Welke koffie is gezond? Gezondheidsexperts leggen uit!

welke koffie is gezond

Welke koffie is gezond? Ondanks de verscheidenheid aan supermarktopties, behoort één drank consequent tot de meest populaire: koffie. Een rapport uit 2019 van marktonderzoeksbureau Statista geeft aan dat koffie de nummer-3 populairste drank is, na water en frisdrank. De eeuwenlange internationale populariteit heeft geleid tot een overvloed aan koffie-opties. Kies uit alles, van een schuimige caramel frappuccino – meer milkshake dan een simpel zwart bakkie- tot een dampende mok gitzwarte java geperst uit lokaal gebrande koffiebonen

Tenzij je de jouwe zwart drinkt, vraag je je misschien af: wegen de gezondheidsvoordelen van koffie op tegen de risico’s van te veel room en suiker? Misschien, volgens deskundigen. Houd er rekening mee dat koffie over het algemeen gezondheidsvoordelen lijkt te hebben. Koffie bevat antioxidanten en wordt in verband gebracht met een lager risico op diabetes type 2, de ziekte van Parkinson, galstenen, leverkanker, levercirrose en mogelijk de ziekte van Alzheimer. Koffie is ook gekoppeld aan een langere levensduur.

Het is niet altijd duidelijk of koffie de echte reden is voor het gezondheidsvoordeel of alleen wordt geassocieerd met ander gedrag dat zaken als een lang leven beïnvloedt. En het is niet allemaal goed nieuws: cafeïne kan angst verergeren, de slaap verstoren en je maag van streek maken. Dat gezegd hebbende, er zijn potentiële gezondheidsvoordelen voordat we zelfs maar naar koffiesoorten kijken. Maar welke koffie is gezond? Hier is een nadere blik op de beste en slechtste koffie voor uw gezondheid, gebaseerd op brouwen, braden, filtratie en add-ons.

De gezondste kop koffie is voor niemand hetzelfde

Het bepalen van de gezondste kop koffie voor jou hangt af van je gezondheidsdoelen. Als u probeert af te vallen, moet u kiezen voor caloriearme of calorievrije dranken. Als u gevoelig bent voor cafeïne of angst of een hartaandoening heeft, moet u mogelijk overschakelen op cafeïnevrije koffie. (Decaf bevat ook antioxidanten en toont in veel onderzoeken vergelijkbare gezondheidsvoordelen aan als koffie van volledige sterkte.)

Als u diabetes heeft, wilt u de hoeveelheid suiker die u aan uw brouwsel toevoegt, verminderen. Als je ziekte probeert te bestrijden met een ontstekingsremmend dieet, kan de gezondste kop rustgevende kaneel of kurkuma bevatten. Hoe uw lichaam cafeïne verwerkt, maakt een verschil in de beste koffie voor u. Individuen metaboliseren cafeïne op een andere manier. Hoe meer je weet over de behoeften van je lichaam, hoe meer geneigd je bent om het brouwsel te kiezen dat het beste bij je past. Lees hier ons eerde verschenen artikel over 9 gezonde alternatieven voor koffie om u op weg te helpen.

Douwe Egberts Deca, een prettige, aromatische, ronde en evenwichtige melange met het herkenbare Aroma Rood aroma, maar dan zonder cafeïne. 

Welke koffie is gezond

Wat maakt koffie meer of minder gezond?

Veel factoren zijn van invloed op de gezondheid van uw koffie. Cafeïne is een van de grootste gezondheidsproblemen van koffie. Andere zaken die een rol spelen bij de gezondheidskwaliteit van koffie zijn onder meer:

  • Toegevoegde zoetstoffen
  • Melk of room toegevoegd
  • Antioxidantgehalte (de flavonoïden en polyfenolen van koffie kunnen oxidatieve stress verminderen, die een rol speelt bij de ontwikkeling van ziekten)
  • Brouwmethode (zoals Franse pers, drip-brewed en espressomachine)

Hoe gezond een kopje koffie is, hangt niet alleen af ​​van of je een caramel macchiato drinkt of een espresso. De effecten van koffie variëren sterk, afhankelijk van het type boon, het merk koffie, de branding en de zetmethode. Ongeacht hoe je je koffie het liefst bereidt en bereidt, er is één belangrijke overweging: de hoeveelheid die je consumeert. Het is het beste om matig te zijn met elke koffiedrank.

Zwarte koffie vs. koffie met room en suiker

Gewone, onvervalste koffie bevat geen calorieën, maar als je eenmaal suiker, room, slagroom en smaakstoffen begint toe te voegen, kan koffie een calorierijke, niet-zo-gezonde drank worden. Er zijn een paar redenen waarom melk en creamer de gezondheidsvoordelen van koffie verminderen. Om te beginnen voegen zowel zuivel- als plantaardige creamers onnodige calorieën toe.

Maar er is nog een staking tegen melk: recent onderzoek in Critical Reviews in Food Science and Nutrition geeft aan dat melk de hoeveelheid polyfenolen uit koffie die het lichaam opneemt, vermindert. Met andere woorden, uw creamer kan het vermogen van uw lichaam om de hart-gezonde koffie op te nemen belemmeren. antioxidanten.

Overdreven koffiezoetstoffen kunnen negatieve gezondheidseffecten hebben, aangezien suiker berucht is omdat het schade aanricht aan het lichaam. U kunt in plaats daarvan caloriearme zoetstoffen zoals monniksfruit of stevia gebruiken, maar de voordelen en risico’s van caloriearme en caloriearme zoetstoffen kunnen afhankelijk zijn van het type.

Heet brouwen versus koud brouwen

Veel koffieliefhebbers beweren dat kokende koffie delicate smaaktonen vernietigt. Dat kan waar zijn, maar een onderzoeksrecensie uit 2020 in het tijdschrift Molecules ontdekte dat brouwtemperaturen niet veel verschil maken in antioxidant- of mineraalgehalte. Hoewel de zettemperatuur er misschien niet toe doet, kan het zijn dat je koffie te lang op de brander blijft staan ​​of te lang kookt, waardoor het rendement afneemt.

De sleutel tot koffie is ervoor te zorgen dat het niet oververhit raakt of te lang op een te hoge temperatuur blijft staan, omdat de heilzame componenten kunnen afbreken wanneer ze gedurende lange tijd aan hoge temperaturen worden blootgesteld.

Het best beoordeelde koffiezetapparaat op bol.com: Met de Philips Senseo Quadrante zet je in minder dan een minuut één of twee kopjes heerlijke Senseo® koffie met één druk op de knop. 

Welke koffie is gezond

Robusta versus Arabica-koffie

Sommige soorten koffiebonen zijn gezonder dan andere. Een onderzoeksrecensie in het tijdschrift Antioxidants meldde dat ongebrande Robusta-bonen bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als ongebrande Arabica-bonen. Het verschil nam echter drastisch af bij licht branden. Hoewel licht geroosterde Robusta-bonen meer antioxidanten bevatten dan licht gebrande Arabica-bonen, in medium- en donkergebrande vorm, had Arabica-koffie meer antioxidanten dan Robusta.

Uw voorkeur voor licht of donker gebrand zal bepalen welke boon voor u gezonder is. Zoals licht of blond gebraad? Kies voor Robusta-bonen, die meer antioxidanten bevatten bij licht gebrande bonen. Liever medium of donker gebraad? Drink koffie van Arabica-bonen, die medium- en donkergebrande Robusta verslaan voor het gehalte aan antioxidanten.

Blond versus medium en donker gebrand

Voor een bepaalde koffieboon, hoe lang het is geroosterd, maakt een verschil voor het gehalte aan antioxidanten. Licht gebrande bonen, ook wel blonde brandwonden genoemd, zijn kort gebrand, terwijl donker gebrande bonen het langst zijn gebrand. Onderzoek gepubliceerd in het Poolse tijdschrift Roczniki Państwowego Zakładu Higieny (Annals of the National Institute of Hygiene) bevestigde dat licht en medium geroosterde Arabica-bonen meer voedingswaarde hebben dan donker geroosterde Arabica-bonen omdat ze meer hart-gezonde antioxidanten bevatten.

Donker gebrande Arabica versus blonde Robusta voor cafeïnegehalte

Te veel cafeïne kan leiden tot epileptische aanvallen, rusteloosheid en meer. Cafeïne stimuleert je stressreactie, dus als je last hebt van angst of slapeloosheid, zullen cafeïnehoudende dranken je erger maken. Kies je koffiebonen en rooster ze verstandig om de cafeïneconsumptie onder controle te houden. Blond bevat meer cafeïne dan donker gebrand. En over het algemeen bevatten Robusta-bonen meer cafeïne per boon dan Arabica.

Geniet nu thuis van de Starbucks by Nespresso House Blend Medium Roast koffie voor jouw Nespresso systeem. Bij de House Blend is aroma, volheid en smaak allemaal in balans met de smaak van noten en cacao, ontstaan door de zorgvuldige medium branding. 

Welke koffie is gezond
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

Gefilterde koffie in een Aeropress vs. ongefilterde koffie in een Franse pers

Een studie uit 2020, gepubliceerd in het tijdschrift Foods, meldde dat de zetmethode de antioxidantactiviteit en het mineraalgehalte van koffie beïnvloedt. Onderzoekers testten vijf brouwtechnieken: Aeropress (een soort handmatig koffiezetapparaat), infuus, espressomachine, Franse pers en eenvoudige infusie. Ze vonden de hoogste niveaus van antioxidanten in koffie gebrouwen via Aeropress, met het laagste niveau in een Franse pers. Niet alleen dat, maar de Aeropress behield ook de meest essentiële voedingsstoffen, zoals magnesium, mangaan, chroom, kobalt en kalium. (Dit is waarom koffie van de Franse pers slecht voor je is.)

Het filter van de Aeropress is een ander belangrijk aspect van de zetmethode. Net als bij infuuskoffie beschermt het filter de gezette koffie tegen stoffen die uw gezondheid kunnen schaden. Het gebruik van gefilterde koffie kan het aantal olieachtige stoffen, of diterpenen, in de koffie verminderen, wat een goede zaak is, aangezien is gebleken dat overconsumptie van diterpenen het ‘slechte’ LDL-cholesterol kan verhogen bij zware koffiedrinkers.

De gezondste kop koffie

Welke koffie is gezond? Om de grootste voedingswaarde voor je koffiebokaal te krijgen, raad ik aan om koffie eenvoudig te houden door minder aan je brouwsel toe te voegen. Het beste is om je koffiebonen te draaien, zodat je een verscheidenheid aan roasts drinkt. Er is geen door onderzoek ondersteunde conclusie over welke soort koffie het gezondst is. Het is echter mogelijk om uw opties te beperken door gezoete lattes, zeer donkere brandingen (vanwege het lage gehalte aan antioxidanten), zeer lichte brandingen (vanwege het hoge cafeïnegehalte) en ongefilterde koffie te elimineren. Uiteindelijk is een ongezoete kop medium gebrande zwarte koffie waarschijnlijk de beste.

De slechtste koffie voor je gezondheid

Onze gezondheidsexperts zijn het erover eens dat het toevoegen van veel zoetstoffen aan je koffie of het te veel eten van cafeïnehoudende dranken slecht is voor je gezondheid. Toch is er geen enkele Java die objectief gezien het slechtst is voor uw gezondheid. Voordelen en risico’s zijn afhankelijk van matiging. Een Starbucks grande (medium) witte chocolade mokka klokt binnen op 430 calorieën, 16 gram vet en 54 gram koolhydraten. De hoeveelheid suiker en vet is zorgwekkend.

Aan de andere kant van het spectrum, zal het drinken van een volle karaf blond gebrande koffie gebrouwen in een Franse pers je meer cafeïne en diterpenen geven dan je echt nodig hebt, nadelen, zelfs als je geen room of suiker toevoegt. Toch is het ook belangrijk om te genieten van je kopje koffie, of het nu gezoet, donker gebrand of een andere soort koffie is die je plezier geeft. Het is het totale dieet dat telt.

De Stojo Biggie Cup is een solide, handige opvouwbare koffiebeker. Ideaal voor onderweg om te genieten van je warme koffie.

Tips om je koffiegewoonte gezonder te maken

Als je ervan houdt om wakker te worden met een volle melk mokka latte, is dat prima -maar wel met mate. Als je wilt, kun je overwegen om over te schakelen op magere melk, doordeweeks zwarte koffie te drinken, cafeïne te verminderen of over te schakelen tussen blond en donker gebrand.

Welke koffie is gezond? Hier zijn enkele andere manieren om uw koffiegewoonte gezonder te maken:

  • Beperk je inname. Streef naar niet meer dan 50 tot 100 mg cafeïne (twee of drie kopjes koffie) per dag. Neem niet meer dan vier of vijf kopjes. U moet uw consumptie langzaam verminderen om ochtendhoofdpijn te voorkomen.
  • Vermijd zoetstoffen. Zowel suiker als kunstmatige zoetstoffen kunnen afbreuk doen aan de gezondheidsvoordelen van koffie.
  • Drink ook water. Koffie bevat veel water, dus het kan hydraterend werken. Maar het het beste is om je waterinname in evenwicht te brengen met koffie om de hele dag door de meeste hydraterende voordelen te krijgen. Overweeg een glas water te drinken tussen mokken van je ochtendbakkie.
  • Gebruik kruiden voor de smaak. Vervang in plaats daarvan karamelsiroop voor een scheutje kaneel. Je koffie op smaak brengen met kurkuma, kaneel, nootmuskaat of ongezoet cacaopoeder kan antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen bieden. Bovendien kunnen ze je helpen om van de suiker af te komen.

U leest: Welke koffie is gezond? Gezondheidsexperts leggen uit!

Ook populair: Wat is goed voor je hersenen om te eten: de 8 beste brainfood tips