Wat doet zonnebrand met je huid?

Wat doet zonnebrand met je huid

Of je je nu zorgen maakt over zonnebrand, huidkanker of voortijdige tekenen van veroudering, elke dag zonnebrandcrème dragen is het beste wat je voor je huid kunt doen. Maar hoe beschermt het uw huid precies – en hoe kiest u de beste formule voor uw behoeften? In dit artikel beantwoorden we alle brandende vragen over SPF.

Wat is zonnebrandcrème precies?

Hoe werkt zonnebrandcrème en wat doet zonnebrand met je huid?
Zonnebrandcrème bevat filters die werken door een deel van de UV-straling van de zon te absorberen of te reflecteren. Er zijn twee soorten zonnebrandmiddelen: chemische en minerale. Chemische zonnebrandcrème werkt door UV-straling te absorberen en om te zetten in warmte om bescherming tegen de zon te bieden, terwijl minerale zonnebrandcrème UV-stralen van de huid weerkaatst. Beide typen bieden een effectieve bescherming tegen de zon. Voor mensen met een gevoelige huid raadt ze minerale zonnefilters aan omdat ze een fysiek schild vormen tussen de huid en de zonnestralen.

Wat is SPF – en hoeveel is voldoende bescherming?
Becker beschrijft SPF – wat staat voor zonbeschermingsfactor – als een veelvoud van hoe lang het duurt voordat de huid verbrandt. Het dragen van SPF 30 zou bijvoorbeeld een zonnebrand 30 keer langer voorkomen dan het normaal zou duren om te verbranden. Huid experts raden altijd minimaal SPF 30 aan. Aangezien SPF 40 en hoger slechts een lichte toename van de bescherming biedt, biedt SPF 30 op een gemiddelde dag met minimale tijd buiten voldoende bescherming tegen de zon biedt.

Wat betekent “breed spectrum”?
De zon straalt twee soorten potentieel schadelijke UV-stralen uit: UVB, die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand en huidkanker, en UVA, die zichtbare tekenen van veroudering en hyperpigmentatie veroorzaakt. Breedspectrumzonwering beschermt tegen zowel UVB- als UVA-stralen. Je wilt op zoek naar een zonnebrandcrème die beide dekt.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van zonnebrandcrème?
Het dragen van zonnebrandcrème is de beste manier om jezelf te beschermen tegen huidkanker. Een studie uitgevoerd in Australië wees uit dat er een afname van 40 procent was in de aanwezigheid van plaveiselcelcarcinoom (huidkanker) bij deelnemers die elke dag zonnebrandcrème droegen in vergelijking met degenen die dat niet deden.

Het is ook bewezen dat zonnebrandcrème zichtbare tekenen van veroudering tegengaat, zoals fijne lijntjes, donkere vlekken en verlies van stevigheid. Blootstelling aan de zon verslechtert de collageen- en elastinevezels, waardoor de huid leerachtig en dof kan lijken. Mensen die niet dagelijks zonnebrandcrème dragen, hebben de neiging om tekenen van veroudering veel eerder dan verwacht te zien, voegt Beecker eraan toe. Volgens het Institute of Quality and Efficiency in Health Care, gevestigd in Duitsland, begint UV-straling al schadelijk te worden na slechts vijf tot tien minuten in de zon.

Moet ik elke dag zonnebrandcrème dragen, zelfs als ik binnen ben?
Ja, u moet binnen en het hele jaar door zonnebrandcrème op uw gezicht en andere blootgestelde delen dragen, zelfs in de winter. We zouden SPF op dezelfde manier moeten zien als tandenpoetsen – het maakt deel uit van onze dagelijkse zelfzorgroutine en een belangrijke gewoonte voor een gezonde huid. UV-stralen kunnen schade veroorzaken, zelfs op een bewolkte dag of bij weerkaatsing van sneeuw. UVA-stralen dringen ook door glas en daarom het belangrijk SPF te gerbuiken, zelfs thuis of in de auto. Wat doet zonnebrand met je huid? Veel meer dus dan je denkt!

Hoe pas ik SPF toe in mijn routine?
Over het algemeen is het het beste om uw zonnebrandcrème aan te brengen als laatste stap van uw huidverzorgingsroutine, bovenop uw vochtinbrengende crème en vóór make-up. Zonnebrandcrème mag alleen overdag worden gedragen en ‘s avonds grondig worden verwijderd met een reinigingsmiddel. Moisturizers en foundations met SPF zijn voldoende (als belangrijkste bron van bescherming tegen de zon) als ze de aanbevolen SPF en breedspectrumbescherming hebben.

Hoe vaak moet ik zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen?
Dermatologen benadrukken dat zonnebrandcrème om de twee uur opnieuw moet worden aangebracht, of vaker als je zwaar zweet. Maar voor de meeste make-upfanaten kan dit moeilijk zijn. Voor snelle retouches raden ze aan te kiezen voor make-upproducten met SPF, zoals getinte vochtinbrengende crèmes, poeders en fixeersprays. Een hele reeks nieuwe formules in poedervorm die zonbescherming en basisperfectionerende krachten combineren, zijn onlangs op de markt gekomen en maken opnieuw aanbrengen een fluitje van een cent. Deze fixeerpoeders zijn zowel geperst als los verkrijgbaar en bevatten dezelfde UV-filters die je aantreft in minerale zonnefilters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide. (Helaas is het schaduwbereik echter nog steeds extreem beperkt.) Hoewel ze geweldig zijn voor toepassing over make-up, mogen ze niet worden gebruikt als primaire bron van bescherming tegen de zon.

Shop hieronder de favoriete zonnebrandcrèmes van dermatologen

Avène Sun Protection Mineral Cream 50+ 

Wat doet zonnebrand met je huid


Deze vloeibare zonnebrandcrème voor de allergiegevoelige huid trekt gemakkelijk in zonder een witte waas achter te laten.

Bioderma Photoderm Spray SPF 40

Wat doet zonnebrand met je huid
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Een handige sprayflacon zorgt ervoor dat deze gevoelige, huidvriendelijke formule snel en gemakkelijk over het hele lichaam kan worden aangebracht.

Shiseido Sun Protection Lotion N SPF 15 

Wat doet zonnebrand met je huid
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Deze heldere formule is perfect voor gezicht en lichaam stranddagen en wordt effectiever bij contact met zweet of water.

Coola Classic Body Organic Sunscreen Spray SPF 50

Wat doet zonnebrand met je huid
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Deze body spray bevat SPF 50 om het lichaam fris te houden en de huid te beschermen tegen UV-stralen.

Vichy Liftactiv Collagen Specialist UV SPF25 dagcrème

Wat doet zonnebrand met je huid
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Hyaluronzuur, vitamine C en biopeptiden werken samen om de huid te hydrateren en te verhelderen in deze chemische formule met SPF 25.

La Roche-Posay Anthelios Ultra Zonnebrandcrème SPF50

Wat doet zonnebrand met je huid
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Deze zonnebrand is bedoeld voor elk huidtype, maar in het bijzonder voor een zeer gevoelige huid die sneller geïrriteerd kan raken. 

Ook populair: Top 10 beste SPF dagcreme volgens dermatologen

Dit vind je misschien ook leuk: