Wat is het Paleo dieet en wat mag je wel of niet eten?

wat is het paleo dieet 1

Ontworpen om te lijken op de eetgewoonten van onze voorouders van jager-verzamelaars, is het Paleo-dieet een eiwitrijk, vezelrijk eetplan dat moderne bewerkte voedingsmiddelen – inclusief granen, koffie en zuivelproducten – schuwt ten gunste van het ‘hele voedsel’ paleolithicum -tijdperk mensen worden verondersteld te hebben gejaagd en verzameld.

Voorstanders van het Paleo-dieet beweren dat de moderne mens genetisch onveranderd blijft ten opzichte van onze voorouders die meer dan 10.000 jaar geleden leefden, en daarom is het overnemen van de voedingsgewoonten van prehistorische mensen optimaal voor een goede gezondheid. Maar onderzoek wijst uit dat ons lichaam en de dieren en planten die we eten in de loop van de tijd kunnen zijn geëvolueerd. Dus is het Paleo-dieet het geheim van perfecte voeding of gevaarlijk achterhaald?

Wat is het Paleo-dieet?

Het Paleo-dieet is een eetplan dat bestaat uit voedingsmiddelen die voorafgaan aan de opkomst van de industriële landbouw. Het wordt soms het holbewoner- of steentijddieet genoemd. Het Paleo-dieet is ontworpen om na te bootsen wat mensen dachten te eten rond het paleolithische tijdperk, dat dateert van ongeveer 2,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden.

In zijn meest strikte vorm bestaat het Paleo-dieet uitsluitend uit voedsel dat kan worden gejaagd of verzameld, zoals vlees, eieren, fruit, groenten, wortels en noten. Het sluit alle bewerkte voedingsmiddelen uit, samen met granen, peulvruchten, bewerkte oliën, zout, alcohol, koffie, suiker, zoetstoffen en zuivel (dieren werden pas na het paleolithische tijdperk gedomesticeerd).

Het Paleo-dieet bestaat meestal uit natuurlijke voedingsmiddelen die onbewerkt zijn en beschikbaar waren voor onze voorouders van de holbewoners. Voorstanders stellen voor om waar mogelijk biologisch voedsel te kiezen, samen met grasgevoerd, grasland vlees en eieren. Sommige mensen hebben een meer lakse benadering van het Paleo-dieet en zien het als een losse sjabloon, in plaats van een strikte set regels.


Het Paleo-kookboek bevat ruim 110 recepten die zijn gebaseerd op de levensstijl en eetgewoonten van onze voorouders

Wat is het paleo dieet

Wat mag je eten?

Wat je eet op het Paleo-dieet hangt af van welke iteratie van het dieet je volgt. Toen gastro-enteroloog Walter Voegtlin in 1975 zijn boek The Stone Age Diet schreef, pleitte hij voor een op vlees gebaseerd dieet met weinig groenten en zetmeelrijk voedsel.

Meer recentelijk werd de term ‘The Paleo Diet’ in 2002 als handelsmerk geregistreerd door Dr. Loren Cordain, een professor aan de Colorado State University, die een boek met dezelfde naam uitbracht. Volgens de website van Cordain omvatten door het Paleo-dieet goedgekeurde voedingsmiddelen:

  • Verse groenten: Paprika’s, broccoli, wortelen, knoflook, uien, zoete aardappelen etc.
  • Fruit: Appels, avocado’s, bananen, bessen, citroenen, limoenen, meloenen etc.
  • Dierlijke producten: grasgevoerd rundvlees, kip uit de wei, vlees van wild, zeevruchten, vis, eieren enz.
  • Noten en zaden: Amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pijnboompitten, pistachenoten, enz.
  • Gezonde oliën en azijnen: Olijfolie, kokosolie, avocado-olie, balsamico-azijn, rode of witte wijnazijn, enz.
  • Specerijen en andere smaakstoffen: Basilicum, rozemarijn, dille, garam masala, gember, kaneel, vanille, ongezoete kokosvlokken, pure chocolade, enz.
  • Drankjes: Amandelmelk, kokosmelk, thee, vers geperste vruchtensappen, glutenvrij bier, sterke drank, wijn.
  • Verpakt voedsel: Bouillon, tomaatblokjes , diepvriesgroenten en fruit, gepureerde tomaat, notenpasta, tahini enz.

De controverse over het Paleo-dieet

Het Paleo-dieet is niet onomstreden. Mensen van vroeger aten niet allemaal hetzelfde dieet, volgens Human Diet: Its Origin and Evolution door Katharine Milton. Wat ze precies aten, is zelfs niet bekend. ‘We weten niet veel over het scala aan voedsel dat paleolithische jager-verzamelaars op elk moment in bijna elke omgeving consumeerden’, schreef ze.

Zelfs de jager-verzamelaarsstammen die tegenwoordig bestaan, eten enorm verschillende diëten. De Inuits, die in het noordpoolgebied leven, eten voornamelijk zeezoogdieren, vogels, landzoogdieren en vissen, aangezien korstmossen en mos traditioneel de enige vegetatie waren die daar groeide. Ondertussen halen de Hadza, die in het noorden van Tanzania wonen, bijna 70 procent van hun calorieën uit planten.

Bovendien is het voedingsprofiel van bijna elke moderne gedomesticeerde plant en dier drastisch anders dan die van zijn oude voorouder. Koeien zijn selectief gefokt om maximaal vlees of melk te produceren. Wanneer ze in het wild worden gekweekt, bevatten amandelen potentieel dodelijke niveaus van cyanide. In het paleolithicum bestonden broccoli, boerenkool, kool en bloemkool niet.

Hoewel veel vroege mensen op jonge leeftijd stierven, waren degenen die langer leefden niet immuun voor ziekten. Bij het bestuderen van 147 oude mummies van over de hele wereld, vonden onderzoekers van de University of Missouri-Kansas City School of Medicine tekenen van atherosclerose – een opeenhoping van vetafzettingen in de slagaders, vaak gerelateerd aan de moderne levensstijl – in meer dan een derde van hen.

In het Hallo2Paleo boek vind je niet alleen recepten voor heerlijke gerechten, maar ook recepten voor huidverzorgingsproducten

Wat is het paleo dieet

Wat doet het Paleo-dieet met je lichaam?

Het Paleo-dieet wordt aangeprezen als een manier om de gezondheid te verbeteren. Voorstanders stellen dat de moderne mens zich niet heeft aangepast aan veranderingen in het voedingspatroon die door de landbouw zijn teweeggebracht, waardoor de incidentie van chronische ziekten is toegenomen. Hoewel het niet waar is dat onze spijsvertering onveranderd is gebleven – mensen ontwikkelden bijvoorbeeld een tolerantie voor de lactose in zuivel – komt het eten van minder bewerkte voedingsmiddelen, suiker en zout overeen met het reguliere gezondheidsadvies.

Wanneer we bewerkte voedingsmiddelen vermijden, hebben we de neiging om minder verzadigd vet, zouten en suikers in onze voeding te consumeren, wat kan helpen het risico op gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen en beroertes te verminderen. Bovendien bevatten bewerkte, zetmeelrijke voedingsmiddelen vaak veel calorieën en minder voedingsstoffen, dus het beperken van uw consumptie hiervan kan gunstig zijn voor mensen die willen afvallen.

Echter, samen met bewerkte voedingsmiddelen, verwijdert het Paleo-dieet ook enkele essentiële voedingsgroepen, zoals koolhydraten. Holbewoners leefden veel korter dan nu. Hoewel dit dieet je kan helpen om af te vallen, is het niet uitgebalanceerd. Gewichtsverlies kan op een meer evenwichtige manier worden bereikt, inclusief peulvruchten, zuivel en volle granen.

Zijn er ook nadelen?

Als u overweegt het Paleo-dieet te volgen, neem dan contact op met uw huisarts of een geregistreerde voeding voordat u verder gaat, aangezien sommige elementen van het eetplan schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Ook populair: Wat is een Instant Pot precies? Dit is wat u moet weten!