Wat doen energiedrankjes met je lichaam? Experts leggen uit!

Wat doen energiedrankjes met je lichaam

Voordat je nog een blikje Red Bull opent, moet je weten welke niet-zo-onschuldige effecten energiedrankjes op je lichaam kunnen hebben. Want wat doen energiedrankjes met je lichaam? Wij hebben aan experts gevraagd wat de ingrediënten van energy drinks als Red Bull en Monster zoal precies inhouden en wat het met het menselijk lichaam doet. Geeft het ons wel echt energie? Wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld een kop koffie? Kunnen er lichamelijke klachten ontstaan en is er zoiets als teveel energiedrankjes drinken? In dit artikel delen we onze bevindingen.

Zijn energiedrankjes veilig?

Ondanks de potentiële gevaren van energiedrankjes, is de markt ervoor booming. De wereldwijde markt voor energiedranken zal naar verwachting in 2024 €72 miljard bedragen. Dit is geweldig nieuws voor fabrikanten van energiedranken, maar wat krijgen consumenten echt als ze deze drankjes kopen? De meeste grote merken, zoals Red Bull, Monster Energy, Rockstar Energy Drink en NOS Energy Drink, hebben dezelfde ingrediënten. We hebben experts gevraagd om te onthullen wat hun ingrediënten precies met ons lichaam doen.

Energiedrankjes kunnen uitdroging veroorzaken

De belangrijkste energiebron in de meeste energieproducten is cafeïne. Monster Energy, Rockstar Energy en NOS Energy hebben allemaal ongeveer 160 mg cafeïne in een blik van 475 ml. Red Bull heeft 80 mg cafeïne in een blikje van 250 ml. (Ter vergelijking: een kopje koffie van 235 ml kan 80 tot 100 mg cafeïne bevatten, volgens de Food and Drug Administration (FDA).) Cafeïne heeft een diuretisch effect, wat betekent dat het de hoeveelheid zout en water die uw lichaam komt vrij via de urine.

In extreme gevallen kan dit leiden tot uitdroging. Het kan vooral schadelijk zijn bij mensen die deze producten voor de eerste keer drinken en niet weten te compenseren met extra water. Het officiële standpunt van de FDA is dat mensen niet meer dan 400 mg cafeïne per dag mogen consumeren, wat ongeveer 4 tot 5 kopjes koffie is, maar fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken zijn wettelijk niet verplicht om de hoeveelheid cafeïne die hun producten bevatten te vermelden.

Verhoog je energie-level op natuurlijke wijze zonder cafeïne te crashen. Gebruik deze volledig natuurlijke en voedzame Your Super ENERGY BOMB Organic Superfood Mix van stimulerende superfoods om je energie urenlang op te krikken

Wat doen energiedrankjes met je lichaam

Energiedrankjes kunnen de hartslag verhogen

Als diureticum vormt cafeïne ook een risico op de hartslag, zegt voedingsdeskundige Lisa Cohn, RD. Een studie uit 2019 in de Journal of the American Heart Foundation wees uit dat gezonde mensen die binnen een uur 32 ons energiedranken dronken, vier uur later een abnormale hartactiviteit en een hogere bloeddruk hadden. En dat is niet het eerste onderzoek naar energiedrankjes en het hart.

Het Canadian Journal of Cardiology publiceerde in 2015 een uitgebreide studie waarin werd gekeken naar de incidentie van hartaandoeningen na consumptie van energiedrank bij adolescenten. Ze ontdekten dat misbruik van energiedrank onder tieners een verhoogd risico op hartaandoeningen veroorzaakte, vooral bij mensen met onderliggende hartaandoeningen. Er waren zelfs enkele gevallen van energiedrankproducten die veranderingen in het hartritme veroorzaakten bij tieners met een gezond hart.

Dit risico neemt toe wanneer het kind aan sport of beweging doet. In sommige gevallen veroorzaakte het hoge cafeïnegehalte van deze dranken onopgemerkte hartaandoeningen, zoals in het geval van een 17-jarige jongen die op de spoedeisende hulp verscheen met plotselinge hartkloppingen na het drinken van een cafeïnerijke pre-workout energiedrank in de sportschool.

Energiedrankejs kunnen tanden beschadigen

Energiedrankproducten bevatten citroenzuur, dat zeer bijtend is voor tanden. Stel je de botsing van citroenzuur met suikers voor, en je hebt de perfecte storm voor demineralisatie van tandglazuur en/of tandbederf. Als je glazuur eenmaal weg is, komt het niet meer terug! Wat is het volgende? Gevoelige tanden en dunner glazuur, dat er geler uitziet en meer vlekken trekt. Wat nog zorgwekkender is, is dat de precieze hoeveelheid citroenzuur niet op het etiket staat vermeld, dus we weten niet hoeveel we binnenkrijgen.

De ingrediënten geven je eigenlijk geen energie

Ze mogen dan wel energiedrankjes worden genoemd, de waarheid is dat hun belangrijkste ingrediënten (taurine, L-carnitine en glucuronolacton) helemaal geen echte energieboost geven. Taurine en L-carnitine zijn aminozuren die betrokken zijn bij het energiemetabolisme en worden van nature aangetroffen in spier- en orgaanweefse. Ze worden gebruikt in energieproducten, maar doen weinig om de energie op te voeren.

Van glucuronolacton wordt vaak gezegd dat het de energie verhoogt vanwege de vermeende impact op het energiemetabolisme, maar het heeft ook geen echt effect op het energieniveau. De waargenomen energieboost komt waarschijnlijk van suiker (glucose is een belangrijke energiebron), maar het duurt niet lang voordat de crash komt. En de nadelige effecten van een hoog suikergehalte houden daar niet op.

Een energiedrank bevat doorgaans ongeveer 13 theelepels suiker per portie – meer dan het dubbele van de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen dagelijkse limiet van 6 theelepels toegevoegde suiker per dag. In de loop van de tijd draagt ​​​​deze hoeveelheid blootstelling aan eenvoudige suiker bij aan obesitas en insulineresistentie. Studies tonen ook aan dat energieproducten complicaties veroorzaken bij mensen met hartaandoeningen en hoge bloeddruk. Wat we wel en niet weten over de effecten van energieproducten is uiteindelijk genoeg om ze niet meer te drinken.

De INNERME Healthy Sports Box vormt een compleet energie pakket om gezond en krachtig te sporten. Van deze repen, sportgels en andere producten van biologische en plantaardige oorsprong kan je voor, tijdens of na een training genieten, of je gebruikt ze als snack onderweg

Wat doen energiedrankjes met je lichaam

Energiedrankjes kunnen lichamelijke klachten veroorzaken

Wat doen energiedrankjes met je lichaam als het gaat om lichamelijke ongemakken? Guarana, een ander veelgebruikt ingrediënt voor energiedranken, kan een plant zijn, maar dat betekent niet dat het goed voor je is. Het bevat veel cafeïne, zelfs meer per portie dan koffie. Guarana stimuleert het centrale zenuwstelse. Dit geeft een gevoel van energieboost en mentale helderheid, en kan de eetlust verminderen.

Het kan echter ook nadelige bijwerkingen van energiedranken veroorzaken, zoals hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit en stemmingswisselingen; het kan gevaarlijk zijn in combinatie met voorgeschreven medicatie; en het kan verschillende bijwerkingen veroorzaken, van hart- en spijsverteringsproblemen tot een verminderd beoordelingsvermogen en besluitvorming. Het echte gevaar van guarana is dat het niet als extra bron van cafeïne op ingrediëntenlijsten wordt vermeld. Sommige jonge volwassenen hebben gemeld dat ze naar de eerste hulp zijn gestuurd vanwege een overdosis cafeïne in de vorm van dranken op basis van guarana.

De FDA merkt op dat het snel consumeren van 1.200 mg cafeïne of meer epileptische aanvallen kan veroorzaken en mogelijk zelfs levensbedreigend kan zijn. Een nog groter risico dan energiedrankjes zijn voedingssupplementen met pure cafeïne die in poeder- of vloeibare vorm worden verkocht. Pure en sterk geconcentreerde cafeïneproducten vormen een aanzienlijke bedreiging voor de volksgezondheid en hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan minstens twee sterfgevallen in de Verenigde Staten.

Wat doen energiedrankjes met je lichaam? Het is een goed idee om je bewust te zijn van het risico van cafeïne in het algemeen en om te voorkomen dat je er te veel van consumeert, in welke vorm dan ook. Volgens wetenschappers van de FDA kan cafeïne voor de meeste mensen deel uitmaken van een gezond dieet, maar te veel cafeïne kan een gevaar vormen voor je gezondheid.

U leest: Wat doen energiedrankjes met je lichaam?

Ook populair: 9x gezond alternatief voor koffie (en waarom je ze moet proberen)