Wat doet retinol voor je huid? Voordelen, bijwerkingen en gebruik

wat-doet-retinol-voor-je-huid

Heb je je ooit afgevraagd wat retinol voor je huid doet? Je bent niet alleen. Retinol is een woord dat opwinding of verwarring opwekt, afhankelijk van met wie je aan het chatten bent. Soms is het beide. Maar is het de hype echt waard? Veel van de twijfels rond retinol komen voort uit het feit dat het vaak wordt gebruikt als een overkoepelende term voor de familie van ingrediënten waar het deel van uitmaakt, retinoïden genaamd.

Retinoïden zijn allemaal derivaten van vitamine A, en het verschil daartussen heeft betrekking op hun moleculaire structuur. Ze kunnen de huid allemaal op een heel andere manier stimuleren, met een verschillende werkzaamheid en zelfs verschillende bijwerkingen. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van retoïnoïden zijn een droge, schilferende huid, dus zorg ervoor dat je de beste vochtinbrengende crèmes voor de huid hebt geladen om te verzachten en te kalmeren.

Wat doet retinol voor je huid?

Retinol zal zijn plaats in uw badkamerkast meer dan verdienen met een aantal voordelen voor de huid, met name het voorkomen van rimpels(opent in een nieuw tabblad).

Wanneer retinol op de huid wordt aangebracht, wordt het omgezet in retinoïnezuur, het molecuul dat huidcellen signaleert om eiwitten zoals collageen te produceren. Deze toename van retinoïnezuur stimuleert en behoudt de collageenniveaus in de huid voor een mollige, jeugdige teint.

Dit is vooral welkom naarmate we ouder worden, aangezien het collageengehalte in onze huid begint af te nemen vanaf de leeftijd van 20-30 jaar. Zonder deze belangrijke steiger om onze huid te laten stuiteren, kan deze slap worden met fijne lijntjes en rimpels.

Vitamine A kan ook de regeneratieve cyclus van huidcellen stimuleren en de vorming van overtollig melanine tegengaan, waardoor de huid er glad en egaal uitziet. Een ongelijkmatige teint doorspekt met ouderdomsvlekken kan een van de grootste verwennerijen van je leeftijd zijn, maar door de snelheid waarmee je huid zichzelf ontdoet van oude, overbodige cellen te versnellen, kun je sporen sneller schaars maken. Dit maakt het een geweldige, ongecompliceerde behandeling als je je afvraagt hoe je levervlekken en pigmentvlekken kunt verwijderen.

De toename van de celvernieuwing heeft ook invloed op puistjes. Vlekken ontstaan wanneer oude huidcellen en olie een porie verstoppen. Dus, met deze dode huidcellen die niet langer rondhangen en langer welkom blijven, is de kans op verstopte poriën veel kleiner. Simpel gezegd, het gebruik van retinol is als het opnieuw opstarten van je teint.

Onze beste retinol-keuzes

1. Medik8 Crystal Retinal Nachtserum Gentle-Strength Vitamine A

Wat doet retinol voor je huid

Prijs: €60,50

Als u op een weloverwogen manier retinol wilt gebruiken, heeft Medik8 de perfecte oplossing. Hun Crystal Retinal is er in verschillende sterktes, beginnend bij 1 (wat het beste is voor een zeer gevoelige huid) en opbouwend tot 20 (voor zeer ervaren gebruikers). Het is een beetje verwarrend, maar de cijfers zijn indicaties van de potentie van het product en niet het percentage.

2. StriVectin Advanced Retinol Multi-Correct Oogcreme

Wat doet retinol voor je huid

Prijs: €70

Retinol wordt normaal gesproken niet aanbevolen voor de ogen, tenzij het er speciaal voor is ontwikkeld, zoals in deze crème. Het heeft bewezen resultaten op het gebied van gladheid, stevigheid en elasticiteit, wat vooral welkom is bij kraaienpootjes en slappe bovenogen.

3. Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment Vitamine A Serum

Wat doet retinol voor je huid

Prijs: €68

Paula’s Choice staat bekend om haar schoonheidsproducten met huidherstellende eigenschappen, zo ook dit serum wat geschikt is voor alle huidtypen en ook Vitamine A bevat, Deze treatment is een mix van een hoge concentratie retinol met antioxidanten, kalmerende en huidherstellende ingrediënten die echt iets doen om de celvernieuwing te stimuleren en de huid egaler te maken. 

Retinol vs Retinoid: wat is het verschil?

Denk aan retinoïden zoals appels. Appels zijn de categorie, net als retinoïden, en er zijn verschillende soorten binnen. De soorten retinoïden omvatten retinoïnezuur, retina, retinol en retinolesters, net zoals appelsoorten Granny Smith, Braeburn en Pink Lady zijn.

Retinoïnezuur is de sterkste van alle vormen van retinoïde. Het is zeer sterk en is alleen op recept verkrijgbaar. Het is pittig en kan leiden tot uitdroging en schilfering. Het werd van oudsher (en wordt nog steeds) gebruikt om acne te behandelen en acnelittekens te verwijderen(opent in een nieuw tabblad), maar experts begonnen verbeteringen in lijntjes en rimpels op te merken als een welkome bonus.

Alle andere vormen van retinoïden worden beschouwd als cosmetische ingrediënten en kunnen zonder recept worden gekocht. Het dichtst bij retinoïnezuur is retinaldehyde (ook wel retina genoemd), dat in één stap weer wordt omgezet in retinoïnezuur in de huid. Het werkt snel, mag geen irritatie veroorzaken en heeft ook antibacteriële eigenschappen. Het volgende is retinol, dat twee stappen verwijderd is van retinoïnezuur en daarom twee keer op de huid wordt omgezet voordat het daar aankomt. Het is effectief, maar het is bekend dat het irritatie veroorzaakt. Ten slotte zijn er retinylesters zoals retinylpalmitaat. Dit zijn retinoïden vermengd met een ander ingrediënt, waardoor ze zwakker worden en een goed startpunt zijn voor beginners.

Enigszins verwarrend genoeg is er ook een nieuwere vorm van retinoïde die iets buiten de hiërarchie valt die we zojuist hebben geschetst. Dit zijn retinoïnezuuresters (niet te verwarren met retinolesters) en werken anders dan de andere omdat ze rechtstreeks binden aan receptoren in de huid in plaats van zich om te zetten in retinoïnezuur.

Wat zijn de voordelen van Retinol?

  • Verzacht en verheldert de huid. Onze huid is achter de schermen altijd bezig om de oudere huidcellen aan de oppervlakte van onze teint te vervangen door de glimmende nieuwe eronder. Naarmate we ouder worden, gebeurt dit proces niet meer zo efficiënt – een beetje zoals een draaimolen die langzamer gaat. Retinol versnelt het proces weer, zodat de huid er stralender uitziet en zachter aanvoelt.
  • Verminder de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. Door de huid aan te moedigen meer collageen aan te maken, maakt retinol fijne lijntjes en rimpels voller. De huid wordt veerkrachtiger en minder slap.
  • Hyperpigmentatie vervagen. Door oude, gemarkeerde huidcellen weg te vegen, kan retinol de verschijning van donkere vlekken zoals zonnevlekken en post-inflammatoire hyperpigmentatie (vlekken achtergelaten door vlekken) verminderen.
  • Puistjes verminderen. Het verwijderen van oude huidcellen uit de vergelijking betekent dat poriën minder snel verstopt raken. Retinal heeft ook antibacteriële eigenschappen.

Wat zijn de negatieve bijwerkingen van retinol?

Er zijn drie bijwerkingen die u kunt ervaren bij het gebruik van retinol: aanvankelijke irritatie, het uitbreken van puistjes en verhoogde gevoeligheid voor zonlicht.

Heb je een gerucht gehoord dat retinol je een rode en schilferige huid kan geven? Er zit waarheid in het gemompel. Wanneer u retinoïden gaat gebruiken, is er een aanpassingsperiode van 4 weken die de huid doormaakt. Dit proces wordt retinisatie genoemd. Wat dat vertaalt, is het potentieel voor roodheid, tintelingen of jeuk op de huid, of droogheid en schilfering.

Het goede nieuws is dat ten eerste het niet te lang zou moeten duren, en ten tweede zal dit niet iedereen overkomen die retinol gebruikt. De huid van iedereen is anders en hoe deze reageert, hangt af van zaken als je huidtype en leeftijd. Evenzo, hoe zwakker het retinoïdeproduct dat u gebruikt, hoe kleiner de kans dat uw huid een sissende aanval krijgt.

De uitdrukking is problematisch, maar de term huidzuivering wordt gebruikt om gelegenheden te beschrijven waarbij je huid uitbarst als gevolg van het beginnen met het gebruik van een nieuw ingrediënt (zoals retinol). Sommige gebruikers kunnen een zuivering ervaren wanneer ze nieuwe actieve ingrediënten in hun routine introduceren. Dit komt vaak voor bij retinoïden, omdat ze de huidcelvernieuwing verhogen. Deze toename kan ervoor zorgen dat vuil dat diep in bestaande verstopte poriën vastzit snel naar de oppervlakte komt en als nieuwe plekken verschijnt.

Tot nu toe niet zo ideaal – maar wacht. Zuiveren is eigenlijk een goede zaak, omdat het laat zien dat je huidcellen sneller regenereren, eventuele verstoppingen verdrijven en uiteindelijk leiden tot een gladdere, vlekvrije teint op de lange termijn. Een zuivering is tijdelijk maar kan tot 6-8 weken duren.

Als de kans op puistjes je afschrikt van het idee van retinol, laat het dan niet gebeuren. Onthoud dat retinoïnezuur oorspronkelijk werd gebruikt bij de behandeling van acne, en retina heeft antibacteriële eigenschappen waardoor het geweldig is om puistjes te verwijderen. Door langzaam te gaan, wordt de kans op puistjes tot een minimum beperkt. Om de kans op zuivering te verkleinen, raden we aan nieuwe producten langzaam in regimes te introduceren.

Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan de zon, maakt ze extra melanine aan (het pigment dat onze huid zijn kleur geeft) als een soort natuurlijke bescherming. Het is in wezen waarom je een kleurtje krijgt. Het probleem ontstaat wanneer de huid niet goed functioneert en meer melanine aanmaakt dan nodig is, wat resulteert in donkere vlekken zoals ouderdomsvlekken. En hoe lakser u bent over bescherming tegen de zon, hoe groter de kans dat deze zich vormen.

Voeg retinol toe aan de mix en het risico stijgt nog hoger. Retinol en zijn derivaten zijn bekende fotosensibilisatoren die de gevoeligheid van de zon voor ultraviolette stralen kunnen verhogen. Na een paar weken gebruik kan de huid vatbaar worden voor hyperpigmentatie. Als je op retinol gebaseerde producten gebruikt, is het een goed idee om de bescherming tegen de zon tot het absolute maximum te verhogen en elke keer dat je naar buiten gaat 50+ zonnebrandmiddelen met UVA-bescherming te gebruiken, ongeacht hoeveel tijd je in de zon doorbrengt.

Sla een voorraad in van de beste zonnebrandcrème voor je gezicht en ga ijverig aan de slag om ‘s ochtends aan te brengen en opnieuw aan te brengen.

Hoe weet je of retinol werkt?

Geduld is echt een schone zaak als het gaat om wachten tot je retinol werkt, maar je zou binnen 3-6 maanden na gebruik positieve resultaten kunnen zien.

Elk huidverzorgingsproduct heeft tijd nodig om de effecten te zien. Met retinol in de eerste maand kunt u gevoeligheid of droogheid ervaren. Na 6 maanden zou je echter zichtbare verbeteringen in het uiterlijk van de huid moeten kunnen zien.

Dat wil niet zeggen dat je voor die tijd misschien geen resultaten ziet, maar wees niet ontmoedigd als je tegen het einde van week één geen veranderingen ziet.

Interessant is echter niet retinol te blijven gebruiken als je eenmaal resultaten ziet. Wees voorbereid op een lange behandelingskuur, maar niet te lang. Onderzoekers ontdekten dat retinol geleidelijk zuur wordt en je kunt positieve effecten zien na 18-20 weken gebruik. Maar het verbetert de resultaten niet na week 20 en 21, en zou in plaats daarvan zelfs meer bijwerkingen kunnen veroorzaken vanwege langdurig gebruik.

Zorg er wel voor dat u uw huid regelmatig controleert, en als deze er niet goed uitziet of niet goed aanvoelt, en uw huidverzorging niet meer lijkt te werken, breng dan een verandering aan.

Hoe retinol te gebruiken

1. Alleen ‘s nachts gebruiken

Retinol werkt ‘s nachts het beste om een aantal belangrijke redenen. Ten eerste is het de vampier van de huidverzorgingsbol en vindt het niet prettig om aan licht te worden blootgesteld.

De meeste retinoïden kunnen overdag niet worden gebruikt omdat ze niet fotostabiel zijn. Dit betekent dat hun effecten worden gedeactiveerd bij blootstelling aan zonlicht.

Daarom vind je het ingrediënt vaak in de beste nachtcrème(opens in new tab). De tweede reden is dat je door retinol als product voor alleen de avond te gebruiken, het de maximale kans geeft om zijn magie ononderbroken te laten werken. Het zal efficiënter kunnen werken als het niet wordt belaagd door stressfactoren overdag, zoals vervuiling.

2. Breng aan op een schone huid

Reiniging is de basis van elke goede huidverzorgingsroutine. Dus als je je gezicht niet goed wast, is alles wat je daarna aanbrengt uiteindelijk tijdverspilling.

Je retinol zal niet zo effectief in de huid kunnen doordringen als het door een spervuur van dagelijks vuil moet vechten om daar te komen. De huid moet droog zijn, ook niet vochtig.

Het is altijd beter om producten op basis van retinol op een droge huid aan te brengen en laagjes met producten op waterbasis te vermijden. Dit helpt irritatie en overgevoeligheid te minimaliseren.

3. Verwijder andere actieve ingrediënten

Misschien wilt u even afstand nemen van uw beste vitamine C-serum terwijl u retinol introduceert. Niet alle actieve ingrediënten gaan goed samen met retinol, en het mengen van de verkeerde cocktail van actieve ingrediënten kan in het beste geval alle voordelen tenietdoen en in het slechtste geval tot irritatie leiden.

Dat betekent dat exfoliërende zuren tijdelijk niet op het menu staan, tenzij je huid erg winterhard is en je een langdurige gebruiker van retinol bent. Het combineren van op retinol gebaseerde producten met producten op zuurbasis is een slecht idee. Beide ingrediënten zijn krachtig en versnellen het huidvernieuwingsproces, kunnen dus de huid irriteren en zijn schadelijk voor de huidbarrière.

Als je niet helemaal afstand kunt doen van je alfa- of bèta-hydroxyzuren, overweeg dan om ze afwisselend op je retinol te gebruiken. Op deze manier kun je van beide profiteren zonder je teint te irriteren.

4. Gebruik SPF de volgende dag

Zorg ervoor dat u altijd zonnebrandcrème gebruikt terwijl u producten op basis van retinol gebruikt, omdat retinol de gevoeligheid van de huid voor ultraviolette stralen verhoogt. Dit komt omdat retinol al die mooie nieuwe huid naar de oppervlakte heeft gebracht, die gevoeliger is voor beschadiging en hyperpigmentatie.

De SPF in je make-up zal niet genoeg zijn om je huid goed te beschermen en je zou eigenlijk een speciale zonnebrandcrème van minimaal SPF30 moeten gebruiken.

5. Introduceer langzaam

Om het meeste uit uw retinol-product te halen, moet u het rustig aan doen in plaats van erin duiken.

Babystapjes zijn een goed idee als je begint. Gebruik een keer per dag een kleine hoeveelheid en begin met de toepassing slechts drie dagen per week. Vanaf daar, als je huid tevreden is en de retinol goed verdraagt, kun je langzaam beginnen met dagelijks gebruik.

Is het goed om elke dag retinol te gebruiken?

Cosmetische ingrediënten zoals retinol zijn afhankelijk van regelmatig en consistent gebruik om resultaten te zien, maar dat betekent niet dat u ze elke dag moet gebruiken.

Dit hangt echt af van jou als individu, daarom is overleg met een arts tijdens je retinol-reis nuttig. Voor sommige mensen kan dagelijks gebruik van retinol goed werken voor hun huid, terwijl ik voor anderen regimes heb aanbevolen, waaronder om de dag tot een keer per week.

Het beste advies is om langzaam te beginnen. Bouw geleidelijk op door één keer per week te beginnen en om de paar weken in frequentie op te voeren. Als u irritatie, droogheid of schilferende plekken ervaart, verlaag dan de frequentie.

Zie het als het doen van Couch tot 5k. Als je besluit om de hele afstand op de eerste dag te lopen, zal het een veel minder comfortabele ervaring zijn dan wanneer je het programma zou opbouwen. Evenzo wil of moet niet iedereen elke dag sporten om zijn lichaam gezond te houden.

Moet je hydrateren na het gebruik van retinol?

Ja, u moet uw retinol-applicatie altijd volgen met wat vochtinbrengende crème – ongeacht uw huidtype. Dit komt omdat het helpt om de huid gehydrateerd te houden.

Vochtinbrengende crème moet in uw routine worden opgenomen wanneer u retinoïden gebruikt, vanwege de mogelijkheid dat de huid droog wordt. Mensen met een bijzonder gevoelige of droge huid kunnen zelfs hun vochtinbrengende crème vóór hun retinoïdeproduct aanbrengen. Dit zorgt voor een beetje buffer, en je zou zelfs een stap verder kunnen gaan en er ook een vochtinbrengende crème op aanbrengen, zoals een boterham met retinol.

Als je aan de andere kant van het huidspectrum zit met een vette huid of als je niet van het gevoel van te veel producten op je huid houdt, is daar ook een alternatief voor. Wacht 20 minuten na je retinolproduct en breng je nachtcrème naar keuze aan.

U leest: Wat doet retinol voor je huid? Voordelen, bijwerkingen en gebruik

Ook populair: Top 10 beste Body Shop producten en de slechtste beoordeeld