Wat is dragerolie? De 11 beste drageroliën en hoe te gebruiken

wat is dragerolie

Wat is dragerolie? Drageroliën en essentiële oliën worden gemaakt van planten. Drageroliën worden gebruikt om essentiële oliën te verdunnen en naar uw huid te “dragen”. Dat komt omdat essentiële oliën krachtig zijn en irritatie kunnen veroorzaken wanneer ze rechtstreeks op je huid worden aangebracht. De meeste drageroliën zijn ongeparfumeerd of licht geparfumeerd en interfereren niet met de therapeutische eigenschappen van een essentiële olie. Ze kunnen alleen of met andere oliën worden gebruikt om uw huid te voeden. Blijf lezen om meer te weten te komen over het kiezen van de juiste draagolie, enkele van de verschillende beschikbare draagoliën en meer.

Hoe u de dragerolie selecteert die u nodig hebt

Er zijn veel drageroliën beschikbaar. De meeste zijn geschikt om te gebruiken met elke essentiële olie, maar u moet een paar dingen overwegen voordat u er een kiest.

Denk aan:

  • Geur: Enkele drageroliën hebben een duidelijke geur. Wanneer het wordt toegevoegd aan een essentiële olie, kan het het aroma veranderen.
  • Absorptie: Uw huid kan sommige drageroliën beter opnemen dan andere.
  • Huidtype: Afhankelijk van uw huidtype kunnen sommige oliën de huid irriteren of een huidaandoening zoals acne verergeren.
  • Houdbaarheid: Sommige drageroliën kunnen langer worden bewaard dan andere zonder dat ze bederven.

De Amerikaanse Food and Drug Administration reguleert geen drageroliën die zijn geëtiketteerd voor gebruik als cosmetica. Ze reguleren echter wel eetbare bakoliën die dubbel kunnen dienen als drageroliën.

Koop alleen drageroliën van therapeutische kwaliteit van een fabrikant die u vertrouwt. Zoek naar oliën die koudgeperst zijn, 100 procent puur en vrij van additieven of conserveermiddelen. Als je frituurolie als dragerolie wilt gebruiken, kies dan voor koudgeperste, biologische varianten.

De volgende lijst bevat populaire drageroliën die worden gebruikt om essentiële oliën te verdunnen voor aromatherapie, massage en huidverzorging. De lijst is niet uitputtend, maar het is een goed begin.

1. Kokosolie

Kokosolie is een eetbare olie gemaakt van het vlees van volwassen kokosnoten. Het is verkrijgbaar in geraffineerde of ongeraffineerde varianten. Ongeraffineerde kokosolie is afkomstig van vers kokosvlees. Het is niet met chemicaliën verwerkt en behoudt zijn kokosgeur en -smaak.

Geraffineerde kokosolie is afkomstig van gedroogd kokosvlees, ook wel kopra genoemd. Het is gebleekt en ontgeurd om verontreinigingen te verwijderen, evenals het uitgesproken aroma en de smaak van kokosnoot. Geraffineerde kokosnoot is niet volledig natuurlijk en wordt niet aanbevolen voor gebruik als dragerolie.

Gebruik: Kokosolie bevat huidverzorgende vetzuren en polyfenolen, waardoor het een uitstekende dragerolie is voor massageoliën en huidverzorgingsproducten.

Qure Natural Oil – Kokosolie is koudgeperst en gefractioneerd. Hierdoor is de olie vloeibaar en zonder geur. Het koud persen zorgt ervoor dat essentiële stoffen intact blijven.

Wat is dragerolie

2. Jojoba-olie

Jojoba-olie wordt gewonnen uit de zaden van de jojobaplant. Het heeft een delicaat, nootachtig aroma. Technisch gezien is jojoba geen olie, maar een was met krachtige hydraterende eigenschappen. Er wordt gedacht dat het talg, de natuurlijke olie van de huid, nauw nabootst. Het gebruik van jojoba-olie kan de olieproductie van de huid bij mensen die vatbaar zijn voor acne helpen verminderen door de huid te laten denken dat er voldoende olie wordt aangemaakt.

Gebruik: Jojoba-olie trekt gemakkelijk in de huid en verstopt de poriën niet. Dit maakt het een goede optie voor dragerolie voor massageoliën, gezichtsbevochtigers en badoliën.

3. Abrikozenpitolie

Abrikozenpitolie wordt gemaakt van abrikozenzaden, ook wel pitten genoemd. Het is een verzachtende olie met een hoog gehalte aan vetzuren en vitamine E. Het trekt gemakkelijk in de huid en heeft een licht zoete, nootachtige geur. U kunt eetbare abrikozenpitolie of abrikozenpitolie alleen voor cosmetisch gebruik kopen.

Gebruik: Van abrikozenpitolie wordt gedacht dat het de geïrriteerde, jeukende huid helpt verzachten en kalmeren. Gebruik het als dragerolie om massageoliën, badolie en haarverzorgingsproducten te maken.

De Natural Heroes Abrikozenpitolie wordt koudgeperst van de pitten van biologische abrikozen (Prunus Armeniaca), wat ervoor zorgt dat de nutriënten in de olie behouden blijven en je hier zoveel mogelijk van profiteert bij het gebruik van de olie.

Wat is dragerolie

4. Zoete amandelolie

Zoete amandelolie heeft een sterk, nootachtig aroma. Het is een eetbare olie gemaakt van de pitten van zoete amandelen. De olie is lichtgewicht en absorbeert gemakkelijk, en is een geweldige vochtinbrengende crème voor de droge huid. Het wordt ook gebruikt in algemene aromatherapie, maar de sterke geur kan het aroma van een essentiële olie maskeren.

Gebruik: Zoete amandelolie is een van de meest populaire drageroliën voor huidverzorging. Het is geweldig in massageoliën, badoliën en zeep.

5. Olijfolie

Olijfolie is afkomstig van geperste olijven. Het is vooral bekend als een gezonde, eetbare olie met een fruitig aroma, maar wordt ook gebruikt in de aromatherapie als dragerolie. Extra vierge olijfolie is de favoriete variëteit voor aromatherapie en huidverzorgingspreparaten. De geur van olijfolie kan de geur van sommige essentiële oliën verstoren.

Gebruik: Het zit boordevol vetzuren en plantensterolen, waardoor het geweldig is voor het reinigen en hydrateren van de droge huid. Gebruik olijfolie als dragerolie voor massages, gezichtsreinigers, haarverzorging en zelfgemaakte zeep.

6. Arganolie

Arganolie wordt gemaakt van pitten die worden gevonden in de vrucht van arganbomen, die inheems zijn in Marokko. De olie is eetbaar en wordt traditioneel gebruikt om het lichaam van binnen en van buiten te voeden. Het heeft een nootachtig aroma en is rijk aan vitamine A en E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Gebruik: Arganolie kan helpen bij de behandeling van droge huid en haar, rimpels en huidontstekingen. Dit maakt het een geweldige dragerolie voor algemene huidverzorging en massageoliën.

Deze Møre hand geperste, koudgeperste arganolie uit Marokko is ongeraffineerd en biologisch. Arganolie is van nature rijk aan vetzuren, antioxidanten en vitamine E. De pure arganolie trekt snel in de huid, voelt niet vettig aan en is zuinig in gebruik. 

Wat is dragerolie

7. Rozenbottelolie

Rozebottels zijn de zaden van de Rosa rubiginosa-struik of de Rosa moschata-struik. De bloemen van beide struiken zien er anders uit dan traditionele rozen. Wanneer deze bloemen afsterven en hun bloembladen laten vallen, blijft de rozenbottel achter. Rozenbottelolie wordt geperst uit rozenbottels. Rozenbottelolie ruikt echter niet naar een roos. Het heeft een nootachtige, aardse geur.

Gebruik: Rozenbottelolie bevat veel vitamine A en C. Vitamine A is een natuurlijke retinoïde die veroudering helpt tegen te gaan, en beide vitamines kunnen de effecten van de zon op uw huid helpen omkeren. Gebruik het als een dragerolie voor remedies voor droge huid, massageoliën en vochtinbrengende crèmes.

8. Zwartzaadolie

Zwartzaadolie wordt gemaakt van de Nigella sativa-plant. Hoewel het minder bekend is dan andere drageroliën, is het rijk aan onverzadigde en verzadigde vetzuren. Er wordt ook gedacht dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Gebruik: Zwartzaadolie wordt vaak gebruikt als een volksremedie om huidaandoeningen, waaronder eczeem, acne en psoriasis, te kalmeren. Met dit in gedachten is het een uitstekende keuze voor gezichtsverzorging, massageoliën en algemene huidverzorging.

9. Druivenpitolie

Druivenpitolie is afkomstig van druivenpitten. Het is een bijproduct van het wijnbereidingsproces. Het is rijk aan vitamine E, een voedingsstof waarvan wordt gedacht dat het de huid geneest en rimpels vermindert, hoewel wetenschappelijk onderzoek inconsistent is.

Gebruik: Druivenpitolie is lichtgewicht, wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en heeft een neutrale geur. Het is een goede dragerolie om te gebruiken met essentiële oliën om lichaamsoliën en massageoliën te maken.

10. Avocado olie

Avocado-olie is een zware, dikke, eetbare olie gemaakt van avocadofruit. Het heeft een nootachtig aroma. Avocado-olie bevat veel oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur waarvan wordt aangenomen dat het de droge, beschadigde huid helpt.

Gebruik: Dit kan een goede dragerolie zijn voor droge huidremedies en lichaamscrèmes, tenzij je last hebt van acne. Avocado-olie kan de talgproductie verhogen, dus als uw huid vatbaar is voor acne, raadpleeg dan uw dermatoloog voor gebruik.

De avocado olie van Pure Naturals is koudgeperst en biologisch. Dierproefvrij, gerafinneerd (dus geen overheersende geur) en is geheel zonder toevoegingen.

Wat is dragerolie

11. Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een eetbare olie gewonnen uit zonnebloempitten. Het heeft een neutrale geur. Er wordt gezegd dat de olie werkt als een huidbarrière tegen gifstoffen en ziektekiemen die infecties veroorzaken, waardoor het een uitstekende keuze is voor een geïrriteerde huid.

Gebruik: Men denkt dat het helpt de huid te verzachten, de huid te hydrateren en irritatie te verzachten, dus voeg deze dragerolie toe aan je massageoliën of gebruik het voor algemene huidverzorging.

Hoe draagolie te mengen met essentiële oliën?

Koop waar mogelijk biologische, koudgeperste drageroliën van een fabrikant die u vertrouwt. Hoewel de meeste drageroliën geen allergische reactie veroorzaken, moet u vóór gebruik altijd een pleistertest doen.

Om een ​​patchtest uit te voeren:

  • Voeg een kleine hoeveelheid draagolie toe aan de binnenkant van je pols of net onder je oor.
  • Bedek de olie met een verband.
  • Kom na 24 uur terug naar het gebied.
  • Als irritatie optreedt, spoel dan grondig en vermijd toekomstig gebruik.

Als u allergisch bent voor noten, mag u geen oliën gebruiken die zijn afgeleid van noten. Dit omvat zoete amandelolie, arganolie en abrikozenpitolie.

Bij het verdunnen van essentiële oliën met een dragerolie is het belangrijk om deze verdunningsrichtlijnen te volgen.

Voor volwassenen:

  • 2,5 procent verdunning: 15 druppels etherische olie per 6 theelepels dragerolie
  • 3 procent verdunning: 20 druppels etherische olie per 6 theelepels dragerolie
  • 5 procent verdunning: 30 druppels etherische olie per 6 theelepels dragerolie
  • 10 procent verdunning: 60 druppels etherische olie per 6 theelepels dragerolie

Voor kinderen:

  • 0,5 tot 1 procent verdunning: 3 tot 6 druppels etherische olie per 6 theelepels dragerolie

Bewaar drageroliën altijd op een koele, donkere plaats, bij voorkeur in de koelkast. Je moet ze ook in een donkere glazen fles bewaren.

Waar het op neer komt:

Wat is dragerolie? Drageroliën maken het mogelijk om essentiële oliën veilig te gebruiken. Ze helpen ook om je huid te voeden en te hydrateren. Niet alle oliën zijn echter goede drageroliën. Vermijd het gebruik van zaken als boter, vaseline en minerale olie. Welke olie je ook kiest, gebruik het niet op je lippen, ogen of andere gevoelige gebieden nadat het is gemengd met een essentiële olie. U kunt echter veilig alleen dragerolie op deze gebieden aanbrengen.

U leest: Wat is dragerolie? De 11 beste drageroliën en hoe te gebruiken

Ook populair: Haarolie zonder vet haar te krijgen: pure jojoba olie!

Aanbevolen artikelen