Welke tv voor Xbox series X is het beste om te kopen?

welke tv voor xbox series x

Welke tv voor Xbox series X is het beste om te kopen? Na een aantal jaren van intriges is de nieuwste console van Microsoft – de Xbox Series X – eindelijk hier, en hij zit boordevol indrukwekkende hardware die hem zeker nog jaren op het randje zal houden.

Als je op zoek bent naar een tv om te koppelen met je nieuwe Xbox – of er een koopt in afwachting van het eindelijk opsporen van de ongrijpbare console – en je gewoon je dollar wilt maximaliseren door een handvol functies van de volgende generatie te beveiligen, samen met een betrouwbaar beeld, we raden onze keuze aan voor de beste prijs: de TCL 6-serie (verkrijgbaar bij Amazon). Het ondersteunt een paar van de belangrijkste prestatiekenmerken van de Xbox Series X, presteert fantastisch in alle inhoud en, belangrijker nog, het zal de bank niet kapot maken.

Als alleen het beste echter voldoende is, overweeg dan de Sony A90J of de LG C1, onze keuze voor het beste tv-geld dat je kunt kopen. De Sony A90J combineert sensationele prestaties met ondersteuning voor de hardware- en softwarefuncties die de volgende generatie gaming zullen bepalen, en als je de middelen hebt, zal hij je Xbox Series X jarenlang ondersteunen.

Maar als het gaat om Welke tv voor Xbox series X kunt u het beste zelf de punten in overweging nemen die voor u het zwaarst wegen. Daarom hebben wij bij deze 9 beste tv’s alle plus- en minpunten nog eens opgesoms.

Top 9 beste tv voor Xbox series X

Welke tv voor Xbox series X is het beste om te kopen?? Dit zijn de beste tv’s voor Xbox Series X die we hebben getest:

1. Sony A90J

Welke tv voor Xbox series X
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Als het gaat om welke tv voor Xbox series X het beste is in de categorie kwaliteit en je het niet erg vindt om uit te spatten op een high-end tv, is de Sony A90J niet alleen een van de beste OLED-tv’s die we ooit hebben getest, maar ook een van de beste tv’s die we hebben ooit getest, punt uit.

De A90J combineert de perfecte zwartwaarden van een OLED met enkele van de helderste highlights die we ooit hebben gezien voor deze indrukwekkende weergavetechnologie. In HDR klimt de A90J regelmatig zo hoog als 700 tot 800 nits, waarbij spiegelende hoogtepunten veel helderder worden dan die in korte bursts. De toegevoegde helderheid verhoogt ook de kleuren van de tv, die even volumineus en nauwkeurig zijn. In feite beslaat het HDR-kleurenpalet van de A90J ongeveer 98% van de uitgebreide DCI-P3-kleurruimte wanneer de tv zich in de “Aangepaste” beeldmodus bevindt.

De Sony A90J zit ook boordevol functies en verbeteringen, waaronder het slimme Google TV-platform (dat Android TV vervangt), eARC-compatibiliteit, Dolby Atmos en Dolby Vision-ondersteuning, een native verversingssnelheid van 120 Hz en Center Speaker-modus, die stelt gebruikers in staat om de interne luidsprekers van de A90J te gebruiken als het middenkanaal van een surround sound-opstelling.

Cruciaal is dat twee van de HDMI 2.1-gespecificeerde poorten van de A90J een variabele verversingssnelheid, automatische lage latentiemodus bieden en 4K-inhoud met 120 fps ondersteunen. Als u een Xbox Series X bezit (of van plan bent te bezitten), zijn deze functies essentieel als u er het maximale uit wilt halen.

Als er één grote kritiek is die je op deze opmerkelijke tv kunt maken, is het dat de kosten veel hoger zijn dan bij de meeste tv’s. Zelfs onder andere high-end tv’s in zijn eigen categorie valt de Sony A90J op als een van de duurste. Maar als je de middelen hebt en op zoek bent naar een tv met ongelooflijke out-of-the-box prestaties, is de A90J een van de beste die je vandaag in de schappen kunt vinden.

Pluspunten:

 • Ongelooflijk contrast en kleur
 • HDMI 2.1-gespecificeerde functies
 • Zippy, flexibel slim platform

Minpunten:

 • Helderder dan vorig jaar, maar nog steeds zwak in vergelijking met lcd/led-tv’s

2. LG C1

Welke tv voor Xbox series X

De LG C1 (verkrijgbaar in 48-, 55-, 65- en 77-inch modellen) is een verbluffende OLED-tv met een scala aan toekomstgerichte functies die zijn waarde voor de komende jaren zullen behouden. Het is gemakkelijk in te zien waarom het onze keuze is voor de beste tv die je kunt koppelen aan een Series X.

OLED-tv’s staan ​​bekend om hun ongelooflijke contrast, en de LG C1 is daarop geen uitzondering. Het combineert een perfect zwartniveau met stellaire hoogtepunten en biedt een aanhoudende piekhelderheid van ongeveer 700 tot 800 nits in HDR, waardoor het een van de helderste OLED-tv’s is die we ooit hebben gezien. Als het op kleur aankomt, presteert de C1 ook op het hoogste niveau; het beschikt over 100% SDR-kleurverzadiging (Rec.709) en 97% HDR-kleurverzadiging (DCI-P3). Dat betekent dat wat je ook speelt – van AAA-games tot indie-schatten – je rijke, nauwkeurige kleuren mag verwachten.

De LG C1 is uitgerust met vier HDMI 2.1-ingangen die allemaal 4K-resolutie bij 120 fps ondersteunen, wat het een uitstekende keuze maakt voor gamers die een Xbox Series X of PlayStation 5 bezitten (of van plan zijn te bezitten). In feite is de LG C1 volgepropt met gaming-gerichte functies, zoals Auto Low Latency Mode (ALLM), Variable Refresh Rate (VRR) en FreeSync/G-Sync-ondersteuning, en een reeks beeldverbeteringen die te vinden zijn in het Game Optimizer-menu van de tv.

De C1 wordt ook geleverd met de zesde iteratie van LG’s webOS slimme platform vooraf geïnstalleerd, en hoewel het momenteel niet onze favoriete slimme software is, zullen de meeste mensen het geschikt vinden voor hun behoeften; het is vlot, gemakkelijk te navigeren en biedt een brede selectie apps via LG’s Content Store.

Hoewel de LG G1 en de Sony A90J met de kleinste marges beter presterende tv’s zijn, zijn we van mening dat voor de meeste mensen het kleine verschil in beeldkwaliteit de extra kosten niet waard is.

Dankzij de ongelooflijke prestaties, het brede scala aan functies en het elegante ontwerp is de LG C1 een aanrader als het gaat om welke tv voor Xbox series X aangeschaft zou kunnen worden. Echte A/V-enthousiastelingen zullen misschien verleid worden door de LG G1 en de iets superieure beeldkwaliteit van de Sony A90J, maar als je de beste rit voor je geld wilt, biedt de C1 een bijna identieke ervaring voor een aanzienlijk vriendelijkere prijs.

Pluspunten:

 • Ongelooflijk contrast en kleur
 • Indrukwekkende reeks functies
 • Elegant ontwerp

Minpunten:

 • Niet geschikt voor bijzonder lichte kamers

3. TCL 6-serie

Welke tv voor Xbox series X
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

De 2020 TCL 6-serie (beschikbaar in 55-, 65- en 75-inch varianten) is een van de meest voordelige tv’s van het jaar, dankzij een robuust aanbod van functies en een beeldkwaliteit die ver boven zijn gewicht uitsteekt . Alles bij elkaar presteert de 6-serie beter dan zowat elke tv in zijn prijsklasse, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die hun dollar willen maximaliseren.

De TCL 6-serie produceert een helder, kleurrijk 4K-beeld tijdens zowel SDR- als HDR-inhoud, mede dankzij de kwantumdots van de tv. In ons laboratorium hebben we de 6-serie consequent geklokt op ongeveer 800-900 nits helderheid terwijl we een HDR-signaal ontvingen. Dit maakt de 6-serie een fantastische optie voor mensen wiens woonkamers behoorlijk wat omgevingslicht ontvangen. De opname van kwantumstippen zorgt ook voor rijke, goed verzadigde kleuren, vooral tijdens HDR-inhoud. Dit is extra goed nieuws, aangezien de Auto-HDR-functie van de Series X de meeste games in HDR speelt.

Gamers zullen enthousiast zijn over de native 120Hz-verversingssnelheid van de 6-serie (tot 1440p bij 120Hz) en de toevoeging van iets dat THX Certified Game Mode wordt genoemd, een reeks verbeteringen die VRR-ondersteuning (Variable Refresh Rate) en ALLM ( Auto Low Latency Mode) om aan te passen aan de verschillende framesnelheden van gamecontent.

Omdat het een Roku-tv is, is de TCL 6-serie direct uit de doos uitgerust met ons favoriete streamingplatform. De software is strak, gebruiksvriendelijk en biedt toegang tot een enorme bibliotheek met apps.

De TCL 6-serie is niet zo indrukwekkend als de top-tv’s op onze lijst, maar de prestaties en functies zijn zeer lovenswaardig gezien het prijskaartje. Kortom, hij hoort zeker thuis in dit lijstje van welke tv voor Xbox series X het beste zijn om aan te schaffen.

Pluspunten:

 • Quantum-dot helderheid en kleur
 • Ingebouwde Roku
 • Geweldige keuze voor gaming van de volgende generatie

Minpunten:

 • Tuin-variëteit ontwerp
 • Matige interne luidsprekers

4. LG G1

Welke tv voor Xbox series X
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

De LG G1 (verkrijgbaar in 55, 65 en 77 inch) is het kroonjuweel van LG’s OLED-tv-serie voor 2021, die iets betere prestaties biedt dan de LG C1, maar tegen een aanzienlijk hogere prijs. Het is niet ideaal voor de meeste mensen – zelfs veel mensen die in een hogere prijsklasse winkelen – maar het is een ongelooflijke tv vol met ongelooflijk veel functies.

Omdat het een OLED-tv is, heeft de LG G1 perfecte zwartwaarden en een ongelooflijk niveau van beelddetail. Het is een van de weinige LG OLED-tv’s die de “OLED” evo” -paneeltechnologie van het bedrijf gebruikt, waardoor de G1 iets helderder kan worden dan de LG C1. Het OLED evo-paneel is ook iets beter in het verzadigen van HDR-kleuren dan de C1. Dat gezegd hebbende, alleen de scherpste ogen zullen het verschil in beeldkwaliteit tussen de G1 en de C1 herkennen.

Qua functies biedt de G1 alles behalve het aanrecht. Met een verversingssnelheid van 120 Hz, HDMI 2.1, G-Sync/FreeSync, Auto Low Latency Mode en verschillende game-optimalisatie-instellingen is de G1 een van de beste tv’s die beschikbaar zijn voor gamers. Het wordt ook geleverd met de zesde iteratie van LG’s webOS smart-platform, dat we snel en flexibel genoeg vinden voor de meeste gebruikers.

De “G” in G1 staat voor “Gallery”, en LG’s Gallery OLED-serie draagt ​​die naam omdat het is ontworpen om als een kunstwerk aan een muur te hangen. Als u uw volgende tv niet aan de muur wilt bevestigen, moet u extra betalen voor de standaard van de G1, die apart wordt verkocht.

Het valt niet te ontkennen dat de LG G1 een van de beste tv’s is die we ooit hebben gezien, en een die iets beter presteert dan de LG C1. De extra kosten zijn echter allesbehalve marginaal, vooral als je rekening houdt met de afzonderlijk verkochte standaard van de G1. Om deze reden staat de G1 niet bovenaan onze ranglijst. Als u echter besluit all-in te gaan voor de G1, investeert u in een van de beste tv’s die u kunt kopen – en dat zal de komende jaren zo blijven.

Noot van de redactie: vanaf mei 2021 is de meest betrouwbare plaats om de LG G1 op voorraad te vinden via de online winkel van LG. Volgens LG komt er regelmatig nieuwe inventaris bij.

Pluspunten:

 • Eersteklas beeldkwaliteit
 • Snelle verwerking
 • Mooi ontwerp

Minpunten:

 • Overkill voor veel shoppers

5. Samsung Q80A

Welke tv voor Xbox series X
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

De Samsung Q80A gaat misschien niet door voor welke tv voor Xbox series X als nummer 1 uit de test komt, maar is een middenklasse tv met de look en feel van een luxe set. Het is een geweldige optie voor gamers (of voor mensen die gewoon op zoek zijn naar een heldere tv), maar het paneeltype van de Q80A produceert zeer ondiepe zwartwaarden. Dit maakt het een niet zo geweldige keuze voor mensen die Blu-rays kijken en inhoud streamen in een schemerige of donkere omgeving.

Het goede nieuws is dat, afgezien van het ondermaatse contrast, de Samsung Q80A goede cijfers haalt op andere prestatiegebieden. Het quantum dot-display zorgt voor een kleurrijk, goed verzadigd beeld en het is in staat om 500+ nits helderheid in HDR te behouden, dus nieuwere inhoud (zoals 4K Blu-rays en bepaalde streaming-inhoud) zal echt schitteren.

Als u op zoek bent naar functies, heeft de Q80A die in overvloed: Tizen Smart TV, HDMI 2.1-ondersteuning, FreeSync (VRR), Auto Low Latency Mode, Samsung Game Bar, Multi View, Samsung Health en ondersteuning voor Q-Symphony geluidsbalken.

Het beste wat je kunt zeggen over het paneeltype van de Samsung Q80A is dat het extra brede horizontale kijkhoeken biedt, waardoor het een geweldige optie is voor groepsbezichtigingen. Helaas gaat dit ten koste van het contrast van de tv. Bovendien is een behoorlijke hoeveelheid lichtbloei merkbaar wanneer heldere beeldelementen botsen met donker.

Het is gemakkelijk om Samsung Q80A aan te bevelen aan gamers en slimme tv-enthousiastelingen, maar er moet een hardere zaak worden gemaakt voor het gebruik ervan als middelpunt van een thuisbioscoop. Met deze ondiepe zwartwaarden zijn cinefielen beter af voor de Samsung QN90A, wiens paneeltype een beeld levert dat beter geschikt is voor filmavonden.

Pluspunten:

 • Strak ontwerp
 • Geweldige extra’s
 • Heldere, kleurrijke foto

Minpunten:

 • Teleurstellende zwartwaarden

6. Samsung QN90A

Welke tv voor Xbox series X
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Als je op zoek bent naar een tv van de bovenste plank met een helder, kleurrijk beeld, is de Samsung QN90A (verkrijgbaar in 55-, 65-, 75- en 85-inch modellen) een van de beste opties van het jaar. Het combineert de indrukwekkende prestaties die we gewend zijn van Samsung’s vlaggenschip-tv’s met een ongelooflijke toolbox met extra functies en verbeteringen.

De QN90A is uitgerust met Samsung’s Neo QLED-displaytechnologie, die kwantumdots combineert met mini-LED-achtergrondverlichting. Quantum dots zorgen voor een helderder, meer kleurrijk beeld, terwijl de overvloed aan mini-LED’s van de tv zorgt voor beter dan gemiddelde zwartwaarden en strakke contrastcontrole. Het eindresultaat is een van de beste foto’s die we het hele jaar hebben gezien, vooral als het gaat om HDR-inhoud.

Maar het oogverblindende scherm van de QN90A is slechts de helft van zijn aantrekkingskracht, want het zit boordevol hardware- en softwareverbeteringen. De verversingssnelheid van 120 Hz van de tv, in combinatie met de HDMI 2.1-ondersteuning, maakt het een uitstekende keuze voor enthousiaste gamers. Het ondersteunt zowel Auto Low Latency Mode als Variable Refresh Rate, twee functies die algemeen als essentieel worden beschouwd voor gaming van de volgende generatie. De QN90A plaatst ook al zijn gaming-gerelateerde instellingen in een gemakkelijk toegankelijk menu genaamd Game Bar – een functie die in 2021 op een handvol Samsung-tv’s werd geïntroduceerd.

De QN90A biedt ook tal van extra’s die niet gerelateerd zijn aan gaming, van Multi View (waarmee gebruikers meer dan één bron tegelijk kunnen bekijken) tot het Samsung Health-ecosysteem. En hoewel het op Tizen gebaseerde slimme platform van de QN90A niet onze favoriet is, is het gebruiksvriendelijk en biedt het voldoende flexibiliteit voor de meeste gebruikers.

Alles bij elkaar genomen is de Samsung QN90A de beste Samsung-tv in 2021, en hoewel hij niet bepaald budgetvriendelijk is, maken zijn uitstekende prestaties en toekomstgerichte functies hem een ​​geweldige optie voor shoppers die op zoek zijn naar een luxe tv-ervaring.

Pluspunten:

 • Schroeiende helderheid
 • Rijke kleurverzadiging
 • Mooi ontwerp

Minpunten:

 • Af en toe LED-bloei in scènes met hoog contrast

7. Hisense U8G

Welke tv voor Xbox series X
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

De Hisense U8G is een van de beste tv’s die Hisense ooit heeft uitgebracht en biedt een mix van eersteklas prestaties en toekomstgerichte functies voor een veel vriendelijkere prijs dan de meeste van zijn directe concurrenten. Als je op zoek bent naar een premium tv, maar bloost voor de prijs van zoiets als de Samsung QN90A, dan is de U8G misschien wel het perfecte compromis.

Hardwarematig is de U8G een zwaargewicht. Hij is uitgerust met full-array local dimming, quantum dots en HDMI 2.1-poorten. Het ondersteunt ook 4K/120fps-gaming, Auto Low Latency Mode en Variable Refresh Rate, wat betekent dat het een geweldige keuze is voor mensen die een Xbox Series X of PlayStation 5 bezitten (of van plan zijn te kopen).

In onze laboratoriumtests verblindde de U8G ons; het is een van de helderste tv’s die we ooit hebben getest, en de kant-en-klare kleurnauwkeurigheid is ongelooflijk. SDR-inhoud (kabel-tv en de meeste streaming-inhoud) ziet er geweldig uit op de U8G, maar HDR-inhoud (4K Blu-rays en films gemasterd voor Dolby Vision) is het brood en boter. Simpel gezegd, als u wilt dat uw volgende tv alles laat zien wat HDR te bieden heeft, is de U8G een van de beste manieren om dat te doen.

Helaas is het op Android gebaseerde slimme platform van de U8G, hoewel flexibel in de app-selectie, niet onze favoriet. De gebruikersinterface is een beetje moeilijk te navigeren en over het algemeen nogal ruw aan de randen. Toch kunt u dit probleem oplossen door een van de poorten van de U8G toe te wijzen aan een extern streamingapparaat. Het lokale dimmen van de U8G is ook niet zo verfijnd als sommige concurrenten (zoals de eerder genoemde Samsung QN90A), dus het is misschien niet de beste keuze voor cinefielen en beeldpuristen die de voorkeur geven aan een gebalanceerd beeld boven intense HDR-prestaties.

Dat gezegd hebbende, de Hisense U8G concurreert nog steeds met enkele van de beste LED-tv’s die we de afgelopen jaren hebben gezien, en slaagt erin dit te doen tegen aanzienlijk lagere kosten. Als u op zoek bent naar een toekomstgerichte tv voor een geweldige prijs, is het moeilijk om de U8G te verslaan.

Pluspunten:

 • Ongelooflijk helder
 • Uitstekende kleur
 • Toekomstgerichte functies

Minpunten:

 • Lichtbloei tijdens kijken vanuit een andere hoek
 • Zo-zo slim platform

8. Vizio OLED

Welke tv voor Xbox series X
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png


Vizio’s eerste OLED-tv combineert met succes de hoogwaardige beeldkwaliteit die we gewend zijn van OLED-tv’s met de waardevolle filosofieën die hebben bijgedragen aan de recente populariteitsstijging van Vizio. Het is een van de meest betaalbare manieren om een ​​OLED-tv te beveiligen.

De Vizio OLED is verkrijgbaar in 55- en 65-inch modellen en zit boordevol functies die geschikt zijn voor gaming van de volgende generatie, waaronder HDMI 2.1-ondersteuning (met eARC-doorvoer), VRR en ALLM. Zoals alle OLED-tv’s die we de afgelopen jaren hebben getest, heeft de Vizio OLED ook een native verversingssnelheid van 120 Hz. Deze verversingssnelheid, gecombineerd met de HDMI 2.1-ondersteuning van de tv, betekent dat de Vizio OLED in staat zal zijn tot 4K-gaming met 120 fps.

En dan is er natuurlijk de foto van de Vizio OLED, die niet verrassend verbluffend is. Vanwege het zelfemitterende karakter van elke pixel in een organisch LED-display, is de Vizio OLED in staat tot perfecte zwartwaarden en rijke, nauwkeurige kleuren. Hoewel het lang niet zo helder wordt als high-end quantum dot-tv’s, is het ongeveer net zo helder als zijn directe concurrent, de LG BX.

Als u hoopt van uw volgende tv een OLED te maken, is de Vizio OLED de meest betaalbare manier om dit te doen, terwijl u toch de nieuwste, ultramoderne tv-technologie krijgt. Simpel gezegd, als je rekening houdt met de prestatie-karbonades en de next-gen gaming-functies, is de Vizio OLED een van de meest waardevolle tv’s op de markt.

Pluspunten:

 • Sensationeel contrast en kleur
 • HDMI 2.1-ondersteuning
 • Grote waarde

Minpunten:

 • Wordt niet zo slim als de concurrentie
 • Slim platform mist flexibiliteit

9. Samsung QN85A

Welke tv voor Xbox series X
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

De Samsung QN85A (verkrijgbaar in 55-, 65-, 75- en 85-inch modellen) is een tweederangs vlaggenschip dat veel van dezelfde hardware- en softwarefuncties bevat als de Samsung QN90A, maar er zijn enkele cruciale verschillen tussen de twee.

Net als de QN90A beschikt de QN85A over Samsungs Neo QLED-displaytechnologie, die quantum dots combineert met mini-LED’s. De quantum dots zorgen voor ongelooflijk heldere highlights en rijke kleuren, terwijl de mini-LED-achtergrondverlichting de QN85A strakke controle geeft over de contrastzones. Helaas, hoewel de QN85A een serieuze helderheid heeft (ruim meer dan 1.000 nits in HDR), zijn de zwartniveaus erg ondiep, waardoor een vervaagd uiterlijk ontstaat tijdens donkere scènes en de details in het algemeen worden afgevlakt. We vermoeden dat het paneeltype van de tv de boosdoener is.

Toch valt er hier nogal wat te waarderen, als je voorbij de teleurstellende zwartwaarden van de QN85A kunt komen. Hoewel het paneel misschien niet het beste is voor filmavonden, biedt het geweldige weergave buiten de as, wat betekent dat het er overal in de kamer even goed uitziet, dus het werkt goed met een menigte. Een (maar niet alle) HDMI-poorten van de tv bieden HDMI 2.1-gespecificeerde functies, waaronder 4K/120fps-ondersteuning en FreeSync, waardoor het een goede keuze is voor gamers. De nieuwe Game Bar-functie van Samsung is ook leuk om mee te nemen, omdat het nuttige game-gerelateerde informatie en instellingen in één gemakkelijk toegankelijk menu plaatst.

Over het algemeen raden we de Samsung QN85A aan aan iedereen die op zoek is naar een heldere, goed ontworpen smart-tv met een focus op gaming, maar we raden het niet aan voor A/V-enthousiastelingen en cinefielen die waarde hechten aan beeldkwaliteit. Het is in veel opzichten een indrukwekkende tv, maar het slechter dan gemiddelde zwartniveau is een aanzienlijke aanval op het. Wanneer u zoekt welke tv voor Xbox series X het beste is als het gaat om kwaliteit, prefereren we de Sony A90J.

Pluspunten:

 • Wordt ongelooflijk helder
 • Boordevol extra functies

Minpunten:

 • Abominabele zwartwaarden

Hoe we tv’s hebben getest voor de Xbox Series X

Ons laboratorium is uitgerust met veel van dezelfde apparatuur als in een fabriek die televisies produceert en kalibreert.

De testers

Het tech team van BeautyToko test al tv’s sinds enkele van zijn huidige medewerkers op de middelbare school zaten. Hoewel veel trotse tv-testers door de laboratoria van BeautyToko zijn gekomen en gegaan, bestaat het huidige Home Theatre-team uit diverse medewerkers. Michael is een senior stafschrijver en een zesjarige veteraan van het BeautyToko tech-team. Als filmliefhebber en tv-expert neemt hij de beeldkwaliteit serieus, maar hij begrijpt ook dat niet elke tv voor iedereen geschikt is. Als Home Theater Editor van BeautyToko doet Rene tegenwoordig niet zoveel aan testen. Hij ontwierp echter de huidige tv-testmethodologie van het bedrijf nadat hij kalibratiecertificering had ontvangen van de Imaging Science Foundation.

De testen

Het zou een understatement zijn om te zeggen dat we serieus bezig zijn met tv-testen. Het laboratorium op onze locatie in Amterdam is uitgerust met veel van dezelfde apparatuur als in een fabriek die televisie produceert en kalibreert.

Aan de hardwarekant hebben we dingen als een Konica Minolta CS-200 tristimulus-kleurenmeter, een LS-100-luminantiemeter, een Leo Bodnar-invoervertragingstester, een Quantum Data 780A-signaalgenerator en meer Blu-rays dan we kunnen bijhouden. Voor software gebruiken we CalMan Ultimate, de industriestandaard voor het nemen van schermmetingen en het kalibreren van schermen volgens specificaties.

Ons testproces is even ingewikkeld en is gedurende vele jaren verfijnd om gegevens te verzamelen die marginaal genoeg zijn om nieuwsgierige videotechnici tevreden te stellen, maar ook relevant zijn voor de kijkervaring van de gemiddelde persoon. We meten zaken als piekhelderheid, zwartniveau, tint en verzadiging voor primaire en secundaire digitale kleuren, de nauwkeurigheid van de elektro-optische overdrachtsfunctie van de tv – u begrijpt dat het ingewikkeld is.

De weging voor onze prestatietests is gebaseerd op hoe het menselijk oog prioriteit geeft aan zicht, wat betekent dat we “helderheids”-gegevens (monochromatisch oog op basis van lichtgevoeligheid) hoger plaatsen dan colorimetrie, die ook wordt geschaald door de gevoeligheid van het oog, enzovoort.

Buiten de strikt technische tests besteden we ook veel tijd aan het kijken en gebruiken van elke tv, om een ​​gevoel te krijgen voor de thuiservaring van dingen zoals het inbellen van een streaming-videoservice, het aansluiten van een Blu-ray-speler en het kijken van films, de slimme functies gebruiken en de poorten, afstandsbediening en on-set-knoppen van de tv bekijken – alles en nog wat dat relevant kan zijn.

Alleen op deze manieren kunnen we kritisch kijken welke tv voor Xbox series X echt het allerbeste is.

Wat u moet weten over tv’s voor de Xbox Series X en Xbox Series S

Hoewel iedereen andere ogen heeft, functioneert ons zicht over het algemeen allemaal op dezelfde manier: we geven prioriteit aan dynamische informatie en heldere, meeslepende kleuren boven subtielere tinten en resolutie (scherpte). Over het algemeen kan een tv als een goede tv worden beschouwd als we vergeten dat we naar een tv kijken. We zien geen pixels die een mix van rood, groen en blauw creëren om kleuren te simuleren; we zien de echte wereld, verlicht en gekleurd zoals die is, in vloeiende beweging.

In eenvoudiger bewoordingen betekent dit een tv die heel helder en donker kan worden zonder details te verdoezelen; produceert nauwkeurige kleuren (vergeleken met verschillende kleurstandaarden die zijn aangewezen door de International Telecommunication Union); beschikt over de juiste bitmapping en de juiste codecs en decoders voor videoverwerking; en kan de verschillende soorten inhoud die erop worden gegooid correct afspelen zonder trillingen, vervaging, enzovoort.

Als het gaat om het kopen van een tv die speciaal is bedoeld voor gebruik met de nieuwe Xbox, zijn er een paar dingen die je zeker wilt beveiligen: 4K-resolutie (3.840 x 2.160 pixels) en HDR (High Dynamic Range) ondersteuning. Gelukkig is tegenwoordig zowat elke nieuwe tv die zijn zout waard is een 4K/HDR-tv (hoewel de HDR-prestaties variëren afhankelijk van de mogelijkheden van de tv).

Als je jezelf echt wilt voorbereiden op alle geavanceerde functies die de nieuwe Xbox-consoles te bieden hebben, zul je waarschijnlijk wat meer moeten uitgeven om functies zoals HDMI 2.1, Variable Refresh Rate (VRR) en Automatische lage latentiemodus (ALLM).

Wat is het verschil tussen de Xbox Series X en de Xbox Series S?

Als het gaat om het zoeken naar welke tv voor Xbox series X het beste om te kopen is het misschien goed om de verschillen tussen de X en de S versie uit te leggen. Vanuit het oogpunt van gebruik is het grootste verschil tussen de twee nieuwe Xbox-consoles de manier waarop games worden geïnstalleerd en gespeeld; de Xbox Series X heeft een UHD Blu-ray-schijfstation voor hardcopy-games, terwijl de Series S dat niet heeft. Omdat het een volledig digitale ervaring is, leunt de Series S zwaar op zijn beperkte interne opslag van 512 GB. De met een schijfstation uitgeruste Xbox Series X wordt echter geleverd met 1 TB aan opslagruimte – bijna het dubbele van de Series S.

Vanuit het oogpunt van prestaties zullen de Xbox Series S en de Xbox Series X aanzienlijk verschillende in-game-ervaringen bieden, te beginnen met resolutie. Terwijl de Xbox Series X 4K-resolutie (3840 x 2160) ondersteunt, haalt de Series S een resolutie van 1440p (2560 x 1440). De Xbox Series X ondersteunt ook framesnelheden tot 120fps (Frames Per Second) bij een resolutie van 4K, maar de uitgeklede Series S ondersteunt alleen 60fps/120fps-gaming met een maximale resolutie van 1440p. Uiteindelijk is de Xbox Series X klaar om 8K-resolutie gaming met 60 fps te ondersteunen.

Wat is HDMI 2.1 en heb ik het nodig?

HDMI 2.1 is de nieuwste versie van de HDMI-interface, zowel wat betreft HDMI-poorten als de kabels zelf. Hoewel HDMI 2.1 nog in de kinderschoenen staat, is het formaat een vereiste voor verschillende gaming-benchmarks van de volgende generatie, zoals 4K-gaming met 120 fps en 8K-gaming met 60 fps.

Hoewel er nog genoeg tijd is voor HDMI 2.0 om te schitteren, beginnen videogameontwikkelaars de kracht van HDMI 2.1 te benutten. Bovendien dekken sommige tv’s, zoals de TCL 6-serie, onze Best Value-winnaar voor deze verzameling, enkele van de standaardfuncties van HDMI 2.1, terwijl ze geen HDMI 2.1-compatibele poorten bieden. De TCL 6-serie ondersteunt bijvoorbeeld Variable Refresh Rate (VRR), maar geen 4K-gaming met 120 fps.

Wat is Variable Refresh Rate (VRR)?
Variable Refresh Rate, vaak afgekort als “VRR”, is een gaming-gerelateerde softwareverbetering die het scheuren van het scherm en artefacten als gevolg van veranderingen in de framesnelheid voorkomt. In wezen zorgt VRR ervoor dat wat wordt weergegeven synchroon loopt met realtime wijzigingen in animatie. Sommige vormen van VRR hebben namen, zoals Nvidia’s G-Sync en AMD’s FreeSync.

Wat is Auto Low Latency Mode (ALLM)?

Auto Low Latency Mode, ook wel bekend als “ALLM”, is een functie waarmee een tv automatisch kan overschakelen naar de aangewezen spelmodus wanneer een kwalificerende ingang wordt gekozen. Kortom, een gebruiker hoeft de gamemodus van zijn tv niet handmatig te activeren, zodat hij kan genieten van de voordelen van een lage invoervertraging en lage latentie zonder te zoeken naar een afstandsbediening en het instellingenmenu van de tv te bezoeken.

ALLM vereist niet het HDMI 2.1-formaat, maar het zal in de toekomst een standaardfunctie van HDMI 2.1 zijn.

Wat is de Refresh Rate en waarom is het belangrijk voor gaming?

De Refresh Rate / vernieuwingsfrequentie van een tv vertegenwoordigt het aantal keren dat het beeld opnieuw wordt gescand op nieuwe informatie, waarbij “Hz” het aantal keren per seconde vertegenwoordigt. Dit betekent dat tv’s van 60 Hz 60 keer per seconde verversen, terwijl tv’s van 120 Hz twee keer zo vaak worden vernieuwd. Natuurlijk, hoe hoger de verversingssnelheid, hoe beter de tv de neiging heeft om realistische, vloeiende bewegingen over te brengen.

Momenteel zijn tv’s alleen verkrijgbaar in 60 Hz of 120 Hz, hoewel u mogelijk hogere verversingsfrequenties ziet, zoals 240, 480 of zelfs 960 Hz. Vergis je echter niet: elke tv die in 2020 op de markt is, is native 60Hz of 120Hz, ook al gebruiken ze mogelijk bewegingsverbeteringsinstellingen om hogere aantallen te extrapoleren.

Wat betekent dat voor gamers? Welnu, tv’s met een native verversingssnelheid van 120 Hz zijn beter uitgerust voor het leveren van een soepele videogame-ervaring, maar dat betekent niet dat 60 Hz-tv’s het bekijken niet waard zijn, vooral als u wat geld wilt besparen. De beste tv voor Xbox series X heeft idealiter dus een soepele Refresh Rate.

Ten slotte is het ook vermeldenswaard dat de verversingssnelheid (Hz) niet hetzelfde is als fps of frames per seconde, maar ze zijn gerelateerd. Een tv met een 4K @ 60Hz-functie kan vaak 1080p (full-HD) content afspelen met 120 frames per seconde, zelfs zonder een native 120Hz verversingssnelheid.

Wat is Input Lag?
Input Lag / Invoervertraging is wat er gebeurt wanneer de tv zoveel beeldverwerking aan het doen is dat een fysieke invoer van de speler (door op een knop op de videogamecontroller te drukken) te lang duurt om op het scherm te registreren. Dit is een groot probleem in games die een reactietijd van een fractie van een seconde vereisen (en in de laatste levels hebben de meeste games een reactietijd van een fractie van een seconde nodig), en het is nog erger als je online speelt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig maar heel weinig tv’s die ronduit geen respectabele input lag-cijfers leveren. Voor de meeste mensen is het verschil in invoervertraging van de ene tv naar de andere vaak niet waarneembaar.

Hoe verminder ik de Input Lag?

Afhankelijk van de mogelijkheden van uw tv, kunt u mogelijk thuis stappen ondernemen om de invoervertraging te verminderen. Hier zijn enkele dingen om te overwegen.

 1. Schakel de spelmodus in.
  De “Game Mode” (of een variant daarvan) is speciaal ontworpen voor gebruik met videogames en wordt op de meeste tv’s aangeboden. Soms is het een optie onder ‘Videomodus’, een vooraf ingestelde beeldinstelling, en soms is het een zelfstandige instelling die u kunt in- of uitschakelen. Het schakelt meestal bewegingsverzachtende modi uit (zie #3 hieronder) en pompt de helderheid en kleurverzadiging op. Tv’s die Auto Low Latency Mode bieden, schakelen automatisch de Game Mode in als ze de aanwezigheid van een gameconsole detecteren.
 2. Schakel reductiefuncties uit.
  De meeste tv’s die tegenwoordig op de markt zijn, worden geleverd met op zijn minst een paar reductie-instellingen. Ze zitten meestal in hun eigen submenu binnen een submenu, dus het kan lastig zijn om ze te vinden.

Er zijn talloze namen voor deze instellingen: Ruisonderdrukking, Mosquito Reductie, NR Reductie en MPEG Reductie zijn allemaal waarschijnlijke kandidaten. Hoe ze ook worden genoemd, één ding is altijd consistent: ze verhogen altijd de invoervertraging.

Als je besluit dat je een bepaalde functie echt nodig hebt, zoals verbetering van de huidskleur, speel het spel dan eerst zonder en schakel het vervolgens in – je merkt misschien dat dit de reactie beïnvloedt.

 1. Schakel bewegingsverbeteringen uit.
  Bijna elke tv die we hebben getest op input lag gaat van uitstekend (sub-30ms input lag) tot verschrikkelijk (meer dan 80ms input lag) gewoon door bewegingsverzachting in te schakelen. Het beeld ziet er misschien wat beter uit, maar je controle over het spel zal eronder lijden.

Welke tv-termen moet ik weten?

Als het erom gaat te weten waar je voor betaalt, is er bijna geen categorie die vol zit met uitvluchten en gekkigheid dan tv’s. Hoewel het kennen van de specificaties van de tv waar je naar op zoek bent slechts het halve werk is, is het de grotere helft. Hier zijn de belangrijkste stukjes jargon die u tijdens het browsen wilt weten:

 • LED/LCD: Dit verwijst naar Light Emitting Diode en Liquid Crystal Display. LED’s zijn de achtergrondverlichting die wordt gebruikt in lcd-tv’s, om deze reden ook wel eens led-tv’s genoemd. De LED-achtergrondverlichting schijnt door een laag van een halfvaste substantie genaamd “vloeibaar kristal”, zo genoemd vanwege zijn vermogen om te veranderen in reactie op kleine elektrische volts en licht door te laten.
 • OLED: Dit betekent Organische Light Emitting Diode. Dit is een heel andere paneeltechnologie dan LED/LCD. In plaats van een LED-achtergrondverlichtingselement dat door een LCD-paneelelement schijnt, combineren OLED-tv’s in wezen de achtergrondverlichting en kristalarray, met behulp van subpixellagen die licht en kleur afzonderlijk produceren.
 • 4K/UHD: Meestal verwijst 4K naar resolutie, met name 3.840 x 2.160 pixels. Dit is de huidige standaard/mainstream-resolutie voor de meeste tv’s. UHD betekent Ultra High Definition en verwijst in feite naar een reeks beeldverbeteringen zoals 4K-resolutie en Wide Color Gamut, die veel meer tinten kunnen weergeven dan HD-tv’s.
 • High Dynamic Range: Net als “UHD” verwijst High Dynamic Range (of HDR) naar zowel een type tv als een type inhoud dat zich uitbreidt op het typische bereik van helderheid (luminantie) en kleur dat een tv zal produceren. HDR-tv’s zijn nieuwer en meestal iets duurder, maar kunnen een vele malen hogere helderheid en 30% meer kleurproductie hebben dan niet-HDR-tv’s. De huidige top HDR-formaten zijn HDR10, HDR10+ en Dolby Vision.
 • 60 Hz/120 Hz: deze getallen verwijzen naar wat een ‘verversingssnelheid’ wordt genoemd, waarbij Hz (hertz) staat voor ‘tijden per seconde’. Dus als de vernieuwingsfrequentie van een tv 60 Hz is, betekent dit dat deze 60 keer per seconde opnieuw scant en de beeldinformatie bijwerkt; met 120Hz is het 120 keer per seconde. Momenteel zijn tv’s alleen beschikbaar in 60 of 120 Hz. Een hogere verversingssnelheid is altijd beter, maar niet altijd noodzakelijk.
 • Smart TV: De term ‘smart TV’ is in de loop der jaren sterk geëvolueerd, maar het betekent eigenlijk alleen maar dat de tv verbinding maakt met internet. De meeste smart-tv’s zijn tegenwoordig slechts een manier om streamingdiensten zoals Hulu, Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video op je tv te bekijken. Sommige smart-tv’s hebben browsers, kalenders of zelfs Roku- of Android-functies. Alle smart tv’s hebben ethernet of wifi ingebouwd.
 • Quantum dots: Quantum dots worden alleen gebruikt in led-/lcd-tv’s. Dit zijn microscopisch kleine nanokristallen die bij belichting intens gekleurd licht produceren. Quantum dots kunnen worden gebruikt om de rode en groene verzadiging van een tv enorm te verbeteren, en zijn een manier waarop led-/lcd-tv’s het kleurenspectrum van OLED kunnen evenaren.
 • Local Dimming: OLED-panelen zien er geweldig uit omdat elke pixel onafhankelijk kan werken. Led-/lcd-tv’s kunnen deze functie imiteren via een proces dat lokaal dimmen wordt genoemd, waarbij gelokaliseerde clusters van leds dimmen of versterken, afhankelijk van of het scherm donkerder of helderder moet zijn, waardoor hun prestaties en waarde soms enorm worden verbeterd.

Wat is een tv serie?

Het is u misschien opgevallen dat de tv’s die in deze verzameling worden vermeld, niet de traditionele naamgevingsconventie volgen die u in een winkel of online zou kunnen zien. Dat komt omdat in plaats van een enkel formaat tv te nomineren, we het hele scala aan maten binnen een ‘serie’ nomineren.

Meestal zijn deze tv’s identiek in prestaties, maar verschillen ze in prijs en grootte. We doen dit om u meer flexibiliteit te bieden bij uw beslissing, maar ook omdat het de meest nauwkeurige weergave is die er is.

U leest: Welke tv voor Xbox series X is het beste om te kopen?

Ook populair: Top 10 beste smartwatch voor heren in 2021 volgens tech experts