Wat gebeurd er met je lichaam als je stopt met de pil?

Wat gebeurd er met je lichaam als je stopt met de pil

GASTARTIKEL – Wat gebeurd er met je lichaam als je stopt met de pil? Laten we beginnen bij het begin. Ik herinner me de eerste keer dat ik anticonceptie gebruikte. Het was mijn eerste jaar van de universiteit, en mijn hormonale acne was regeerde bovenaan de hitlijsten. Ik wilde mijn nieuwe omgeving en dieet van Mac en bier (ik bedoel appelsap) de schuld geven, maar mijn dermatoloog ontdekte mijn uit de hand gelopen hormonen en schreef de pil voor om met mijn situatie om te gaan. Ik was bang om elke dag een pil te nemen voor de volgende…het was echter lang nodig, maar in wezen besloot ik om de maandelijkse reis van het pillenpakket af te leggen omwille van een gladde teint.

Naast het drastisch opruimen van mijn huid, hielp het me ook om mijn eens slopende menstruatiekrampen te verlichten (en natuurlijk hielp het om zwangerschap te voorkomen). Maar onlangs bevond ik me midden in een constant, pijnlijk opgeblazen gevoel en besloot ik zelf anticonceptie als de boosdoener te diagnosticeren. Zonder een arts te raadplegen, ging ik ervandoor om te testen of ik eindelijk het watergewicht kon kwijtraken, maar de resultaten waren teleurstellend – zelfs stagnerend. Ik merkte ook een hele reeks andere veranderingen op, zoals intense krampen en onregelmatige menstruatie.

Ik besloot mijn twee gynaecologen te raadplegen die licht werpen op de veel voorkomende lichamelijke veranderingen die je kunt tegenkomen na de pil, die van vrouw tot vrouw verschillen. Om te beginnen is er, afgezien van zwangerschap, geen onmiddellijk risico om onmiddellijk te stoppen met hormonale anticonceptie (pfff). Volgens Jessica A. Shepherd, medisch dermatoloog: “Hoewel er veranderingen kunnen worden waargenomen na het stoppen met de pil, is er geen gevaar door onmiddellijk te stoppen met een anticonceptieregime en het niet nodig is om de doses af te bouwen.”

Vandaag concentreren we ons alleen op de pil, omdat de symptomen tijdens en na het koperspiraaltje, hormoonimplantaten of andere vormen van anticonceptie zullen verschillen. Blijf scrollen voor meer informatie over deze veranderingen.

ONTMOET DE EXPERTS

Jessica A. Shepherd, MD, is een SweetSpot Labs-expert en directeur van minimaal invasieve gynaecologie aan de Universiteit van Illinois.

Sara Twogood, M.D., is een door het bestuur gecertificeerde obgyn bij Cedars Sinai Medical Group in Los Angeles. Ze is mede-oprichter van FemED, een hulpbron voor gezondheidseducatie, die ernaar streeft jonge vrouwen mondiger te maken door middel van particuliere gezondheidseducatie.

Wat gebeurd er met je lichaam als je stopt met de pil?

Deze 7 lichamelijke veranderingen kunnen plaatsvinden wanneer je stopt met de pil.

1. Hormonen reguleren

Volgens Shepherd keren je lichaam en geest terug naar hun natuurlijke staat als je stopt met de pil. Sara Twogood, M.D. voegt toe: “In wezen beginnen de hormonen die je menstruatiecyclus regelen weer met hun normale fluctuaties en cycli.” Met andere woorden, wanneer u anticonceptie gebruikt, worden uw natuurlijke hormonen onderdrukt door de hormonen in de pil, dus zodra u stopt, komt uw hormooncyclus weer op gang, meestal binnen een paar weken.

2. Menstruatie kan zwaarder en pijnlijker worden

Na ongeveer 30 dagen begint je menstruatie weer. Het soort stroom dat je zult ervaren, is misschien niet prettig. “Antipillingspillen maken je menstruatie meestal lichter, minder pijnlijk en voorspelbaarder, dus een vrouw kan zwaardere of pijnlijkere menstruaties of licht onregelmatige cycli ervaren”, zegt Twogood.

3. De huid kan uitbreken

Omdat hormonen echter worden gestabiliseerd terwijl u aan de pil bent, kan hormonale acne, zodra ze terugkeren naar hun normale toestand – wat een onregelmatige achtbaan kan zijn – uw realiteit zijn. Tijdens de eisprong zijn uw oestrogeen- en testosteronniveaus op hun hoogtepunt. hoogste, en een veel voorkomende reactie kan puistjes zijn. Een selectief dieet kan helpen bij het reguleren van hormonen en je huid als je eenmaal van de pil af bent

4. Zwangerschap is onmiddellijk mogelijk

Als je stopt met de pil omdat je zwanger wilt worden, is de gemiddelde tijd tot de conceptie ongeveer vijf maanden (vergeleken met een gemiddelde van drie maanden bij het stoppen van een vorm van niet-hormonale anticonceptie, zoals condooms), zegt Twogood. Conceptie is echter mogelijk onmiddellijk na het stoppen van anticonceptie.

De Durex Orgasm’Intense – Condooms zijn de best beoordeelde condooms op bol.com

Wat gebeurd er met je lichaam als je stopt met de pil

5. Libido neemt toe

Op dezelfde manier neemt de geslachtsdrift van vrouwen vaak toe zodra ze met de pil stoppen. Twogood legt uit dat anticonceptiepillen je libido onderdrukken, dus als je van de pil afstapt, zullen je testosteronniveaus weer stijgen en waarschijnlijk het vuur weer aansteken.

6. PMS-symptomen nemen toe

Misschien ging u anticonceptie gebruiken om uw PMS-symptomen te verminderen (prikkelbaarheid, vermoeidheid, gevoelige borsten en hoofdpijn, om er maar een paar te noemen), maar u zult merken dat ze na de pil weer oppikken. Nogmaals, dit komt door je fluctuerende hormonen

7. Gewicht kan toenemen

Shepherd merkt op dat uw gewicht kan toenemen nadat u van de pil bent afgestapt. Dit kan te maken hebben met het vasthouden van water (verhoogd opgeblazen gevoel – een PMS-symptoom) of hormoononregelmatigheid, maar het is niet de norm voor alle vrouwen. Sommige vrouwen kunnen zelfs afvallen – het hangt echt af van je lichaam en moet van geval tot geval worden bekeken.

U leest: Wat gebeurd er met je lichaam als je stopt met de pil?

Ook populair: 14x de beste Yankee Candle geuren voor elke gelegenheid