Wat is een Instant Pot precies? Dit is wat u moet weten!

wat is een instant pot

Je hoort iedereen de hele tijd enthousiast over hen, maar wat is precies een Instant Pot? Welnu, een Instant Pot of wel multicooker is geweldig om twee solide redenen: tijd en ruimte besparen in de keuken. Ze nemen de plaats in van meerdere andere keukenapparatuur (je hebt dus geen aparte eierkokers of rijstkokers nodig), en sommige kunnen zelfs werken als yoghurtmaker of het steriliseren van babyflessen (ja, echt waar!).

Nadat ik de magie van Instant Pots heb ontdekt, kan ik eerlijk zeggen dat het mijn zondagochtendmaaltijd duizend keer gemakkelijker heeft gemaakt. Met een Instant Pot kan ik een week aan lunches (en soms diners!) in ongeveer een uur koken, terwijl ik een gootsteen vol vuile potten en pannen vermijd.

Wat is een instantpot?

Een Instant Pot is een multicooker met tal van functies, waaronder snelkoken, langzaam koken, rijst koken, stomen, opwarmen en sauteren – alles in één apparaat dat het kookproces helpt versnellen. De allereerste Instant Pot werd in 2010 geïntroduceerd. Snel vooruit naar 2022, en Instant Pots zijn er in veel verschillende modellen met maten. Ze zijn allemaal geweldig om iets verschillende redenen, maar onze experts zeggen dat de Instant Pot Duo het beste is voor de meeste mensen, vooral omdat hij lage en hoge druk heeft.

De bestverkochte Instant Pot op bol.com: De Instant Pot® Duo Crisp ™ + Air Fryer is het beste van alle mogelijke werelden. Met 11-in-1 functionaliteit doet het alles wat een gewone Instant Pot doet, maar verwissel het deksel van de snelkookpan voor het innovatieve deksel van de airfryer, en je hebt een geheel nieuwe set kooktechnieken beschikbaar – allemaal snel, gemakkelijk en met één druk op de knop.

Wat is een Instant Pot

Wat is het verschil tussen een Instant Pot, een snelkookpan en een slowcooker?

Hoewel een Instant Pot kan functioneren als een snelkookpan, zijn ze anders. Om de verwarring weg te nemen, hebben onze experts de verschillen tussen deze termen op een rijtje gezet:

  • Snelkookpannen bieden een gemakkelijke manier om snel eten op tafel te krijgen. Of het nu gaat om een ​​elektrische snelkookpan of een snelkookpan, een snelkookpan verkort de kooktijd drastisch door het kookpunt van water te verhogen en de stoom vast te houden. Zodra uw eten klaar is met koken, kunt u de druk handmatig met de knop laten ontsnappen of wachten tot de stoom vanzelf vrijkomt.
  • Slowcookers zijn geweldig voor mensen die thuis willen komen van hun werk en een warm diner op hen wachten. Ze worden niet voor niets “set it and forget it” -apparaten genoemd: gooi ‘s ochtends gewoon ingrediënten in de slowcooker en het kookt de hele dag op laag vuur. Je kunt ze vaak instellen om een ​​bepaald aantal uren te koken en daarna over te schakelen naar een warmhoudstand.
  • Crock-Pot is een populair slowcooker-merk. Mensen gebruiken de naam vaak door elkaar met “slow-cooker”, maar het merk maakt ook multi-cookers.
  • Instant Pot is het meest populaire merk voor meerdere kooktoestellen, en eigenlijk al het bovenstaande!

Zijn Instant Pots gevaarlijk?

Hoewel snelkookpannen uit het verleden misschien onvoorspelbaar waren op het gebied van veiligheid, bestaat een Instant Pot uit een buitenpan (of basis), een roestvrijstalen binnenpot en een deksel, die allemaal over tal van ingebouwde veiligheidsmechanismen beschikken, zodat dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat ze gevaarlijk zijn. Ze hebben een siliconen pakking die voorkomt dat stoom ontsnapt, wat helpt bij het reguleren van de druk. Dat gezegd hebbende: Als uw pakking beschadigd of geruïneerd is, moet u deze zeker vervangen.

Als extra veiligheidsfunctie heeft de Instant Pot ook een zwevend ventiel, een indicator die opduikt wanneer het onveilig is om het deksel te openen tijdens het koken van voedsel. Wanneer de vlotterklep omhoog staat, wordt het deksel automatisch vergrendeld wanneer het op een drukniveau staat dat gevaarlijk kan zijn.

Om de druk na het koken te verminderen, kunt u ofwel de snelontgrendelingsfunctie gebruiken, die stoom snel uit de pan blaast (meestal meer dan 1-2 minuten), of een natuurlijke vrijgave, die na verloop van tijd stoom afgeeft. Uw recept geeft vaak aan of u snelle of natuurlijke afgifte moet gebruiken, maar als vuistregel zegt Papantoniou dat natuurlijke afgifte het beste is voor stoofschotels en ander voedsel dat niet te gaar wordt, terwijl snelle afgifte wordt aanbevolen voor gerechten zoals pasta die op risico op overkoken. Als u de snelspanner gebruikt, moet u een tang gebruiken (in plaats van uw blote handen) om het mondstuk te bewegen en stoom af te geven.

Als het gaat om voedselveiligheid, kan de automatische warmhoudinstelling van de Instant Pot ook helpen om uw voedsel uit de “gevarenzone” te houden (het temperatuurbereik waarin bacteriën zich snel vermenigvuldigen in voedsel, dat tussen 40 ° F en 140 ° F ligt volgens aan de Amerikaanse Food and Drug Administration).

De slimme programma’s van de Instant Pot® Duo Crisp ™ + Air Fryer maken het voor iedereen – van beginner tot chef – leuk en gemakkelijk om snel geweldige, gezonde maaltijden te bereiden. En de heldere displays, gebruiksvriendelijke bedieningselementen en gemakkelijk te lezen pictogrammen die de kookstatus aangeven, maken het selecteren van programma’s en het maken van aanpassingen eenvoudig – zelfs tijdens het koken. 

Wat is een Instant Pot

Wat zijn de beste dingen om te koken in een Instant Pot?

De opties zijn eindeloos! Je kunt een Instant Pot gebruiken om rijst te maken, hardgekookte eieren te koken en meer. Bovendien zijn ze geweldig voor grote gezinnen of iedereen die maaltijden bereidt. Ik ben niet eens een goede kok, maar ik vind het heerlijk om er een grote hoeveelheid rijst in te maken, en dan dezelfde pan te gebruiken om groenten te sauteren en te laten sudderen met mijn favoriete tikka masala-saus. Wanneer ik die maaltijd maak, zeggen mijn collega’s vaak dat mijn lunch heerlijk ruikt – en ik vertel ze altijd hoe gemakkelijk het was om te maken in mijn Instant Pot!

Pro-tip: uw Instant Pot heeft tijd nodig om eerst op druk te komen voordat het eigenlijke kookproces begint. Verwacht dat maaltijden met minder vloeistof onder druk komen en veel sneller beginnen te koken dan recepten die meestal vloeibaar zijn (zoals een grote soep), wat even kan duren voordat ze op druk komen.

Je dacht misschien dat het maken van pasta al gemakkelijk was, maar wacht tot je je realiseert hoe eenvoudig het is om het in een Instant Pot te maken. U hoeft niet te wachten tot het water kookt, en u hoeft het na het koken niet eens af te tappen – het kleine beetje zetmeelrijke water dat overblijft helpt de saus aan de pasta te kleven. (Ik voeg saus, spinazie en andere groenten toe nadat het koken onder druk is gedaan, zodat ze niet papperig worden.)

Onze keukenapparatuurexperts zijn dol op het koken van soep, bouillon en chili in hun Instant Pots. Als je een fan bent van in staal gesneden haver, dan weet je hoe lang het duurt om ze op het fornuis te maken – maar in een Instant Pot duurt het maar acht minuten! Als je vlees kookt, zorg er dan voor dat je grote stukken in kleinere stukken snijdt, zodat het sneller gaar is.

U leest: Wat is een Instant Pot precies? Dit is wat u moet weten

Ook populair: 9x het beste Nespresso apparaat van 2021 voor elke koffiesoort