Wat te doen tegen acne bij volwassenen? Gebruik deze 8 tips!

Wat te doen tegen acne bij volwassenen

Als iemand die sinds de puberteit last heeft van acne, ben ik gaan accepteren dat ik altijd minstens één puistje op mijn gezicht zal hebben. Ik heb me ook gerealiseerd dat er niet slechts één ding is dat mijn puistjes veroorzaakt. Meestal is het de perfecte storm van stress, hormonen, slechte voeding, weinig slaap en misschien zelfs slecht karma dat mijn huid tot een slagveld maakt. Maar wat te doen tegen acne bij volwassenen? Daar gaan we het hier over hebben.

Er is namelijk gelukkig een methode tegen deze waanzin. Door goede gewoonten aan te leren en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, ben ik in ieder geval in staat om de ernst en de duur van mijn puistjes te verminderen en hier en daar te genieten van een paar goede huiddagen. Van het overslaan van zuivel tot het proberen van therapie met rood licht, ik heb vrijwel elke tip en truc geprobeerd. Niet alles heeft gewerkt en er is zeker niet één levensveranderend product geweest. Maar net als de cocktail die acne veroorzaakt, is de beste aanval ook een combinatie van tactieken.

Top 8 tips tegen acne bij volwassenen

Wat te doen tegen acne bij volwassenen? Hier zijn de meest effectieve door dermatologen aanbevolen gewoonten om acne in de eerste plaats te voorkomen.

1. Regelmatig exfoliëren

Simpel gezegd, acne treedt op wanneer de poriën verstopt raken met olie, dode huidcellen en/of bacteriën. Dus de eerste stap om acne te voorkomen, is de huid schoon te houden en vrij te houden van overtollig talg en dode huidcellen. Naast het regelmatig wassen van je gezicht, kun je ingrediënten zoals salicylzuur, glycolzuur en melkzuur gebruiken die dode huidcellen verwijderen en verstopte poriën voorkomen.

Retinol wordt ook gebruikt om acne te behandelen, omdat het de celvernieuwing verhoogt. Door een nieuwere, gezondere huid te onthullen, kunnen deze ingrediënten ook helpen om acnelittekens te vervagen en de huidtextuur gladder te maken.

De Paula’s Choice Clear lijn met Salicylzuur voorkomt acne en verzorgt de onrustige huid

Wat te doen tegen acne bij volwassenen

2. Houd de huid schoon

We realiseren het ons misschien niet, maar veel oppervlakken komen dagelijks in contact met ons gezicht, van kussenslopen tot mobiele telefoons. Om een ​​schone, bacterievrije leisteen te behouden, kunt u deze oppervlakken het beste regelmatig wassen en desinfecteren. Dus ga je gang, was die lakens en make-upborstels. Zelfs zonnebrillen, die in de zomer vettig kunnen worden door zonnebrandcrème en zweet, kunnen een boosdoener zijn van puistjes. En als je toch bezig bent, onthoud dan dat je je gezicht niet aanraakt met vuile handen.

3. Let op je voeding

Vraag jij je af: wat te doen tegen acne bij volwassenen? Begin te kijken naar je voeding. Je huid is een weerspiegeling van wat je in je lichaam stopt, en bepaalde voedingsmiddelen kunnen acne veroorzaken. Dieet kan absoluut een boosdoener zijn voor acne en veel huidaandoeningen. De darmgezondheid is uiterst cruciaal voor ons algehele welzijn, inclusief de gezondheid van de huid. Het herstellen van de darmgezondheid vermindert de algehele ontsteking en stimuleert een gezonde genexpressie.

Het is bekend dat geraffineerde granen, suiker, zuivel en hoog glycemische voedingsmiddelen bij bepaalde mensen acne veroorzaken. Zelfs wijn en cocktails kunnen tot puistjes leiden, omdat alcohol in het lichaam wordt omgezet in suiker, wat een ontstekingscascade veroorzaakt die een bekende oorzaak van acne is.

Voordat u echter een voedingsgroep volledig uit uw dieet schrapt, moet u er rekening mee houden dat de huid van iedereen anders reageert, en hoewel ijs uw acne kan doen uitbreken, heeft het mogelijk geen effect op uw huid. Daarom kunnen voedselgevoeligheidstests helpen om het lichaam klinisch te begrijpen en veranderingen in levensstijl door te voeren om u op uw best te voelen. Praten met uw eigen arts kan helpen bij het bepalen van uw triggers.

4. Maak je niet druk

Je dacht misschien dat je acne weg zou zijn als je eenmaal de puberteit was gepasseerd, maar twee belangrijke acne-agressors blijven voor het grootste deel van de volwassenheid: stress en hormonen.

Veel volwassen acne is ook te wijten aan hormonen en stress. Stress leidt tot verhoogde cortisolspiegels, en dat kan op zijn beurt de hormonale distributie beïnvloeden. Door stress veroorzaakte acne kan verschijnen als slechts één groot puistje in het midden van je voorhoofd, of het kan verschijnen als hormonale acne, wat meestal gelegen in het ondervlak langs de kaaklijn, waar we de hoogste concentratie olieklieren hebben met hormonale receptoren erop.

Vergeleken met whiteheads die meestal afkomstig zijn van externe ontstekingen, wordt acne door stress veroorzaakt door interne ontsteking en resulteert in ontstoken, grote cysten. Om deze diepe cysten te behandelen, kan colloïdaal verband, retinol en warme/koude kompressen goed helpen. Agressieve uitdrogende producten zoals benzoylperoxide zullen alleen het oppervlak van de vlek uitdrogen en het verder irriteren.

Stressgerelateerde acne moet worden behandeld met twee soorten routines: een die de huidige uitbraak regelt en een onderhoudsroutine die helpt om de overtollige olie die optreedt bij stress onder controle te houden om toekomstige puistjes te voorkomen.

In de ideale wereld, zou je al je stress kunnen wegnemen en een perfecte huid hebben. Maar ontstressen is makkelijker gezegd dan gedaan. Een manier om te beginnen is om de balans op te maken van uw huidige situatie en vast te stellen wat u stress geeft. Is het emotionele stress of fysieke stress, zoals niet genoeg slapen? Wat zijn kleine manieren waarop je overdag kunt ontspannen, zoals sporten, mediteren of gewoon wat reality-tv-tijd plannen? Je huid en mentale gezondheid zullen je dankbaar zijn.

5. Wees je hormonen te slim af

Net als stress kun je hormonen en de manier waarop ze je huid beïnvloeden niet volledig vermijden. Maar door de timing van uw maandelijkse cyclus te kennen en de manier waarop uw huid reageert, kunt u uw routine veranderen en u voorbereiden op de mogelijke aanval van acne.

Uitbraken treden meestal zeven tot tien dagen voor uw menstruatie op. Dit is wanneer oestrogeen, het hormoon dat de huid helder houdt, daalt terwijl testosteron en progesteron pieken. Deze combinatie leidt tot een verhoogde talgproductie, waardoor je huid vetter wordt en sneller verstopt raakt.

Zorg ervoor dat u vlak voor de eisprong en tijdens uw menstruatie voldoende slaapt, gehydrateerd blijft en bekende acne-triggers, zoals gluten, suiker en zuivelproducten, vermijdt.

Als uw hormonale puistjes na het nemen van deze voorzorgsmaatregelen nog steeds niet onder controle zijn, kunt u overwegen om een dermatoloog te raadplegen over het nemen van medicijnen zoals spironolacton of bepaalde anticonceptiepillen waarvan bekend is dat ze de hormonale flux reguleren en acne op afstand houden.

De SIMIA™ Original Active Retinol Serum met anti-acne eigenschappen helpen acne tegen te gaan

Wat te doen tegen acne bij volwassenen

6. Geef prioriteit aan slaap

We hebben allemaal gehoord dat niet genoeg slaap krijgen slecht is voor het lichaam en een van de mogelijke gevolgen is acne. Studies hebben een verband gevonden tussen een slechte slaapkwaliteit en de ernst van acne. Onderzoekers ontdekten dat wanneer je minder dan acht uur slaap krijgt, je misschien moeite hebt om negatieve gedachten te vermijden, en we hebben al gehoord hoe stress en verhoogde cortisolspiegels puistjes kunnen veroorzaken.

Bovendien is slaap het moment waarop het lichaam de huid herstelt en herstelt, dus als u een paar uur langer inlogt, zorgt u ervoor dat uw huid er overal gezond uitziet. Wat te doen tegen acne bij volwassenen? Begin bij een goede nachtrust!

7. Trainen en afdouchen

Sporten is goed voor je gezondheid en is vaak een manier om de stress te beheersen. Maar het is belangrijk om je huid direct na je zweetsessie schoon te maken om verstopping van de poriën door zweet en vuil te voorkomen. Neem een ​​douche kort na je training of stop reinigingsdoekjes in je sporttas als je even in de problemen zit.

Het is ook een goed idee om je make-up voor je training te verwijderen. Lichaamsbeweging kan je poriën openen, waardoor de make-up en bacteriën die je in de loop van de dag hebt opgebouwd, binnen kunnen komen en ze kunnen verstoppen. En wie wil er tijdens hete yoga foundation over zijn gezicht laten glijden?

Als je vatbaar bent voor bacne, vooral rond je sportbeha-bandjes, weet je hoe belangrijk het is om je sportkleding regelmatig te wassen om ervoor te zorgen dat je de bacteriën niet terug naar je huid verspreidt. Begin met vochtafvoerende stoffen zoals wol, polyester en nylon. En vergeet niet je apparatuur zoals yogamatten schoon te maken om te voorkomen dat puistjes langs je lichaam opduiken.

8. Vind de patronen

De huid van iedereen reageert anders, dus een verscheidenheid aan triggers kan grote schade aanrichten aan je huid. Om zo goed mogelijk te begrijpen waar u mee werkt, kunt u een dagboek bijhouden in een fysiek of digitaal dagboek over uw gewoonten en hoe uw huid eruitziet. Na verloop van tijd begin je patronen te zien, zoals hoe je altijd een nieuw puistje hebt na een weekendje drinken, of je huid neemt zuivel niet goed op.

Vraag jij je af: wat te doen tegen acne bij volwassenen? Begin simpel. Het bijhouden van een dagboek en het ontdekken van uw triggers kan het gevoel even dat u de leiding heeft over uw acne. U krijgt eerder inzicht nu u weet wat er aan de hand is. U kan weer op het goede spoor komen.

Ook populair: Hoofdpijn na yoga: hoe komt dat en hoe je het kan voorkomen?