Wat is oil pulling? Over de werking, voordelen en hoe toe te passen

wat-is-oil-pulling

Wat is oil pulling? Oil pulling is een oude praktijk waarbij je met olie in je mond spoelt om bacteriën te verwijderen en mondhygiëne te bevorderen. Het wordt vaak geassocieerd met Ayurveda, het traditionele geneeswijze uit India. Studies suggereren dat olietrekken bacteriën in de mond kan doden en de tandgezondheid kan verbeteren. Sommige beoefenaars van alternatieve geneeswijzen beweren ook dat het kan helpen bij de behandeling van verschillende ziekten.

Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe olie trekken werkt, wordt beweerd dat het bacteriën uit de mond “trekt”. Het kan ook helpen door je tandvlees te hydrateren en de speekselproductie te verhogen, wat bacteriën kan verminderen. Sommige soorten olie bevatten ook eigenschappen die van nature ontstekingen en bacteriën kunnen verminderen om de mondgezondheid te bevorderen. Onderzoek naar oilpulling is echter beperkt en er is veel discussie over hoe heilzaam het werkelijk is.

Dit artikel gaat in op enkele van de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van oilpulling en legt vervolgens uit hoe u dit kunt doen om het voordeel te maximaliseren.

Kokosolie heeft sterke ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die vooral nuttig kunnen zijn bij oil pulling. De Body & Fit Organic Extra Virgin Kokosolie is de absolute topper onder de kokosoliën. De olie is 100% biologisch, ongeraffineerd en koudgeperst

Wat is oil pulling

De 6 gezondheidsvoordelen van oil pulling

1. Kan schadelijke bacteriën in je mond doden

Er zijn ongeveer 700 soorten bacteriën die in je mond kunnen leven, en er kunnen er op elk moment wel 350 in je mond worden aangetroffen. Bepaalde soorten schadelijke bacteriën kunnen bijdragen aan problemen zoals tandbederf, slechte adem en tandvleesaandoeningen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat oilpulling het aantal schadelijke bacteriën in de mond kan helpen verminderen.

In een onderzoek van twee weken gebruikten 20 kinderen ofwel een standaard mondwater of deden dagelijks 10 minuten aan oil pulling met sesamolie. Na slechts een week verminderde zowel het mondwater als het olietrekken het aantal schadelijke bacteriën in het speeksel en tandplak aanzienlijk. Een recente studie vond vergelijkbare resultaten. Het liet 60 deelnemers twee weken lang hun mond spoelen met mondwater, water of kokosolie. Zowel mondwater als kokosolie bleken het aantal bacteriën in speeksel te verminderen .

Het verminderen van het aantal bacteriën in de mond kan helpen bij het ondersteunen van een goede mondhygiëne en het voorkomen van bepaalde aandoeningen.

2. Kan een slechte adem helpen verminderen

Halitose, ook wel slechte adem genoemd, is een aandoening die naar schatting 50% van de bevolking treft. Er zijn veel mogelijke oorzaken van een slechte adem.

Enkele van de meest voorkomende zijn infectie, tandvleesaandoeningen, slechte mondhygiëne en tongbeslag, waarbij bacteriën op de tong vast komen te zitten. De behandeling omvat meestal het verwijderen van de bacteriën, hetzij door te poetsen of door een antiseptisch mondwater zoals chloorhexidine te gebruiken.

Interessant is dat uit één onderzoek bleek dat olietrekken even effectief was als chloorhexidine bij het verminderen van een slechte adem. In die studie spoelden 20 kinderen af ​​met chloorhexidine of sesamolie, die beide een significante afname veroorzaakten van de niveaus van de micro-organismen waarvan bekend is dat ze bijdragen aan een slechte adem.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan oilpulling worden gebruikt als een natuurlijk alternatief om een ​​slechte adem te verminderen en kan het even effectief zijn als traditionele behandelingen.

3. Kan gaatjes helpen voorkomen

Gaatjes zijn een veelvoorkomend probleem dat voortkomt uit tandbederf. Een slechte mondhygiëne, het eten van te veel suiker en een opeenhoping van bacteriën kunnen allemaal tandbederf veroorzaken, wat leidt tot de vorming van gaatjes in de tanden, ook wel gaatjes genoemd.

Plak kan ook gaatjes veroorzaken. Plak vormt een coating op tanden en bestaat uit bacteriën, speeksel en voedseldeeltjes. De bacteriën beginnen de voedseldeeltjes af te breken en vormen een zuur dat tandglazuur vernietigt en tandbederf veroorzaakt.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat olietrekken kan helpen het aantal bacteriën in de mond te verminderen, waardoor tandbederf wordt voorkomen. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat olietrekken het aantal schadelijke bacteriën in speeksel en tandplak even effectief kan verminderen als mondwater.

Het verminderen van deze bacteriestammen door middel van oilpulling kan tandbederf helpen voorkomen en het risico op gaatjesvorming verminderen.

4. Lijkt ontstekingen te verminderen en de gezondheid van het tandvlees te verbeteren

Gingivitis is een soort tandvleesaandoening die wordt gekenmerkt door rood, gezwollen tandvlees dat gemakkelijk bloedt. De bacteriën die in tandplak worden aangetroffen, zijn een belangrijke oorzaak van gingivitis, omdat ze bloedingen en ontstekingen in het tandvlees kunnen veroorzaken. Gelukkig kan oilpulling een effectieve remedie zijn om de gezondheid van het tandvlees te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Het werkt voornamelijk door het verminderen van de schadelijke bacteriën en tandplak in de mond die bijdragen aan tandvleesaandoeningen, zoals Streptococcus mutans.

Het gebruik van bepaalde oliën met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals kokosolie, kan ook helpen om de ontsteking die gepaard gaat met tandvleesaandoeningen te verminderen.

In één onderzoek begonnen 60 deelnemers met gingivitis gedurende 30 dagen met olie te trekken met kokosolie. Na een week hadden ze minder tandplak en vertoonden ze een verbetering van de gezondheid van het tandvlees. Een andere studie bij 20 jongens met gingivitis vergeleek de effectiviteit van oil pulling met sesamolie en een standaard mondwater. Beide groepen vertoonden een afname van tandplak, een verbetering van gingivitis en een afname van het aantal schadelijke bacteriën in de mond.

Hoewel er meer bewijs nodig is, suggereren deze bevindingen dat olietrekken een effectieve aanvullende behandeling kan zijn om tandplakvorming te voorkomen en gezond tandvlees te bevorderen.

5. Kan andere voordelen hebben

Hoewel voorstanders van oilpulling beweren dat het een groot aantal andere aandoeningen ten goede kan komen die hierboven niet zijn genoemd, is onderzoek naar de voordelen van oilpulling beperkt. Dat gezegd hebbende, kunnen de ontstekingsremmende effecten van olietrekken een gunstig effect hebben op bepaalde aandoeningen die verband houden met ontstekingen.

Hoewel er geen studies zijn die de effectiviteit van olietrekken op deze aandoeningen hebben geëvalueerd, kan het een mogelijkheid zijn gezien het potentieel om ontstekingen te verlichten. Bovendien is er anekdotisch bewijs dat olietrekken een natuurlijke manier kan zijn om je tanden witter te maken.

Sommigen beweren dat het in staat is om vlekken van het oppervlak van tanden te trekken, wat resulteert in een witmakend effect, hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek is om dit te ondersteunen.

6. Goedkoop en gemakkelijk toe te voegen aan uw routine

Twee van de grootste voordelen van oilpulling zijn hoe eenvoudig het is om te doen en hoe gemakkelijk het in uw dagelijkse regime kan worden opgenomen. Bovendien heb je maar één ingrediënt nodig dat je in je keuken kunt vinden, dus je hoeft niets te kopen.

Traditioneel wordt sesamolie gebruikt voor oilpulling, maar andere soorten olie kunnen ook worden gebruikt. Kokosolie heeft bijvoorbeeld sterke ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die vooral nuttig kunnen zijn bij oil pulling. Olijfolie is een andere populaire keuze dankzij het vermogen om ontstekingen te bestrijden.

Trek om te beginnen slechts 20 minuten per dag uit voor oilpulling en gebruik de extra tijd om thuis te multitasken, terwijl u tegelijkertijd uw mondhygiëne verbetert.

Alle ziekten beginnen in de mond! Door het reinigen van je mond met kokosolie je lichaam ontgiften en genezen. Lees er alles over in het boek Oil Pulling van Bruce Fife

Wat is oil pulling

Olie pulling in 4 eenvoudige stappen

Oilpulling is gemakkelijk te doen en omvat slechts een paar eenvoudige stappen. Hier zijn de 4 eenvoudige stappen om oilpulling te doen:

  • Meet een eetlepel olie af, zoals kokos-, sesam- of olijfolie.
  • Zwaai het 15-20 minuten in je mond en zorg ervoor dat je het niet doorslikt.
  • Spuug de olie in een prullenbak als je klaar bent. Spuug het niet in de gootsteen of het toilet, omdat dit olie kan ophopen, wat kan leiden tot verstopping.
  • Spoel uw mond goed met water voordat u iets eet of drinkt.

Herhaal deze stappen een paar keer per week of maximaal drie keer per dag. Misschien wil je ook naar boven werken, beginnend met slechts 5 minuten zwiepen en de duur verlengen totdat je het 15-20 minuten vol kunt houden.

Voor de beste resultaten raden de meesten aan om dit ‘s ochtends op een lege maag te doen, hoewel u dit kunt aanpassen op basis van uw persoonlijke voorkeuren.

Waar het op neer komt

Sommige onderzoeken suggereren dat olietrekken schadelijke bacteriën in uw mond kan verminderen, tandplakvorming kan voorkomen en zowel de gezondheid van het tandvlees als de mondhygiëne kan verbeteren. Het onderzoek is echter relatief beperkt.

Houd er bovendien rekening mee dat het niet mag worden gebruikt in plaats van traditionele mondhygiënepraktijken, zoals tandenpoetsen, flossen, routinematige reinigingen en het raadplegen van uw tandarts over eventuele mondhygiëneproblemen.

Maar als het als aanvullende behandeling wordt gebruikt, kan oilpulling een veilige en effectieve natuurlijke remedie zijn om uw mondgezondheid te verbeteren.

U leest: Wat is oil pulling? Over de werking, voordelen en hoe toe te passen

Ook populair: 6x de beste waterflosser om je tanden goed schoon te houden