Wat is slugging en hoe werkt het?

wat is slugging

Als je behoorlijk wat tijd hebt besteed aan huidverzorging en TikTok, ben je waarschijnlijk meer dan eens slugging tegengekomen. De huidverzorgingstechniek maakt de laatste tijd de ronde in de app, maar de oorsprong gaat ver terug. Als je nieuwsgierig bent geweest naar de trend, vind je hier alles wat je moet weten.

Wat is sluggen en hoe werkt het?

Simpel gezegd, slugging verwijst naar het proces waarbij je huid ‘s nachts wordt afgesloten met een occlusief middel, vaak op basis van vaseline. Hoewel het op TikTok populair is geworden als gezichtsbehandeling om te helpen bij hydratatie, werkt deze kleine schoonheidstruc ook op andere delen van het lichaam – van lippen tot enkels.

Als trend is de stijgende populariteit van slugging terug te voeren tot de K-beauty-wereld voordat forums zoals Reddit’s Skincare Addiction en later TikTok werden bereikt. Maar hoewel het recentelijk weer populair is geworden, is het een praktijk die de meeste dermatologen aanbevelen om snel droogheid en eczeem te genezen en je vocht vast te houden.

Wat zijn de voordelen van Slugging met Petrolatum?

Petrolatum, het ingrediënt dat vaak wordt aangetroffen in zalven zoals Aquaphor, CeraVe, Vaseline en andere actuele crèmes, is occlusief, wat betekent dat het een barrière vormt die de hydratatie afdicht. In werkelijkheid zijn dermatologen al jaren aan het ‘sluggen’. We hebben er gewoon geen leuke naam voor bedacht.

Petrolatum kan alleen gebruikt worden of als dun laagje op een vochtinbrengende crème of hydraterend serum, van je knieën tot je oogleden. De TikTok-manier van slugging – dat wil zeggen, over je hele gezicht aanbrengen – kan een geweldige oplossing kan zijn voor mensen met een droge of gevoelige huid. Vooral in het allergieseizoen kunnen lippen en oogleden de dunste huid zijn, en ze kunnen gemakkelijk uitdrogen. Slugging is een geweldige manier om dat ‘s nachts te behandelen.

Is slakken voor iedereen?

Simpel gezegd, nee. Slug over je hele gezicht is een harde nee is op een zeer vette of acne-gevoelige huid, omdat het meer irritatie kan veroorzaken. Als je dingen vasthoudt en de huid afsluit, is er zeker kans op puistjes.

De praktijk kan echter zelfs mensen met een vettere huid helpen met een gerichte aanpak. Selectief slugging betekent dat je alleen de uitgedroogde of eczeemgevoelige plekken op je gezicht of lichaam behandelt. Als je vatbaar bent voor acne maar een soortgelijk effect wilt, kan je een romige vochtinbrengende crème gebruiken in plaats van Petrolatum. Zoek naar ingrediënten zoals ceramiden, hyaluronzuur, glycerine en dimethicon. En dan spot je met vaseline waar je droger bent.

De La Roche-Posay Lipikar Lichaamsbalsem is een uitstekende moisturizer voor het sluggen

Wat is slugging

Hoe moet je sluggen op de juiste manier?

Als je slugging wilt uitproberen, gaat het proces als volgt:

  • Reinig en bevochtig je gezicht zoals je normaal zou doen.
  • (Optioneel) Breng hydratatie aan, zoals een zacht serum of vochtinbrengende crème. Producten met hyaluronzuur of een hydraterende vochtinbrengende crème onder je plaklaag zijn goed om te gebruiken, maar ze zijn niet verplicht voor het sluggen. Als je ervoor gaat, zorg dan voor hydratatie met zachte ingrediënten.
  • Sluit het af met een dunne, occlusieve laag vaseline of een zalf op basis van vaseline. De grootste waarschuwing? Denk eraan de petrolatumlaag dun te houden.

Mijn ervaringen met slugging

Tussen de droogte van de winter en minder regelmatige blootstelling aan frisse lucht, heeft slugging mijn droge huid gered. Voor deze recensie heb ik iets meer dan een maand gerichte droge plekken op mijn gezicht (d.w.z. mijn voorhoofd, kaaklijn, lippen en delen van mijn wangen) en lichaam gesmeerd. Omdat ik een gecombineerde, acne-gevoelige huid heb, vermeed ik om over mijn hele gezicht en nek te smeren, hoewel dat iets is dat je zou kunnen overwegen als de jouwe aan de drogere kant is of als je een rijpe huid hebt.

Om te beginnen had ik mijn bedenkingen over het aanbrengen van vaseline op mijn hele gezicht, maar je kunt het effect zeker voelen als je de volgende dag wakker wordt. Mijn huid hield automatisch beter vocht vast en ik begon te beseffen hoe een vochtarme huid eigenlijk voelde. Wat ik altijd dacht dat een strakke of gezwollen ‘ochtendhuid’ was, was eigenlijk gewoon uitdroging, wat gelukkig, zoals we nu weten, volledig te vermijden is.

Een van de snelste plaatsen waar ik verschil zag, waren mijn lippen. Als je droge lippen hebt, probeer ze dan te sluggen. Maak je lippen nat en hydrateer ze en sluit ze vervolgens af met vaseline. De huid op je lippen is zoveel dunner, dus je zult die dag een verschil zien. Terwijl we de warmere maanden ingaan, zal ik ‘s nachts nog steeds ploeteren met een meer gerichte aanpak, en dienovereenkomstig aanpassen naarmate ik meer aandacht besteed aan mijn olieproductie en uitgedroogde gebieden.

Vaseline Petroleum Jelly: de ultieme huidverzorging voor het sluggen

Wat is slugging
Klaar om te proberen zelf te sluggen?

Nu je hebt besloten om slugging te proberen, is het tijd om te beslissen voor welk product je moet gaan. Dermatologen raden CeraVe’s Healing Zalf en La Roche-Posay Lipikar Daily Lotion aan, maar Vaseline Pure Petrolatum werkt prima. Dat geldt ook voor Aquaphor, maar men waarschuwt ons dat deze laatste een ingrediënt bevat dat lanoline wordt genoemd, dus waarschuwt ze voor die optie voor mensen met lanoline-gevoeligheden. Als je voor de extra laag hydratatie gaat, is de moisturizer die je van tevoren gebruikt net zo belangrijk als de vaseline die je gebruikt om het te verzegelen.

Ook populair: Kokosolie voor wittere tanden met deze natuurlijke DIY methoden