Wat gebeurt er als je stopt met roken de eerste 20 jaar?

Wat gebeurt er als je stopt met roken

Het roken van sigaretten is een van de belangrijkste oorzaken van vermijdbare dood, maar stoppen kan ontmoedigend zijn. Wat Wat gebeurt er als je stopt met roken? Velen vrezen dat het lang zal duren om verbeteringen in gezondheid en welzijn te zien, maar de tijdlijn voor het zien van echte voordelen is sneller dan de meeste mensen zich realiseren. Gezondheidsvoordelen beginnen in slechts een uur na de laatste sigaret en blijven verbeteren.

Feiten over wat er gebeurt als je stopt met roken

Hier zijn enkele belangrijke punten over stoppen met roken. Meer details en ondersteunende informatie staat in het hoofdartikel.

  • Stoppen met roken betekent het doorbreken van de cyclus van verslaving en in wezen het opnieuw bedwisen van de hersenen om te stoppen met hunkeren naar nicotine.
  • Om succesvol te zijn, moeten rokers die willen stoppen een plan hebben om hunkering en triggers te verslaan.
  • De voordelen van stoppen met roken beginnen al binnen 1 uur na de laatste sigaret.
  • Hoe eerder een roker stopt, hoe sneller hij zijn risico op kanker, hart- en longaandoeningen en andere aandoeningen in verband met roken vermindert.

Met meer dan 350 lovende klantenreviews op bol.com is het boek Stoppen met roken van Allan Carr de bestverkochte. Snel, gemakkelijk en doeltreffend wanneer je wilt stoppen met roken

Wat gebeurt er als je stopt met roken

Timeline

Wat gebeurt er als je stopt met roken met je lichaam? De voordelen zijn bijna onmiddellijk. Zodra een persoon stopt met roken, begint zijn lichaam op de volgende manieren te herstellen:

Na 1 uur

In slechts 20 minuten nadat de laatste sigaret is gerookt, daalt de hartslag en keert deze terug naar normaal. Bloeddruk begint te dalen, en de bloedsomloop kan beginnen te verbeteren.

Na 12 uur

Sigaretten bevatten veel bekende gifstoffen, waaronder koolmonoxide, een gas dat aanwezig is in sigarettenrook. Dit gas kan in hoge doses schadelijk of fataal zijn en voorkomt dat zuurstof in de longen en het bloed komt. Bij inademing in grote doses in korte tijd kan verstikking optreden door zuurstofgebrek. Na slechts 12 uur zonder sigaret reinigt het lichaam zichzelf van de overtollige koolmonoxide van de sigaretten. Het koolmonoxidegehalte keert terug naar normaal, waardoor het zuurstofgehalte van het lichaam toeneemt.

Na 1 dag

Slechts 1 dag na het stoppen met roken begint het risico op een hartaanval af te nemen. Roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten door het verlagen van een goed cholesterolgehalte, waardoor hartgezonde lichaamsbeweging moeilijker te doen is. Roken verhoogt ook de bloeddruk en verhoogt de bloedstolsels, waardoor het risico op een beroerte toeneemt.

In slechts 1 dag na het stoppen met roken begint de bloeddruk van een persoon te dalen, waardoor het risico op hartaandoeningen door roken-geïnduceerde hoge bloeddruk afneemt. In deze korte tijd zal het zuurstofgehalte van een persoon zijn gestegen, waardoor lichaamsbeweging en lichaamsbeweging gemakkelijker te doen zijn, waardoor hartgezonde gewoonten worden bevorderd.

Na 2 dagen

Roken beschadigt de zenuwuiteinden die verantwoordelijk zijn voor de zintuigen van geur en smaak. In slechts 2 dagen na het stoppen, kan een persoon een verhoogd reukvermogen en levendigere smaken opmerken terwijl deze zenuwen genezen.

Na 3 dagen

3 dagen na het stoppen met roken zijn de nicotineniveaus in het lichaam van een persoon uitgeput. Hoewel het gezonder is om geen nicotine in het lichaam te hebben, kan deze eerste uitputting nicotineontwenning veroorzaken. Ongeveer 3 dagen na het stoppen, zullen de meeste mensen humeurigheid en prikkelbaarheid, ernstige hoofdpijne n hunkering ervaren terwijl het lichaam zich aan het aanpassen is.

Na 1 maand

In slechts 1 maand begint de longfunctie van een persoon te verbeteren. Naarmate de longen genezen en de longcapaciteit verbetert, kunnen voormalige rokers minder hoesten en kortademigheid opmerken. Atletisch uithoudingsvermogen neemt toe en voormalige rokers kunnen een vernieuwd vermogen opmerken voor cardiovasculaire activiteiten, zoals hardlopen en springen.

Na 1-3 maanden

De komende maanden na het stoppen blijft de bloedsomloop verbeteren.

Na 9 maanden

Negen maanden na het stoppen zijn de longen aanzienlijk genezen. De delicate, haarachtige structuren in de longen bekend als cilia zijn hersteld van de tol sigarettenrook nam op hen. Deze structuren helpen slijm uit de longen te duwen en helpen infecties te bestrijden. Rond deze tijd merken veel voormalige rokers een afname van de frequentie van longinfecties omdat de genezen trilharen hun werk gemakkelijker kunnen doen.

Na 1 jaar

Een jaar na het stoppen met roken neemt het risico op coronaire hartziekten met de helft af. Dit risico zal verder dalen dan de grens van 1 jaar.

Na 5 jaar

Sigaretten bevatten veel bekende toxines die ervoor zorgen dat de slagaders en bloedvaten vernauwen. Dezelfde toxines verhogen ook de kans op het ontwikkelen van bloedstolsels. Na 5 jaar zonder te roken, heeft het lichaam zichzelf voldoende genezen om de slagaders en bloedvaten weer te verwijden. Deze verwijding betekent dat het bloed minder kans heeft om te stollen, waardoor het risico op een beroerte wordt verlaagd. Het risico op een beroerte zal de komende 10 jaar blijven afnemen naarmate het lichaam meer en meer geneest.

Na 10 jaar

Na 10 jaar worden de kansen van een persoon om longkanker te ontwikkelen en eraan te sterven ruwweg gehalveerd in vergelijking met iemand die blijft roken. De kans op het ontwikkelen van mond-, keel- of alvleesklierkanker is aanzienlijk verminderd.

Na 15 jaar

Na 15 jaar te zijn gestopt met roken, is de kans op het ontwikkelen van coronaire hartziekten het equivalent van een niet-roker. Evenzo is het risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker gedaald tot hetzelfde niveau als een niet-roker.

Na 20 jaar

Na 20 jaar daalt het risico op overlijden door roken-gerelateerde oorzaken, waaronder zowel longziekte als kanker, tot het niveau van een persoon die nog nooit in zijn leven heeft gerookt. Ook is het risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker verminderd tot dat van iemand die nog nooit heeft gerookt.

De 100% natuurlijke nicotinepleisters helpen je trek in een sigaret sterk verminderen

Wat gebeurt er als je stopt met roken

De voordelen van stoppen met roken

Roken is een schadelijke gewoonte die kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en de dood. Wanneer een persoon stopt met roken, zal het lichaam op natuurlijke wijze genezen en na verloop van tijd de vitaliteit van een niet-roker herwinnen. Sommige effecten, zoals een verlaagde bloeddruk, worden vrijwel onmiddellijk waargenomen.

Andere effecten, zoals risico’s op het ontwikkelen van longkanker, hart- en vaatziekten, en longziekte, duren jaren om te dalen tot de niveaus van een niet-roker. Elk jaar niet roken vermindert echter de risico’s en verbetert de algehele gezondheid, waardoor stoppen met roken een uitstekende keuze is voor iedereen die met de gewoonte is begonnen.

U leest: Wat gebeurt er als je stopt met roken? Bekijk de tijdlijn van 20 jaar!

Ook populair: Wat doet een jade roller en welke kan je het beste kopen?