenzen die ze hebben overschreden.

“We moeten met onze kinderen over technologie en media praten. De conflicten komen voort uit het feit dat we geen duidelijke regels hebben of erover praten. Je moet duidelijkheid hebben over hoe het gezin omgaat met technologie”, zegt Lipkin.

Bedenk een duidelijk plan voordat de mobiele telefoon wordt gekocht en praat er met uw kind over. “Als je het plan begint te bespreken, kun je vaak zien of je kind begrip heeft en klaar is voor dat soort media-onafhankelijkheid”, zegt O’Byrne. Wanneer je die lijn van dialoog opent, luister dan echt naar waar je kind is. Het kan je helpen om beter te beslissen of ze er klaar voor zijn, en wat voor soort telefoon ze emotioneel het meest klaar lijken om te bezitten.

Wanneer geef je je kind een telefoon? “Echt, het draait allemaal om het opbouwen van gezonde gesprekken vanaf het begin. Als je dat op zijn plaats hebt, hoeft het echt niet zo eng te zijn en zal iedereen zich beter voorbereid voelen”, zegt O’Byrne.

Ook populair: 8x de beste vlog camera 2021 volgens tech experts